Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2011-06-17 12:23

Grekland ställer in betalningarna med tyskt och franskt godkännande!

Snabb flash via nyhetsbyråerna.

Grekland ställer in betalningarna. Frankrikes Zarkozy och Tyskland Merkel är överens med privata långivare (=banker) om att Grekland skall ställa in betalningen på delar av sin statskuld och skjuta återbetalningen på framtiden. Se bl a Nyhetsbyrån Direkt.

Detta är alltså per definition en betalningsinställelse och omstrukturering av statsskulden (eng default), statskonkurs. Nu skall bara Grekland bekräfta att de gillar att slippa betala för sig. Så var det med allt tomt snack om att Grekland kunde klara sig ur det hela utan att ställa in betalningarna. Återstår att se när det blir offentligt hur mycket EU/ECB skall bidra, för bankerna tänker knappast ta hela smällen. Det är ju trots allt en uppgörelse.

Marknaderna reagerar förstås positivt.

Tillägg: Angående morgonens diskussion om negativa positioner över helgen så är min tolkning att man nog bör avsluta dem nu, om man inte redan gjort det. Lättnadsuppgång och samling runt flaggan utspelar sig redan nu. Med börserna strax över stödområden känns det därmed sannolikt att de senaste veckornas nedgång bryts av en tillfällig uppgång. Men sedan är det dags för negativa positioner igen. Deltar inte själv i någon uppgång, trenden är nedåt och det är bara nedåt eller likvida positioner som gäller nu.

Tillägg 2: Den grekiska 2-åriga statsobligationens ränta har nu fallit drygt två procentenheter till under 28%, utifall någon undrade hur obligationsmarknaden reagerade på överenskommelse om betalningsinställelse.

Tillägg 3: VIKTIGT. Vi kan ha en tjurfälla här. Den tysk-franska ententen innebär ytterligare (höjda) krav på åtstramningar från Greklands sida. (Teoretiskt exempel: "Vi går med på en betalningsinställelse, men bara om vi får Rhodos...") Det är alltså långt ifrån säkert att Greklands regering kan få stöd för det hela under helgen. Det kan vara läge att snart gå in i negativa positioner igen och börsuppgången just nu kan vara en anka. Grekland, EU, euron och EMU kan fortfarande kollapsa på måndag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Din definition eller vems?
  Det är väl bra om bankerna tvingas acceptera längre löptid och lägre ränta på krediterna!
  Besviken över att militären inte heller denna gång fick komma till makten?/oppti

  SvaraRadera
 2. Definition enligt professor Carmen M. Reinhart och professor Kenneth S. Rogoff.

  SvaraRadera
 3. Du missar möjligheten till omförhandling av lånen.
  Ny överenskommelse eller hur?/Oppti

  SvaraRadera
 4. Oppti, ta av dig bankskägget. Detta kan knappast vara bra för den globala ekonomin?

  SvaraRadera
 5. Hur fasen kan marknaden reagera positivt på detta?
  I princip konken!

  SvaraRadera
 6. Det innebär att det inte blir en totalkollaps i helgen utan att kollapsen nu är uppskjuten till i september.

  SvaraRadera
 7. Vad bra!

  då kan vi andra fortsätta tjäna pengar på marknaden fram till september:-)

  Det inte politiker och finansen verkar inse är att ju längre de låter farsen pågå desto större kommer folkens vrede bli när konsekvenserna börjar kännas.

  SvaraRadera
 8. Kommer marknaden att vid en grekisk krasch att reagera ungefär som vid Lehman Brothers krasch eller är scenariorna alldeles för olika?

  Ska man i så fall sitta lugnt i båten i sommar och se börserna stiga för att sedan ev sälja i höst?

  /D

  SvaraRadera
 9. Man kan tjäna pengar på marknaden, oavsett riktning, Michael...

  SvaraRadera
 10. Varför skall man skjuta på krisen? Kanske för att fler då hinner förbereda sig.
  Men varför tycker ni att bankernas 28% rta är bra för världsekonomin det är något jag inte förstår?
  Är det kraschen som ni längtar efter?
  Tror att det finna många som är lite sugna på kris-så de får nytta av alla konserver de samlat på sig!
  Jag kan bida med tvål-som bunkrats under WWII!/Oppti

  SvaraRadera
 11. Oppti är ännu en zombie, han tror på den nya ekonomin, nya moderaterna och tillväxt baserat på fuskkrediter.

  En riktigt korkad obildad arbetarunge.

