Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2011-05-06 17:24

Torskfiske och torsknät

Nu skall vi diskutera fiske. Torskfiske. Bolånetorskfiske.

Enligt uppgift från flera läsare har en större mäklarbyrå ägnat sig åt torskfiske i T-Centralen i Stockholm under veckan och försökt få bolånetorskstimmet att torska dit på fritidshus så här när det börjar bli lite vår och det gör ont när knoppar brister. Såg tydligen humoristiskt ut enligt minst en läsare.

Levererade själv ved till en stamkund i den göteborgska gräddhyllan Mölnlycke i Göteborgs kranskommun Härryda. Valde att som omväxling ta Benarebyvägen hem, istället för att köra i 80 km/h med släp på motorvägen och bli omkörd av en massa lastbilar (japp, man följer väl trafikreglerna, vem har bråttom?). Därmed fick jag möjligheten att passera en del nybyggda medelklassghetton dit de som gillar olika kan flytta om de inte vill bo tillsammans med olika.

Vad som var nytt för stunden var att området Långetjärns Höjd börjar synas. Titta på bolånetorskcontainrarna nedan, riktiga torsknät.

Tomterna på de här sluttningshusen har sålts för ca 750 000 - ca 900 000 styck. Till det kommer ett prima hus med förstås högsta standard för några miljoner, plus påslag från rekorderliga Derome Bygg som också beskriver det slutsålda området mer ingående på sin hemsida. Derome-koncernen har eget sågverk och är en stor virkesinköpare i regionen och vet vad de håller på med när de kontrollerar hela förädlingskedjan från skog till torskcontainer.

Nu låter det som billiga tomter där på Mispelvägen, men som ni ser på fotot så är det stor risk för att barnfamiljen reduceras till barnfri med tanke på sluttningen. Högre upp på kullen såldes en del tomter för nästan 2 000 000:- under år 2010, men där fick man nog bygga lite friare.

Hela Långetjärns Höjd påminner väldigt mycket om en äkta amerikansk suburb, fast med pyttesmå tomter. Den väsentliga skillnaden är dock att bolånetorskstimmet har gång- och cykelavstånd till allt.

Mölnlycke är antagligen en jättebra plats att bo på. Cykelavstånd (10-12km) till Göteborg, alternativt buss, rent av tåg in till Göteborg. Systembolag har de också. Från Långetjärns Höjd är det gångavstånd till en ICA-servicebutik (800m) och gångavstånd till centrala Mölnlycke (2000m) med det mesta man behöver (Systembolag, trendiga inredningsaffärer mm). Dessutom är Mölnlycke allt mer segregerat, då endast bolånetorskar med hög lön har råd att flytta in till området vilket bäddar för synkroniserat hackande av krispiga grönsaker på alla Teppenyakihällar. Det finns förstås en och annan hyresrätt kvar och en och annan fattigare olik person som flyttade in innan det blev dyrt, men generellt så uppfyller orten många av de kriterier man som bolånetorsk söker i sin jakt på att slippa bo granne med familjen Kretin och Pletin.

Ja, som boende på landet uppfattar jag 2km som gångavstånd om ni nu undrade.

Det råder inte heller någon brist på bostäder i kranskommuner, där det finns i princip hur mycket mark att stycka av som helst. Det är på de platserna som priserna kommer falla först, även om sedan fallen blir störst i storstadskommunerna pga de extrema priserna.

Men de bolånetorskar som flyttar in på Långetjärns Höjd köpte sina framtida bostäder 2009 - 2010 med dåvarande ränteläge, men får först flytta in nu (?) under 2011. Det gäller att inte skära sig när man hackar de där spröda grönsakerna eller bränna sig på espressobryggkaffet.

Tyvärr är det antagligen många barnfamiljer som drabbas i ett sådant här område när räntorna stiger. Barnen är oskyldiga till sina föräldrars misstag, men det är de som hamnar i kläm. Notera att när bankerna räknar med att familjen skall klara si och så hög ränta, så är det med två heltidsarbetande och utan VAB, deltid eller föräldraledighet. Och definitivt utan arbetslöshet i familjen.

Och bankens uppfattning om hur mycket pengar man skall ha över varje månad kanske inte var köparnas. De kanske hade tänkt sig betydligt mer kvar i plånboken än vad de nu får när räntorna har stigit.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Men eftersom höga bensinpriser gör att folk får mindre pengar över till räntor (eller till bensin eller något annat) så vill jag föra fram att priserna inte har sänkts ett dugg trots det kraftiga fallet för oljepriset. Nu blir det snart dags att ställa kärran framför det där raffinaderiet, som Cornucopia tidigare har tipsat om.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 2. väldigt kul att läsa om min födelse ort Mölnlycke.
  född och uppväxt där! dock inte på gräddhyllan.
  Hade du inte tagit benareby vägen utan istället den om säteriet hade en annan bild framträtt...
  arbetare som lever utan flärd och som säkert saknar de gamla fabrikerna. Mölnlycke var en gång i tiden en producerande ort.
  men visst är det sanslöst, denna överexploatering som skett..... har ett par släktingar i unga år som bor kvar och duktigt högbelånade, allt för att få bo på höjden i sin barndomsstad.

  mattias

  SvaraRadera
 3. Men vänta nu ... "Det råder inte heller någon brist på bostäder i kranskommuner, där det finns i princip hur mycket mark att stycka av som helst."

  Tidigare har du skrivit att i princip alla områden som lämpar sig för hus redan är bebyggda, och att det som finns kvar är norrsluttningar och liknande som inte är prima tomtmark.

