Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2011-05-17 11:57

Så hur tjänar man pengar på bostadskraschen?

Det har framförts den relevanta frågeställningen att "ja, bostadspriskraschen kommer, men hur tjänar man pengar på detta"?

Tyvärr finns det få sätt att hedga sig mot kraschen för att på så sätt dämpa effekterna på den personliga ekonomin, och ännu färre sätt att rent av profitera på den kommande kraschen. I brist på att inget certifikat eller ETF etableras som följer NASDAQ OMX månatligt uppdaterade Valueguard-bostadsindex så får man istället ta till omvägar.

Nasdaq OMX Valueguard Flats Sweden (OMX:HOXFLATSWE) ovan.

Sälj bostaden
Den uppenbara hedgen är att sälja sin bostad och hyra under kraschen. Blanka bostadsmarknaden helt enkelt. Vinsten ligger i att köpa tillbaka billigare, men det blir lite omständigt att behöva flytta två gånger för att tjäna pengar på det här viset. Dessutom kan man inte sälja sin bostad i någon skattereducerad konstruktion som en kapitalförsäkring, utan det blir skatt på eventuell vinst när man går ur och inte köper något nytt.

Negativa positioner i banksektorn
Ett givet val är att ta negativa positioner mot enskilda bankers aktier eller mot hela bank- och finansindexet på Stockholmsbörsen.

Vilken börsnoterade bank sitter värst till och har störst och sämst bolånetorskstock ibland kunderna? Antagligen inte Handelsbanken? Sannolikt SEB eller Swedbank? Kanske Nordea? Finns det några av de små noterade bankerna som har bolånetorskar som affärsidé?

Detta kräver förstås en djupare analys, speciellt som bankerna gärna sålt vidare de sämsta bolånetorskarnas skulder som sk "säkerställda obligationer", där istället våra pensionsfonder och räntefondsparare blir stående med Svarte Petter.

Samtidigt dröjer det enligt Carmen/Rogoff i snitt ca 2 år från bostadsmarknadens topp till bankerna krisar och kraschar. Så med en topp för bostadspriserna nu 2011 så dröjer den riktiga bankkraschen till kanske 2013.

En möjlig positiv spekulation i det läget kan vara att köpa aktier i t ex Avanza för vinsten, då Avanza Bank inte sysslar med bostadslån och är väl positionerade för att ta över ännu större delar av överlevande sparkunder när storbankerna går omkull. Så rid storbankerna negativt ner, men hoppa någonstans på Avanza som antagligen dras med ner tillsammans med sektorn i stort.

Egentligen ville man ha en möjlighet att ta negativa positioner i Sveriges subprimebank Numero Uno, dvs SBAB, men den är redan idag förstatligad så det går inte. Om staten snabbt kan börsnotera SBAB så vi kan blanka aktien vore det inte fel.

Samtidigt är SBAB svensk pionjär inom säkerställda obligationer, så de värsta subprimebolånetorskarna är väl värdepapperifierade idag.

Positioner i inkassobolag
Lite långsökt kanske man skall köpa inkassobolag? Intrum Justitia (OMX:IJ) är ett exempel. Å andra sidan så kanske inte bankerna väljer IJ som underleverantör när och om folk får problem att betala sina skulder. När ärenden väl går till fogden så är det störst går först som gäller, dvs bostadslånen först. I den mån IJ hanterar konsumtionslån så kan de rent av drabbas negativt när de sätts i andra hand bakom bankerna.

Negativa postioner mot kronan, SEK
Ut med pengarna ur landet och över till andra valutor, t ex länder där bostadsmarknaden redan kraschat. SEK lär dras ner när bostadskraschen knäcker den svenska skuldbubblan och den svenska ekonomin. Så väljer man bankkontot skall man inte välja ett bankkonto i Sverige.

Andra metoder?
Har läsarna några andra förslag? Negativa positioner på börsen i stort? Det är lite oturligt att man kan sitta och titta på en tämligen självklar händelse, nämligen bostadsbubblans krasch, men inte ha några bra sätt att tjäna pengar på det hela.

Ser fram emot bra förslag från läsarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Byggbranschen lär väl också dyka vid en bostadskrasch. Man borde kunna blanka enskilda byggbolags aktier. Även detta kräver dock lite analys.
  /Tompa

  SvaraRadera
 2. Om man ska ta positioner i andra valutor. Något bra förslag där? Vilken bank/konto är värt att kolla på?

  SvaraRadera
 3. nu börjar det likna något :-) ser fram emot att läsa var detta kommer spinna vidare mot.

  /HoV

  SvaraRadera
 4. JM sjönk som en sten 2008, där hade man en fin chans till att berika sig på bubblan.

  SvaraRadera
 5. Schweizer francen borde bli starkare mot kronan. Den valutan om någon brukar hålla emot när det blåser kraftigt jorden runt.

