Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2011-05-12 07:34

Sannfinländaren Timo Soini om skuldkrisen

Antar att många av er redan läst sannfinländarnas partiledare Timo Soinis debattinlägg i Wall Street Journal om varför partiet inte stöder fortsatta räddningspaket och fortsatt konstgjord andning till Grekland, Irland och Portugal.

Som bekant så är inte lösningen på problem orsakade av stora skulder att man tar ännu större lån. Den som hamnat i SMS-låneträsket gynnas inte av att ta fler SMS-lån för att betala de gamla. De som gynnas är SMS-låneföretagen och personen hamnar i livslång ekonomisk kris och förr eller senare kanske skuldsanering när skulderna växt sig ännu större.

Det samma gäller Grekland. Det är inte grekerna som gynnas av krispaketen, utan de som lånat ut pengar till Grekland.

Citat från en klarsynt och påläst Timo Soini som inte backar för att säga som det är:

"At the risk of being accused of populism, we'll begin with the obvious: It is not the little guy who benefits. He is being milked and lied to in order to keep the insolvent system running. He is paid less and taxed more to provide the money needed to keep this Ponzi scheme going. Meanwhile, a symbiosis has developed between politicians and banks: Our political leaders borrow ever more money to pay off the banks, which return the favor by lending ever more money back to our governments.

In a true market economy, bad choices get penalized. Instead of accepting losses on unsound investments—which would have led to the probable collapse of some banks—it was decided to transfer the losses to taxpayers via loans, guarantees and opaque constructs such as the European Financial Stability Fund."


Och lösningen för Grekland är förstås betalningsinställelse.

"For sovereign debt, the freedom to fail is again key. Significant restructuring is needed for genuine recovery. Yes, markets will punish defaulting states, but they are also quick to forgive. Current plans are destroying the real economies of Europe through elevated taxes and transfers of wealth from ordinary families to the coffers of insolvent states and banks. A restructuring that left a country's debt burden at a manageable level and encouraged a return to growth-oriented policies could lead to a swift return to international debt markets."

Slutklämmen:

"I was raised to know that genocidal war must never again be visited on our continent and I came to understand the values and principles that originally motivated the establishment of what became the European Union. This Europe, this vision, was one that offered the people of Finland and all of Europe the gift of peace founded on democracy, freedom and justice. This is a Europe worth having, so it is with great distress that I see this project being put in jeopardy by a political elite who would sacrifice the interests of Europe's ordinary people in order to protect certain corporate interests."

Det är bara att gratulera finländarna för att ha en politiker som säger som det är och är beredd att stå upp för folket och inte för bankerna.

I hemlandet har Soinis debattinlägg väckt viss uppmärksamhet och ilska. Inte över vad han skriver, utan över att WSJ har redigerat och kortat ner texten på onlineversionen. WSJ förklarar det som att man kortat ner versionen online då den även kan läsas av amerikaner (!), medan orginalet publicerades i den europeiska utgåvan av papperstidningen. Eventuellt har WSJ nu lagt ut den kompletta texten.

Men istället för att stå upp principerna enligt ovan har nu finska socialdemokrater och finska samlingspartiet gjort upp i regeringsfrågan och kommer tillåta fortsatta räddningar av bankerna på bekostnad av skattebetalarna. Och med det går Portugal samma öde som Grekland och Irland till mötes tills vidare, dvs skuldslaveri där landet i praktiken är ockuperat av EU och IMF som bestämmer vad som skall skäras bort.

I går var det demonstrationer, generalstrejk och kravaller i Grekland. Foton hittar man t ex hos Zero Hedge. På Sveriges Radio P1 kunde man under gårdagen höra ett inslag med någon svensktalande grek som skyller allt på Tyskland och att Tyskland är skyldig Grekland hundratals miljarder euro sedan andra världskriget...

Sedan är inte direkt det grekiska folket fattigt, det är grekiska staten som är utblottad. Med decennier av kroniskt skattefusk så är många greker välbesuttna och relativt skuldfria i jämförelse med t ex svenskarna. Men det gör förstås inte att man vill släppa till någon av den statliga service man inte betalar för.

På Irland är var det tvärt om, där var det det irländska folkets skulder som knäckte ekonomin.

Vi skall inte sitta och vara nöjda hemma i Sverige. Smäller vår bostadsbubbla och den privata skuldbubblan riskerar vi att gå samma väg som Irland om staten räddar bankerna och de bankanställdas bonusar, dvs kraftiga nedskärningar i offentlig verksamhet och välfärd, arbetslöset samt skattehöjningar medan bankerna fortsätter må bra. Är banksystemen viktig infrastruktur kan den infrastrukturen tas över i form av statligt utköp från konkursbon, det finns ingen anledning att rädda bankernas personalbonusar och ägare. De flesta svenskar betalar redan just dessa bonusar, men vid en krasch får vi betala trippelt, ytterligare en gång till via skattesedeln och försämrad vård och försämrade skolor för våra barn.

