Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2011-06-02 16:32

Bitcoinbubblan fortsätter pumpas upp

Härom dagen skrev jag om Bitcoin-hypen. Då låg kursen BTCUSD på 8:50. Nu ligger den på 10:90. Upp 28% sedan i måndags. Naturligtvis minimala volymer i handel, men de som köper är antagligen mestadels lätta offer i form av tekniknördar.

Thomas H. Ptacek skriver i sitt Twitterflöde följande träffande ord: "Bitcoin is a virus that gradually turns nerd message boards into Yahoo! Finance message boards."

Och nu finns det även möjlighet online för att köpa illegala substanser mha BTC. Vi får väl se hur länge BTC-systemet får hållas innan myndigheterna på något sätt slår till.

Jag skrev också att Bitcoin-valutan när som helst kan bytas ut mot något annat, och därmed bli värdelös. Läs t ex följande analys. Den analysen handlar dock om att hashningsalgoritmen för Bitcoin förr eller senare blir knäckt och värdelös. Min hypotes handlar istället om att andra lanserar alternativa OpenCoin, FreeCoin, NetCoin etc vilket leder till (hyper)inflation i antalet valutor och gör Bitcoin värdelös när "alla" kastar sig över den nya bubblan för att vara med från början.

Poängen med bubblor är att de spricker förr eller senare. Bitcoin kan bli värdelöst över en natt. Samtidigt kan förstås bubblor alltid blåsas upp lite till och till ännu orimligare nivåer.

Tillägg: Läs även på Quora där Bitcoin uttryckligen kallas för en bluff.

Tillägg 2: Bubblan kan spricka snabbare än man anar. Electronic Frontier Foundation tar inte längre emot Bitcoin-donationer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Bitcoin, USD, Sterling, SEK, same same but different.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att du är "right on the money" (pun intended!) här, Cornucopia.

  Som du skriver finns det inga barriärer för att skapa konkurrerande virtuella valutor. Jag tror därför att Bitcoin kommer att bli värdelöst ungefär när nästa "bättre" valuta kommer (som kanske är understödd av någon organisationer eller har andra konkurrensfördelar). När man har kört 2-3 stycken valutor i botten i samband med massbyten kommer markanden att dö helt.

  Dessutom: valutor som inte är "de jure" måste representera en "claim" till något. Det må vara guld (klassikern) eller tobak (Virginia under kolonialperioden), men en historisk koppling till sådant är viktigare än vad datanördarna tror. Om en valuta ska kunna växa upp "underifrån" (vilket de första gjorde) så bottnar det monetära värdet ytterst i att det finns ett förtroendekapital i form av varor/tjänster. Helt immateriella valutor (utan statsmaktens välsignelse) är därför "cirkelresonemang".

  SvaraRadera
 3. En nördvaluta skapat av en pseudonym och som används av nördar. Vad är det värsta som kan hända, att nördarna förlorar sina bitcoins? Att Falkvinge förlorar hela sitt sparkapital från en annan fiatvaluta vore ju bara festligt...

  SvaraRadera
 4. Bitcoin liknande funktioner har en framtid när guld valutan blir dominant i världen. Så visst det är bra att alla dessa "nördar" investerar men de lär förlora det dock. Det är bra pågrund av att teknologin behöver finslipas och för att de skall ske krävs trial and error. Se bitcoin som en alpha version av vad som lär bli alternativ för dagens valutor.
  Bitcoin är första steget. Som ett frö vilket skall bli en blomma en dag.

  Kan tipsa om ytterligare några länkar för att förstå varför detta inte är hållbart just nu.

  http://blog.ezyang.com/2011/06/bitcoin-is-not-decentralized/

  http://www.quora.com/Is-the-cryptocurrency-Bitcoin-a-good-idea/answer/Adam-Cohen-2

  SvaraRadera
 5. CornuCopia,

  BitCoin bubblan värderas totalt till 60 miljoner dollar.

  20 meter kuben värderas till 8 000 000 miljoner dollar.

  Vad är största bubblan?

  SvaraRadera
 6. Har redan bemött guldbubblesnacket. Du kan ju börja med att använda korrekta och relevanta siffror. Se http://cornucopia.cornubot.se/2010/11/bubblor.html

  Samma argumentation som kring guldkuben kan t ex användas på "dollarkuben" (alla pappersdollar i världen inknödda i en lagerlokal), "aktiekuben", alla aktieinnehav utskrivna på en depåförteckning instoppade i några pärmar i ett arkiv osv osv.

  Skillnaden är att vare sig pappersdollar, guld eller aktieinnehav kan försvinna över en natt. Det finns ett underliggande värde i både dollar (löftet att man kan betala amerikansk skatt med dem), guld (det är kemiskt stabilt och går bl a att göra smycken av) eller aktier (det finns bolag som producerar något).

