Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2011-06-22 07:28

Dagens Industri skärper sig och börjar referera bloggar

Av en ren slump efter mitt raljerande över att Bonnier/Dagens Industri är inne och lånar artikeluppslag från diverse bloggar, inklusive undertecknad, utan att lämna några referenser eller länkar, så har nu tidningen skärpt sig.

Viktor Munkhammar på Bonnier/DI skrev en liten artikel om när Grekland efterskänkte Tysklands utlandsskuld, och kostar på sig en referens. Citat:

"Ekonomibloggen Cornucopia påpekar att rollerna en gång var de omvända."

Så skall ett tangentbord arbetas! DI har aldrig några länkar och då går det utmärkt att skriva som ovan. Kostar till och med på mig att länka till DI ovan för den som vill läsa själv. Bäst är förstås att länka till källor, så de kan belönas med lite trafik och uppmärksamhet, men sitter man som DI kvar i 90-talet och kan inte göra länkar i sina artiklar så duger det utmärkt att referera enligt ovan.

Förhoppningsvis ser vi början på en trendvändning hos Dagens Industri där man faktiskt uppmärksammar varifrån man fått något, även om det råkar vara från en blogg. Nu är det bara resten av gammelmedia-Sverige kvar.

Stridsyxan begravd för tillfället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Ja det är ett framsteg artiklar hänvisar till någon form av källa sedan är det fortfarande upp till läsarna om de vill kontrollera sanningshalt etc..

  Web är ett mycket bra instrument för information men tyvärr florerar mycket desinformation vilket vi titt som tätt får erfara. Vem mins inte killen på cykeln som fick fartböter som kablades ut i "riktig" media och flertalet tog för en sanning! Tycke där var något om senaste tidens utvecklign i sino-agri osv..

  Hade varit bra om folk generellt tog det mesta med en nypa salt eller åtminstone tog en närmare titt på viktigare nyheter/artiklar innan de tar det som kungsord bara för det stått i tidningen eller de hört det på tv.

  SvaraRadera
 2. Påtal om Tyskland och Grekland. Anser att rollerna inte var helt det omvända.
  Tyskland sönderbombat och fick stora delar av landmassan beslagtagen ca 5-10 år tidigare. Grekland: 50 år av skuld omstrukturering, icke fungerande konkurrens. Där finns skillnad som kan vara värt att notera.

  Om ovan är osammanhängande beror det på att klockan är 8.22 vilket betyder att jag inte vaknat ännu!

  SvaraRadera
 3. Hittade den här artikeln igår.
  Germany Was Biggest Debt Transgressor of 20th Century
  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,769703,00.html

  SvaraRadera
 4. Jag gissar att de flesta ekonomijournalister i gammelmedia följer dig kontinuerligt. Detta eftersom du ofta skriver sådant som dessa inte har ork och intresse av att gräva fram. Journalister och forskare snor som korpar av varandra och man ska vara mycket tacksam om man får cred.

  SvaraRadera
 5. Jag arbetar som redaktör på en av Sveriges största tidningar och jag måste påpeka att det knappast är onormalt att man inte hänvisar till din blogg. Men kreddar oftast bara källan om de har en uppgift man inte kan få fram själv eller om källan lagt ner ovanligt stor möda på något.

  Alltså: man kreddar inte någon för att de skrivit något som ger upphov till en artikelidé. Man kreddar normalt inte heller uppgifter som behöver kollas hos tredje part. (Jag tycker alltså att DI gjort fel här.)

  Det är normalt och pressetiskt riktigt. Som exempel kan jag ju nämna TT som aldrig kreddar kvällstidningarna om de kan ringa till polis m.m. och få samma uppgifter. Trots att kvällstidningarna gjort det riktiga jobbet.

  Sen kan man tycka att det inte borde vara så här, det är en sak, men det har inget att göra med att de inte vill kredda just din blogg.

  För övrigt tycker jag att du skriver många intressanta inlägg, tack för det.

  SvaraRadera
 6. Re T

  Vilket glidarjobb det måste vara att jobba på en tidning. Du kollar in vad andra har gjort och så kollar du att uppgifterna stämmer med några telefonsamtal. Sen är det i princip copy and paste. Och du anger ingen annan än dig själv som artikelförfattare. Och du anser att du ska ha betalt, bra betalt för "arbetet". Jag tycker ni borde skämmas !!

  Jag förstår varför det är så få ämnen som behandlas i media nuförtiden: det är någon eller några få skribenter som har egna idéer och alla de övriga kopierar. Och det här tycker media att konsumenterna ska betala för?

  Jag förstår varför de flesta av tidningarna har problem med upplaga och förmåga att tjäna pengar. De generationerna som är villiga och betala för detta är på utdöende och en stor del av branschen kommer att möta samma öde om ni inte ändrar er. Men det bekymrar ju egentligen inte mig, jag är inte (aktie)ägare i bolagen ifråga.

  SvaraRadera
 7. August S:

  Vilken imponerande okunskap. Om du trott att alla tidningar och medier kommer upp med orignalidéer till varje artikel måste du levt i en drömvärld. Det är naturligtvis omöjligt. Tänk själv, du ska ha 50 artiklar till morgondagens tidning och ingen får vara influerad av något annat – lycka till.

  Så har tidningar arbetat i alla tider. Det sammanfattningen, presentationen, mixen och tilltalet som du betalar för som konsument. Inte för uppgiften om vilket år som slaget vid poltava ägde rum, för det kan vem som helst kolla upp.

  Däremot borde tidningar vara mer generösa med att kredda. Kvällstidningarna är bäst på detta, morgontidningarna är också okej, men sämst är SVT, TT och SR. De stjäl rakt upp och ner många gånger.

  SvaraRadera
 8. Som sagt, vilket glidarjobb. Får betalt för copy and paste

  SvaraRadera
 9. Det måste finnas en riktig källa, lite som att hänvisa till "jag hörde på stan".

  SvaraRadera
 10. Rewrita lärde jag mig som osnuten journalist på landsortstidningen på sommarvicket efter gymnasiet. Lättförtjänt egotripp, tyckte jag redan då. Störst nytta gjorde det i att lära mig misstro medierna. Gräv därför inte ned stridsyxan alltför djupt. Den kan behöva svingas snarare än man anar. Gammelmedia är patetisk, åtminstone den svenska./Storugglan

  SvaraRadera
 11. T: "Så har tidningar arbetat i alla tider."
  Men så har också journalister bland det sämsta förtroendet bland allmänheten också. Sluta gråta över att de allra flesta anser att det är vanligt hyfs att inte bete sig som ni gör.

  SvaraRadera
 12. T: Nu blev jag för negativ. Det hedrar dig att du framför att man borde credda mer. Men lev gärna som ni lär också.

  SvaraRadera