  SvaraRadera
 12. Tillväxt baserad på fuskkrediter eller den som är satt i skuld är inte fri-svårt att veta vad som är bäst. Jag försöker att inte döma någon-naivt kanske!
  Vill gärna se att fler ser längre än till September!
  Sen kan man ju, som MP underbarn Fridolin, radda upp ett antal positivt eller negativt laddade ord i en rad som saknar allt samband.
  Nya ekonomin, nya moderater och tillväxt baserad på fuskkrediter är en sån rad.
  korkad arbetarunge en annan-bägge visar på visst förakt för medmänniskor, något som jag inte delar med dig/Oppti

  SvaraRadera
 13. Inget chockerande direkt att de förhalar. Allt i linje med att eliten ska mer ha andrum att roffa åt sig ännu mer. Vi får inte glömma enkla naturlagar som "cause and effect". Mer spänning betyder att de kommer bli en större effekt när det väl brister. Om marknaden vill överleva måste en snabb omställning ske. Antagligen kommer Ryssland och Kina ta så långt avstånd som möjligt från Dollarn och Euron nu, och standardisera deras egna valuta ännu mer"Ja de två samarbetar".
  De som har sålt sina själar lär föra över allt kapital dit för att leva i illusionen så länge det går. Men kort efter dollarns och eurons fall är asien på tur. Quick torture or a prolonged torture, your choice.

  SvaraRadera
 14. Oppti, om du slutar suga bankernas *** så kanske du möts med mer respekt..

  SvaraRadera
 15. Jag fattar inte riktigt varför ni hackar på Oppti. Jag tycker denne kommer med en del skit och en del förstånd, ibland naivt och ibland klarsynt, men jag tycker inte man bör racka ner så enögt utan bemöta sakfrågor istället. Dessutom undertecknar han, i varjefall lite.

  /anonym

  SvaraRadera
 16. ... men hjälten är i varjefall C, med sina väldigt klarsynta om än ofta tillspetsade kommentarer.

  Tackar!
  anonym

  SvaraRadera
 17. Det är inte det att man längtar till att det blir default. Men det är bättre att slå hål på ballongen halvtfylld än att vänt och låta den spricka av sig själv. Vad menar jag med det? Jo, Grekland skulle ha låtits gått i konkurs för ett år sedan.
  Nu är krisen bara djupare och än värre kommer vara nästa gång krissen kommer tillbaka. Det som sätter slutet på Eurokrisen är när den Tyska folket säger stopp och Euro-sammarbetet spricker. Jag hoppas bara att det är en Tysk demokratisk premiärminister och inte en ny fyrer som hetsar folket.

  SvaraRadera
 18. Börsen gillar stabilitet, därför är detta positivt. Ni permabjörnar som växlar perspektiv mellan TA och FA får lov att sluta med kappvändandet tack. Detta är långtifrån avslutat. Helgen blir intressant. Tror man på sin sak så behåller man väl sin position och avvaktar. Lycka till!

  SvaraRadera
 19. Hacka på det gör inget-så länge det inte träffar!
  Tycker nån att bankernas omförhandling av lånen är bättre för bankerna än att deras skulder ersätts av skattebetalarna direkt så är det bra.
  28% ränta är ocker och öppnar för desperata handlingar-något jag inte önskar./Oppti

  SvaraRadera
 20. @Oppti
  Att räntan är 28% beror på att ingen är beredd att låna ut sina pengar på grund av den höga risken, det har alltså inte med ocker att göra. Grekland är konkursfärdiga och har inte på något sätt visat att de är kapabla att styra om systemet. Alltså väljer man att låna ut de krediter man skapar till någon som kan betala för sig.

  Bästa Grekland kan göra är att ställa in sina betalningar så får bankerna ta smällen för att de har varit oansvariga. Kommer givetvis bli problem över EU, men att bygga upp ännu högre skulder gör bara saken värre.

  SvaraRadera
 21. robjjoh
  Varför är det rätt att ta ut 28% ränta i början av inlägget och sen i slutat av inlägget rekommendabelt att sluta betala hela skulden eftersom hela utlåningen är bankernas fel?
  Svårt skuldsatta i Sverige kan få hjälp med avbetalningsplan och överföring av skulder till lågräntelån-är Grekland inte värt samma respekt?/Oppti

  SvaraRadera
 22. Oppti är ett troll, vi ska inte mata trollet.

  SvaraRadera
 23. Vi i detta fallet är det nån form av undergångsmaffia?

  SvaraRadera
 24. Oppti, Grekland borde enligt min mening pissa på bankirerna/politikernas sammansvärjning. Överföring av skulder till lågräntelån, på vilket sätt hjälper det en svårt skuldsatt som inte har några pengar?

  "What do you mean I dont pay my bills, why do you think I am broke?"

  Om du blir upprörd över känslorna mot banker/politikers klubb, vänta ska du få se.

  SvaraRadera
 25. Det finns många olika särintressen involverade i allt detta. Många av dem gynnas också av att marknaden inte tillåts korrigera sig, att fler länder skuldsätter sig och att man formar människors åsikter efter statliga förhållningspolicies.

