Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-05-20 15:29

Nu dör hästgårdsbubblan

Danske Bank har kommit med sitt nyhetsbrev Skog & Ekonomi som handlar om skogs- och lantbruk.

Beskedet är nu att hästgårdsmarknaden har stendött. Bubblan verkar alltså spricka. Ingen vill längre köpa hästgård. Det finns alltså även en gräns för hur skuldsatta hästfolket kan tänka sig bli.

Citat från den kompletta PDF-utgåvan.

"Bilden på vilka fastigheter som är mest attraktiva är ganska entydig. Desto renare fastighet, vad gäller skog eller åker, ju mer lättsåld är den. Trenden med att ordinära eller sämre bostadshus tynger priset fortsätter alltså. Alla mäklare vi talat med säger också att rena hästgårdar för tillfället är mycket svårsålda. Detta innebär att affärsidén med att köpa ett kombinerat lantbruk med mycket skog och sedan stycka av och sälja gårdscentrat som hästgård numera kan vara riskfyllt."

Kanske kan det nu ta slut med att man förstör fungerande lantbruksenheter genom att stycka av dem och sälja dem två gånger. Hästfolk har ju varit beredda att betala lika mycket för någonstans man kan tänja reglerna för att ha en häst oavsett om skog och åker följer med objektet eller inte.

Citat från Karl Danielsson på mäklarbyrån Areal: "En gårdstyp som är mycket svårsåld för tillfället är de mindre hästgårdarna, där är marknaden stendöd."

Det var väl på tiden. Se tidigare artikel om bubblan inom häst- och smågårdar, där alltså priserna pressats upp betydligt mer än för villor i storstäderna.

Återstår att se om vi får en utveckling liknande den på Irland där man släppte sina hästar vind för våg när man inte längre hade råd att ta hand om dem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. http://cristofferstockman.blogspot.com/2011/05/kolonilottsbubbla.html

  SvaraRadera
 2. C: Obegripligt att man kan vara så pass ung och så negativ till det mesta i tillvaron: peak oil, bostadsbubbla och hästgårdkrasch, börskrasch mm krasch, krasch / Anders

  SvaraRadera
 3. "I Riksbankens drygt 400 sidor tjocka bostadsutredning som presenterades i april slår dock så gott som alla deltagande experter fast att Sverige inte har någon bostadsbubbla.

  Naturliga ”fundamentala” faktorer förklarar i stort sett hela prisrusningen på svenska bostäder sedan 1996. Ekonomin i stort, bankerna och de allra flesta hushåll skulle också tåla ett prisfall på bostäder utan att gå under

  SvaraRadera
 4. 15:53 Anders. Obegripligt att man kan vara så pass gammal som du och fortfarande gå genom livet med skygglappar. Och tro att man känner någon bara för att man läser en blogg.

  Nöjd, glad och lycklig.

  SvaraRadera
 5. Jag är inte oroad av lössläppta hästar. Det hetaste nu, efter surdegsbak, är tydligen att göra egen korv. Problemet löst.
  Däremot blir jag fundersam av tanken när bostadsbubblan briserar totalt i stockholms innerstad och folk släpper ut sina knähundar och myndigheterna får skapa en ny Chihuahua-piket.

  SvaraRadera
 6. Anonym 16.06, inget slutcitat? Inga egna kommentarer? Inte ens en punkt som avslutning på kommentaren?

  Anonym 15.53, Cornucopia gillar elände. Och det är väl uppenbart att han inte klarar av att leva ett normalt liv. Såge du honom ute i skogarna där han lever, så skulle du bara med möda kunna skilja honom från en varg. Särskilt om han är i färd med att slakta ett får.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 7. Gullkalle
  Inte en kommentar till citatet

  SvaraRadera
 8. Utlandssvensk2011-05-20 17:11

  "Återstår att se om vi får en utveckling liknande den på Irland där man släppte sina hästar vind för våg när man inte längre hade råd att ta hand om dem"

  Har du några länkar?

