Cornucopia?

2011-05-16 06:27

Bostadsbubblan: Ny säljsignal i Malmö

Förra veckan kom NASDAQ OMX Valueguards bostadsindex in med nya siffror för lägenhetsprisindex över landet. Det blev inte riktigt så avgörande som jag trodde, då vi endast fick en förnyad säljsignal i Malmö. I tidigare inlägg har jag kommit fram till att Parabolic SAR och MACD fungerar som separata säljsignaler, med PSAR något bättre än MACD.

Många idiotförklarar förstås mig för att försöka köra TA på lägenheter, men kom ihåg vad teknisk analys gör - fångar upp trender. Och trender inom bostäder är lugna och långsamma. Får vi en trendvändning så är det sannolikt att den varar en tid, och samtidigt sitter vi nu med en lång rad fundamenta kring briserande bostadsbubbla. Det är nu bara en fråga om att hitta tidpunkten när trenden vänder ner på allvar.

Rekommenderar iaf bloggrannarna Makrofjanten och Kvantitativt som skrivit inlägg i ämnet de senaste dagarna.

Varför tjatar jag om bostadsbubblan och inte om aktiemarknaden? Tja, bostadsbubblan berör fler, de flesta som "äger" en bostad gör det med sk hävstång, dvs med lån. De flesta privatpersoner som äger aktier och fonder gör det inte med hävstång, utan med små summor i form av sparpengar. En sprucken bostadsbubbla kraschar svenska banker, vilket gör att alla svenskar får betala för dessas räddning, och vi riskerar följa efter den irländska utvecklingen. På sikt rent av den amerikanska. Bloggrannen Flute tipsar om en artikel om amerikanska hellholes, som en extrem förlängning på vad en brusten skuldbubbla kan innebära.

Skillnaden mellan Irland och USA är att USA har varit i kraschläge längre än Irland än så länge, men det kommer antagligen en punkt även på Irland där polisen sätter upp listor på vad de inte bryr sig om (vilket de facto redan finns i Sverige), t ex som i Orlando där polisen inte bryr sig om förfalskade sedlar längre och det alltså är ofarligt att trycka egna pengar...

Bostadsbubblan har blåsts upp av oansvariga och lättvindiga krediter, och när den spricker riskerar det få kraftiga konsekvenser på hela det svenska samhället, som redan idag brister på många punkter, t ex skolor och rättsväsende. Det kommer inte bli bättre när bankerna går omkull och staten skall rädda dem...

Tillbaka till den tekniska analysen.

Malmö nedan.

Här ger återigen PSAR en säljsignal, MACD hade redan gett säljsignal. Finns inga positiva tendenser i trenden, sälj gäller fortfarande. I Malmö hittar vi särskilda fundamenta, där den kraschande bostadsmarknaden i Danmark som Kvantitativt tittar på, tillsammans med stark svensk valuta tagit bort danska köpare och rent av förvandlat dessa till säljare. Kanske finns det rent av svenskar med jobb i Danmark som nu flyttar till grannlandet?

För de övriga städerna och landet i stort har vare sig MACD eller PSAR slagit om än, men om det var nära inför majsiffrorna, så är det nu löjligt nära inför siffrorna i juni. Fortsatta prisfall kommer ge säljsignaler.

Landet i stort.

Pga volymen är landet som helhet det bästa underlaget för en teknisk analys. Trots tre månader av fallande priser har vi inte fått en säljsignal än, men MACD och PSAR är bägge mycket nära att ge säljsignaler.

Förra gången tittade vi inte på mellanstora svenska städer. Slänger in charten den här gången.

I stort sett likartat läge mot Sverige i stort. Mycket nära säljsignal för lägenheter i mellanstora svenska städer.

Stockholm.

Det samma gäller även här. Mycket nära säljsignaler i både PSAR och MACD.

Göteborg.

Göteborg skiljer sig lite, här faller inte priserna på samma sätt. Däremot är MACD flat, vilket är ett tecken på stor osäkerhet och hade det handlat om aktier hade man varit likvid och ute ur marknaden. Bloggrannen Bobubbla rapporterar om en lägenhet i Vasastaden, Göteborg, som sänkts med 2 MSEK i pris.

