Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2011-05-04 08:08

USA råkade avslöja hemlig stealthhelikopter

Svarta mystiska helikoptrar är ett minne blott. Silver är det nya svart.

Någon kanske har funderat på varför det amerikanska SEAL-teamet så grundligt förstörde sin skadade helikopter vid räden mot Usama bin Ladins förmodade residens? Normalt borde man nöja sig med att förstöra all elektronik, då den fysiska uppenbarelsen inte direkt är hemlig. Anledningen till haveriet verkar vara att stjärtrotorn slagit i muren, vilket gör helikoptern oflygbar.

Svaret står att finna i den del som man råkade missa att förstöra, nämligen just stjärtrotorpartiet. Den hamnade utanför muren kring det hus där Usama bin Ladin sägs ha gömt sig och missades i demoleringsivern. Navy SEALs gjorde alltså bort sig.

Se bilder hos Daily Mail (en underbar färgbild visar för övrigt hela dåvarande familjen bin Ladin, inklusive Usama utanför en affär i Falun 1971.), där man kan se den totalförstörda kroppen av helikoptern. Det finns verkligen ingenting kvar, så där gjorde SEALs ett gott jobb. Men där finns även en bild på den oförstörda stjärtrotorn, se Aviation Week. Det framkommer att helikoptern ifråga antagligen är en UH-60 Blackhawk, men målad i samma typ av IR-dämpande silverfärg som en del av marinkårens V-22 Osprey, eventuellt även med inslag av radardämpande färg likt i F-22 Raptor.

Men framför allt så har man alltså satt en stealthhuv över stjärtrotorn, en huv som inte setts förr på någon (fotograferad) UH-60 Blackhawk, dvs den helikoptermodell som Sverige skall köpa in. Stjärtrotorn är i övrigt från en Blackhawk. Så frågan är hur resten av helikoptern var modifierad? Hur en UH-60 ser ut eller fungerar är inte direkt en hemlighet med 2600 helikoptrar tillverkade och exporterade till 22 länder, Sverige oräknat. Då har helikoptern också exporterats till ett stort antal arabländer.

Från Aviation Week:

"It was a secretly developed stealth helicopter, probably a highly modified version of an H-60 Blackhawk. Photos published in the Daily Mail and on the Secret Projects board show that the helicopter's tail features stealth-configured shapes on the boom and tip fairings, swept stabilizers and a "dishpan" cover over a non-standard five-or-six-blade tail rotor. It has a silver-loaded infra-red suppression finish similar to that seen on some V-22s.

No wonder the team tried to destroy it. The photos show that they did a thorough job - except for the end of the tailboom, which ended up outside the compound wall. (It almost looks as if the helo's tail hit the wall on landing.)"


På bilder hos Daily Mail ser man också hur den pakistanska militären, antagligen på amerikanska önskemål, senare har avskärmat det intakta stjärtrotorpartiet med skärmar för att hindra fotografering.

Så alla flyg- eller försvarsintresserade och MÖP:ar. Det finns en hemlig version av UH-60 Black Hawk där ute, som eventuellt är svår att hitta på radarn och i övrigt IR-dämpad och rimligtvis även med nedtystade (fler) rotorblad.

Och inte ens Navy SEALs är ofelbara. Samtidigt innebär användandet av en hemlig stealthversion av Black Hawk att USA tog insatsen på mycket stort allvar, vilket ökar sannolikheten för att det faktiskt var Usama bin Ladin man satte efter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. De har ett sjutusan till bildteam hos Obama. De sprider nästan ikonografiska bilder med regelbundenhet. Den där från "situation room" innehåller 12+1 person t ex - Jesus och lärjungarna. Det är inte första gången de gör sånt där. De har ett gäng konsthistoriker av klass som hjälper till. När några ungar planterade nåt i vita husets trädgård satte de upp det som Joe Roesenthal's berömda flaggresning på Iwo Jima, och bilderna från talet Obama höll på Kairos Universitet hade massor av Jesus - predikan över sig.

  SvaraRadera
 2. Geronimo fick sitt rättmätiga straff. Bra att inte Wikileaks lyckades sabba operationen.

  SvaraRadera
 3. Undrade just hur de vågade flyga in i pakistanskt luftrum utan vad det verkar ett OK med risk för att bli nedskjutna men detta förklarar saken. Fräckt gjort!

  08:52
  Intressant iaktagelse. Skall kolla lite extra efter liknande framledes

  /Ivar

  SvaraRadera
 4. Gammelmedia har fortfarande inte noterat helikoptern. Dock inte förvånad, bloggare och forum slår dem med hästlängder i det mesta...