  SvaraRadera
 7. Suck ...

  Fakta är att guldkuben värderas till 8 000 000 miljoner dollar. Det kan man inte komma ifrån.

  www.cubeofgold.com beräknar 20.2 meter kuben till ett "värde" om 8000 biljoner dollar.

  Om du skall skriva om bubblor, skriv om guldbubblan.

  SvaraRadera
 8. Om 1/1000 av värdet i guldkuben omlokaliseras till BitCoin kommer en bitcoin att stiga med 13 000 % i värde!

  Om 1/100 av guldbubblan växlas till BitCoins kommer en BitCoin att öka med 130 000 % i värde!!

  BitCoin stiger just nu med 10 % om dagen! Inte 10 % om året eller i månaden, utan om dagen!

  SvaraRadera
 9. Man är duktigt historielös och/eller svårt indoktrinerad när man använder guld och bubbla i samma ord.

  SvaraRadera
 10. Att Falkvinge går All-in i BitCoin är en kvalitetsstämpel för BitCoin som valuta.

  Idag värderas BitCoin till 60 miljoner USD. När svenskt it-folk nu börjar pumpa in pengar i systemet kommer amerikaner, ryssar och asiater att följa efter.

  BitCoin kan inom några månader vara värt miljarder dollar.

  Det här är vad internet var 1993. En ny chans att växa med 5-10 % om dagen.

  SvaraRadera
 11. Faktum kvarstår att guld endast är uppbackat av förtroende och kan rasa till noll över en natt.

  Ska man värdera råvaran efter reel användning samhället/industrin så är en kilostacka koppar eller zink betydligt mer värd. Dom andra PM-metallera silver, paladium och platinum är alla mer värda än guld.

  SvaraRadera
 12. Vänstern, med Helin i spetsen bråkar med vår kung i stället för att kräva öppnade stasiarkiv eller något annat vettigt. Och lyckas dom kan vi få personer som Bengt Westerberg som president. Nu måste vi försvara vårt land cornu...

  SvaraRadera
 13. "Att Falkvinge går All-in i BitCoin är en kvalitetsstämpel för BitCoin som valuta" - något av det roligaste jag läst den här veckan. =)

  -S

  SvaraRadera
 14. An sa lange verkar det enligt google trends mest vara ryssland och sverige som fatt upp intresset for bitcoins, och fortfarande ar sok-volymerna ganska sma. Med allra storsta sannolikhet kommer kollaps ske enligt Cornucopias forutsagelse men jag tror vi ligger tidigt i bubbelfasen och tycker det ar vart en chansning. Jag koper for $250 pa ren spekulation och far se om man kan vinna lite pengar.

  SvaraRadera
 15. Nu har jag fatt forstaelse for hur bitcoin fungerar helt igenom, satt upp en bitcoind och testat senaste OpenCL Minern. Man maste ha ett bra grafikkort for att fa igang det hela, jag tycker om energisnala tysta datorer so no coins for me.

  Da bade difficultyn och elpriset formodligen kommer att krasha det hela efter sommarn far ni passa pa att mine:a och vaxla in nu.

  Jag gillar konceptet och vill verkligen ha en microtransactions valuta utan mellanhander. Men jag gissar att de som skapat systemet har stora poster i AMD!

  En valuta AR ett pyramid spel, desto tidigare vi drar oss ur valutorna, desto tidigare krashar dom och da kan vi bygga upp ett battre samhalle.

  SvaraRadera
 16. CornuCopia,

  BitCoin handlas nu för 13.3 dollar per BitCoin.

  Snacka om att CornuCopia gjort bort sig totalt.

  En av Sveriges största IT-profiler går all-in i BitCoins vid 8.5 dollar per BitCoin i början av veckan.

  Alla fattar att folk kommer följa efter, alla utan CornuCopia som skriker bubbla. Detta samtidigt som guldbubblan värderas till 8000 000 miljoner dollar, medan handelssystemet BitCoin totalt då värderades till 60 miljoner dollar.

  BitCoin är idag var internet var 1993. BitCoin är ett unikt transaktionssystem för pengar. Idag värderas alla BitCoins i världen till 94 miljoner dollar. Man kan alltså idag köpa in sig i en valuta som på sikt kan ta över en stor del av världens finasiella transaktioner, och valutan värderas idag totalt till 94 miljoner dollar.

  Allt fler satsar 100-250 dollar för att testa och ser sina satsningar dubblas på mindre än en vecka. Snart upptäcker de stora spelarna BitCoin, då kommer avkastningen att totalt explodera.

  SvaraRadera
 17. Magnus Redin2011-06-03 11:36

  Anonym 10:56, det låter mera som ett kedjebrev än en bubbla.

  SvaraRadera
 18. 10:56, som jag skrev "Samtidigt kan förstås bubblor alltid blåsas upp lite till och till ännu orimligare nivåer."

