Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2011-04-10 15:52

Storbritannien och Nederländerna: "Demokrati är en besvikelse"

Insättningsgarantier är av ondo, vilket jag skrivit om många gånger. De är subventioner till bankernas vinster, och gör att fårket accepterar att låna ut pengar till banker till i princip nollränta, vilket i sin tur uppmuntrar en lång rad felaktigheter i finanssystemen och leder till obalanser.

Så när Island inte betalade ut någon insättningsgaranti till Icesaves kunder utomlands var det ett steg i rätt riktning. Kunderna gnällde inte när de trodde sig kunna få 16% riskfri ränta innan Icesave gick i konkurs. Ingen vid sina sinnes fulla bruk hade lånat ut pengar till Icesave om det hade saknats insättningsgaranti.

Nu sade islänningarna tydligt nej till Icesaveavtalet. 58% mot 42%.

Som EU-länder har ju Storbritannien och Nederländerna en nu allt mer föraktfull inställning till demokrati. EU är ju ett projekt där demokratin skall skyfflas under mattan. Demokrati gäller bara om man röstar rätt, vilket vi såg när det gällde Lissabonfördraget, där även landförrädare Reinfeldt körde över folket i ett uppenbart förakt för demokrati.

Så insipirerade av EU:s odemokratiska linje så kallar man islänningarnas demokrati för en besvikelse och tänker dra landet inför en tribunal, kontrollerad av främst EU-länderna själva. Vi kan väl gissa hur det går.

Stampen/GP, en koncern med nazistisk historia och alltså bristande respekt för demokrati, kallar det hela för att ta springnota, men det är i själva verket tvärt om. Ingen skall få 16% ränta riskfritt. Det finns inga gratisluncher. Och suveräna länder som Island har all rätt att omstrukturera sin statsskuld och vägra betala den, men då får man också stå ut med konsekvenserna.

Schibsted/SvD tycker iaf att demokratiska val skall respekteras och att det inte är självklart att Island är skyldig att betala ett dugg för att en privat bank gått i konkurs.

Läs speciellt alltid insatta Islandsbloggen i frågan. Fordringsägarna kommer inte stå lottlösa då konkursboen inte var tomma skal.

Så stå på er, isländska broderfolk. Ni behöver inget EU-medlemskap. Behåll er demokrati istället. Där uppe i Nordatlanten hittar vi den sista demokratin i Europa, där presidenten vågar säga nej till makthungriga politiker och istället låta folket bestämma.

Storbritanniens och Nederländernas förakt för demokrati väcker ju lite frågor om vilka sidor det är man egentligen stödjer i t ex Libyen. I Syrien har iaf Assad-regimen nu tillåtit niqab, heltäckande ansiktsslöja för kvinnor, för att blidka upprorsmännen. Är kvinnoförtryck den demokrati som den påstådda demokratirörelsen i MENA-länderna står för? I Egypten bytte man en diktator mot en junta.

I Sverige skall man nu registrera alla kollektivtrafiks- och parkeringsbiljettköp, då det blir förbjudet att köpa kollektivtrafikbiljetter (och även P-biljetter) med oregistrerade kontantkortstelefoner. Finansinspektionen tror nämligen att man köper biljetter via mobiltelefon för de 15000 euro som lagen mot penningtvätt omfattar, och att det tvättas stora belopp pengar genom att åka kollektivt, samt att [t-ordet] finansieras genom att folk skickar SMS för att köpa biljetter till bussen.

Finansinspektionen lutar sig mot EU i den här frågan i sedvanlig svensk nitisk övertolkning. Sådant här är vad som väntar islänningarna om de går med i EU. Allt ni gör kommer registreras, och dessutom lämnas ut till USA som har fri tillgång till alla EU-medborgares finansiella transaktioner, nu inkluderat svenskars parkeringar och kollektivtrafikåkande.

Så fortsätt sträck upp era längsta finger åt Storbritannien och Nederländerna. Det finns fortfarande vikingar kvar.

Vad gäller att inte hålla avtal, så kommer både Irland och Grekland att omstrukturera sina statsskulder framöver, dvs svika de avtal som deras statsobligationer innebär. Antagligen även Portugal, inte osannolikt Spanien och Belgien med. Kanske Italien. BIGPIS. Med samma retorik som mot Island så skall de länderna därmed uteslutas ur EU, för i EU kan man inte ha länder som inte håller sina utfästelser (eng obligations). Att Island inte betalar utlänningar insättnignsgaranti är en omstrukturering av statsskulden, dvs en statlig konkurs för Island. Lev med det och gå vidare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Islands sak är vår. Bra och skönt att se hur det gick i gårdagens omröstning.
  Att Island och dess invånare och deras försök till demokratin snart kommer krossas av Bankerna genom sina EU-marionetter är en annan sak och åskådligör tydligt hur det Sjuka Systemet fungerar.