  SvaraRadera
 9. Cournucopia, det går trender i allt. Det har varit väldigt inne att köpa hästgård och någonstans måste denna trend toppa. Visst priserna på vissa gårdar är höga men du kan fortfarande köpa en liten hästgård för ett par mille, om du kan tänka dig att bo utanför tätort - säg i smålandskogarna. Nu är det relativt kostsamt att äga häst och det spelar säkert viss roll. Många kommer med tiden på att det romantiska med att äga hästgård innebar också mkt arbete och höga driftskostnader - väldigt svårt att lyckas generera god avkastning på avel. Idag vill människor generellt lägga pengarna på mer lättjefull verksamhet - resa, spa, hälsa, skönhet, utseende, kultur etc. även män har det visat sig i undersökningar. Du kan inte relatera din spaning enbart till att människor förköpt sig och tvingas sälja av enbart ekonomiska skäl.

  Men nu är det ju så att när du bestämt dig så driver du din tes ända in i döden. Förr eller senare kommer du likt en blind höna få rätt i att fastigheterna sjunker i pris men inte blir det ngn krasch inte. Det kommer ingen krasch inom de närmsta 5 åren - däremot kan vi få se en liten sättning på 10-20 % i rikssnitt.

  Den skrämselpropaganda som riksbanken med flera inkl du själv bedriver har önskad effekt och just därför kommer ingen krasch de närmsta åren. Däremot kommer den när man minst anar det vid nästa lånehausse - när vi väl glömt likviditetskrisen, klarat av den värsta europeiska skuldkrisen och riskapriten hos långivarna ökar igen p.g.a för stora kapital att placera.

  Glöm inte att för varje gång du skriver ett inlägg om bolånebubbla så fär de ex antal hushåll att börja hålla i pengarna och fundra på att börja amortera, vilket är väldigt positivt i sig.

  /Micke

  SvaraRadera
 10. Det är alltså bra att jag skriver.

  Hittar dock inte var jag skrivit krasch?

  SvaraRadera
 11. Magnus Redin2011-05-20 17:23

  Någonstans kommer någon att släppa en häst vind för våg men jag tror inte för en sekund att det blir något allmänt fenomen i Sverige, de som har djur tar normalt ansvar även när det går dåligt för dem.

  Vill man ha en framtidsprognos för vad många tror om det kommande året kan man efter säsongen leta reda på betäckningsstatistik.

  SvaraRadera
 12. Billigt hamburgerkött framöver! Mums, grillad häst! :)

  SvaraRadera
 13. Javisst ur det perspektivet kan man se det!
  Krasch...vet jag inte om du skrivit men jag tror att de flesta håller med mig om att minst 30% och ännu mer ner i stockholm kan betecknas som krasch.
  Varför annars detta hysteriska skrivande om bolånemarkaden om det bara rör sig om en tillfällig sättning om 10-20%.

  /Micke

  SvaraRadera
 14. Nja. Man måste vara foderföretagare för att få sälja kött till slakt, vilket innebär exakt koll på vad djuret äter. För häst finns det ett undantag som innebär ngt kryss i hästens pass. Därmed får hästen under inga omständigheter gå till foder åt djur eller mat till människor, då man inte har dokumentation av vad den stoppat i sig.

  SvaraRadera
 15. Micke, jag tror på åtminstone 30%, mer för bostadsrätter, egentligen realt, men det kvittar. Men det sker över några år. Ordet krasch låter så dramatiskt när det kanske bara handlar om 2-10% om året.

  SvaraRadera
 16. För mycket snack om optimister och pessimister, lycka och olycka, osv.

  Det handlar om olika ekonomiska teorier om orsak och verkan.

  Argumenten för att marknaden kommer "sätta sig", "korrigeras", "krascha", eller vilken semantik man nu använder sig av, bygger på teoretiska grunder. Känslor och förhoppningar är i det avseendet irrelevanta. Det är trist att man en gång ska dö, det är något man är övertygad om av rationella skäl, inte pga att man är pessimist.

  Varför inte satsa huset på rouletten? Man är väl optimist? Ganska tydligt att marknaden är irrationell...

  SvaraRadera
 17. På båtsidan är köpsidan frånvarande, det talas om prisfall på 20-30% om du överhuvudtaget kan hitta någon köpare.

  Text & ljud:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10977&artikel=4515840


  Båttillverkare Hallberg Rassy varslar
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=2795154

  Först ryker det som är lätt att avvara, typ båtar.
  Men hur är det på konstmarknaden, den brukar vara känslig för "billiga pengar"?

  SvaraRadera
 18. Tor, intressant. Konsthandeln har redan gått in i väggen skrev jag tydligen i april, se http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/maklarvarning.html

  SvaraRadera
 19. Fast HR:s varsel är från 2009.

