Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-06-23 08:15

I Kina är Sim City på riktigt, men utan sims

Ett läsartips påminde mig om att Business Insider gått igenom Google Maps och andra satellittjänster och tittat på de nybyggda (nåja, en del är 10+ år gamla) spökstäderna. Missa inte den magnifika genomgången av dumpar med 29 st bilder.

Brittiska Daily Mail uppmärksammar också Business Insiders genomgång från förra veckan.

Man kan själv förstås titta runt på spökstäderna i Google Maps. Kineserna leker Sim City, fast i verkligheten och utan att det finns några sims som bosätter sig i dessa genomplanerade städer som byggs för att hålla kinesiska BNP-siffror uppe. BNP säger som bekant ingenting om att det faktiskt finns ett behov av det landet producerar och konsumerar.

Flera inbäddade Google Maps-kartor följer nu efter Läs mer och visas alltså inte på bloggens framsida. För er som inte kan hantera inbäddade Google Maps, pga för klen webklient, t ex iPhone rekommenderas istället stillbilderna hos Business Insider.

Några offentliga byggnader från Zhengzhou. Finns faktiskt en och annan bil på trafiklederna. Kan räkna till lika många som antalet filer, dvs fem bilar...

Visa större karta
Man skall komma ihåg att det kanske inte finns sims, men det finns ju byggnadsarbetare och offentliganställda byråkrater som "förvaltar" spökstäderna. Så en och annan enskild bil eller person kan skymtas. Notera att det finns två Zhengzhou, den riktiga staden och spökstadsgrannen, så gamla Zhengzhou har väl ca 4.5 miljoner invånare, medan nya Zhengzhou är tomt.

Dantu i Kina. Står några enstaka bilar framför den offentliga byggnaden, i övrigt gapar hela staden tom.

Visa större karta
Eller kanske det sedan åratal tomma konstverket Ordos? Även här finns det lite bilar parkerade framför stadshuset, men i övrigt är det i princip tomt, speciellt i de öde bostadsområdena. Världens roligaste jobb att administrera en tom stad? Inte mycket "kundkontakt" med gnälliga "kunder" iaf.

Visa större karta
Så länge det finns råvaror så kan man fortsätta att fejka ihop ekonomisk tillväxt på det här viset. Man är dock inte lika raffinerad som USA, där man fejkar statistiken istället för att bygga spökstäder. Drar mindre resurser på det viset.

Zooma nu runt bland Google Maps-kartorna ovan eller besök de lite större stillbilderna hos Business Insider.

Anyone for bubbla?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Jag undrar vad de trångsynta har för argument denna gång. Antagligen i stil med att Kina är framtiden och att de bygger städer för alla invandrare som kommer fly dit när Euron och Dollarn kollapsar. Alla "vill så gärna bli" kommunist politiker får gärna fly dit för min del , vilket är merparten av riksdagen. Go ahead live your dream. Under tiden blåses en enorm bubbla upp plus att de tar jordens resurser för att skapa låtsas siffror.

  SvaraRadera
 2. Skåda den oheliga alliansen mellan centralstyrd ekonomi och artificiellt låga räntor!

  Förövrigt: julklapp 2011 för partiet, en fet jordbävning under dessa spökstäder. Då kan vi snacka BNP-tillväxt sen...

  Q

  SvaraRadera
 3. Ej att förglömma en felaktigt värderad valuta.

  SvaraRadera
 4. Det kineserna har gjort med sin valuta är ju att knyta den mot dollarn. Att sedan dollarn faller som en sten och inte yuanen kan ju inte direkt skyllas på kineserna. De har dock släppt på kopplingen ock låtit yuanen stiga en del. Snart spricker nog bubblan i Kina och då kanske den är övervärderad.

  Det är nog bättre att låta valutor flyta fritt istället för att försöka upprätthålla en fast växelkurs.

  SvaraRadera
 5. Merlins:
  Har du hört talas om "Petro-Dollars" och "China-dollars"? China-dollars är den ena pumpen mot USA för att hålla uppe världsekonomin. När kineserna sedan inte vill/orkar hålla den igång så har de absolut en påverkan.

  Sedan är inte "systemet" konstruerat av dem, så visst finns det andra att skylla på..

  SvaraRadera
 6. Jont: Trångsynt är att försöka göra en analys från dessa spökstäder som bara är en liten del av byggandet.

  I Kina har man t.ex. förstått att hårdsatsa på utbyggd kollektivtrafik inkl höghastighetståg och många nya tunnelbanelinjer. I Sverige har det väsentligen stått still sedan 60-talet.

  /Tomas

  SvaraRadera
 7. Visst har jag hört talas om petrodollar men China-dollar är nytt för mig. Känner dock mycket väl till att Kina återinvesterar stor del av pengarna som de får in från exporten till USA. Mest känt är väl de dryga 1000 miljarder dollar till USAs statsskulden. Jag vill dock hävda att det hade varit bättre med flytande valuta för att inte bygga in obalanser som bara har blivit större och större. Kina blir inte heller rikare på att se till att deras valuta är undervärderad.

  SvaraRadera
 8. Folie hatt på ? många av städerna är väldigt högt belägna långt från kusten ....

  http://rabbithole2.com/

  SvaraRadera
 9. Gamla bilder, samma artikel förra året.

  SvaraRadera
 10. Skall man vara peak-oil/everything konspiratoriskt skulle man ju kunna spekulera i att kina passar på att bygga en massa medans det är billigt. Sedan är det bara att öppna städerna allt eftersom det behövs framöver.

  SvaraRadera
 11. Sims i spel började man prata om först i slutet av 90-talet. Sim City utkom 1989. Invånarna i Sim City kallas inte för sims.

  SvaraRadera
 12. Och det var inte The Sims som var först, utan Perfect Dark. Där heter de saker som Meatsim, Cowardsim och Perfectsim.

  SvaraRadera