  Blanka svenska konsumtionsföretag, speciellt de som är inriktade mot premiumsegmentet. HM går alltså bort...

  Hm, dags att sätta på sig tänkarmössan på riktigt...

  SvaraRadera
 6. HM:s svenska marknad är väl minimal. Skall man blanka konsumtionsföretag så måste man välja sådana som har huvuddelen av sin försäljning i Sverige. Finns det sådana på börsen? Känns som att man sätter sig på börsen för att kunna expandera utomlands.

  De svenska bankerna känns som den sektor som har absolut störst närvaro på just den svenska marknaden.

  SvaraRadera
 7. Undrar hur många av er som är psykopater? Asgamar!

  SvaraRadera
 8. På vilket sätt är det att vara en asgam att hoppa av skuldslaveriet och sälja sin bostad?

  SvaraRadera
 9. I Di star det idag (igen) att SBAB och SEB anser att 5% kredittillväxt är nödvändig för att halla ekonomin uppe. Siffran 5% far de genom att lägga ihop disponibelinkomstökningen med inflationen. Jag är ingen ekonomiguru, men jag fattar absolut ingenting av den additionen. Om man tar disponibelinkomstökningen och drar ifran inflationen far man ungefärligt realinkomstökningen, eller köpkraftsökningen. Om man lägger ihop dem far man väl liksom... ingenting...?
  Tror att det blir ett hart uppvaknande snart, för om det krävs 5% kredittillväxt konituerligt för att halla systemet under armarna, kommer det att krascha till musik av främst pukor och trumpeter.

  Blanka bankerna!


  CashaUt

  SvaraRadera
 10. Att sälja sin bostad pronto och hyra är helt rätt. Jag noterar dock att Cornu inte tagit upp alternativet "....och köp sen guld och silver för större delen av det frigjorda kapitalet, och sitt sen lungt i hyreslägenhet och invänta lämplig nivå på bostadskrashen för att sedan träda in igen."

  SvaraRadera
 11. Såg precis att Danmark nu hävdar att Nordpolen är dansk. Vad är det man vill åt där? Är det råvaror eller gas? I artikeln menar man att det inte finns några viktiga råvaror men det känns som att man inte vågar riskera en öppen konflikt med Ryssland bara för prestige.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/danmark-kraver-nordpolen

  SvaraRadera
 12. Ett affärsförslag till är att blanka Pousettes talpedagog. Att lyssna pa den mannen är en blandning av glömma alla tidigare erfarenheter (allt gar hela tiden uppat) och att lyssna pa färg som torkar.
  Dessutom formaterar sig harddisken hela tiden och da later det "Ööhhh..."

  SvaraRadera
 13. 13:07, bloggrannen Kvantitativt menar att Danmark kan upphöra att vara en oljeexportör inom ett år...

  Så jo. Det kan nog vara råvaror man är ute efter...

  SvaraRadera
 14. 13:08 Pousettes Syndrom? Eller var det Tourettes? Nåja, inte samma sak.

  SvaraRadera
 15. Singapore dollar, schweizer franc. Två stabila valutor, liknande länder i olika delar av världen.

  SvaraRadera
 16. Varför inte byta bostad mellan länder beroende var i bopriscykeln landet befinner sig?

  Nu säljer man i Sverige och köper i Danmark. 2013 säljer man i Danmark och köper tillbaka i Sverige.

  SvaraRadera
 17. Stabil valuta är väl Zimbabwiska dollar?

  SvaraRadera
 18. Ut med pengarna ur landet och handla med valutor. Nu, i dag!
  Men välj aldrig en Cypern-baserad valutahandlare...
  Aktiestinsens 70-årsklimat funkar inte längre. Det är 15M till max 4H som gäller.

  / Z

  SvaraRadera
 19. Den bästa "hedgen är att sälja ALLT och köpa fysiskt guld och silver./Bretton Woods II

  SvaraRadera
 20. @ 13:23

  100 biljoner Zimbabwiska dollar köper du bäst här:
  http://www.tavex.se/index.php?main=482&productID=1188

  / Z :-)

  SvaraRadera
 21. Jag har ett förslag.

  Du kan få blanka mitt hus. Låt säga följande situation. Vi fastställer ett marknadsvärde idag. Jag har en ganska litet hus på landet så marknadsvärdet kan jag tänka mig ligger omkring 1,3M. Detta blir startvärdet för din och min del. Slutdatumet sätter vi till om 6-7 år kanske? Marknadsvärde då blir slutpris. Jag betalar dig mellanskillnanden mellan marknadsvärdet och ett lägre marknadsvrärde i framtiden, du betalar mig om priset har stigit.