  Allt fler människor är kortsiktiga och vägrar att inse det.

  Exempel:

  http://www.svd.se/naringsliv/island-gor-inte-som-vi_6252910.svd

  http://www.bloomberg.com/news/2011-06-15/greece-ireland-can-t-default-like-iceland.html

  Uttalande från Islands finansminister Steingrimur J. Sigfusson, partiledare för Vänsterpartiet – de gröna, om att Grekland inte ska göra såsom Island hanterade sin kris...

  Snacka om att inte vilja se, höra, känna eller tänka efter i ett långsiktigt perspektiv.

  Jämför förresten Bloomberg-artikeln med den på SvD:

  "Iceland should be humble and avoid advising other countries, especially when it comes to banking,” Sigfusson said. “What happened was an emergency situation which couldn’t be avoided." -Omar R. Valdimarsson

  Omar R. Valdimarsson har skaffat sig en keynesiansk utbildning vid London School of Economics. För att ha studerat internationella relationer och historia så har han rätt dålig koll på det där med ekonomi ur ett historiskt perspektiv.

  Tillbaka till artikeln så verkar finansministern förespråka någon skum form av icke interventionism. Dvs. att ödmjukt undvika att lägga sig i, vilket iofs är en poäng. Men det skiftar blicken bort ifrån vad som från första början gjorde att Island så snabbt har börjat återhämta sig.

  Jämför med den svenska översättningen hos Schibsted:

  "- Island bör vara ödmjukt och inte undvika att ge råd till andra länder, särskilt när det gäller banker, säger Steingrimur J. Sigfusson och tillägger att Island gjorde som man gjorde eftersom det inte fanns något annat val än att låta bankerna gå omkull."

  Man skulle kunna kalla denna märkliga översättning för en Schibstedian slip. Island ska i denna lustiga översättning ge råd till andra länder, SPECIELLT när det gäller banker. Haha. Men så är det ju "favoriten" ANDREAS CERVENKA som gjort översättningen. Är det ren slapphet blandat med ekonomisk okunskap? Eller kanske en del av en större agenda?

  Tiden får utvisa detta.

  SvaraRadera
 26. Tja vilken marknad det är ni talar om vet nog inte ni heller (bankssystemet är ingen "marknad" - det är en parasitfunktion som ägnar sig åt kartellverksamhet i samarbete med staten genom centralbankerna och mjölkar den verkliga ekonomin - Mussolinis definition på fascism såsom sammansmältningen av stat och företag skulle ju kunna vara lämplig men då banker inte är företag så stämmer det väl inte till 100% det heller.

  Återstår nog en hel del innan det blir några "skuld"avskrivningar. För som Merkel uttryckte sig:
  "Merkel tillade att de handlade om ”frivilligt, jag betonar starkt frivilligt, deltagande av privata aktörer”."
  http://di.se/Default.aspx?pid=238333__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  Verkar mera vara för att stoppa paniken över helgen.

  SvaraRadera
 27. Re Lincoln
  Att Merkel talar om frivilligt deltagande är förvirrande. Om det vore frivilligt, i ordets rätta bemärkelse, är det ju givet att ingen bank ställer upp. Undrar vilka maktmedel man i praktiken måste ta till för att bankerna ska betala sin del?

  SvaraRadera
 28. Både min korta OMX och min långa dollar minifuture tog stryk idag... Jag hann inte sälja då jag var på bio med mitt barn hela eftermiddagen men tror inte att jag skulle gjort det ändå. Vi får bevaka nyhetsflödet i helgen och se. Än är det grekiska dramat inte slut...

  SvaraRadera
 29. Frivillig förlängning av löptiden är alltså vad överenskommelsen handlar om och vad det betyder vet väl ingen i nuläget.

  "-Eftersom Grekland inte kan betala sina skulder idag så förlänger vi banker löptiden 1 år eller 100 år och eftersom ni inte kan betala då heller så förlänger vi löptiden igen, så slipper vi redovisa några kreditförluster idag, utan kan fördröja det i evighet."

  EMU har nu haft ett år på sig att finna en lösning på skuldkrisen, så det är väl inte troligt att det blir någon avveckling av EMU under lugna och sansade former.

  Sedan har vi det arga grekiska folket som skall övertygas av sina politiker att ställa upp på den lösning man nu kommer fram till och de verkar mer intresserade av revolution och inte betala ett alls.

  Själv hoppas jag att EMU och EU kraschar fullständigt och ersätts av nationella valutor och ett enkelt frihandelsavtal.

  SvaraRadera
 30. Johnny-
  I denna spalt är du inte ensam om dessa förhoppningar tycks det!
  Det är många här som inte gillar ordnade former-det märker jag när jag för fram Tysklands och Frankrikes förslag till lösning som en möjlighet. Med viss respekt-Oppti

  SvaraRadera