  Ser ingen motsägelse eller felaktighet i det jag skrev. Bitcoin kanske kan stiga 100 000% till, men det är likväl ett pyramidspel och en bubbla.

  SvaraRadera
 19. Min enda förutsägelse om detta är att det kommer att bli oerhört underhållande läsning om ämnet med tiden.

  "Skillnaden är att vare sig pappersdollar, guld eller aktieinnehav kan försvinna över en natt. Det finns ett underliggande värde i både dollar (löftet att man kan betala amerikansk skatt med dem), guld (det är kemiskt stabilt och går bl a att göra smycken av) eller aktier (det finns bolag som producerar något)."

  Really? Ett löfte att kunna betala skatt rakt ner i fickan på bankparasiter låter inte direkt värdefullt för mig. Guld, konfiskering? Inga aktier har någonsin blivit värdelösa mer eller mindre över en natt?

  Ok ok, jag erkänner, jag försöker bara hälla bensin på elden :)

  SvaraRadera
 20. Fem timmar senare har BitCoins stigit till 14.2 dollar per BitCoin!

  BitCoin ökar just nu med en sådan hastighet att jag spår priser om 100 dollar per BitCoin inom EN VECKA!

  Den som inte satsar åtminnstone 10 % av sitt kapital i BitCoin nu förstår sig inte på TA!

  SvaraRadera
 21. CornuCopia,

  Att reka sälj på BitCoin på 8.5 dollar är som att reka sälj på IT-aktier 1993.

  Att reka sälj på BitCoin på 14 dollar är som att reka sälj på IT aktier 1994.

  BitCoin skall upp till åtminstone 1000 dollar per BitCoin innan vi ser en rimlig värderingsnivå av detta nya handelssystem.

  SvaraRadera
 22. Okej Anonym 15:00,jag köper 1 kilo Silver, du "köper" för motsvarande belopp lite ettor och nollor på din hårddisk, så ses vi om 2 år och jämför. OK?

  SvaraRadera
 23. Goldtrader, jag är inte anonym 15:00 men jag äger redan relativt mycket silver. Jag är dock ganska övertygad om att jag inte tänker äga det om 2 år. Jag tror att värderingscykeln kommer gå fortare än folk tror och att det om 2 år finns betydligt bättre investeringar att vara i än silver. Att bli religiöst inställd till investeringar är idiotiskt och tyvärr lider många av silverbugsen av just det. Dessutom, 85% av alla "fakta" som cirkulerar om silver är rent skitsnack även om det tragiskt nog kan bidra till att silver fortfarande är en bra investering.

  SvaraRadera
 24. Hur länge man stannar i Silver beror på av vilka anledningar man äger. Jag äger inte silver som investering, utan som ser det som en kostnad.

  SvaraRadera
 25. 15:00, du får gärna citera var jag skriver "sälj bitcoin". Jag har väl bara skrivit att det är en bubbla och ett pyramidspel.

  Vad gäller aktier, enskilda aktier kan bli värdelösa över en natt, men börsen som helhet blir inte värdelös över en natt.

  SvaraRadera
 26. Och poängen var då? Börsen är ett större pyramidspel än något annat. Att tjäna pengar på börsen fungerar bara om det finns en greater fool villig att köpa dina aktier för mer än vad du betalat. Visst, avkastning finns men det är i ärlighetens namn inte vad som lockar den absoluta majoriteten till att spekulera på börsen. Samma princip motiverar folk till att köpa silver/guld. Vad motiverar dig till att moderera på Liberty Silvers forum? Jag gör en vild gissning på att du får betalt på ett eller annat sätt. Alla söker vinst på ett eller annat sätt. Allt är en spekulationsbubbla tyvärr.

  SvaraRadera
 27. Ja, så du medger att Bitcoin alltså är ett pyramidspel?

  SvaraRadera
 28. Medger? Det är lika mycket ett pyramidspel som börsen, guld och silver, alla andra valutor för närvarande, hela det totala genommanipulerade skämtet som kallas marknad etc etc. Vad jag påpekar är ditt något schizofrena sätt att välja vad du kallar pyramidspel. Förresten, får du betalat av Liberty Silver? Om så är fallet tycker jag att det bör tydliggöras på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 29. Ser du annonsen här uppe till höger? Det är en annons. Det betyder att Liberty Silver betalar mig pengar. Överraskad?

  SvaraRadera
 30. Men nej, det existerar inte något avtal eller överenskommelse om ersättning för att agera moderator på LS forum. Moderatorrollen är väl ett utfall av ömsesidigt förtroende.

  Men jag får betalt för annonseringen. Vilket jag inte skäms för, annonser är vad som gör att jag har råd att lägga tid på bloggen, även om jag tackar nej till de flesta annonsförfrågningar (Google-annonserna styr jag inte över dock).