Tillägg: Sannfinländarna avbryter sitt regeringssamarbete, de accepterar inte att regeringen godkänner stöd till Portugal. Sannfinländarna är nu i frivillig opposition tills vidare. Här står man för sina principer iaf.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Bra Cornu, inte ett öre till bonusjägare och aktieägare när bostadsbubblan spricker och bankerna går i KK. Staten tar över, rensar upp, lägger ner eller säljer vidare. Med andra ord, samma villkor som för det övriga näringslivet. Daltandet med bankerna måste ta ett slut. NU.

  SvaraRadera
 2. SMS lån kostar 15-25% i ränta eftersom betalningsförmågan antas vara låg. Det blir den med denna typ av ränta-ett moment 22.
  Strejker i Grekland visar att vissa inte accepterar åtstramningar som krävs-vilket ger högre räntor och större krav på åtstramningar-moment 22.
  Vad kan bryta detta?
  Kartoffelkur på grekiska-mossaka kur?
  Med 50 år som pensionsålder och flera ärvda statliga jobb för somliga så finns det förbättringspotential-hur skapa viljan?/Oppti

  SvaraRadera
 3. Finsk Sisu när den är som bäst

  SvaraRadera
 4. Väl tutet, cornu! Är inget fan av nationalism på det sätt det yttrar sig i våra populistpartier, men de verkar ju vara de enda som vågar ifrågasätta det fullständigt korrupta pyramidspel som bankväsendets yttringar resulterat i. Gillar att Soini beskriver spektaklet för vad det faktiskt är - a ponzi scheme.

  SvaraRadera
 5. Ja men enligt etablissemanget är ju sannfinländarna farliga,hemska,fruktansvärda,skojare,lögnare,rasister,populister,nationalister,nazister som inte har någon politik.

  Jag tycker sannfinländarnas politik stämmer bra med vad som diskuterats och efterlysts här på bloggen.

  SvaraRadera
 6. Jättebra!
  Vi borde göra revolution mot bankerna! Vi har inget annat än en bankdiktatur som råder i Sverige.
  Tror ni att det är möjligt att få igång demonstrationer mot bankerna?

  SvaraRadera
 7. I Sverige kommer Soinis raka språk och klarsynthet inte att uppmärksammas i någon större grad av gammelmedia och politiker. Det passar inte in i världsbilden som medborgarna ska ha.

  Därför benämns SF och Soini regelmässigt med diverse signalord som "populistiska" eller "främlingsfientliga" för att folket ska förstå vikten av att se, men inte röra. Dock har jag märkt att fler och fler börjar se genom propagandan. När får vi en svensk motsvarighet till Jasminrevolutionen?

  SvaraRadera
 8. Det var klart och tydligt av Soini! Inte konstigt att det blev en sån framgång för Sannfinländarna. Är SD över huvudtaget i närheten av den klarsyntheten? Inte hört nåt liknande av Jimmie och Krantz.

  SvaraRadera
 9. Finland kommer att godkänna Portugalbailouten, Sannfinnländarna är sidesteppade.
  Finland kommer också att godkänna nya lån till Grekland, dock med krav på bl.a säkerheter, och det är just det som är det nya, nu återstår att se hur de övriga Euroländerna svarar på Finlands kravlista för fortsatt bailande.

  SvaraRadera
 10. Enligt dagens SDS, Kalle Kniivilä, kommer Sverige att utställa en lånegaranti för Portugal på ca 1000 kr per innevånare. Också var det Irland! Hur är det med lånegarantier till Grekland?

  Hur var det Gustav Möller uttryckte det, " varje förslösad skattekrona, är en stöld från folket".

  Hur ofta får vi inte höra från regering och riksdag att det inte finns medel till "vård, omsorg och skola"?

  Är det inte på tiden att vi får fram ett politiskt parti som värnar om folket, ett parti som effektivt använder våra skattemedel.

  Tänk vilket välstånd vi då skulle få i vårt lilla Sverige!!!

  SvaraRadera
 11. http://di.se/Artiklar/2011/5/12/235557/FINLAND-SANNFINLANDARNA-KOMMER-INTE-INGA-I-REGERINGEN/?sr=6&tr=288300&rlt=0

  SvaraRadera