Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-06-17 07:46

Avgörande helg för Grekland och börsen?

I helgen skall trojkan IMF/EU/ECB fatta beslut om att skjuta till ytterligare nödlån till Grekland, oavsett om den grekiska regeringen och det grekiska parlamentet kan klubba igenom de åtstramningar som krävs för stödet.

Frågan blir då om man idag fredag skall avsluta negativa börspositioner tillfälligt, eller sitta kvar över helgen. Sedan min magkänsla den 16:e maj har det ju inte enbart varit Grekland som sänkt börserna. Och den grekiska skuldkrisen är inte på något sätt över bara för att IMF/EU/ECB räddar tyska och franska oförsiktiga banker i ytterligare någon månad.

Konjunkturen i vare sig USA eller resten av världen får inte något stöd av en sådan räddning heller, så fundamenta ändrar sig inte. QE2 tar oavsett slut om två veckor och har inte lyckats ge de amerikanska börserna någon varaktig uppgång.

Så min fundering är att ligga kvar mestadels likvid med bibehållna små negativa hävstångspositioner mot OMXS30, S&P-500 och Nikkei, även om man kortsiktigt kanske få se en liten uppgång på måndag. Å andra sidan om nu trojkan skulle fatta det korrekta beslutet att inte skjuta till mer nödlån till ett konkursmässigt Grekland, så lär börserna gå ner på måndag. Black monday?

Vi är också på väg mot MA50/MA200-dödskors på flera börser, inte bara brasilianska Bovespa och japanska Nikkei som redan lider under äkta dödskors med fallande MA50, MA100 och MA200.

Australiens All Ordinaries ser ut att snart slå om till dödskors, även om det initialt inte kommer vara äkta med fallande MA200 och MA50, MA100 och MA200 i rätt ordning.

För övrigt föll All Ordinaries under natten och sätter riktningen för Europas börser, tillsammans med en negativ S&P 500-termin.

Japanska Nikkei-225 och Hong-Kongs Hang Seng föll också hårt, värre än Australien.


Ser inget vidare ut för fredagens del alltså.

OMXS30 ligger fortfarande över möjligt stödområde runt 1050 och S&P-500 steg rent av något under gårdagens kväll, men pekar nu nedåt igen. Annars handlas man fortfarande över stödområdet på 1250.

Nu räcker det med nedgångar av morgonens asiatiska storlek för att stöden i OMXS30 och S&P-500 skall testas. Det känns dock mindre sannolikt att de inte håller, då det förutsätter börsfall på åtminstone 3% under fredagen. Vilket iofs inte är omöjligt.

Intressant är att kraschvarningsindexet VIX faktiskt har börjat reagera, efter att trots fallande börs legat lågt och stabilt de senaste månaderna. Men det kanske bara är nu på finalen av den grekiska tragedin och allt lugnar ner sig igen nästa vecka och börserna kan i lugn och ro fortsätta nedåt.

Vad som talar för att man skall avsluta negativa positioner här är just stödnivåerna kombinerat med helgens nödlånsbeslut. Det känns inget vidare när sådana beslut skall tas när marknaderna är stängda och man inte snabbt kan stoppa ur sig ur de positioner man har.

För er som kallar mig backtrader så har ni depåutvecklingen i Avanzadepån sedan magkänslan den 14:e maj enligt nedan.

Till alla största del är jag dock likvid, ca 80%, vilket stör utvecklingen av grafen procentuellt. I det fiktiva pensionsspelet via PPM och andra platser är det 100% likvid i korta räntefonder som gällt.

I P1 Morgon kallade socialisten Anders Borg (m) grekerna för ansvarslösa då de riskerar stjälpa franska och tyska banker. Som om det vore grekernas problem. Intressant nog så ser han framför sig att grekland omstrukturerar skulderna, dvs går i konkurs (eng default), nämligen genom att förlänga återbetalningstiden på statsobligationer. Exakt det som innefattas i definitionen av en statskonkurs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ser inte Dollarn rätt bra ut? Jag tycker den verkar vara väldigt villig nu att dra iväg så fort det blir oroligt. Betalningsinställelse i Grekland borde kunna dra iväg den något kolossalt.

  SvaraRadera
 2. En fråga, vad tror du händer med räntorna framöver?

  SvaraRadera
 3. Grattis till depåutvecklingen! Fint med kontinuerlig redovisning :)

  Du vet säkert men det nämns inte i texten att det är optionslösen idag. OMX har handlats ner väldigt kraftigt jämfört med övriga börser. Liten lättmanövrerad börs där marketmaker tjänar gott med pengar på de med mycket hävstång. Jag tycker att risken för ett rejält rally är övervägande. räcker med 1 positiv nyhet samtidigt som optionslösen slutar att pressa ned kurserna och vi kommer att nå 1100 igen. Visst default kan man ju också betta på men risk/reward ser tunn ut på det bettet. Kommer en default så är det ju bara att ta position för då kommer vi falla länge. Mvh!

  SvaraRadera
 4. En beskrivande bild
  http://www.flickr.com/photos/expd/5838760679/

  SvaraRadera
 5. 09:44, rätt och riktigt. Risk/reward känns tunn. Nåja, fredagen är inte över än.

  SvaraRadera
 6. Instämmer med 09:44.Över helgen kommer EU koryfeerna att komma upp med ett för marknaden
  'lugnande besked' och vi få se ett lättnadsrally
  på måndag. Speciellt om vi idag får en kraftig nedgång på säg 2 %.Det sätter mer press på Merkel och Sarkosy.Rallyt blir troligvis kortvarigt men skulle ändå säkra en 24% vinst
  inför helgen om jag hade en sådan.

  SvaraRadera
 7. Jo, en vinst är en vinst är en vinst. Kraschar Grekland i helgen så kan man ta nya positioner.

  Vinsten på OMXS30-positionen är nu ca 70%, men jag har siktat på 1:2 i total utväxling så det mest är likvider.

  SvaraRadera
 8. Huffington Post tror på en Grekisk statsbankrutt:

  http://www.huffingtonpost.com/2011/06/16/greece-default_n_878175.html

  De har heller inte någon större tro på att EU skall klara sig helskinnad genom krisen.

  / Åke M

  SvaraRadera
 9. Har du sålt av Kanada innehaven?

  SvaraRadera