  Sedan som alltid vid blankningen så måste du första låna upp tillgången och i detta fall betalar du en ränta på 8procent, på husets marknadsvärde i detta fall 1,3Mkr. Räntan tillfaller mig som lånar ut mitt hus till dig (och direkt säljer tillbaka till mig)

  Deal?

  Min åsikt är att det är precis lika korkat att försöka tjäna pengar på fallande bostadspriser som det är att tro att man blir rikare på stigande bostadspriser..... Jag är dock beredd att låna ut kåken till blankare om jag är den som får bo i huset.

  SvaraRadera
 22. Danmark flyttar fram positionerna, Sverige lär inte göra mer än hålla med den som styr.

  De ska patrullera havet, markera sin närvaro. Deras flotta är mycket starkare än vår redan, även Norges. Vi skickar ut två korvetter utan LV :)Plastbåtar som man skjuter igenom med en ag90..

  SvaraRadera
 23. Just att det inte går att blanka bostäder är en bra garant mot att vi slipper kris.
  Motsatsen , dvs spekulation i uppgång knäckte i alla fall Englands bubbla, där det var en bra investering att äga flera och dyra hus för uthyrning.
  Vår garant mot bubbelbristning ligger i hyresregleringen och de höga byggkostnaderna samt bristen på lägen i storstäderna/Oppti

  SvaraRadera
 24. Hela systemet kommer att kollapsa. Kollapsen är inbyggd i ett system som bygger på ständigt ökande kredittillväxt. Det säger sig självt, att kredittillväxten inte kan fortsätta i oändlig tid, och jag tror att vi ungefär nu har nått maximum globalt.

  Det bör innebära en kollaps av det nuvarande monetära systemet liksom på 30-talet, och då tog det fram till 1944 innan man sjösatte ett nytt system (Bretton Woods). 1971 släpptes dollarns koppling till guld, och sedan dess har vi för första gången någonsin haft rena Fiat valutor i hela världen. Det experimentet står nu inför sin slutliga kollaps.

  Därför tror jag inte att det är något bra alternativ, att ha konton i något annat lands valuta. Det finns en valuta som stått sig i 5000 år = Guld.
  Jag ser det som enda alternativ att växla över till Guld (och silver) samt försöka övervintra den GARANTERADE kollapsen.

  KH

  SvaraRadera
 25. Det är väl inte det du beskriver, Cornu! Det du beskriver är hur man ska kunna tjäna pengar på spillrorna av ett havererat parasitsystem - hur man ska kunna roffa åt sig även då.

  Ni låtsas att det är ekonomi ni sysslar med men det är kall och hård parasitism. Primärparasitens (dvs banksystemets) kredtitbubbla har ni levt på när den gick upp genom att skutta mellan olika ökade tillgångsvärden som pumpats upp. Det finns inget realekonomiskt i det - bara parasitism.

  Nu ska ni försöka gnaga på benen skuldslavarna som kommer sitta inlåsta i skuldfängelset pga av detta parasiterande banksystem trissat upp budgivningen vi bo"köp" och haft sekundärparasiter som ni som marknadsförts bedrägeriet som "bomarknad".

  Att ni ska kunna mjölka systemet även efter en finanskris som följer efter bokraschen är ju inte helt självklart. Vad ska ni göra om folk vägrar vara skuldslavar till banksystemet som blåst häcken av dem? Vad ska ni göra om Svenskar vägrar gå in i den feodalstat som Svenska banker satt Letterna i enligt ekonomiprofessor Michael Hudson (lyssna nedan), där föräldrar, barn och andra släktingar görs betalningsskyldiga för de av bankerna upptrissade påhittade skulderna. Vad ska ni leva på om folk gör uppror mot skuldslaveriet?
  http://parasitstopp.wordpress.com/2011/05/15/svenska-bankers-feodala-erovring-av-lettland/

  För det är ju inte helt säkert att det korrupta finansparasitismen överlever nästa finanskris.

  Parasiter är psykopater då de saknar moral och saknar empati med dem de suger ut. Men psykopater kan inte bygga reell ekonomi - men det är ju inte heller vad ni diskuterar här. Här diskuteras bara hur man kan suga ut vad som är kvar av den reella ekonomin.

  SvaraRadera
 26. Det är väl en åsikt man kan ha.

  Vad vet du vad "vi" gör med de pengar vi tjänar? Kanske använder vi dem till att bygga en hållbarare framtid? Alla "parasiter" festar inte upp vinsterna på champagne.

  Kan dock inte tala för vad andra gör.

  Min primära tes i inlägget ovan är att straffa ner bankernas aktieägare genom att blanka bankaktier. Det är att direkt straffa dem som bär skulden, dvs bankerna, bankernas aktieägare och även banktjänstemännen som delvis har aktiekursrelaterade bonusar.

