Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-06-26 10:33

GVZ - CBOE Gold Volatility Index

Vi har alla hört talas om VIX, volatilitetsindexet för de amerikanska börserna, som sägs förutsäga börskrascher. Allt fler menar dock att i takt med att VIX blivit allmänt använt så tar det förstås ut sig själv och är inte intressant som index och mätare på någonting alls längre.

Intressant nog finns det ett motsvarande index för pappersguldet på råvarubörsen Chicago Board of Exchange, CBOE, kallat GVZ. Ett VIX för guld. Se chart nedan. Blå fet linje är guldpriset i amerikanska dollar.

Det går att diskutera om GVZ också är ett värdelöst index. Helt ovetenskapligt så ser det ut som att GVZ toppar när guldet faller, dvs en större eller mindre spik inträffar i GVZ på rekyler i guldpriset. Frågan blir om man kan förutspå sådana dippar genom att titta på GVZ?

Detta lämnas som en övning till läsaren eller för mig själv att återkomma kring.

Som få guld- och silverintresserade läsare missat så börjar en ny amerikansk lag, Dodd-Frank, gälla den 15:e juli, och förbjuder handel med guld och silver över OTC-marknader , over-the-counter, dvs pappersguld som inte handlas på en riktig börs. Specifikt drabbar detta initialt CFD- och Forex-mäklare som erbjuder just detta. Kvar är bara möjligheten att handla via ETF:er på officiella börser eller via riktiga terminer som CBOE. För svensk del bör det dock inte innebära några andra förändringar än att man inte längre kan handla guld och silver via CFD.

På sätt och vis är detta positivt, då pappersguldhandeln tvingas närmare handel i "riktigt pappersguld", dvs guldterminer på CBOE (nåja, riktigt och riktigt) eller bankvalvssäkrade ETF:er med fysiskt guld. Så frågan är hur mycket press Dodd-Frank i praktiken kommer sätta på guldhandeln?

Vad som däremot kommer inträffa är att allt mer av pappersguldhandeln kommer hamna under COMEX höjda säkerhetskrav, vilket sätter press på guldpriset. Säkerhetskraven påverkar i allra högsta grad handeln på uppsidan.

Jag tror dock att Dodd-Frank har marginell betydelse, utan snarare kommer dra upp priset på faktiskt fysiskt guld när antalet sätt att handla pappersguld minskar. Den som överlever får se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Cervenka har en bra artikel inne igen, handlar om ratinginstituten.

  Undrar om han är här och läser/kommenterar?

  SvaraRadera
 2. Är SvD/E24 inne och läser på bloggen, se själv hos MediaCreeper:

  http://mediacreeper.com/site/cornucopia.cornubot.se

  Svar, ja.

  SvaraRadera
 3. MSM är sorgligt ointresserade av allt som inte handlar om trams och flum. Cervenka är undantaget, men knappast läst av fårket.

  Verkligheten vill man inte ta del av.

  Skulle aftonbladet börjar berätta om hur vi går mot finansiell kollaps hade de tappat alla sina läsare. De vill läsa om skvaller, lättja och trams.

  Även här ser vi ju verklighetsförnekare ilskna till på oss som tänker utanför bubblan, domedagsprofeter är vi tydligen.

  Är det IQ som avgör vem som tar in verkligheten? Eller vad får så många att blunda?!

  SvaraRadera
 4. Anonym 13:38

  Jag har varnat många och många kommer få skylla sig själva. Jag har varit den killen som synts till i universitetsvärden och flitigt försökt diskutera och upplysa det här, det är helt lönlöst. Som svar får man när nästa fest är och vem dem ska för festa hos.

  Aja, vi lever hur som helst i en tid av enormt svek där vi i nuläget projicerar problemen på greklands befolkning eller i bästa fall på deras politiker och ledare. Det är värre än så, de vi skyller på spelar skådespel och är en av DEM. DEM är alla samma maffia som duktigt ger sken av att det går att lösa problemen, DEMvet konsekvenserna av deras handlade och gör så ända tills vi en världsstat och världsbank.

  Alla utveckling pekar mot det och jag vill inte ha utveckling om det är vad vi ska ha. Det räcker med allt och låt oss bara vara!

  Fast det är skrämmande tyst om det överallt, inte ett ord hör vi nån yttra om världsstat och världsbank. Det är snart här, men man blir kallad domedagsprofet.

  Sen det här med att man lånar ut och handlar upp börserna gör att DEM vill få OSS att tro att det var en bra handling. I själva verket är det maffian som handlar upp börsen och säger att det är VI som handlar upp börsen för att VI tror att det var en bra handling.

  Ett mycket effektivt sätt att projicera maffians äckliga handlingar på oss för att de ska tro att vi tror att det var bra.

  Som sagt, vi lever i en tid av enormt svek.

  SvaraRadera
 5. 21:27

  Bilderberg där träffas eliten och har kafferep, helt oskyldigt. Frågan är om Kina och Ryssland och andra BRIC tänker spela med? Hur ska de lösa detta?

  SvaraRadera