Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-05-28 01:44

Tragisk hästgårdskrasch

Brukar inte vilja skriva om enskilda exempel, men eftersom jag tidigare skrivit om hästgårdsbubblan och att marknaden för hästgårdar helt dött så vill jag exemplifiera med ett tips som kom från en läsare.

Känns onödigt att peka ut objektet, men det rör sig om en sk "hästgård", dvs en villa med en lada där man kan ha häst, men utan egen betesmark att tala om, bara en lite större villatomt på 0.24 hektar. Objektet ligger utanför Helsingborg i Skåne. Jag kallar det objekt här då jag inte anser att det är en hästgård, utan en villa med ett stall. För övrigt har det i den berörda kommunen de senaste åren sålts drygt 15 st objekt av samma typ, dvs villor som av mäklarna kallats gårdar. Försålda riktiga kommersiella fastigheter, inklusive gårdar, syns nämligen inte i den statistik som t ex Booli lägger ut över avslut, utan endast objekt som är villor eller fritidshus finns utlagt där. Så det har inte varit ovanligt att marknadsföra villor med stall som hästgård. Sorgligt.

I september 2009 såldes objektet för 1 855 000:- SEK till nuvarande ägare. Sedan dess har omfattande, men ej färdiga renoveringar, genomförts så ägarna har satsat större belopp än så på objektet, om inte annat stämpelavgift. I april lades objektet ut till salu för 1 695 000:-. Det prissänktes till 1 395 000:- ganska omgående i början av maj.

Men nu har objektet sänkts i pris, igen. Till 695 000:-. Det är en prissänkning på 59% från i april och 63% sedan betalt pris 2009, ej medräknat renoveringar.

Detta är djupt tragiskt för alla inblandade.

Det var nog detta som mäklare menade när de sade att marknaden för hästgårdar är stendöd. Kom ihåg att hästägaren inte bara har utgifter för boendet, pendling och mat, utan även omfattande kostnader för sin hästhobby.

Citat från Karl Danielsson på mäklarbyrån Areal: "En gårdstyp som är mycket svårsåld för tillfället är de mindre hästgårdarna, där är marknaden stendöd."

Naturligtvis kommer många köpare att klara sig ekonomiskt, men det kommer tyvärr finnas individer som bränt sig rejält på bostadsbubblan. Kom ihåg att det fortfarande sägs vara högkonjunktur i Sverige och att 3-månadersräntan än så länge bara är ca 3.5%. Fundera på vad som händer när paniken sätter in på allvar.

Tillägg: Om det inte bara hade varit individuella objekt, så hade vi kunnat tala om ett riktigt Nicole Foss-aktigt totalt sammanbrott av värdet på tillgångar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Hej Cornu. Tack för Sveriges bästa blogg! Jag har ett aktuellt artikeltips. Rubeln i Vitryssland genomgår ju en hyperinflation och detta uppmärksammades i gårdagens nummer av Sydsvenskan. Det är billigare att tapetsera väggen med rubel än tapetpapper tydligen. I tisdags devalverades rubeln med 36 %. Citat: "Ingen litar på de vitryska pengarna längre, man betraktar sedlarna som pappersbitar man måste bli av med. /.../ Man köper salt och socker, en del matvaror tar slut i butiken trots att priserna höjs hela tiden."


  Delar av artikeln finns i länken. I papperstidningen fanns en längre (bättre) version.
  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1480073/rdquoIngen-litar-pa-vitryska-pengarrdquo.html

  /Henrik

  SvaraRadera
 2. Nu förstår jag inte. 695 000 kronor för en nyrenoverad villa med 2400 m2 tomt utanför expansiva Helsingborg (Helsingborg är en fin stad!) låter som ett vrakpris.

  Det måste vara något annat du glömmer att berätta. Finns inte en chans att en sådan villa går för under 700 tkr.

  Du får nog presentera objektet för att det skall bli trovärdigt. Om du med utanför Helsingborg menar 15 mil, om du med villa menar ruckel, så låter prisbilden ok. Men nu känns det väldigt konstigt.

  Kan det ha hänt något i närområdet? Länk till objektet och mer information önskas. Om inte annat så låter det som en investeringsmöjlighet att plocka upp detta objekt för småpengar 700 000 kr och sälj vidare för 1 miljon under högsommaren.

  SvaraRadera
 3. Inte så svårt att hitta på egen hand. http://www.boliga.se/map.aspx?id=2866157

  SvaraRadera
 4. Har själv råkat ut för liknande. Köpte en hästgård utanför Åkersberga 2005. (30-60 minutes bilfärd från Stockholm C beroende på trafik). Kostnad 3.500.000. Lade sedan ner ca 400.000 i renoveringar.