Får skjuta upp avgörandet till juni månad. Men kom ihåg att siffrorna släpar efter, så juniuppdateringen kommer avse maj månads priser. Stiger inte priserna nu i maj så lär det komma säljsignaler, inte bara i Malmö.

Tillägg: 60% av svenskarna klarar inte 50%-iga ökningar av boendekostnaden, t ex att 3-månadersräntan stiger från knappt 4% till knappt 6%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Läste just att 6 av 10 svenskar skulle få stora eller mycket stora problem om boendekostnaden stiger med 50% dom kommande tre åren, i alla fall enligt svd.
  http://www.svd.se/naringsliv/hojd-boranta-oroar-fler_6166831.svd

  SvaraRadera
 2. Tycker mig oxå kunna se en möjlig treticksformation om nästa stapel är grön. Då stiger priserna ytterligare då den långa trenden är positiv...

  SvaraRadera
 3. 6:57
  Samma undersökning kommenteras i DI av Gunilla Nyström: "det är förvånande att skillnaden jämfört med i fjol inte är större,rots att många hushåll nog har fått 50% högre boendekostnader" och fortsätter-Det beror på att konsumtionen blivit ett dragspel-när boendekostnaderna stiger anpassar hushållen sin konsumtion.
  Så kraschen kanske kan undvikas-om den försiktighet som marknaden uppvisar fortsätter-håll hoppet uppe och skriv gärna om i stället för när. /Oppti

  SvaraRadera
 4. Oppti-mister förlorar ändå. Den delen av Sveriges ekonomi som inte drivits av ökade lån via huspriserna har drivits av privatpersonernas konsumtion. Om de minskar sin konsumtion för att istället betala räntor, så bryts konjunkturuppgången och Oppti blir av med jobbet.

  SvaraRadera
 5. Tvärtom verkar väl bostadsmarknaden vara ett bättre TA-objekt än aktiemarknaden: färre konkurrenter som analyserar på samma data, mindre risk att analyserna blir prisdrivande och ingen datoriserad handel som genskjuter TA-folket.

  Så kör på...

  SvaraRadera
 6. Håller med om risken för tre-tick, men det krävs då en kraftig prisuppgång i maj som går förbi samtliga tre fallande röda candlesticks. Finns inga tecken på kraftig prisuppgång än så länge.

  SvaraRadera
 7. Om man har en villa i Mölnlycke, men tänker flytta till lägenhet inne i Göteborg, är det fel läge nu? Att vi har en bubbla på väg att brisera har jag förstått, men finns det anledning att tro att bostadsrättspriserna kommer att utvecklas sämre än villapriserna? Någon som vågar sig på en kvalificerad gissning?

  SvaraRadera
 8. Funderar på vad som är "bästa-senariet" långsamt sjunkande priser? eller kanske helt stillastående som bara sjunker med inflationen? eller en liten krasch som bankerna trots allt klarar av? Någon som har tänkt mer?

  /H

  SvaraRadera
 9. Ser inte varför det inte skulle gå att göra en teknisk analys (vad nu teknik har att göra med statistiska processer, har aldrig fattat det - men det är antagligen en term som ekonomer uppfunnit för att det ska låta mer avancerat) på bopriser. Priset på ett hus, priset på en aktie eller priset på en banan följer samma grundläggande stokastiska process och kan därför utvärderas med samma metoder. Vad de bakomliggande fundamenta är som styr priset har ingen betydelse.

  SvaraRadera
 10. Det är dock ingen tvekan om att vi redan har nått toppen och är på väg ner nu, det har bara inte visat sig i statistiken ännu. Antalet villor till salu i Stockholms län stiger nu med ca 100 objekt/vecka. Nya objekt kommer ut hela tiden men köpare saknas.

  SvaraRadera
 11. Börjesson, det enda vettiga du kan göra just nu är att sälja villan och skaffa en hyresrätt ett år eller så under tiden som bomarknaden kraschar. Sen har du drömläge att handla.

  SvaraRadera
 12. @Börjesson
  En indikation får du om du klickar på länken till Kvantitativs inlägg, som Cornu tipsar om: Danmarks bostadskrasch.