  Det är ett lagligt och relativt fredligt straff för decennier av vansinne. Du förespråkar kanske väpnad revolt, men snacka om att parasitera på andra i så fall.

  SvaraRadera
 27. Jag tror det bästa är att ge fan i att ha stora lån som man inte kan betala inom rimlig tid. För lång är både dyrt och jobbigt att ha i längden, det kommer folk få erfara igen när väst dräneras på kapital de närmsta åren och priset på det som finns kvar blir skyhögt, allså räntan.

  De bästa tillfällena att att tjänar pengar kommer att vara när man kan köpa de riktigt fina företagen som SHB, Axfood, SCA mfl rill riktigt hög direktavkastning. Det kommer nämligen säljas rikligt med aktier och fonder av Svenssons framöver, vilket trycker ner priset. Direktavkastningarna måste dessutom upp om räntan går upp.

  Ska man äga aktier nu ska det vara företag som tjänar på lägre krona, och bara de mest stabila bolagen. HM verkar stabilt, men när det väl blir riktigt illa faller vinsten ner i avgrunden även för HM. SHB kan faktiskt gynnas då många troligen kommer börja fly dit när krisen blir ett faktum.


  Jag tycker inte det är det minsta fel att profitera på att det går åt helvete. Det man då faktiskt gör är mildrar effektena av krisen. Om det tex är ett problem att Swedbanks aktiekurs går mot skyarna och svenssons spekeulerar bort pengar här, är det då inte bra att blanka järnet så kurserna inte går riktigt lika högt? Om man säljer sin bostad för att priserna är påväg att spåra torde väl detta innebära att någon får köpa lite billigare än dom annars fått?

  Nädu, spekulanter motverkar kriser. Om det funnits mer kapital som skapat utbud av bostäder hade det aldrig gått såhär långt. Det är också "spekulation".

  SvaraRadera
 28. Lincoln har rätt i att systemet är uppbyggt på bankparasitism. Bankerna tjänar grova pengar och delar ut enorma för oss vanliga knegare verklighetsfrämmande bonusar till sig själva, utan att själv producera något av realt värde. Det vill säga, man suger hänsynslöst ut den produktiva reala ekonomin, samt stackars bolånetorskar m fl.

  Sedan tycker jag som Cornu, att vi vanliga dödliga, som har förstått systemet, inte gör något fel i att dra oss ur skadeverkningarna så mycket vi kan, och gärna tjäna en hacka också ifall det går. Varför skulle vi vända andra kinden till i ett genomruttet system. Nu gäller det att dra sig ur systemet så gott det går, och försöka bevara den lilla förmögenhet man har till efter kollapsen och tills vi förhoppningsvis får ett nytt sundare system.

  KH

  SvaraRadera
 29. Hörni, sans och besinning nu va? Vi står mitt i "peak everything" och allt materiellt kommer att krympa ihop. Våra samhällen kommer inte att ha råd att underhålla den infrastruktur som byggts upp när allt var billigt. Vägar, broar, byggnader, elnät, vattenledningar... ALLT kommer att förfalla. Det kommer att ta mer eller mindre lång tid, och det kommer att gå ungefär som en berg-och-dalbana, dvs både upp och ner, men mest ner. Och på slutet tar det tvärstopp.

  Vi är sedan länge inne i en variant av Jenga där vi plockar bort stöd i botten av tornet för att kunna bygga på höjden. När det stora raset kommer blir förändringen dramatisk för alla. De som trott på någon form av blankning som överlevnadsstrategi kommer att få en lektion i begreppet "motpartsrisk".

  Eller som de säger i schack: "When the game is over, the king and the pawns are returned to the same box".

  Som jag ser det får man vara nöjd om man har lite förståelse för de stora skeendena så man kan undvika självanklagelser för att man misslyckats rent personligt.

  Kolla in lite foton från Detroit. Eller läs om vägglössens återkomst till NYC. Just vägglöss fanns med som stark indikator i en av Dmitry Orlovs första texter "Post-Soviet lessons..." Det finns inget guld, inga "preppings" och inga blankningar i världen som kan skydda mot den utvecklingen. Var glad om du kan möta morgondagen med förståndet i behåll. Och var glad så länge du har ett jobb som ger lön.

  SvaraRadera
 30. Att argumentera för eller att ens undersöka möjligheterna att tjäna pengar på bostadsmarknadens fallande priser är precis lika illa som att spekulera med bostaden i en stigande marknad. En bostad spekulerar man inte med den är en del av din trivsel och lycka i livet - en plattform för fundamental trygghet. Jag antar att man köper sin bostad för att man vill bo på denna plats och att det ger en tillfredställelse på ett eller annat sätt.

  Däremot kan det vara så att har man tänkt att av olika anledningar sälja så kan det vara rätt läge att sälja just idag - familjen kanske behöver större/mindre bostad inom den närmsta tiden.

