Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-05-09 13:06

Förnekelse, någon?

Svenska bostadsägare och bostadsspekulanter tror starkt på stigande bostadspriser kan vi läsa hos Bonnier/DI och SEB:s boprisindikator. De tror alltså att de inte kommer förlora pengar på sina riskfyllda investeringar i sin bostad. Riskfylld, därför att det i de allra flesta fall sker med sk hävstång, dvs belåning.

Hela 55% tror på stigande priser och endast 19% på fallande priser.

Hushållen tror nämligen inte att reporäntan skall höjas så mycket som Riksbanken säger.

"– Hushållen räknar inte med att reporäntan ska höjas så mycket som Riksbanken prognostiserar. Därför ser man inte något skäl till att binda räntan på längre löptider, säger Gunilla Nyström."

Förnekelse någon? Nu kan de iofs få rätt i att räntan inte höjs så mycket, men då beror det på att världsekonomin kraschat, t ex om USA inte kan höja sitt skuldtak och tvingas ställa in betalningarna (yeah, right, Geithner säger sig fixa det med lite kreativ bokföring) eller om Grekland ställer in betalningarna och/eller kliver ur eurosamarbetet. Och då kommer inte sänkta räntor rädda den svenska bostadsmarknaden. Svenska privatpersoners skulder har ökat ca 25% sedan den akuta finanskrisen 2008. När krisen kommer den här gången sitter svenskarna ännu sämre till.

En annan orsak till att folk inte binder räntan är att de helt enkelt inte har råd. Jo, de har ofta råd att betala den högre räntan som en bindning innebär, men de har inte lust. För några tusenlappar till i månaden i ränta till banken betyder att man får dra ner på något annat. Och det har man inte lust/råd med.

Samtidigt har jag de senaste veckorna skrivt om fler och fler indikatorer från verkligheten om stagnerande eller fallande bostadspriser, t ex morgonens exempel på gräddhyllorna i Göteborg, eller förra veckans tekniska analys av toppande bostadspriser.

Men det där är mätbar verklighet, SEB:s boprisindikator handlar om vad de som satsat hela sitt livs ekonomi på bostaden eller tänker göra det tror. Tror som i kyrkan. Och sitter man i en riktigt dålig sits så är förnekelse en enkel försvarsmekanism.

Noterar för övrigt att SR mfl uppmärksammat att svenskarna har olika hög inkomst i olika bostadsområden. Det var ju en ... nyhet. Högst inkomst har man tydligen i Bromma. Inte riktigt samma postnummer som Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, men även han bor ju i Bromma. Kanske därför inte Aftonbladet har börjat skrika "orättvist!" än. Men det kommer kanske?

Vänder mig dock mot SR:s ordval "rika". Att ha stora skulder som man har råd att betala räntan på med sin lön är inte att vara rik. Det är lånta fjädrar och hög lön. Rikedom är pengar på banken eller motsvarande likvida tillgångar som man på högst några dagars varsel kan omvandla till kontanter i näven.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Jan Helin gillar ju olika, så han gillar väl olika inkomst och boende också. Däremot gillar han inte olika så mycket så att han bosätter sig i stadsdelar där det ingår inslag av olikheter som han inte gillar (det som var själva syftet med kampanjen). Nån jävla måtta med hur olika han gillar får det väl ändå vara.

  SvaraRadera
 2. Cornu-Varför raljerar du över sambandet mellan höginkomstgrupper och bostadsområdens huspriser?
  Du verkar ju inte ha förstått detta samband tidigare! Du talar om BLT och tar upp höga priser som bevis på dina teser.
  Här får du svaret och du raljerar med det!
  Varför inte ta upp silverpriset när du ändå är igång!

  SvaraRadera
 3. Med hög inkomst och stora lån kan man leva som om man vore rik utan att vara det. Detta gör sossar till medelklass. Jfr Sosse Zombies

  /Lars

  SvaraRadera
 4. Det kan bli läskigt för många när verkligheten jagar ikapp dom och förnekelse inte fungerar som försvar längre. Då lär dom kliva ett steg längre ner i stresskonen och skylla på någon annan. Det är ju jobbigt som vuxen människa att ta ansvar för sina handlingar.

  För mig handlar rikedom om mental och fysisk hälsa. "health is wealth". Undra om dom är gladare och friskare i Bromma än i resten av landet?

  SvaraRadera
 5. anonym 13:44

  du kanske skall läsa sista stycket en gång till, nej förresten två gånger till. Så förstår du vad raljerandet syftar till.

  Läshjälp: poängen är att en person inte nödvändigtvis behöver vara rik för att betala höga räntor..

  /Rubrik

  SvaraRadera
 6. 14.11- Tyvärr är det så. Man har bättre hälsa, äter sundare och tränar mer, röker (och knarkar) mindre i de dyrare viilamorådena Jmf de billigare hyresområdena,

  Givetvis med individuella undantag.

