Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2011-05-17 10:31

Nordbor tror på ödet som metod att bli rik

Nordbor inklusive svenskar tror på ödet som den enklaste metoden att bli rik på enligt en undersökning som Nordnet betalat Novus för. Åtminstone om man summerar arv, spel och rent ut sagt ödet. Dessa tre tur-faktorer som alltså inte är påverkbara av individen toppar alternativen om man undantar svaret vet inte.

I grund och botten tror alltså de flesta att de inte kan påverka sina möjligheter att bli rika, antingen vet de inte eller så sätter de sitt hopp till ödet och turen.

Samtidigt tror svenskarna lite naivt att 1 MSEK innebär rikedom, utom Stockholmarna som anser att 2 MSEK krävs för rikedom. Snälla någon, vilka drömmare. 1 MSEK köper inte ens en bostad idag, och kan än mindre göra att man slipper arbeta.

För det är saker som att slippa arbeta eller köpa en bostad som svenskarna skulle göra om de vore rika.

Jag fortsätter hävda att du för att vara rik måste vara mångmiljonär i en världsvaluta som CHF, EUR eller USD. En miljon SEK gör ingen rik. Ledsen, men drömma går ju.

Det hade istället varit mer intressant att se hur de svenskar som blivit verkligt rika blivit det. De elva vägarna till rikedom känner vi förstås till, men frågan är hur fördelningen ser ut i Sverige? Spontant finns det nog betydligt fler som blivit rika på hårt medvetet arbete för att bli rik än på spel. Fast de flesta blir inte rika hur mycket de än försöker utan hittas på de tysta vittnenas kyrkogård.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Finns bara ett som är säkert. Om du inte satsar kan du inte vinna. Gäller både spel och arbete. Själv har jag blivit rik på spel, och arbete.

  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 2. "Som man frågar får man svar"
  Det är klart att frågar man vilket det enklaste sättet att bli rik på så svarar man arv (människor dör utan min medverkan) eller lott (mycket enklare än att sätta sig in i börsen) etc.

  Hade frågan varit "vilket är det bästa sättet" torde resultatet bli annorlunda.

  /Martin

  SvaraRadera
 3. Jag har läst nånstans att sverige har större andel miljonärer från spel jmf med från arbete än något annat land. Ingen källa på det dock.

  SvaraRadera
 4. Ett tydligt resultat efter många år av politiskt indoktrinering som lärt att bara utsugare och ohederliga blir rika på annat än spel. Detta återspeglar sig tydligt i skattesatser och kontrollapparater som de nya kassaapparaterna.

  /Det sovande folket verkar intressant

  SvaraRadera
 5. Från bostadens värdeökning måste väl vara den största anledningen?

  SvaraRadera
 6. Fast bland de verkligt rika svenskarna så finns det en hel del arvingar...

  /Jonas

  SvaraRadera
 7. Politisk indoktrinering hit och dit... Det ar en myt att vem som helst kan bli rik bara han/hon anstranger sig. Det stammer inte, men myten behovs for att halla modet uppe hos befolkningen.

  Det sociala kontaktnatet ar den enskilt mest betydelsefulla faktorn som kan paverka din formogenhet. Det har ingen betydelse vilket driv du har, vilken uppfinning du kommit pa, vilket universitet du studerat vid. Har du inte kontakterna sa kommer du ingenstans.

  Alla, och jag menar alla, filthy rich hade redan en etablerad plattform innan de blev rika. Tror du Ingvar Kamprad kom ifran fattiga forhallanden?

  Nej, det ar bara att inse, kan du inte slicka uppat kommer du inte ta dig nagonstans(jag har har sjalvklart inte inkluderat mojligheten att bli rik via brottslig verksamhet. Aven fast det ocksa kraver ett hogt driv, sa raknas det inte).

  SvaraRadera
 8. Men om det är via ekonomisk brottslighet, vilket väl är det effektivaste sättet, och man blir frikänd (jmf insiderhärvan och Cevian-mannen), är det OK då?

  SvaraRadera
 9. Vad är rikedom? Det finns mkt forskning som visar att pengar genererar inte per automatik lycka.
  Att vara rik kan innebära - ett arbete man trivs med, goda vänner, se sina barn växa, hälsa, att har råd med god mat, att kunna vara ledig på sommaren, att bara känna lycka utan att oroa sig för: tillgångsbubblor eller sådant som survivalister oroar sig för. Bara att bo i ett demokratiskt land som Sverige gör mig glad när jag tänker på hur man merparten av jordens människor lever.