  Men trivs du i din bostad så är rådet - bo kvar och njut av ditt hem som du skapat. Marknaden kan gå ner men över tid så kommer det att återhämta sig. Jag är 100% övertygad om att boendet även i framtiden, över längre tid, kommer vara en mkt lönsam investering både ekonomiskt men framförallt om man väger in andra faktorer som trivsel och lycka.

  Det förvånar mig inte om det finns människor som rycker upp familjen ur sin trygga tillvaro -man säljer sin bostad för att tjäna pengar, eller snarare rädsla för att förlora pengar. Detta beteende skapar bara olycka, tragedi, gräl, skilsmässa etc.

  Visst det kan finnas ett par procent överbelånade som borde sälja för att de inte klarar ett fall på 20% men de är som sagt ett antal få på marginalen och de har dessutom agerat fel tidigare i livet - tagit för stora risker, prioriterat fel etc.

  Pengar kan aldrig betyda så mkt att du spekulerar i ditt eget boende.

  Vill du spekulera i papper så går det bra att blanka bolag med anknytning till bostadsmarkanden. Dessutom - faller bomarknaden kraftigt så faller även de flesta indextunga bolag i industrisektorn. Det går oxå bra att ta en Xact bear position eller varför inte bara sitta still och vara nöjd och invänta ett köpläge när marknaden vänder igen - för det gör den förr eller senare.

  Men det är bara min högst personliga åsikt.
  /Micke

  SvaraRadera
 31. Belåna bostaden 75% som du köper fysiskt guld för. Guldet bör stiga ordentligt i SEK när kirsen är här. Men är ju inte direkt någon 100% säker hedge.

  SvaraRadera
 32. Alltså, det är mycket snack om parasitism i olika folklager. Förvisso har social djur såsom homo zappiens en medfödd drift att leta efter och på något vis få bort dem som fuskar i gruppsamarbetet.

  Problemet med samhället är att det inte är en egentlig uppenbar grupp där det är självklart hur man ska leta eller ens definiera parasiter. Inte ens i enhetliga grupper är det självklart.

  Lite ironiskt kan man säga att det finns många som vill parasitera igenom att ropa "parasit" för att främja de mål som ligger utroparen närmast.

  En parasit ska egentligen ge värden en skada, alltså göra värden relativt mindre framgångsrik än jämförbar organism/struktur som saknar parasit.
  Om bankväsendet vore en parasit så bleve det svårt att praktiskt testa men man kan göra en tankeövning:

  Sverige utan banksystem mot Schweiz med banksystem med start 1950, utvärdering 2011. Vem ginge det bäst för?

  Varpå man sedan måste ställa frågorna,
  Hur mäter man "bra" för ett land?
  Är det banksystemet i sig som orsakar "parasitismen" eller är det någon parameter som banksystemen måste rätta sig efter?

  Är i så fall denna parameter av naturen (t.ex. konkurrens) eller människorna (godtyckliga mängder luftpengar) given?

  Egentligen är det snudd på högmod att tro att något av de stora system som massamhället skapar skulle kunna fortgå perpetuellt utan att krascha. Katastrofen kommer alltid, sluta ropa "parasit" det skapar bara fler taggtrådsstängsel.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 33. Re Micke

  "En bostad spekulerar man inte med den är en del av din trivsel och lycka i livet "

  Det var det värsta jävla skitsnacket jag hört någonsin.
  Något med blott fyra väggar, tak och golv är knappast lycka i livet.

  Har jag möjlighet att tjäna pengar på att sälja och köpa gör jag det. Sedan är det oberoende av om det är aktier, bostäder eller mitt arbete, eller för all del IP-rättigheter eller vad det nu kan vara...

  Allt annat är endast mentala hinder som sätter stopp för din möjliga intjäningsförmåga. Och varför skulle jag frivilligt sätt upp hinder för mig själv?

  Vad du gör får du göra, vad vi andra gör tycker jag inte att du har anledning att fundera över. Än mindre ge oss några råd.

  SvaraRadera
 34. Många refererar till reala bostadspriser när man ska definera bostadsbubblan. Det borde ju vara nominella priser som är intressant. Vem bryr sig om de reala priserna sjunker? Om det nominella priset stiger så minskar ju belåningsgraden eftersom lånet förblir nominellt oförändrat. Det är väl jättebra om bolånen äts upp av hög inflation. Det är ju så man blir rik som fastighetsinvesterare:

  Låna 1 miljard, köp fastigheter som ger en avkastning som betalar räntor och ger lite ytterligare avkastning. Fastigheterna ökar i värde med inflationen, lånen förändras ej. Sälj efter 10 år och ha kvar den nominella värdeökningen i cash. Vem bryr sig om att fastigheterna kanske minskat realt i värde då?