  Bröder och Systrar på Island, välkomna in i Nordiska Unionen!

  SvaraRadera
 2. För att kunna förkara skulderna ogiltiga, behövs suveränitet! (Och ett starkt försvar)

  Var man än kommer i väst, så respekteras "pengarnas lag", även om orsaken till detta massiva skuldberg är byggt på lurendrejeri.

  //

  Lemonride

  SvaraRadera
 3. Lustigt nog har Island inget försvar annat än Nordatlanten.

  SvaraRadera
 4. WTF? Att man inte kan betala kollektivtrafikbiljetter med oregistrerade kontantkortstelefoner, säg att det är ett försenat aprilskämt.

  Om nu finansinspektionen vill ta tag i penningtvätt så kan de ju börja med att stänga ner alla kasinon....

  Q

  SvaraRadera
 5. Magnus Redin2011-04-10 17:16

  Vidsynt, min egen teori är att det bara är en desperat kamp för att klara sig lite till under den allmänna konkursen som följer av real nolltillväxt eller krympande ekonomi.

  Största felet är nog att de ekonomiska systemen har blivit alldeles för bra på att inte krascha och när de ändå till sist gör det blir det spektakulärt och ovant för de institutioner som får nationer att fungera genom och efter sådana kriser.

  Det finns säkerligen mäktiga män som gör sitt bästa för att konspirera och jag kan sätta en kall öl på att de insiktsfulla bland dem känner sig maktlösa. De kan beordra mängder med människor att marschera av och an, köpa en lag här och där, slå ihop eller isär företag, knäcka de som de vill knäcka men allt detta är ytligt jämfört med att kunna skapa något nytt och bestående. Beordrande för maktkänslans skull bränner förmögenheter och någon dag är de slut.

  Nordisk union är en fin idé, den borde kunna användas för stora rationaliseringar och därmed genom sin effektivitet få ekonomin i norra Europa att må bättre när byråkrater och politiker kan göra andra mera produktiva saker. Jag har under lång tid förespråkat sådana tankar men inte för att vi skall ge oss ut och erövra världen, tiden när oljan sinar är inte en tid för imperiebyggen.

  F.ö. gillar jag banker, det är en bra och nödvändig verksamhet som skulle må bra av mera konkurrens.

  SvaraRadera
 6. Cornu: Det kanske räcker.. Dock så kan ju inte "the good guys" bomba ett demokratiskt land.. Det räcker nog gott och väl med sanktioner, vilka väl har föreslagits?

  //

  lemonride

  SvaraRadera
 7. Hmm.., blir nyfiken på vad du syftar på med "Stampen/GP, en koncern med nazistisk historia"? Googlade lite men fann inget.

  SvaraRadera
 8. Göteborgshistoria. Konkurrenten GHT, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning var kraftigt antinazistisk och redaktören Torgny Segerstedt sägs rent av ha gömt norska motståndsmän i sin egen källare.

  Göteborgs företagarförening bojkottade GHT under hela andra världskriget pga antinazismen och annonserade istället i familjen Hjörnes (Stampen) tidning GP, som var pro-nazistisk. GHT fick klara sig genom hela andra världskriget utan annonsörer. Segerstedt dog innan kriget tog slut och fick väl aldrig upprättelse under sin livstid.

  Vuxenmobbing i stor skala.

  SvaraRadera
 9. Man bör väl tillägga att barnen eller barnbarnen som nu driver tidningen GP kanske inte har någon skuld i sig, men man kan ju fundera på vad för värderingar de fått med sig sedan barnsben?

  SvaraRadera
 10. I sammanhanget så är ju Schibsted en norsk koncern, dvs ägaren finns i ett land utanför EU. Därav kanske lite högre respekt för demokrati.

  SvaraRadera
 11. Magnus Redin2011-04-10 17:59

  Synd att dagens faschistoida strömningar är bättre på att gömma sig, det var enklare när ondskan var klädd i brunt och marcherade i räta led.

  SvaraRadera
 12. Ja, hittade en del till slut. Inte lätthittat för det skrivs väl inte så gärna om det idag. Större delen av svenska pressen (inklusive Harry Hjörne och GP) tycks ha varit ganska pro-tysk och pro-nazistisk fram till kriglyckan vände runt 1943.

  Med Torgny Segerstedt och GHT som lysande undantag - respekt!

