Cornucopia?

2011-06-19 10:51

Guldpriset i SEK per gram vecka 24 juni 2011 - All time high

Med den senaste veckans utveckling i guld uppnådde vi ett avslut på all time high för guldpriset i svenska kronor per gram. Åtminstone enligt mitt sätt att räkna, dvs spotpriset på guld i USD multiplicerat med Riksbankens officiella växelkurs för USDSEK och dividerat med 31.1 för att konvertera från troy ounce till gram. Allt sett till stängningskurs, intradag var priset högre.

Nytt ATH är 321:359 SEK per gram. Detta sett till dagsstängningskurs, intradag var guldet uppe på 324:701 SEK per gram den 8:e juni förra året.

Dagschart enligt nedan.

En veckochart blir kanske lite tydligare, det är ändå ingen som ligger och tradar med fysiskt guld.

Bakom uppgången står förstås en stärkt dollar i Greklandskrisens spår av fallande börser. Som vanligt stärks dollarn mot svenska kronan när svenska börsen faller och utländska investerare flyr Sverige. Som vi konstaterat tidigare så utgör guld i svenska kronor en utmärkt hedge mot Stockholmsbörsen, iaf OMXS30 som index.

Nu återstår att se fortsatt riktning här. Eskalerar mot förmodan krisen de närmaste dagarna så kommer dollarn att stärkas ytterligare, och antagligen även guldpriset även fortsättningsvis separat. Guldpriset i dollar enligt nedan.

Min bedömning för tillfället är dock att oavsett vad Greklands regering gör och oavsett vad grekerna tycker så kommer EU/ECB/IMF-trojkan att bevilja nödlån till Grekland, dvs till de franska och tyska banker som lånat ut pengar till Grekland, och krisen kommer därmed att lugna ner sig tillfälligt för att accelerera igen mot slutet av sommaren.

Krisen handlar egentligen inte om Grekland i sig, utan om att rädda europeiska överspekulerande banker, samt låta kapitalstarka aktörer billigt få köpa grekiska statliga tillgångar. Allt medan propagandaapparaten mot grekerna tar sig proportioner som närmar sig hets mot folkgrupp.

Det spelar därmed mindre roll vad Grekland tycker, nödlån beviljas ändå så att landet kan betala tillbaka utlöpande obligationer till bankerna och räntor på fortsatt utestående obligationer.

Långsiktigt hör guld fortfarande hemma i varje riskmedveten investerares portfölj. Och tillgångarna bör ej förvaras inom bankväsendets elektroniska klor. Pappersguld kan i allra högsta grad visa sig vara värt lika mycket som pappret ditt kontosaldo är utskrivet på om bankväsendet havererar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Två frågor: 1) Grekland är väl inte tvingade att ta emot nödlån, de har väl suverän rätt att ställa in betalningarna? 2) vilket program använder du för diagrammen?

  SvaraRadera
 2. 1. Nej, men så länge de inte ställer in betalningarna behöver de mer lån.

  2. ProTA.

  SvaraRadera
 3. Tittar man på diagrammen hos Tavex så ser det ut som att toppen var högre för omkring ett år sedan. Priset var i alla fall över 10000 kronor per troy ounce även vid stängning.

  SvaraRadera
 4. "Överspekulerande banker"
  Beskyll dem för vad de gjort-dvs varit för slappa i kreditgivningen åt andra som spekulerat.
  En bank kräver en spekulant som låntagare!

  SvaraRadera
 5. "Krisen handlar egentligen inte om Grekland i sig, utan om att...."

  Fortsättningen lyder egentligen: ...skapa en världsstat där endast en världsbank får regera och diktera över en världsvaluta.

  Inte helt oväntat, för vilken handling pekar mot en annan utveckling? I veckan såg jag nyheter om att ECB kan bli insolvent med sin för stora exponering mot krisländerna. Vad tror ni är den slutliga lösningen på krisen?

  Juste, världsbank.

  Vi är påväg dit och jag kan med gott samvete få bli kallad foliehatt eftersom jag vet att jag kommer ha rätt.

  SvaraRadera
 6. Världsnyhet eller hoax?

  http://www.zerohedge.com/article/trading-over-counter-gold-and-silver-be-illegal-beginning-july-15

  SvaraRadera
 7. ALLA vet att Grekland kommer gå i konkurs. Det FED gjort senaste året är att göda utländska banker med 600 billion USD. Så bankerna kanske klarar en kollaps i EU. Tiden man har köpt med IMF bailouts har nog varit nödvändig.

  http://www.zerohedge.com/article/exclusive-feds-600-billion-stealth-bailout-foreign-banks-continues-expense-domestic-economy-

  SvaraRadera
 8. "En veckochart blir kanske lite tydligare, det är ändå ingen som ligger och tradar med fysiskt guld."

  Där är du nog lite fel ute, det finns en hel del som tradar fysiskt guld hela tiden.

  SvaraRadera
 9. Fysiska tackor med 5-10% spread? Tror inte det.

  SvaraRadera
 10. Hmm, det finns väl, vad jag vet, andra sätt, man behöver knappast handla med våra Svenska leverantörer.

  Trada, as in köp/sälj kan man göra ändå. Det har jag t o m gjort idag, på en Söndag och det var inga som helst problem. Fin liten vinst blev det också.

  SvaraRadera
 11. Om det inte är bra med pappersguld, ska man då köpa riktigt guldguld och hur ska man förvara det? Hos banken?

  SvaraRadera