  Pengar kan i många fall leda till ren olycka i livet. Vet så många människor som går vilse i livet p.g.a tilltron till pengar - som löser alla problem.

  Visst många av oss drömmer om att inte behöva arbeta men jag tror att alla vill ha ett arbete att gå till. De flesta kanske bara skulle vilja jobba mer med det som intresserar dem. För att nås detta behöver man inte två miljoner på kontot.

  Det är viktigare att hitta balansen i livet än att leva i ytterlighetens gränsland. Många människor verkar ha som enda mål att måla upp en framid som bara består av problem och elände - och sedan leva livet som att jordens undergång är nära.

  Mitt enkla råd är - minns gårdagen, fantisera om framtiden men lev idag!

  Tänker du negativt blir du per automatik en mindre glad människa. För den skull behöver man inte måla upp en världsbild likt ett paradis men försök finna balans och nyans mitt i verkligheten.

  I evolutionen har vi överlevt likt en kackerlacka. Bara sedan industrialiseringens börja kring år 1850 har vi genomlidit värre kriser än både bostadsbubblor och minskande oljelager.

  Lite sänkt levnadsstandard kommer vi bara må bra av. Vi lider i ställer av att vi har det för bra - läs bl.a om fetma, stress, individulaisering, curlingföräldrar etc.

  Om vi får det lite sämre så drar vi ned på det som vi först kan vara utan och börjar prioritera det som är livsnödvändigt för oss. Vi till och med kanske kommer på att det lönar sig att börja hjälpa och ta hand om varandra - både inom familjen och grannar emellen.

  Varje generation har alltid målat upp sin negativa bild av framtiden - vi kommer att gå under av den ena eller andra anledningen har det alltid sagts.

  JAg efterlyser lite nyans i ditt skrivande, Cornucopia - det börjar bli lite väl mkt navelskådande och survivalism. Ibland får jag nästan uppfattningen att du är ett offer för jante och det vore tråkigt för många ggr har du intressanta och objektiva inlägg där du resonerar utan att lägga för stor vikt vid din egen fundamentala värdsbild.

  Men det är bara min personliga åsikt!

  /Micke


  Men det är bara min åsikt

  SvaraRadera
 10. Läste den länk du hänvisade till i detta inlägg vid namn "De elva vägarna till rikedom". Du skriver då i en kommentar till någon viktigpetter att du har lovat skriva ett inlägg om mode. Jag skrattade så jag grät. Snälla C, kan du inte göra det nu. Med din detaljrikedom och utforskande sätt så kan det bara bli helt rätt. Ser med spänning fram mot ett inlägg alla Kenza eller Blondinbella.

  Du gjorde min dag//N

  SvaraRadera
 11. Micke: Väl skrivet.

  SvaraRadera
 12. N 12:04, har redan modebloggat, gjorde det främst på bloggens ettårsdag, se http://cornucopia.cornubot.se/search/label/modeblogg

  Börja längst ner på sidan.

  SvaraRadera
 13. Historiskt sett har det alltid funnits tre vägar att bli rik:

  1: ärva pengar

  2: gifta sig till pengar

  3: skaffa dem själv genom arbete, spekulation, spel etc.

  De två första har alltid varit de överlägset mest effektiva.

  SvaraRadera
 14. För ca 10 år sen sa en ekonomisk rådgivare till mig (när jag startade mitt första bolag) att om man tjänat in 7 miljoner var man ekonomiskt oberoende av avkastningen.
  Antagligen är det då högre idag.

  Om man sen tror att det inte går bli rik i Sverige för ditten eller datten eller vilken ursäkt de nu hittar på så kommer det helt klart att bli så för den som tror det. Det kallas för målbild inom sporten och trossats i andra kretsar.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 15. OBS: "nordbor" == de frågade vanliga arbetar-svenssons på gatan. (Som konsumerar med hela sin månadslön varje månad, självklart...)

  Jag har själv hört många (se parentesen ovan) säga "skatterna är för höga i det här landet = omöjligt att bli rik."

  Frågar man en (långsiktig) investerare eller företagare blir nog svaret bättre...

