Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2011-06-13 07:05

Exekutiva auktioner på väg upp

Antalet genomförda försäljningar via exekutiva auktioner av fastigheter är i en tydligt ökande trend sedan botten 2008.

Siffran är nu högre än den varit sedan år 2001, vilket i sig är intressant. Inte ens IT-kraschen orsakade så här många genomförda exekutiva auktioner som vi såg förra året. Bakom denna tragik ligger förstås den svenska privata skuldbubblan. Aldrig förr har de svenska privata skulderna varit så här stora, vilket i slutändan ger ett sådant här resultat.

Och tragiken har bara börjat. Samtidigt kan man ju fundera på om kronofogden kommer hinna med framöver, eller om det blir som i USA där man kan strunta i att betala sina räntor och sitta kvar i flera år i sin bostad utan att det hinns med någon vräkning eller utmätning.

Naturligtvis är det bara ett fåtal personliga tragedier som går så långt som till exekutiv auktion. Tvångsförsäljningar i bankens regi kan ske ändå och riskerar bli vanligare framöver. Så hur stort mörkertalet är på den punkten låter jag vara osagt. Det finns inte heller några siffror på hur många bostadsrätter som gått på exekutiv auktion, utan SCB:s data ovan är hämtat ur fastighetsregistren.

Av en ren slump så skriver Helsingborgs Dagblad idag en artikel om den havererade bostadsmarknaden på orten. Det har förstås ingenting med mitt blogginlägg igår att göra. Tidningar snor ju inte artikeluppslag ifrån bloggar utan referenser (asgarv). Nej, HD har faktiskt pratat med mäklare istället för att titta på faktiskt genomförda affärer via lagfartsstatistiken. Och även mäklarna erkänner att det ser svagare ut, men att antalet avslut har tappat med 66% sedan 2008 tiger man om. HD har även en artikel om en visning ingen kom på, vilket tydligen inte är ovanligt längre.

Liksom på andra platser så är det dyra små förstabostadslägenheter på attraktiva platser som faller mest i pris om man får tro mäklarna. Förstagångsköparna lyser med sin frånvaro nu när de måste hosta upp en kontantinsats på 15%. Det är positivt. För det skonar många unga och oerfarna från att göra kanske den sämsta affären i sitt liv. Ingen bra start på vuxenlivet att köpa en bostad på bubblans topp.

Ser fram emot uppdaterade bostadsindex från NASDAQ OMX Valueguard idag eller i morgon, och med det en uppdaterad teknisk analys av trenderna på bostadsmarknaden. Säljsignal råder redan i Malmö, och med det antagligen även Helsingborg. Återstår nu att se om det blir säljsignaler i resten av landet. Marknaden balanserar iaf på gränsen sedan förra månadens indexutveckling.

När det gäller lägenheter på exekutiv auktion just nu dominerar Malmö, där priserna som bekant inte utvecklats så väl det senaste året. Av 27 lägenheter på exekutiv auktion just nu ligger 7 i Malmö. Malmö är även den kommun med flest villor på exekutiv auktion, även om det där bara rör sig om 3 av 64 objekt i landet just nu.

En kort morgonkommentar om börsen också. Det gick nedåt i de asiatiska tidzonerna under morgonen, inklusive -0.69% på japanska Nikkei. Den amerikanska S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång. Inga speciella nyheter eller väsentlig statistik förväntas under dagen och börserna på Island liksom i Oslo och Köpenhamn har stängt tillsammans med Parisbörsen. Annandag pingst idag. Antagligen öppnar Stockholmsbörsen negativt och fortsätter sin resa ned under veckan mot 1050 för OMSX30 till en början. 1250 är en nivå att bevaka för amerikanska S&P-500.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Å andra sidan var ju de exekutiva auktionerna på topp samtidigt som IT-bubblan. Kanske är det "the wealth effect"?

  SvaraRadera
 2. Finns säkert ngn förklaring, men man tycker att antalet exekutiva auktioner borde varit fler efter IT-kraschen, inte före. Möjligen sänkta räntor och stigande bostadspriser tillsammans med ett paradigmskifte där bankerna tog över mer av tvångsförsäljningarna själva i samråd med den skuldsatte som är förklaringen.

  Exekutiv auktion blir det ju bara när den skuldsatte vägrar sälja på egen hand.

  SvaraRadera
 3. "När förstagångsköpare får det svårare att köpa en lägenhet så ger det eko uppåt i bostadskarriären." Pyramidspel??

  SvaraRadera
 4. Du skriver lite fel i artikeln " 15% i kontant insats" Själv hade jag för mig att man skulle ha 25% i kontant insats. Sen finns det även andra faktorer som spelar in När du lånar 1 mille av banken då behöver banken bara använda 3000kr av eget kapital resten tillför staten och den öppna marknaden med Grekland oron och USA samt ett antal europeiska länder till så blir den öppna=fria marknaden inte så benägen att låna ut dessa pengar till följd med att banken får hosta upp mer av eget kapital.
  Sen måste även räntan upp på en normal nivå.

  SvaraRadera
 5. Osäkerhet i boprisutvecklingen gör att förstagångsköparna tvekar. Varför inte bo kvar i korridorsrummet ännu ett år och avvakta marknaden, tänker många-åtminstone två mig närstående!

  SvaraRadera
 6. Om jag inte minns fel har man ändrat regelverket sedan en tid tillbaka, så att det nu är tillåtet att sälja bostaden även för andra skulder, icke relaterat till bostaden. Detta ökar ju totala antalet försäljningar i någon mån.

  SvaraRadera
 7. Mer finns att hämta:
  "Det såldes drygt 97.000 bostadsrätter under 2010 till ett genomsnittspris på 1,3 miljoner kronor. Antalet försäljningar steg med drygt 2.800 jämfört med 2009 och medelpriset steg samtidigt med 9,5 procent."
  Om detta är ett tecken på en uppbyggnad av bubblan eller ett friskhetstecken kan man ju fråga sig./Oppti

  SvaraRadera
 8. Cornu, BR-data för antal lägenheter på exekutiv aktion hittar du här, inkl källa:

  2005 2006 2007 2008 2009 2010

  KF - Antal sålda fastigheter och bostadsrätter 649 614 450 440 866 1168  SCB - Genomförda försäljningar via exekutiva auktioner av fastigheter 631 572 418 356 648 893

  Bostadsrätter (KF-SCB) 18 42 32 84 218 275

  Kronofogdens årsredovisning 2007. sid 42
  Kronofogdens årsredovisning 2010, sid 47
  http://www.kronofogden.se/4.2e56d4ba1202f95012080005725.html

  Du kan lägga till/uppdatera din graf med en BR-linje i blått. Gult och blått för svenska färgerna

  SvaraRadera
 9. Här i Göteborg tycker jag mig ha märkt en markant ökning på sistone av bostadsrelaterad reklam, både för mäklarfirmor och för enskilda objekt. Kan ju kanske tyda på något det också...

  SvaraRadera
 10. köpte en bostadsrätt 2006 på exekutiv aktion, men när vi skulle börja renovera vägrade förre ägaren flytta ut, då fick vi anlita kronofogden för uthysning ,fast att lägenheten var vår sedan månader tillbaka.Ägaren påstod att vi inte kunde förbjuda dem tillträde till lgh.
  Detta stämde enligt kronofogden,men vi förbjöd dem inte tillträde, utan bara att bo i lgh.Allt blev uppklarat efter någon månad .Tänk er noga för om det finns folk i lgh.

  SvaraRadera
 11. En uppdatering på detta inlägg hade varit nice!

  SvaraRadera