  SvaraRadera
 13. Tack för förslaget, jocke! Men det gäller inte mig utan mina föräldrar. De börjar bli till åren, och att bo i kappsäck ett år eller två är inte ett alternativ.

  Tack, Nomiz! Ser ut som om de danska (ägar?)lägenheterna föll i typ två år medan villapriserna låg stilla. Först därefter föll även villorna. Kan alltså löna sig att ha is i magen - om nu situationen utvecklas likadant här som där.

  SvaraRadera
 14. @6.57

  Visst är det så att konsumtionen används som buffert när boendekostnaden ökar.
  I Växjö centrum har antalet besökare i stora kedjeföretag/gallerior minskat med 25-30 %. Samma sak med privata parkeringsbolag, - 25 % i omsättning. Ett flertal butikslokaler är lediga som ligger jämte publikmagneten Systembolaget...
  Som sagt var, ett flertal indikationer som visar på en mycket svag handel som i förlängningen ger fler arbetslösa etc.
  Det i sin tur ger fler som inte fixar sina bolån osv...

  SvaraRadera
 15. Bokraschen är här.
  Glöm en långsam nedgång, det blir tyvärr århundradets bostadskrasch, världen över.
  Köper guld vad tyget håller.
  /Bretton Woods II

  SvaraRadera
 16. Utvecklingen på bostadsmarknaden får konsekvenser för husfabrikerna.

  Älvsbyhus redovisar en omsättning 2010 på 1400 miljoner kronor, vinst 390 miljoner.
  Man räknar med att villabyggandet i landet minskar från 6700 år 2010 till 6000 i år.
  Man tittar på möjligheten att bygga villor på 60-80 m2 " för par vars barn har flyttat. "

  Husfabriken räknar tydligen med att epoken med att bygga energislukande villor på 150-200 m2 + till ett pris på 2-3 miljoner kronor är över. Kanske räknar man med att det bara är en tidsfråga innan bankerna kräver 30 års amoteringstid och en ränta på runt 10 % ? Då kanske man får leta igen sina gamla ritningar från 1960- 70 talet och bygga små hus för 500-800 tusen kronor i stället för att överleva som husfabrik ?

  SvaraRadera
 17. Ang. SVD's artikel.

  Många tycks sätta likhetstecken mellan 50% högre boendekostnader och 50% högre ränta. Visst spelar räntan in i boendekostnaderna men för många hushåll är nog elpriser, höjd hyra (jo det finns hyrerätter också och de drabbas av höjda räntor i form av höjda hyror) osv.

  /Magnus K

  SvaraRadera
 18. Majstatistiken kommer visa på sjunkande priser. Enligt bostadsdata.se som publicerar dagsfärsk statistik på bostadspriser, så har bostäder i Stockholm under maj sjunkit med 6,64 % sedan föregående månad baserat på försäljning av 238 bostäder enligt läget vid skrivande stund...

  SvaraRadera
 19. Ouch, blodbad.

  Börjesson, angåend bostadsrätter vs villor, se en ny artikel jag just skrivit.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/vad-faller-hardast-villor-eller.html

  SvaraRadera
 20. Fritidshus på väg ner:
  http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1203343-prisfall-pa-fritidshus

  SvaraRadera
 21. Tja vi får nog rätt till slut, trots statligt stöda av torskarna.

  Man får hoppas på en rejäl utblåsning, en utblåsning som nollställer alla dårar i landet. Det har helt spårat ur detta med att leva på krita.

  En samtidig finanskollaps är bara bra, västvärlden måste vakna upp från sitt kreditknarkande. Arbetarjon bor i lyxvillor utan att ha en förmögenhet att köpa det för. Det var inte länge sedan vanlig folk bodde enkelt, typ på 90-talet.

  De som inte förstår detta är nog de som komemr gå under.

  SvaraRadera
 22. jo, det är bara att invänta köpläge...

  SvaraRadera
 23. Nedgången på bostadsdata.se är nu 7,89 % baserat på 315 bostäder. Ska bli mycket intressant att följa detta...

  SvaraRadera