  PS: Har du någonsin kollat andelen svenska USD-miljardärer per capita, och jämfört med andra länder? I den statistiken är Sverige i världsklass!

  (Jo, det finns också sådana som inte ärvt sina miljarder.)

  SvaraRadera
 16. Cornucopia och 90% av kommentarerna här förkroppsligar den vite mannens besatthet av att äga.

  Ägandet är dock en illusion; dels förutsätter den en maktapparat, din egen eller någon annans (staten) för att ditt fåfänga ägande ska upprätthållas, för det andra kan du ändå ingenting ta med dig den dagen du går härifrån, och det du då äger kan inte lägga en ångström till din livslängd.

  Nej gör som Micke ovan och lägg din energi på det som verkligen betyder något.

  /en annan Mikael

  SvaraRadera
 17. Precis. Framåt för kommunismen! Låt de gamla grekerna gå i pension - vi betalar! (Eller?)

  SvaraRadera
 18. Men, vi lever ju i Bingolottoland så det är väl inte så konstigt? Indoktrineringen har pågått länge med syfte att följande sätt är ok att bli rik:
  1. Vinst via spel (trav, tips, bingolotto, postkodlotto etc). Då får man också lära sig att 1 miljon är jäääättemycket pengar. Miljonär asså, smaka på det
  2. Vara idrottsman. Hur många tycker Zlatan tjänar för mycket?? jag tycker det är löjliga summor för den insats de gör...
  3. Vara politiker. Förstås. De är ju sååå viktiga..

  Att bli rik på hederligt arbete är inte ok. Helst skall man också försöka undvika att entreprenörer tjänar pengar på idéer. (rimmar kanske med någon tanke att "allt redan är uppfunnet"..)

  Ja suck, den solidariska tanken att alla skall ha det lika eländigt, med lite inslag av opium till folket - har det stora flertalet gått på.

  Jag anser dock att det går att bli rik på arbete - men det kräver förstås hårt arbete. Några 6-timmars arbetsdagar, låta andra göra jobbet och inte våga ta ansvar funkar förstås inte då..

  SvaraRadera
 19. "/en annan Mikael" - ditt inlägg är typiskt för den rasistiska, självhatande nykommunistiska rörelsen; hat mot framgång, vita män, välstånd och frihet. Att du inte tar och tatuerar dig svart, skär av dig "lillen" och donerar alla dina ägodelar till mellanöstern? Lev som du lär!

  SvaraRadera
 20. Som Lowrisk sa 14.54, rik är man när man kan leva på avkastningen av sitt kapital.

  Ett enkelt överslag:
  Jag vill ha 30000 kr i månaden efter skatt, det är dyrt att vara ledig.
  12 månader om året.
  30 % skatt på kapitalavkastning
  3 % direktavkastning om man väljer låg risk (går nog att få lite högre)
  30000*12/0,7/0,03=17142857,14

  17 miljoner kr krävs alltså för att jag skulle anse mig vara rik nog att sluta jobba idag. Fattas ganska mycket dit så man får nog fortsätta vara löneslav.

  SvaraRadera
 21. Bästa anonym 22:13 "Lev som du lär"

  1) Det är inte rasistiskt att påpeka att många vita män är besatta av att äga, det är blott ett konstaterande. Det gäller förövrigt numera även många svarta, gula och bruna män. Och kvinnor. Men den vite mannen är onekligen fortfarande klassens ljus.

  2) Om du visste något om mig över huvud taget skulle du knappast beskriva mig som "självhatande nykommunist". Men det gör du inte, ändå häver du ur dig dessa oförskämdheter ("kommunismen" är för övrigt exakt lika materialistisk som "kapitalismen"). Varför så hatisk, träffade jag möjligen en öm tå? Eller har din strävan efter mer saker att äga verkligen gjort dig så förvirrad att du inte längre kan tänka klart? Jag känner inte dig, så bara du vet svaret.

  3) Jag hatar inte frihet, var har du läst det? Jag betraktar med sorg de som kräver sin frihet på andra människors altare och lyfter sina egon mot himlen i religiös tillbedjan och självförhärligande.

  4) Jag saknar ord för att bemöta den dumhet och frustration som din sista mening ger uttryck för. Därför avstår jag. Kan bara önska dig lycka till i ditt fåfänga jagande efter pengar som aldrig kommer rädda dig från dina egna tankar.


  /Mikael

  SvaraRadera