  " Samtidigt innebär användandet av en hemlig stealthversion av Black Hawk att USA tog insatsen på mycket stort allvar, vilket ökar sannolikheten för att det faktiskt var Usama bin Ladin man satte efter."

  En slutsats som gammelmedia således inte dragit än.

  /Tillsats

  SvaraRadera
 5. Om det nu stämmer att usamas yngsta fru "Amal Ahmed Abdul Fatah" vårdas på sjukhus i Pakistan, så är väl detta slutet på alla konspirationsteorier. Hon blev skjuten i benet när hon försökte skydda U och såg då, får man anta, när de blåste huvudet av U.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på belöningen som var utfäst till den som gav avgörande tips i jakten på UbL, verkar det inte troligt att någon paki skulle känna till hans gömställe. En paki borde inte missa en chans till 50 miljoner dollar (eller vilket pris man nu hade på UbL).

  SvaraRadera
 7. Något jag verkligen funderar över är Usamas gamla kåk. Den framtida potentialen borde vara enorm! Vad sägs om exklusiva parties med droger, disco och...eh.. "kaffeflickor"? Eller ett ännu exklusivare kloster? Eller vad som helst däremellan.

  SvaraRadera
 8. Undra vad som finns i UBL:s hårddisk som jänkarna kom över. Många har anledning att vara oroade, även i sverige.

  SvaraRadera
 9. -> 11:46

  Amatörporr? Gayvarianten...

  SvaraRadera
 10. Amatör 12:00
  Mogen kommentar.

  Cornu, du får nog börja moderera.

  SvaraRadera
 11. -> 12:14

  Skärp dig. Det kan omöjligtvis finnas något på OBL's hårddisk som kan oroa någon i sverige. Karln var ju lika intressant som Percy Barnevik. En föredetting.

  SvaraRadera
 12. 12:49

  10 hårdiskar, fem datorer, 100 lagringsmedia. Naivt att tro att det inte finns något det där, alltså inte bara gayporr.

  Finns nog även en del kontanta bidragsgivare som om inte annat är lite skakis just nu. Lite skraja för att det kommer en flopp flopp, stealthhelikopter, när som helst.

  SvaraRadera
 13. 12:14. Nej, jag modererar inte bort förslaget "gayporr".

  Omogna kommentarer är inte förbjudna. Ej heller bryter uttalandet mot någon lag om hets mot folkgrupp etc. Det är heller inget brott mot PUL, då det inte finns någon utpekad person som skulle besitta denna gayporr, utan bara att den fanns i byggnaden.

  Det är ointressant vad UBL hade för sexuell läggning, inte något jag bryr mig om faktiskt. Ointressanta kommentarer kan jag inte ta bort, det finns många ointressanta kommentarer.

  Vidare så är det inte heller någon skällsord (i Sverige) att bli kallad gay, utan att vara gay är bland det finaste som finns (iaf enligt P3), speciellt med tanke på det utrymme som de som är gay får i media. Däremot är det på gränsen till ärekränkning i Sverige att bli kallad "heterosexuell", så det hade jag kanske fått moderera bort.

  Men som sagt, framför allt är det ointerssant. Vad som hade varit intressant är att veta vad som pågår på alla dessa koranskolor där unga män/pojkar i sina virilaste tonår blir inlåsta utan kontakt med det kvinnliga könet. Men det finns det finns säkert gayporr på det temat redan, ni som är konnosörer i ämnet kan säkert tipsa intresserade läsare om det.

  Vi andra som finner det ointressant tycker det är mkt mer intressant om det börjar gripas terroristfinansiärer framöver.

  SvaraRadera
 14. Påminner mig om Sikorksy's stealthhelikopter RAH-66 Comanche (Länk http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing/Sikorsky_RAH-66_Comanche )som efter 15-20 års utveckling aldrig kom längre än till prototyp stadiet

  SvaraRadera
 15. Som de sa i armén, bögarna håller till i flottan.. Seal team 6, grupp 6.. äckligt!

  SvaraRadera
 16. 20:17,
  Skogsmatroser i grönkläder är naturligtvis bara avundsjuka på killarna och tjejerna i de snygga uniformerna. Så har det alltid varit. Flottist, javisst!
  /Grönvita

  SvaraRadera
 17. Där vaknade gammelmedia. Av någon anledning så känns det som att uppslaget kommer härifrån.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hemlig-teknik-i-attacken_6143079.svd

  SvaraRadera