  SvaraRadera
 20. Fler varsel, detta från Maj 2011
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4509265

  SvaraRadera
 21. Båt, sommarstuga, suv, bostaden. Så prioriterar lånesossen.

  Många kommer bittert att ånga sin strutsstrategi i framtiden. Varför lyssnade jag inte...det blir den vanligaste klagan.

  Sossar ska bo som sossar bör, max 3 årslöner.

  SvaraRadera
 22. Nej, "varför varnade ingen, varför lät banken mig låna pengar" kommer bli den vanligaste klagan. Man hör det man vill höra och varningar faller nog oftast för döda öron.

  SvaraRadera
 23. Magnus Redin2011-05-20 18:46

  Månne det går att locka nyrika Ryssar i St:Petersburg att köpa båt och fler Norrmän att köpa sommarstuga? Det är trevligt om det blir hyfsat mjuka landningar.

  SvaraRadera
 24. Det relevanta med avseende på husprisfallet borde inte vara vare sig reala eller nominella siffror, utan pris relativt guld. Det är ju guld vi alla har köpt och det är guld som ska göra oss till skuldfria ägare av bostäder. Vi vill ju alla bli som den store Cornucopia.

  Med huspriser som faller 10% per år och ett guldpris som ökar minst 10% per år, så blir det rätt fort mer hus för guldet. Ännu bättre blir det om guldet sätter verklig fart uppåt, det här ältandet kring 300-strecket (kronor per gram) är inte mycket att hurra för.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 25. En annan sak som förvånansvärt minskar år för år, är antalet privata flygcertifikat. Något man skulle tro istället öka i moderna tider.

  Det gör också att det har blivit allt svårare att sälja begagnade flygplan även fast de aldrig har varit i en bubbla.

  Privatflygare

  SvaraRadera
 26. Det förbryllar mig att Cornu inte är katolik. Dina åsikter och tankar påminner så otroligt mycket om Distributismens.
  G K Chesterton och H Belloc kom med dessa, byggda på den katolska socialläran. (Riktigt intressant, bara man klarar av att bortse från medias hets-artiklar, men det brukar sunda människor som inte är rädda för religion kunna)

  http://www.ihspress.com/9781932528039.php

  SvaraRadera
 27. Magnus Redin2011-05-20 19:30

  Privatflygaren, hör det ihop med bristen på flygfält för privatflyg i Stockholmsregionen?

  SvaraRadera
 28. Hade man inte plåstrat IT bubblan 2001 hade samhället varit stabilt idag. Hela förra superkonjukturen lyftes med allt för låga räntor. Minns ni hur den fete mer eller mindre tvingade riksbanken att sänka räntan 2004?

  Ok det är lätt att vara efterklok, men man upprepade plåstrandet 2008. Gång på gång vägrar man låta fiatekonomin korrigera skevheterna.
  Men konjukturerna blir kortare och kortare.

  Nu är vi där, världens räntor är redan toklåga så i nästa smäll finns det inget krut kvar.

  De naiva sovande zombierna kommer få sitt livs överraskning, jobbet var inte säkert, banken var inte ens vän och prylarna som skulle göra en lycklig skapade bara olycka.

  Cornu och vi övriga kommer som en kråkflock att plocka köttet från era ben :) Den enes död, den andres bröd. Ni kunde ju faktiskt ha lyssnat och tänkt själva. Det finns ingen ursäkt!

  SvaraRadera
 29. Utlandssvensk2011-05-20 20:38

  En fundering:
  I USA tilläpas i flera delstater non-recourse, dvs. endast fastigheten får användas som säkerhet för ett lån på densamma och om ägaren inte kan betala sitt lån kan banken endast ta fastigheten, inget annat.

  Det faktum att man i Sverige inte tillämpar detta system utan istället har fullt personligt betalningsanvar brukar ibland användas för att motivera att de skulle vara mindre sannolikt att svenskarna ska sluta betala på sina lån.

  Men samtidigt är det så att det i Sverige, till skillnad från i USA, finns ett starkt besittningsskydd, dvs. det är svårt att vräka folk.

  Så frågan är:
  Hur påverkar detta besittningsskydd sannolikheten att folk slutar betala på sina banklån? Kommer folk att fortsätta jobba om hela lönen utöver existensminimun går till banken? Visst, många gör det nu, men då finns hoppet att man ska bli rik på prisökningen. Om detta hopp försvinner, kan det bli så att det är direkt lönsamt att sluta jobba vitt och istället lever man på bidrag plus vad man kan skrapa ihop svart, givet att man i vilket fall som helst inte sparkas ut från sitt boende?