  / villafarsan

  SvaraRadera
 7. 14:37 Jasså, relativt till vaddå? Medelsvensken eller uteliggaren? Skulle vara kul om du kunde ge källorna till de studier som påvisar detta. Märkligt nog fick ju man bättre folkhälsa på Cuba tex när de fick kärvare ekonomiska förhållanden. Hjärt och kärlsjukdomarna gick ner med bla 35% utan att öka i barna dödlighet. Finns en del studier som motsäger att det finns en direkt relation mellan lycka och pengar så hade varit intressant att läsa dina källor.

  SvaraRadera
 8. Samtidigt som SEB kräver att folk skall klara dubbelt boende i ett år om de inte säljer innan de köper nytt.
  http://www.dn.se/ekonomi/bolanare-tvingas-salja-forst

  SvaraRadera
 9. Nordea Privatekonomen Ingela Gabrielsson: Det kan mycker väl vara en god ide att köpa sitt boende som råd till en student. Inget om at det er risk involverad, ej heller någon fundering på prisnivå der studenten bor. Vad med en sparbuffert?

  "JA: Tror du att det är en bra affär att låna till en bostadsrätt när jag nu råkar ha kontantinsatsen istället för studentboende. Jag räknar med att kunna klara mig på studiemelen. Förr eller senare måste man ändå ha en riktig lägenhet/ J

  Ingela Gabrielsson: Det kan mycker väl vara en god ide att köpa sitt boende, om du kan få bolån till resten av köpeskillingen, och du kan klara av att sköta lånen samtidigt som du studerar. Jag tycker dock att man ska se på boendet just som ett boende och inte som en bra affär. Det viktiga är att hitta något som passar. Lycka till!"

  SvaraRadera
 10. fanat1c


  Googlade snabbt och här  kommer två källor:

  http://www.ifau.se/sv/Forskning/Publikationer/Rapporter/2011/Nitlott-i-barndomen--familjebakgrund-halsa-utbildning-och-socialbidragstagande-bland-unga-vuxna/

  http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2103

  Observera att jag pratar om hälsa, inte lycka.

  Och hjärt kärlsjukdomar på Cuba... mmm... finns säkert fler exempel på fattiga länder utan fetmaproblem, men i väst kopplar vi skräpmatsgenererad fetma till låg inkomst.

  Det är en hård värld, men så ser det ut. 

  http://factoidz.com/why-lowincome-and-obesity-are-linked-together/

  SvaraRadera
 11. 19:50 Jo det var väl det jag tänkte. Du har ingen statestik på att Brommasvennen mår bättre mentalt eller fysiskt än mediansvensson som bor i hyresrätt/radhus utanför Göteborg. Det du gör är att du jämnför Brommasvennen med en somalie med dålig lott eller ungarna som springer runt och bränner bilar på Hisingen.

  Fetma är också kopplat till depression. Kan ju bli lite deppigt när villan i Bromma inte är värd det där feta lånet man ligger inne på. Nom nom nom...

  SvaraRadera
 12. Struntsamma om räntan höjs till 6% eller kanske till 8% , just nu är nytillströmningen av nya BLT in i pyramiden så otroligt kraftig att ränteläget endast har en marginell effekt.

  Så länge det pytsas in nya pengar i BLT´s plånböcker med nya skattesänkningar kommer köpkraften vara fortsatt hög.

  Sen, när krashen kommer, blir den naturligtvis sju resor värre eftersom det inte finns någon buffertverkan kvar i en nerbantad och slimmad offentlig sektor pga. skattesänkningarna. inflationen och stigande KPI har på några års sikt också ätit upp skattesänkningarna så kommer det en krash framöver kommer den bli ruggigt stenhård.

  I min bekantskapskrets finns det folk som lever på att köpa lägenheter de renoverar för 250k för att ett halvår senare sälja för ca 600k mer än de gav. det ger en nettovinst efter byggmaterial, mäklarkostnader och skatt på vinsten på 300k i näven - och detta har fungerat i snart 10 år.

  SvaraRadera
 13. När något verkar för bra är det det. Många flipare kommer att bränna sig precis som i UK. De satt på sina 2-3 objekt när det small.

  Många vaskare kommer ångra sina livsval, de valen kommer kosta dem deras frihet resten av livet. Även om man lever för stunden är 40 år i missär en lång tid.

  Svensken är fattig, lika fattig som den alltid varit, staten är rik.

  Allt annat är drömmar och kommande självmord.

  Sedan 1970-talet har en ohållbar bubbla byggts upp i västvärlden och flera generationer kommer ryka åt helvete. Sen är vi tillbaka i lort-Sverige igen. Hela ATP systemet kommer gå åt i nästa bankkrasch, 4-6000 miljarder kommer brinna i helvetet när djävulen släpps lös till slut.

  När alla besparingar är förbrukade ger politikerna upp med att försöka rädda bankerna, då återstår bara pest och plutonium.

  SvaraRadera