  När jag skulle sälja gården så kom inga och tittade och därför startade ingen budgivning, vilket är ett måste i Stockholm då inga köpare vågar ge ett pris som de är beredda att betala utan i stället använder budgivningen som en referens för vad andra är beredda att betala den dag man säljer. Resultatet blev att jag sålde för 3.100.000. Jag gick back 800.000 eller 20% vilket borde vara unikt för Stockholm 2007.

  Tyvärr har bostadsmarknaden blivit mer av en slags investeringsmarknad snarare än att folk köper det de vill ha för det de har råd med.

  SvaraRadera
 5. Från 1.3M till 695?! Låter ju desperat som om kronofogden är efter dem..

  Behöver inte vara något fel annat än att säljaren sitter trångt till ekonomiskt. 695K kan ju vara vad lånet ligger på..

  Sen en hästgård bredvid den vägen, har åkt rätt mycket där, man håller inte 70, kanske 120 på den vägen mellan Åstorp och Hyllinge :)

  Skåningar kör som om de hade eld i baken. Saknar jag slätten? Nej, man slipper den ständiga orkanen..

  SvaraRadera
 6. Lite off-topic. Affärsvärlden har en artikel om skogspriser i olika delar av landet. I förbifarten nämns att:

  "För att skogsfasighet ska bli en lönsam affär krävs värdestegring. Det skogsbruket ger i avkastning räcker inte"

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3189579.ece

  SvaraRadera
 7. Ni har väl sett att priset är LÄGRE än taxeringsvärdet 739 000:-

  2500:-/mån i drift.

  Fan, för 695 000:- får du inte ens en skokartong i Stockholms innerstad. Det är dags att ta fram Excelarket och börja räkna på varför det överhuvudtaget finns någon anledning till att gå till jobbet varje dag - det är ren vinst att sälja stockholmslyan, sluta jobba och bosätta sig på ett liknande ställe som den här gården.


  Från möcklarens annons:
  Taxeringsvärdet är 739 000 kr varav byggnadsvärde 477 000 kr (fastställt 2009). Typkod 220, Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer. Driftkostnaden är ca 30 900kr/år.

  SvaraRadera
 8. Hej,
  är knappast ditt jobb att tipsa om objekt men jag testar ända...
  Är intresserad av att göra en (mindre) investering i nagon typ av fast egendom, som t ex skogsfastighet eller tomtmark. Hästgardar verkar körda som du visar, men kan det finnas andra typer av objekt som är prisvärda eller atminstone OK?

  SvaraRadera
 9. Krisfasen vi befinner oss i är nog ilska eller förnekelse. Flera kommentatorer här är mycket ilskna samt på di har jag märkt. Allt som inte innebär att allt är lysande och på topp angrips mycket aggressivt och ofta med starka ord.

  Man känner ett hot mot sin existens, innan man accepterar ödets lott tar man ut sin ilska på de som påtalar det uppenbara. Vi som lever idag kommer att få se en inverterad utveckling som de som föddes från 1920-talet och framåt sett tills nu.

  Det är inte kul att vår framtid är förstörd, den gyllene ålderdom vi sett många ha av de nu äldre är bara en fantasi för de flesta av oss.

  3-4 generationer fick det bra, mycket bättre än de innan och nu ska många generationer efter få det brutalt mycket sämre igen.

  Men vad som är sämre kommer omvärderas allt efter att verkligheten vi lever i ändras. Vad som är lycka idag kommer att innebära en helt annan sak om 15 år.

  Tänker jag tillbaka till tiden då jag klev in i vuxenvärlden och nu så har en enorm resa skett, då fanns ingen gräns för hur bra livet kunde bli eller hur ljus framtiden var. Sedan kom 90-talskrisen, IT bubblan och slutligen nu finanskrisen 2008-...

  3 händelser som format mitt medvetande, IT bubblan var spiken i kistan för mitt förtroende, min naiva tro blev överbevisad.

  Allt sedan dess har jag haft ögonen öppna och sett verkligheten och den är inte vacker. Det man trodde på förr var en saga man fått med sig sedan barnsben.

  Livet är brutalt, godhet och rättvisa är ett påhitt från barnsagor och religion. Naturen är grym och egoistisk, socialiseringen kommer aldrig radera källkoden ur människan.

  Hade människan varit en moralisk varelse hade inte världen sett ut som den gör. Inget kan ändra vårat öde, det var redan fastställt när vi lämnade träden. Naturen testar sig fram, människan är inte den första eller sista livsformen som testas fram.

  Hat och ilska är mycket starkare drivkrafter och känslor än glädje och kärlek. Egoismen är in programmerad i våra gener.

  Konkurrens kan sägas vara det som gjort oss så framgångsrika, men samtidigt är det vårat slutliga öde. Vi har aldrig fått nog och kommer aldrig få nog.