  SvaraRadera
 35. Köpa realkapital på en plats där priserna kraschade först?
  Själv köper jag en liten olivodling nere vid sjön som kallas medelhavet. Säkert någon avkastning i ett framtida biobränslebaserat samhälle. Lyckas Rossi med sin katalysator blir det dock endast en fin plats att hänga hängmattan.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 36. Helt otroligt att Cornu eller någon läsare p åden här bloggen inte har föreslagit det mest säkra av alla ovanstående alternativ...GULD!!

  Investera i guld och silver!!

  SvaraRadera
 37. Inte? Jag skrev "negativ position i kronan". Guld är per definition en negativ position i kronan.

  SvaraRadera
 38. Sorry! Såg nu när jag tog mig tid att läsa igenom kommentarerna att det var en del som föreslog den enda riktiga försäkringen i den kommande kollapsen...guld.

  SvaraRadera
 39. Re Profiten

  "Har jag möjlighet att tjäna pengar på att sälja och köpa gör jag det. Sedan är det oberoende av om det är aktier, bostäder eller mitt arbete, eller för all del IP-rättigheter eller vad det nu kan vara..."

  Jag trampade visst ngn på tårna - träffad?

  Så du tycker inte jag har anledning att fundera över om man bör använda bostaden för spekulation. Av det du skriver så har man väl all anledning över att fundera över hur friskt det är att använda sitt boende till spekulation. Det är just denna egenskap som du verkar besitta som har framkallat denna högrisk sitution som vi nu befinner oss i - läs på om spekulationsbubblor och sluta kasta pil i kuvösen.

  Men visst...världen är full av egon..jag vet.

  /Micke

  SvaraRadera
 40. Tisgift: Det ovan syftar på är att politikerna har gett bankerna möjlighet att parasitera på faktisk produktion av varor&tjänster. Detta görs genom att kapitaltäckningskravet sätts under 100%.
  Men håller med om att de ovan uttrycker sig konstigt, kanske har inte KF och Lincoln förstått hela sambandet?

  SvaraRadera
 41. Anonym 2011-05-17 15:07 föreslog:
  "Låna 1 miljard, köp fastigheter som ger en avkastning som betalar räntor och ger lite ytterligare avkastning. Fastigheterna ökar i värde med inflationen, lånen förändras ej. Sälj efter 10 år och ha kvar den nominella värdeökningen i cash. Vem bryr sig om att fastigheterna kanske minskat realt i värde då?"

  Här förutsätter du inflation, medan både Cornucopia och jag har varnat för deflation!

  Låna 1 miljard, köp fastigheter som ger en avkastning som betalar räntor och ger lite ytterligare avkastning. Fastigheterna minskar i värde med deflationen, lånens nominella värde förändras ej. Sälj efter 10 år och ha kvar den nominella värdeminskningen som ett blancolån. Då bryr du dig nog ganska mycket om fastigheternas värdeminskning!

  SvaraRadera
 42. om man köper fastigheterna genom att företag man startar kan man väl inte bli sittande med massa blancolån och hamna i personlig konkurs? värsta är väl att företaget går i konkurs och man blir av med alla man la i företaget?

  SvaraRadera
 43. Danmark har peakat och vill inmuta nytt territorium, välkomna till WW3. Det är som vi sagt ett krig om resurser soom WW3 handlar om främst.

  Detta skulle inte ske om peak oil var nonsens. Vi är där vid kanten till stupet nu och vissa svenskar lånar på som om det vore 2006.

  Man inser att majoriteten av befolkingen är och har alltid varit korkade får, de gör som de blir tillsagda och skulle aldrig ifrågasätta makthavarna.

  Inom 10 år kommer de första väpnade konflikterna ha inletts. Norge+Danmark och Kanda går ihop mot Ryssland.

  Oljan är som ett köttben slängt till 4 hungriga lejon, det kommer kivas och leda till skrubbsår och köttskador.

  SvaraRadera
 44. Keynes: "Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent."

  SvaraRadera
 45. Re Anonym 16:29: Och du tror inte bankerna är medvetna om risken att låna ut till bolag? Min far ville låna till sitt bolags köp av en industrifastighet hyfsat centralt i Stockholm. 65% fick han låna, resten var tvunget att finansieras på annat sätt än lån. Inget bolånetak på 85% där inte....

  SvaraRadera
 46. Det logiska beteendet i en kollapsande ekonomi:

  Asset stripping!

  Så länge ett samhälle har ökande tillgång till energi är det mest lönsamt att investera i fortsatt tillväxt. När energitillgången minskar är det inte längre lönsamt att investera i fortsatt tillväxt.

  När det inte längre är lönsamt att investera och underhålla ett samhälle finns det bara en princip kvar, och det är att plocka ut det man kan medan det finns något värt att plocka ut. Aka "asset stripping".