  SvaraRadera
 31. Nej, det var uppenbart. Vad jag frågade dig är om det ingår i er överrenskommelse att du modererar på deras forum? Om du får betalt för det så bör det öppet påpekas då informationen/åsikterna du presenterar där kan misstänkas vara färgade/partiska. I övrigt har jag inga som helst problem med sådant, alla vill vi väl tjäna en peng.

  SvaraRadera
 32. Då är allt äppelpaj!

  SvaraRadera
 33. 17:48, nej det ingår inte i någon överenskommelse om annonsering att jag har moderatorrättigheter på LS Forum. Upphör annonseringen här på bloggen så antar jag att moderatorrrättigheterna är kvar på forumet, men det styr förstås inte jag över. LS har annonserat på bloggen långt innan forumet ens fanns, och då inte bara affiliateannonser.

  Generellt är det bra att ha flera moderatorer, oavsett om dessa sporadiskt eller regelbundet besöker forumet. En forumägare väljer lämpligen ut ett antal moderatorer som h*n har förtroende för för att säkerställa att inga övertramp sker.

  Min minnesbild är att jag tillfrågades om jag ville ha moderatörsrättigheter på forumet, vilket jag inte begärt betalt för, utan tog som en fråga om förtroende.

  SvaraRadera
 34. Det känns som att Cornu har bestämt sig för att inte tycka om Bitcoin och länkar till triviala argument. Jag hade gärna velat se en mer balanserad bild från din sida. Man märker ju att Adam Cohen verkligen inte ens en aning om vad han skriver om, om man bemödar sig att läsa. Och att EFF inte tar emot Bitcoin-donationer skulle vara ett tecken på vad?

  Visst, Bitcoin är en bubbla för tillfället, men so what? När fler och fler tar emot Bitcoin som betalningsmedel så kommer världen att bli ett rättvisare ställe att leva i.

  Det är synd Cornu, men man kan inte ha rätt i allt...

  SvaraRadera
 35. På tal om att bli värdelöst snabbt: (oavsett vad det berodde på)

  Från 6,9 dollar till 9 cent på två sekunder

  Eller:

  john-paulson-loses-half-billion-under-24-hours

  Att bitcoins inte är så populärt bland guld/silvermaffian är väl inte så konstigt? De ser väl hellre pengar strömma in i deras bransch?

  SvaraRadera
 36. Silver = Pyramidspel plus en massa as som gör allt dom kan för att lura av folk pengar genom att förvanska verkligheten.

  SvaraRadera
 37. Goldtrader, besöksräknaren på din sajt verkar lite konstig. Känns spontant som att den adderar luftbesökare för att skapa illusionen av en välbesökt sida?

  guld och silver, suck. Alls ska tjäna pengar på det. Kom och köp fickludd, kolla det är nästan slut i fickan.

  SvaraRadera
 38. Anonym 12:09:

  Det är inget fel på besöksräknaren så vitt jag vet.

  Alla varor och tillgångstyper kan utsättas för överdriven spekulation och därmed anta formen av en "bubbla", inklusive guld och silver.

  Om ingen vill byta något betalningsmedel mot guld eller silver så är det per definition värdelöst. Samma men bitcoins.

  Om nu guld/silver är ett pyramidspel så har det i alla fall några tusen år mer på nacken än bitcoins smurfpengar, och till skillnad från de flesta (samtliga) valutor så har guld och silver mig veterligen under känd historisk tid aldrig varit värdelösa.

  Prisfluktuation i ÄM, ja - värdelösa nej!

  Bitcoins är inget annat än nördarnas önskedröm om att göra sig en hacka på spekulation, förutom att det också är en god anarkistisk tanke som tilltalar.

  SvaraRadera
 39. "Och nu finns det även möjlighet online för att köpa illegala substanser mha BTC."

  Jaså du, säger du det. Vad jag vet och har sett har den marknadsplatsen som syftas på driftats mycket längre än för bara någon till några få veckor sedan.

  SvaraRadera
 40. So what, man kan köpa illegala substanser för cash, skall vi förbjuda kontanter?. Pyramidspel, knappast...http://forum.bitcoin.org/?topic=7815.0 Pyramidspel är helt fel på alla punkter ,bitcoins är designade som betalningsmedel, därav den växande ekonomin med utbyte av varor och tjänster mot bitcoins. Vi ses i framtiden där man inte betalar i tunga glänsande tackor, välkommen till 2011...

  SvaraRadera
 41. "Poängen med bubblor är att de spricker förr eller senare."

  Hur mycket senare kan man faktiskt säga att det antagligen inte var en bubbla? Kursen är upp 6k% 5år senare. Om vi om 50år ser att kursen stigit 6M%, kan vi isåfall enas om att det faktiskt inte var en bubbla?

  SvaraRadera