Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2011-06-09 08:57

Bitcoinpyramidspelet - jag gav bort mina 2.29

Jag ägnade mig åt en maskirovka under gårdagen när jag bjöd ut mina 2.29 bitcoins. Jag ville se om det kunde komma in några seriösa bud, men min avsikt var aldrig att sälja mynten. Jag anser nämligen att de är värdelösa och utgör ett pyramidspel. Som sådant är det väl rent av olagligt att lura på någon av mina stackars läsare dem. Om inte annat är det oetiskt och moraliskt förkastligt. Bitcoinsen var införskaffade för research och inte avsedda för att ge vinst.

Så jag gav nu bort dem till den signatur Daniel som gav högsta budet på begärda 400:-. Daniel kan bekräfta, förneka eller inte kommentera alls om detta.

Bitcoins är ett pyramidspel. Värdet ökar så länge fler och fler hoppar på, och det innebär vinster för de få som gick in tidigare. Den dagen det inte kommer in några fler i pyramidspelet upphör värdestegringen och de sista blir sittande utan vinster. Eventuellt förluster när det kraschar. Att köpa bitcoins är ungefär som att köpa IT-aktier utan verksamhet eller substans under IT-bubblan. Bara lönsamt om man kan hitta någon greater fool som kan köpa och man själv kan casha hem. Till dess är det bara fiktiva vinster.

Men framför allt så tror jag inte att det går att få ut några pengar att tala om. De som svepts med i pyramidspelet skrev i kommenterar igår om att BTC skulle gå till både 160 000 000 USD eller 700 000 USD per styck. Lycka till med att försöka plocka ut sådana pengar ur systemet säger jag...

Finns några andra sätt att blåsa de som gått in. Bitcoins är i princip ospårbara och handeln är helt oreglerad. Det finns ingen insättningsgaranti, inga tillsynsmyndigheter och då bitcoins bara är lite krypterade ettor och nollor så är det ens tveksamt om de tillsätts något juridiskt värde om de blir stulna.

Och stulna kan de alltså bli.

Så här kan det gå till. När värdet är XYZ USD per styck och handeln enormt mycket större än idag så lär vi få se ännu fler "marknader" än bitcoinmarket.com eller mtgox.com. Någon av dessa aktörer som håller handlade bitcoins i depå kan då helt enkelt sno hela innestående saldot och sälja hos en annan marknadsaktör, medan de meddelar att den egna sajten "har tekniska problem, återkom senare". Man kan fejka en hackerattack från något Internetcafé och hävda att alla bitcoins blev stulna av hackers och direkt sålda någon annanstans etc.

Och som ospårbara så kan de bestulna drömma om sina 700 000 USD per styck... Speciellt som de saknar juridiskt värde och polisen lär skratta dig rakt upp i ansiktet.

Den andra varianten är att myndigheterna slår ner stenhårt på alla sätt att få ut bitcoins i legala betalningsmedel. De må ha ett värde på 7 000 000 USD per styck, eller 70 000 000 USD per styck, men när du aldrig kommer kunna få ut dem och göra något realt för dem så är de ändå värdelösa.

Nu hoppas jag att Daniel kan få ut något realt för de 2.29 bitcoins som jag gav till honom gratis.

Som fullständig bluff och totalt utan något som helst underliggande värde är bitcoins helt emot allt vad jag står för moraliskt, etiskt och ideologiskt. Jag står för reala obelånade tillgångar som du kan ta på i verkligheten. Bitcoins är dess diametrala motsats. När Bitcoins står i 700 000 000 USD per styck på någon icke realiserbar marknad så kommer jag väl bli hånad, men det kan jag ta. Jag kan se skillnad på att ha 7 000 000 000 USD på en skärm och ett paket mjölk i handen.

Tillägg: Skärmdump från min klient som visar ivägskickade 2.29 bitcoins och att mitt saldo är 0.0. Skärmdumpar kan som sagt fejkas, men är ändå giltliga som bevismtrl i svenska domstolar, åtminstone som bevis mot fildelare. Trot om ni vill.

Jag har klippt bort mottagarens Bitcoin-address om ni nu undrar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Jaa, där blev man bluffad, men på ett bra sätt! Men coinsen har inte dykt upp än.. Lämna gärna din klient på en stund eftersom det kan ta lite tid för den att synka med nätet så man kan göra överföringar. Tack Cornu (eller luras du igen nu?)

  SvaraRadera
 2. Kan ta timmar innan de dyker upp, beroende på om du är ikapp med alla block och hur nätverket ser ut. Jag har ett dussin bekräftelser på transaktionen från omvärlden, men du har väl inte nåtts av det budskapet än.

  SvaraRadera
 3. Låter som bostadsmarknaden i Stockholm, än kommer det greater fools och köper av de som var med i starten.

  De kloka byter marknad till någon mindre ort.

  SvaraRadera
 4. Corny, du har nu tappat ALL trovärdighet. Jag undrar nu faktiskt på riktigt vem som har betalat dig för att fortsätta upprepa allt det här idiotiska skitsnacket? Egentligen spelar det väl ingen roll, det enda du förstör är ditt eget rykte. Säg nu, vem har betalat dig för att skriva det här?

  Daniel har nu iallafall lärt sig att du är falsk och opålitlig och att det du skriver inte nödvändigtvis är sanningen.

  SvaraRadera
 5. Tyckte mest det var en kul grej faktiskt.. Slappna av gott folk!

  SvaraRadera
 6. Jag tycker cornucopia borde slappna av. För er som undrar vad bitcoin är, läs själva på bitcoin.org. Det finns faq, tekniska beskrivningar. källkod, forum, kanaler på irc och en massa mer insatta människor som svarar på frågor. Ska ni bilda er en åsikt är det kanske bättre att gå direkt till källan?