  Ett exempel: Varför bryta kopparmalm med 0,2% koppar när man kan plocka ner 99% ren koppar från kraftledningar?

  Sen finns det säkert alla möjliga entreprenörsmässiga "krusiduller", men den grundläggande trenden (the trend is your friend) är "asset stripping". På samma sätt som "tillväxt" var trenden sedan 1600-talet.

  SvaraRadera
 47. 18:25

  Sverige har ju de senaste 30 år investerat väldigt lite i reella saker och desto mer i sociala rättigheter.

  Nu är allt utnött och slut, infrastrukturen går på knäna.

  Här finns inte att plocka. Av fd vägverkets 70 miljarder i inkomster gick årligen 14 miljarder tillabaka till vägar..

  Sveriges svarta hål har under lång tid urholkat allt värde i det gemensamma.

  Sveriges ben är redan rensade, man undrar hur plågsamt man kommer dö om säg 40 år, finns det någon vård att få? pensionerna är sedan länge bortsopade i den kommande krisen.

  Vi står vid randen av ett kompakt mörker, få vill titta in i mörkret och slår ner blicken. Många tittar bakåt och tror att det är framtiden, Oppti bla..

  Det stora kriget om resurserna, så kommer WW3 kallas i framtiden. Små svaga länder som Sverige får ge sig för större och starkare, vår järnmalm kommer bli en smaskig smakbit.

  Det finns inget hopp så länge naiva kvinnor styr utvecklingen för landet. Man kan inte krama bort hatet ur en terrorist eller resurshunger hos ett lidande folk.

  Solidaritet kommer ersättas av nationalitet i takt med att nöden blir utbredd. Stureplan och kvartalsekonomer bli öknamn. Vi ser redan trender på ökande nationalitet i krisdrabbade länder.

  Krig, svält och katastrofer kanske gör det människan är oförmögen till, att minska populationen på jorden. Mindre resurser betyder färre männsikor.

  SvaraRadera
 48. Om man inte vill vara så exotisk i sina hedgar och inte tror på att äta en klump metall (se guld) då kan det vara en alldeles utomordentlig hedge att inte köpa mer bostad än vad man behöver samt att betala ner aggresivt på sina lån. Det värsta som kan hända är att bostaden blir värdelös (vilket verkar otroligt) men om det skulle hända du sitter i den utan lån och har i varje fall någonstans att bo.

  SvaraRadera
 49. Jag har möjlighet att flytta mina pensionspengar från SEB till SPP. Är det mer säkert för mig?

  /Undrar

  SvaraRadera
 50. Märkligt att ingen nappade på mitt erbjudande att blanka mitt hus om ni vill tjäna pengar på fallande bostadspriser.

  SvaraRadera
 51. Räcker väl att blanka JM? De sysslar endast med bostäder. Man är lite nyfiken på hur det blir med stämningen för fuktskadade fasader.
  Byggbolagen försöker nog dra ut på det tills garantitiden är över.

  Nyfunkis mellan 99 och 2005 skulle jag vara mycket skeptisk till. Betala dyrt och mögelsanera inom 10 år..

  Det har nog i bostadsrushen byggts mycket med tvivelaktig kvalité. Det funkade ju i Tyskland..

  SvaraRadera
 52. Bra inlägg Cornu. mvh

  SvaraRadera
 53. re Profiten 15:03

  Oj va häftig och logisk du verkar vara. Jag gissar att du inte är riktigt nöjd med livet, att du bor halvsunkigt och att det var ett tag sedan sist du hade någon mysig tjej att hänga med. Stämmer det?

  Asgarv. Bittrare människa får man leta efter

  SvaraRadera
 54. Ganska lustigt att ingen av foliehattarna här nappade på Anonym 13:46 och hans erbjudande om att blanka hans bostad.

  Liksom han ställer också jag gärna upp min bostad för blankning. Givetvis mot marknadsmässig ränta och någon form av säkerhet.

  Put your money where your mouth is?

  SvaraRadera
 55. 13:46 & 22:44

  Jag förstår inte affären, så därför avstår jag. Men tack för... erbjudandet. Har aldrig blankat något förr så varför skulle jag börja nu förresten?

  SvaraRadera
 56. Jag måste säga att flera kommentarer här tyder på en stor hänsynslöshet och jag håller med signaturen Micke och Lincoln i mycket.

  1. När det gäller att tjäna pengar på sitt boende......
  Jag bor själv i en hyreslägenhet med okej hyra och ett bra kommunalt bostadsbolag som sköter allt mycket bra.
  Nu har plötsligt några kommit ut med att bilda bostadsrättsförening. Eftersom vi redan bor väldigt bra så kan det ju bara finnas en anledning. De tänker tjäna pengar och sedan flytta till ett annat område. De är alltså spekulanter. Dessa spekulanter tar ingen hänsyn till oss andra utan tänker bara på sig själva. Och detta med en så viktig sak som det egna hemmet. Fruktansvärt hänsynslöst.