  SvaraRadera
 30. Apropå trender som pekar på att folk får mindre pengar i plånboken. Jag bor på Kungsholmen och har den här veckan promenerat till två olika uppdragsgivare i city. Jag har aldrig tidigare upplevt att så många cyklar. Det är uppseendeväckande många som dundrar genom trafiken på cykel under rusningstid. SL-kort 800 kronor, högre räntekostnader, dyrare bensin eller en hälsotrend? Och ja, jag vet att fler cyklar på våren och sommaren än vintertid.

  SvaraRadera
 31. Nomiz, alla effekter av mindre i plånboken är inte negativa. Cykling ger bättre hälsa.

  SvaraRadera
 32. Generellt ger det ju bättre hälsa, vilket är bra. Tyvärr skadar sig ju folk också. Cykelvägarna i Stockholms innerstad är ett skämt ur säkerhetssynpunkt. Det är ju viktigare att få fram pengar till förbifart Stockholm.

  Det jag har sett det här senaste dagarna får mig tyvärr att tro att den redan dystra statistiken kommer att bli än värre:
  http://www.metro.se/nyheter/har-ar-det-farligast-att-cykla-i-stockholm/EVHked!Jo2uy26WU8Tg/

  SvaraRadera
 33. Varför skulle det vara dåligt att ha tillgång till häst i upptakten till en kris? Förutom som riddjur fungerar de som dragdjur.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 34. Utlandssvensk, du har fel. Det finns visst besittningsskydd i USA. Jag har bott i en sådan lägenhet Cambridge MA. Rent control kallas det. Hyran var drygt hälften. Jag fick lägenheten via kontakter och det är ett korrupt system. Men nu ser att det är borttaget. Många andra stater har det kvar. Det finns samtidigt eviction control laws.

  Varken Sverige eller USA har besittningskydd för dem som inte betalar banklån på sitt hus. Då kommer nämligen kronofogden och säljer kåken. Men hur det går till i praktiken för dem inte äger något och och inte har någon inkomst det vet jag inte. Socialen erbjuder väl något. Besittningsskyddet gäller bara för dem som hyr och betalar hyran och sköter sig.

  I USA om man har skulder kan man gå till tingsrätten och ganska enkelt bli av med dessa om man är pank. Man släpps inte så lätt av makthavarna i det här landet. Vill man få svarta inkomster och motion så kan man samla burkar. Efter de stora vägarna är det inte många meter mellan varje enhet och de ger 50 öre, 1 kr och 2 kr. Nu med 1 kr för burkarna så blir det snart bättre.

  SvaraRadera
 35. Urban, du leser inte vad 'Utlandssvensk' skriver! Han/hon talar om bostad med lån (mortage) mens du svamler om hyresrätt. Inte samme sak!

  SvaraRadera
 36. Fantastiskt skrivet, som alltid./ Guldgrävaren

  SvaraRadera
 37. 20 till 30 procent nedgång i snitt låter som krasch i mina öron. Innebär att många dyra objekt faller närmare 50 procent. Det är den nedgång jag tror är rimlig att vänta sig och det går fort när det väl vänder. Märks redan tydligt runt GBG. För övrigt tror jag inte att inlägg som dessa på denna utmärkta blogg är orsaken att bubblan spricker. Det finns ingen ny ekonomi ens på bomarknaden och nu vänder trenden helt enkelt när alla parametrar är maxade: låg ränta, ingen amortering etc.

  SvaraRadera
 38. Hur många skakiga unga föreningar kommer inte konka i en megakris?

  SvaraRadera
 39. Jag skulle tro att vi redan nu har 20 % nedgång i de flesta fall som inte har visat sig ännu eftersom mäklarna fortfarande försöker ta ut ett för högt pris...and down we go...

  SvaraRadera
 40. Nyfattigdom efter nyfeodalism, de nyrika blev via bostadsbubblan nyfattiga.

  Men svensken är bara någon lön från socbidraget ändå visar det sig, skammen att ligga till last har aldrig existerat vad jag förstår.

  Jag kan dock stolt säga, kronan gjorde rätt i Ådalen. Bidragsfolk har landet fördärvat!

  SvaraRadera