  SvaraRadera
 7. Den här bloggen är ett smärre drama. Lagom respektlös stil i inläggen, passionerade utfall i kommentarerna, täta postningar... Du har hittat en nisch här Cornu.

  "Det man är arg på tycker man är viktigt". Dvs: många inlägg hackar på Cornu, han gör fel, han ger dåliga investeringsråd osv. Well det kan tolkas som att de tycker den här bloggen är viktig. Kudos.

  Att skriva lite spefullt och renodla åsikterna är ett måste för varje bloggare. Man måste också dra nytta av själva formen. En blogg är inte en dagstidning; ingen betalar ju för att läsa, då får man också tåla en hårdare, fränare stil. Get down and get with it.

  SvaraRadera
 8. Kopte 11 bitcoins nu pa mtgox for $31 styck. Hyffsat surt att det tog att det tog en vecka bara att fora over pengar for att kunna handla och priset hann dubblas under veckan...
  Ja, ja, Cornu far val ratt och bitcoins kollapsar ner till nagra cent vilken dag som helst nu men kul gamble ar det i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Det hade varit ett pyramidspel om det inte vore för hade funnits verkliga varor man kan köpa för sina BTC. Nu finns det ett gäng affärer/butiker (om än få) som accepterar BTC som betalningsmedel, så det finns en verklig ekonomi runt Bitcoins och det går att handla för sina bitcoins.

  Förhoppningsvis växer den riktiga ekonomin framöver så riktig handel tar över och andelen spekulation och trading i valutan minskar.

  SvaraRadera
 10. Kul postning men väldigt onyanserad.

  "Jag står för reala obelånade tillgångar som du kan ta på i verkligheten"

  Räknar du pengar som du har på ett bankonto dit?! (siffror på skärmen) ;)

  SvaraRadera
 11. Bara en "motfråga" till dig Cornu:
  Ser du ingen fördel alls med att personer och företag kan skicka pengar till varandra utan att bank/finansinstitut alltid skall skära sin del i mellan? Eller att det blir betydligt svårare för (t.ex) USA att stoppa finansieringen av Wikileaks och annat som dom ogillar?

  SvaraRadera
 12. 17:08

  Ungefär som http://en.wikipedia.org/wiki/Flooz och http://en.wikipedia.org/wiki/Beenz? De gick ju att handla med och det gick ju bra?

  SvaraRadera
 13. ConnyT, bankerna tar ändå avgifter när man skall ha ut pengarna från Bitcoin så vad är skillnaden?

  Och nej, bankkonto är också bara "siffror på skärmen", men med ett lagligt betalningsmedel (staten lovar ta emot det lösa dina skatteskulder) och insättningsgaranti.

  Väljer hellre att investera i något realt i företaget än att ha pengarna skräpandes på ett bankkonto till ingen nytta.

  SvaraRadera
 14. "bankerna tar ändå avgifter när man skall ha ut pengarna från Bitcoin så vad är skillnaden?"

  Skillnaden är att idag tar bankerna betalt både för överföring och växling. Med Bitcoin kan en del försvinna. Jag som ibland gör affärer med företag utomlands ser en klar potential här. Om du dessutom kan handla för dina Bitcoins försvinner även växlingsbiten. Om växelkursen låg fast(are) (om spekulationen som idag pågår försvann), skulle du fortfarande inte gilla idén?

  SvaraRadera
 15. Jag vill se en bekräftelse på att Cornucopia faktiskt skickade sina 2.29 och inte sitter och håller på dem och i smyg kanske faktiskt tror på BTC-marknaden ändå...

  SvaraRadera
 16. Finns inget sätt att bevisa det på, de är ju som sagt "ospårbara", så du får tro vad du vill. Räcker det att Daniel bekräftar?

  SvaraRadera
 17. Tja, jag skulle inte skrivit förra kommentaren om Daniel hade sagt att transaktionen verkade vara startad.

  SvaraRadera
 18. Jag kan lägga ut en skärmdump från min klient om du vill. Sist jag kollade hade jag ett 20-tal bekräftelser av transaktionen. Skärmdumpar kan förstås fejkas så du kan strunta i att tro på det.

  SvaraRadera
 19. Simon, se skärmdump jag lade ut nu. Du kommer förstås inte tro det ändå, för du vill inte tro det. Jag kan inte hjälpa dig med din egen vilja.

  SvaraRadera
 20. Nu hann du visst dubbelposta. Jag var just på väg att skriva att jag var nöjd med erbjudandet om skärmdump för att tro på att du klickat iväg transaktionen i klienten och istället tro på misstag eller liknande att det inte dykt upp hos Daniel.

  SvaraRadera
 21. Apropå stöld:

  Ars Technica: New malware steals your Bitcoin.

  "The first actual theft of Bitcoins was reported this week by a user who claimed a hacker transferred 25,000 BTC from his machine, theoretically worth about $500,000 at current exchange rates."

  Det är tragikomiskt på något vis.

  SvaraRadera
 22. Du borde veta skillnaden mellan pyramidspel och spekulationsbubbla.

  I pyramidspel blir man rekryterad av någon och man hamnar då under den personen i pyramiden. Därefter måste man själv rekrytera fler personer som i sin tur rekryterar fler så man får en pyramidstruktur under sig och man tjänar pengar på dessa personer. Något sådant finns inte i bitcoin. Man behöver inte bli rekryterad av någon och man tjänar inget på att rekrytera nya anhängare. Alltså är bitcoin per definition inte ett pyramidspel. Däremot har bitcoin haft flera spekulationsbubblor då priset har stigit mer än "normalt" och därefter korrigerats/kraschat till rimligare nivåer.

  SvaraRadera