  Sedan så ser man ju Suburban i amerikanska suburbs. Här är det väl snarare mer diskreta XC90, men nog tar man bilen om man ska förflytta sig 2000 meter. Inte går man i alla fall. Området lämpar sig väl inte speciellt väl för cykling med tanke på de kraftiga lutningarna, men har man en SUV så trycker man ju bara lite extra på gasen.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 4. "vilket bäddar för synkroniserat hackande av krispiga grönsaker på alla Teppenyakihällar"

  Detta är ju stor lyrik, man kan ju bara skratta för det känns så sant :D Förutom för mig då, jag steker falukorv istället, så jävla gott =)

  SvaraRadera
 5. Bygg billigt, bygg Billy=pengar över till annat som dom säger på hemsidan, www.kadenabygg.se

  SvaraRadera
 6. 18:07, det räcker nu. Fortsätter du spamma om det huset så markerar jag dig som spam i Bloggers adminverktyg, vilket kommer märka upp det hela som spam i alla Googles system.

  SvaraRadera
 7. Fast är inte dessa grönsakshackande representanter för den övre medelklassen just det klientel som utgör merparten av denna blogs läsare? Jag ser de som essentiella för den borgerliga medelklassdrömmen.

  SvaraRadera
 8. GK 17:52, det finns hur mycket norrsluttningar som helst att bygga på. Och folk flyttar gärna in på dem. Detta exempel är dock så långt bort från Göteborg (12 km) att det fortfarande finns södersluttningar.

  Men många vill betala 2 MSEK för en tomt, en vara som kan produceras i tusentals i området om man ville.

  SvaraRadera
 9. "...vilket bäddar för synkroniserat hackande av krispiga grönsaker på alla Teppenyakihällar."

  Du är fan i mig en rockstjärna!

  Väl mött! /Luleå

  SvaraRadera
 10. Såg i efterhand att det var fler är jag som tyckte den meningen satt som gjutet :-)

  /Luleå igen...

  SvaraRadera
 11. Cornucopia. Du som är lite mer normalbegåvad än vi andra, kan du hjälpa mig att utröna varför det i artikel efter artikel, både i utländsk och i svensk media under denna vecka talats om att Soros fond sålt av guld och silver pga den minskande risken för DEFLATION??
  Bla. denna artikel nämner detta, samt dussintalen andra. Va falls egentligen? Masspropaganda??
  http://www.e24.se/business/ravaror/jakten-efter-guldet-hardnar_2792169.e24

  SvaraRadera
 12. Ett av dina bästa och roligaste inlägg jag läst på länge.

  /Ola

  SvaraRadera
 13. http://www.dn.se/ekonomi/bolanare-tvingas-salja-forst

  SvaraRadera
 14. Soros gör en sak publikt och en annan i skymundan. Risken för deflation är enorm när finanssystemet kollapsar till slut. Inga problem är lösta och pigs har blivit ett antal fler.

  Alla väntar på kollapsen, de dumma tror att allt är lugnt och Soros är en ärlig människa.

  SvaraRadera
 15. Grattis , du gör ett bra jobb som broms i den skenande fastighetsprismarknaden.
  Lycka till-du behövs-om du inte vill få rätt!
  Alla som ropar att vargen kommer gör ju att vi blir mer alerta.
  Fortsätt kämpa så du slipper få rätt!/Oppti

  SvaraRadera
 16. Min önskan är framför allt att skona unga barnfamiljer från att ta på sig för stor skuldsättning i fel läge och av fel anledningar.

  SvaraRadera
 17. Du borde skriva ett inlägg om de skenande bostadspriserna i Malmöregionen. Där kommer det braka när räntorna stiger för nu börjar danskarna flytta hem. Även i Ystadtrakten där jag bor har priserna formligen exploderat de senaste åren och det byggs villor för glatta livet

  SvaraRadera
 18. Detta kan mycket väl vara utlösaren på den lavin vi kommer att se på bomarknaden:

  http://www.dn.se/ekonomi/bolanare-tvingas-salja-forst

  Dessa banker vill verkligen inte ha fler bolånekunder. Nu sätter man definitivt stopp för köparna. Nu under våren är det normalt många objekt som ska köpas/säljas. Under de förhållanden som är nu så finns det inte en chans för köparna att matcha utbud/pris/lånevillkor.

  Men... There´s nothing that prize won´t fix..

  Själv försökte jag låna 300kkr till ett hus på 2 miljoner. Eftersom jag har det mesta i form av aktier och inte har "vanligt" arbete med anställning blev det kalla handen hos banken.

  Sååå.. vill ni köpa hus för 2 mille och "bara" har 1,7 miljoner till hands men ingen regelbunden anställning så vänta istället. Snart går huspriserna ner istället.

  //Roofert

  SvaraRadera
 19. Roofert : Ja kan kränga dig 5ha mark för 1,7 mille. Mark som ingick i en lott om 118ha för priset 1,6 mille för 15 år sedan.

  Sedan styckar du upp dessa 5ha i 45 villatomter och kränger för 750k stycket, då kan du köpa den där kåken och ha cash över till thailandsresa, ny Audi med 4-hjulsdrift, hästar till barnen, swimingpool osv.

  Deal ?

  SvaraRadera
 20. Jag bor där! Hur mycket har jag i lån och hur mycket borde jag ha?

  SvaraRadera
 21. Flyttade du in i december kanske? Köpt ved nyligen?

  SvaraRadera
 22. Nix, flyttade in nu för 2 veckor sen. Ved har vi ingen användníng av, fjärrvärme funkar fint.

  SvaraRadera
 23. Hahaha!
  Kul läsning!
  Fan vad gott att man bor på "gräddhyllan" i stället för en koja i skogen.... :-)

  Mispelvägen for life!

  Peace

  SvaraRadera
 24. Fick du avslag på din låneansökan eller är det något annat som gör dig bitter?

  SvaraRadera