  Vårt avtryck i jordens historia blir även det knappt märkbart. Ett liv blir således ännu mindre viktigt i det totala.

  SvaraRadera
 10. Nu börjar vi få se bud under utgångspris på icke-premium objekt..

  En typisk icke-premium bostad där marknaden vikt ordentligt de senaste månaderna.
  Denna 1.5a om 36kvm på södermalm med acceptpris på 1'795'000. Ett enda bud har inkommit på 1'650'000. D.v.s. 150'000 under utgångsbudet.

  Premiumobjekt som denna etta om 34 kvm i vasastan går fortfarande hyfsat bra. 2'075'000 är nuvarande bud på.

  Eller denna 2a om 45kvm som är uppe i sanslösa 2'850'000!. Det är 63'000 kr/kvm !!. Notera att det de kallar sovrum är ett gammalt matrum som ligger direkt i köket.

  Vad kommer att krävas för att marknaden för premiumobjekt skall vika i Stockholm ? Tillgången på budgivare med upplupet bokapital verkat borga för att den marknaden hålls intakt än så länge.

  /Darius

  SvaraRadera
 11. Känns som att det finns något "dolt fel" med denna hästgård som gör att det annonseras ut för 695 000 kr. Priset låter nämligen inte klokt annars. Måste finnas något dolt fel med huset om priset skall stämma. Typ av renoveringen gick fel och kostar mycket att återställa, eller att huset är mögelskadat, att bygglov saknas för stallet, eller att utlänningar flyttat in i villan intill. Något som drar ned priset måste det vara.

  SvaraRadera
 12. Lånetaket märks av nu. Då var det ju så illa att folk måste låna 95% för att köpa sin första bostad. Det är mycket sjukt!!

  Förstagångsköparna försvinner, då drabbas först dessa objekt, sen drabbas de över när rörligheten minskar. Får inte folk sina ettor sålda till nya torskar kan de heller inte köpa 2or av gamla torskar och så är kugghjulet igång.

  Man borde satt bolånetaket på 75%, det är ändå högt när man ser på hur bubblorna drabbat alla andra länder i världen. 65% känns nyktert och hållbart, men då skulle vi aldrig haft bubbla nu och Oppti hade pantat burkar som hans förfäder.

  SvaraRadera
 13. Re: /Darius

  2an om 45kvm som är uppe i sanslösa 2'850'000 - för inte så länge sedan annonserades dessa lägenheter som 1.5:or.

  Men med nutida mäcklarspråk är det som har tre rum kallas för en trea fast det egentligen är en 2 rok. Säljarna gör allt - på inrådan från mäcklarna - att "lägga till" ett rum till, dvs sätt upp/ta ner en vägg på lämpligt ställe så, vips har du höjt värdet med minst 500 000:-

  Exempel; i en 2 rok görs det som tidigare var ett separat kök görs om till öppen planlösning (som är så populärt nu...) genom att ta ner väggen mellan kök och vardagsrum och i en del av det tidigare vardagsrummet sätts en ny vägg upp och så blev det ett rum till. Visserligen litet rum, men nu är den fd 2:an (2 rok) en 3:a (3:a på nyspråk) och istället för 2.5 Mkr går den för 3.4 Mkr. Lika många kvadratmeter. Simsalabim, det blir en garanterad "mäcklarbricka" på krogen efter den affären.

  Tillbaka till den annonserade lägenheten så saknar den många av de mest eftertraktade detaljerna; balkong (det verkar däremot många andra i huset ha av ÅR att dömma), kakelugn, stuckatur, alla fönster åt samma håll = söder = olidligt varmt på sommaren, inga intäkter från lokaler/butiker utan allt kommer från brhavarna, lånebelastningen i föreningen 220 000:-/lägenhet (2 420 000/11), 1% förändring av ränteläget i föreningens lån ger en avgiftshöjning på ca 4%, dvs från 2049:-/mån till 2130:-/mån, föreningen är inblandad i rättstvist som ska upp i svea hovrätt, fastigheten är oljeuppvärmd !

  Kort sagt - nästan obegripligt att köpa in sig i denna brf och denna lägenhet, speciellt till detta pris. Det finns väsentligt bättre objekt, den saken är klar. Ska man köpa så se till att köpa ett bra objekt med bra ekonomi i föreningen och inte en 1.5:a så gott som på nedre botten.

  .

  SvaraRadera
 14. Det jag försöker kalkylera är en hållbar nivå på bostadspriserna. 4 årslöner verkar ok. Inte mer än det.

  Vad är vi uppe i idag? 10?20?

  SvaraRadera
 15. re Ano 16:54

  4 årslöner; brutto eller netto? Om Netto, efter vilka kostnader, vid vilken skattesats, vid vilken räntenivå, löneökningstakt, och inflation?