  SvaraRadera
 13. Magnus Redin,
  Nordisk Union har alltid varit min dröm också.
  Hade inga förutsättningar efter WWII och NATO och nu EU.
  Men drömmen kvarstår. Vore bäst för oss alla här uppe.

  Gör Oslo till legislativ huvudstad, Stockholm till administrativ och Köpenhamn till juridisk.
  Samma indelningsprincip som i den Sydafrikanska unionen. Kopiera även deras regioner (motsvarande våra nuvarande länder) och presidentskapet. Då kan även kungahusen behållas, precis som där.

  Tillräckligt stort för att överleva på en egen hemmamarknad och tillräckligt litet för att vara överskådligt. Och så ger det oss chansen att återfå det vi tidigare kallade demokrati, i stället för det EU nu är.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 14. Vilka fördomar man har.
  Du skrev "Göteborgshistoria" i inlägget ovan Cornu.
  Och genast förväntade jag mig något roligt.
  Så var det ju inte.
  Såväl solen som Göteborg har sina fläckar.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 15. Magnus Redin2011-04-10 19:40

  Norrmännen behövde sin frihet, Svenskarna var för självgoda, Finnarna för rädda för Sovjet och Danskarna var för fattiga, Island var ett ekonomiskt avrundningsfel och dessutom fann Norge och Danmark öppen trygghet i Nato och vi stödde tyst så det bliv ingen nordisk union.

  Första förutsättningen för en nordisk union är nog en rejäl svensk dikeskörning och den har vi haft, nästa var Sovjets fall vilket vidgade vyerna till Baltikum, nu är hindret att EU är bra nog.

  EU var en riktigt bra idé men håller på att bli en födkrok för Sydeuropa på bland annat vår bekostnad och ett byråkratiskt imperiebygge i stället för en frihandels och frihetsgarant. Än så länge nettoplus för oss men jag gillar inte trenden. Lite ironiskt håller EU:s expansion emot de dåliga trenderna, det är inte ytan som är problemet.

  Jag ser en nordisk union som en möjlig delgrupp inom EU och reserv om EU havererar. Jag vet inget om Sydafrikas regioner och skulle hellre kopiera EU institutioner som vi nu är bekanta med. De borde funka mycket bättre när länderna är mera kulturellt lika vilket är viktigt när det är jobbiga tider, jämför Estnisk och Italiensk ekonomisk krishantering...

  Drömmen vore detta och ett EU som ger frihandel och standardiserade elkontakter.

  SvaraRadera
 16. Du vilseleder folk när du skriver att Stampen har en nazistisk historia. Numera ägs Stampen av en jude som heter Hjörne och Stampens agerande nu kan därför inte gärna skyllas på nazister, men väl på judar...

  SvaraRadera
 17. En Nordisk union vore ett mycket bra alternativ. Det finns olja, fiske, vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, jordbruk och tekniskt kunnande för att övervinna de flesta svårigheter. Ett bra samarbetsavtal med Kina där vi exporterar järnmalm i utbyte mot import av sällsynta jordartsmetaller - sen är saken biff.

  SvaraRadera
 18. Otroligt bra och inspirerande att läsa. Tack!

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet! Håller helt med om Island!

  När det gäller alla som Irland, Grekland, Spanien, Portugal är dessa statsskulder helt och hållet påhitt som banker skuldsatt suveräna stater med. Enligt Basel2 behöver en bank inte anskaffa ett öre i reserver för att hitta på obegränsat med krediter för att skuldsätta stat eller kommun ("riskvikten" är satt till 0).

  Bankerna kan få tillbaka det de hittade på skulderna från - INGENTING!

  Många brukar framhålla Japans statsskuld och hävda att de sitter i en värre potta än andra länder då de sitter den största statsskulden i världen (över 200%). Prylen är bara att Japan äger Postbanken som större delen av "skulden" är till. Japan som stat är således skyldig sig själv vilket ju inte är en skuld - det är en på pappret skuld.
  http://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/why-the-japanese-governme_b_842868.html

  PIIG-ländernas skulder är på samma sätt rena påhitt men det hade varit mycket bättre om staten hittat på dem, såsom i Japan, istället för att man överlåtit detta till privata bankparasiter.

  Statliga SBAB har fått oktroj och borde sluta jaga in boskuldslavar in i pyramidspelet kallat bostadsmarknad. SBAB borde göra en "Japan" och "låna ut" (med andra ord hitta på) krediter till stat och kommun.

  Kan någon ange ett enda skäl till varför vi ska betala skatt till att betala påhittade skulder till privata bankparasiter?