  2. Blankning
  Jag är inte insatt i aktievärlden men jag har hört talas om blankning. Det är väl att man lånar aktier och säljer dem i hopp att de skall gå ner i värde. När de gått ner i värde så köper man tillbaka dem och lämnar tillbaka dem och vinsten blir mellanskillnaden.

  Jag har också hört att om man gör detta i stor skala så kan man påskynda nedgången på aktien. Det blir i så fall en slags manipulation.
  Detta verkar helsjukt som jag ser det. Ett bolags aktievärde skall väl bero på hur bra bolaget sköter sig och inte på att någon sitter och manipulerar med dess aktier. Då handlar det verkligen om en helt sjuk tankevärld.

  Så en bostad köper eller hyr man väl för att man vill bo där. Inte för att spekulera med.
  Och aktier borde man väl köpa endast om man tror på ett bolag och känner för produkten. Man skall väl inte försöka stjälpa ett bolag som kanske egentligen gör bra ifrån sig för egen snöd vinnings skull. Man kan troligen genom spekulationer på det här viset sätta andra männikor i klistret och då är man ju verkligen ute på fel vägar.

  Jag har absolut inget emot spel och dobbel men absolut inte med andra människors väl och ve som insats.

  Om man vill ägna sig åt sådant så är det väl mycket naturligare att ägna sig åt ärligt spel. Man satsar sina egna pengar i något slags spelbolag så att det blir en stor pott som alla som satsat sina pengar spelar om. Det kan vara vad som helst men huvudsaken är att alla som spelar medvetet satsar pengar och inga oskyldiga dras in i det hela.

  SvaraRadera
 57. -> 2011-05-18 00:09

  Word! Jag är övertygad om att din inställning är den mest framgånsrika på lite längre sikt.

  SvaraRadera
 58. @00:09: Väl talat
  /K

  SvaraRadera
 59. Fattar inte heller att ingen av björnarna här inne inte nappar på erbjudandet om att blanka en verklig bostad. Tyckte också att erbjudandet var något svårbegripligt men är man björn borde det vara lätt att hitta en tjur att göra affärer med (enligt SEBs senaste barometer var det väl typ 45% som trodde priserna skulle stiga och knappt 20% som trodde det skulle sjunka). Är man björn borde man t.o.m kunna få ett bra odds?

  @er som tror på deflation och nominell värdeminskning:
  Eftersom staten sitter på verktyget (ja nästan iaf) penningtryckare verkar det skumt att detta scenarie skulle inträffa, iaf på global skala. Mer troligt att man startar pressarna och orsakar prisinflation istället eftersom systemet funkar bättre under inflation än deflation.

  SvaraRadera
 60. Tänkte bidra med en solklar blankningskandidat mtp vad som diskuterats ovan. NOBIA. Räntehöjning, bostadskrasch etc. Kommer folk renovera kök och slänga ut 150k på ett Poggenpohl då? Nja.

  Samtidigt är analytikernas och marknadens förväntningar på marginalförbättring alldeles galen.... Och Nordstjernan har flaggat upp ordentligt (de tokarna köpte på sig mängder på 60-nivån).

  Pontus

  SvaraRadera
 61. Hej! Vad tycker du om t.ex.:

  ICT Norden fastigheter (OMX)
  Fast. Balder (OMX)
  HEBA (OMX)
  ..dvs bolag med hyresfastigheter?

  sedan kan man förstås investera i husvagnstillverkare och flyttgubbar!

  SvaraRadera
 62. Sitter kvar i mitt radhus och amorterar 1 miljon på 10 år.
  Om 5 år har jag (med dagens värde) 30% belåning.

  Vet det mesta om PO och vad komma ska, har dock en familj som inte bara "kan lämna in" utan vi måste veta vart vi ska ta oss (egen mark, odla mm).

  Kommer med 100% säkerhet att gå ur bostadsmarknanden som en förlorare men vi står inför större problem än bostadspriser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kommer vara nere på 30% belåning om 5 år och amorterar 1 miljon på 10 år så skall du nog inte oroa dig över vare sig boendet eller din ekonomiska situation. Mvh

   Radera
 63. Mycket intressant graf i inlägget. Kan vi få se en uppdatering av den som sträcker sig fram till dagens datum?

  Och tack för en mycket läsvärd blogg. Keep it up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se taggen HOX:

   http://cornucopia.cornubot.se/search/label/HOX

   Uppdateras av mig en gång i månaden. Kommer nytt nästa vecka.

   Radera