  SvaraRadera
 16. Skogsgårdar är svårare att sälja sade de på ekot i Land/skog så påpekar de att det är höga prisförväntningar som gör skogsgårdarna svårsålda.
  Skogen nästa Cornucopia!/Oppti

  SvaraRadera
 17. Oppti, jag har hela tiden sagt (här på bloggen) att det inte går att motivera köp av skog (i södra halvan av Sverige) till de här priserna företagsekonomiskt, utan köp bygger enbart på greater fool theory. Precis som för bostäder.

  SvaraRadera
 18. 17:10
  Brutto..jag köpte min första 1a för ca 3 årslöner brutto. Hade såklart bosparat länge innan som man gjorde förr.

  3 årslöner är hållbart. Givet att man inte kör en SBAB med 90% eller mer i lån. Med dagens snittlöner, vart hamnar vi då? Kom även ihåg att finanskollapsen kommer att justera priserna tills det är hållbart. Grekland, sen övriga PIIGS, UK, EMU, USA, sen resten tex (S)verige mfl

  Torskblodet ska flyta :)

  SvaraRadera
 19. Fastighetspriser av de flesta slag är helt klart överprissatta (bubbla).

  Andra exempel på överkonsumtion med lånade pengar är dyra bilar mm. Jag har en bekant, som jag informerat om Peak Oil för flera år sedan. Trots det (förnekande) köpte han en Volvo XC 90 diesel för närmare halvmiljonen plus en ny husvagn och talade om för mig att han skulle ha bilen resten av livet.

  Han är pensionär och hustrun sjuksköterska. De byggde nytt hus nyligen för 2,5 miljoner kronor också. Allt för lånade pengar.

  Man tar sig för pannan. Många förstår inte vad som komma skall. Tron på den eviga tillväxten och den lineära utvecklingen är stark hos många. Uppvaknandet kommer att bli brutalt.

  /K

  SvaraRadera
 20. Peak oil innebär inte en fredlig tillvaro som många skogsmullar tror, det är starten på hundra år av konflikter.

  Varför skulle en ständig brist accepteras fredligt? Om Cornu är rädd för vargen, tänk då när vi har svältande svenskar i landet..då lär han få vakta hagarna..

  1800-tals romantiken kommer på skam direkt. Människan klarar inte att dela saker fredligt, girigheten är medfödd. Den starke kommer att ta och Sveriges obefintliga rättsstat kommer inte klara av att möta problemet.

  Påskön borde fler studera, hur fredligt blev det när resurserna var knappa i slutet? Påskön fast på global skala, det är framtiden.

  EU kommer lägga sig på rygg då vi kommer vara helt i klorna på Ryssland för energi, nu när kärnkraften ska skrotas går det ännu snabbare.

  Usa, Kina, Indien mfl kommer muta in det man vill ha, starkast går först. Småsmulor blir kvar till svaga stater som Sverige. Vi har malm, men vem kan garantera att ingen starkare stat helt enkelt tar vad de vill ha?

  Sverige har inget försvar, vi har ingen samhörighet eller nationalism. Vid oroligheter kommer kollapsen snabbt. Vi klarar inte ens av en snörik vinter längre.

  SvaraRadera
 21. Tyvärr ligger det mycket i det du skriver 21:59.

  SvaraRadera
 22. 23:33,
  Just därför så undrar man varför alla vi gamla moderater accepterar de nya rödas försvarsslakt?
  Reinfeldt är en vidrig scharlatan, han skulle sälja sin själ för att få styra, samma med Borg.

  Han som gnällde på partipiskan, höll i den själv bara 4 år senare :) Vidriga människor i dagens politiker, de tror enbart på sig själva och skiter i landet.

  Sen existerar det en naiv tro i Sverige att vi ställer upp när det väl gäller, nope, man är så alienerad av politikerna så man känner inget behov av att "ställa upp" för landet längre.

  Man känner snarare en avsky mot det samhälle som växt fram under de senaste 20 åren. Må de som medvetet förstört landet få lida i plågor innan de dör i förnedrande former.

  SvaraRadera
 23. Jag tycker inte det är tragiskt, marknasdsekonomin syftar till att pressa priserna mot det minimala, ändå vill man se prisökningar och mer arbete för systemets skull. Bäst vore om det kostade en krona, och då vi har marknadsekonomi är det upp till var och en att ta risker, som man sen får värdera mot politiken, som vi ju vet är mindre sugna på en sk systemkrasch. Men tycker man om marknad ska manälska när den rusar till gigantbubblor för att sen droppa till minimalpriser. Eller vara goldbug, men jag gillar extremvolla och allt eller inget!

  SvaraRadera