  Portugal, Grekland, Italien och Irland bör göra som Islänningarna - ge bankparasiterna fingret!

  SvaraRadera
 20. Harry Hjörne drev Göteborgs-Posten under andra världskriget och var uttalat pro-nazi. Rimmar illa med att Hjörnefamiljen skulle vara judar.

  SvaraRadera
 21. Jag överväger att flytta till Island.

  SvaraRadera
 22. Apropå Nordisk Union, tips till alla i UMEÅ:

  Utrikespolitiska föreningen vid Umeå Universitet samarrangerar ett seminarie med historikern och debattören Gunnar Wetterberg måndagen den 11 april på Umeå universitet.
  Är en nordisk förbundsstat möjlig? Detta kunde innebära att förbundet skulle omfatta 25 miljoner invånare och utgöra världens tionde största ekonomi.

  Måndag 11/4 kl. 15:00, Hörsal A.

  Varmt välkomna!

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet, man kan bara hålla med.

  SvaraRadera
 24. Nordisk union. Jag är på. Cornu, har du möjlighet att skriva ett inlägg rörande det. Med all den kunskap du besitter rörande framtida energifrågor, jordbruk, skogsbruk, naturresurser, försvar, politik och ekonomi - skulle det vara möjligt? Cornu for president in the Nordic Union!

  SvaraRadera
 25. Förbannad, sarkastisk och elak - respekt !
  Fler såna i Sverige, tack

  /Freddy

  SvaraRadera
 26. Sverige var iallafall snäll (som vanligt) och betalade 5 miljarder SEK när Kaupthing brakade samman.

  SvaraRadera
 27. Sverige har plågat balterna för att rädda våra banker som spelat på casino där.

  Borg tvingade balterna att inte devalvera, inga nödlån skulle utgår vid devalvering. Folket fick ta smällen för SEB och Swedbank.

  Sverige är lika äckliga hycklare som resten av EU, storpatron Borg är en gris!

  SvaraRadera
 28. Enligt vad man kan läsa på Wikipedia säger Peter Hjörne själv att han har judisk bakgrund.

  SvaraRadera
 29. Läget att köpa hus på Island? Får väl ganska mkt för våra kronor just nu? Långsiktigt känns Island lite som ett safeheaven. Obägränsad billig energi?, stora odlingsbara ytor, ej överfolkat. Man konsumerar själva det man producerar, inte så beroende av att importera. Man ligger lite mitt ute i atlanten, vem skulle få för sig att invadera Island? Man är inte med i EU.

  SvaraRadera
 30. Vad gäller GP har du gjort dålig research. Den var inte uttalat pronazistisk under 2:a Världskriget. Den var som majoriteten av svenska tidningar. Dvs undfallande. GHT var däremot den enda större borgerliga tidning som kritiserade Hitler. Precis som det brukar vara alltså. Hjörnefamiljen är judisk. Alltså även Harry Hjörne. Om du däremot intresserar dig för GP innan Hjörnes tid kanske du hittar nåt.

  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 31. Nu är du nog ute och cyklar (ang. betaltjänstlagen).

  EU-direktiv måste visserligen införlivas i medlemsländerna, men länderna får fritt tolka direktivet. DVS *huvudsaken* i direktivet måste införlivas med lokal lagstifning.

  OM de folkvalda i Sverige väljer en strikt tolkning av ett direktiv är det deras eget fel. INTE EU:s fel. Väljer de svenska folkvalda att övervaka sina medborgare, då är det ert eget fel, oftast inte EUs fel.

  Skyll på EU bara, det gör andra också.... Bra för de folkvalda att kunna skylla ifrån sig....

  [ EU-lagar, och -förordningar gäller däremot genast oavsett nationell lagstiftning. Men oftast handlar/gnälls det om direktiv...]

  Island, Liechtenstein och Norge är medlem i EES, dvs de måste följa mycket av EU:s regler...

  Schweiz är däremot ett *fritt* land, de har *endast* bilaterala avtal med EU.

  Kolla dessutom:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Opt-outs_in_the_European_Union

  SvaraRadera
 32. Två intressanta bloggar om Island och folkomröstningen. Först har vi vår egen Carl B Hamilton (ordf i riksdagens EU-nämnd) som visar hur mycket han uppskattar demokrati och folkvilja:

  Islands problem är brist på parlamentarism och framtidstro

  Visserligen har vi vad jag vet aldrig fått ett rättsutslag huruvida bloggar är privata eller en del av våra valda representanters offentliga verksamhet, men är det verkligen lämpligt att uttala sig som prof Hamilton gör om ett nordiskt grannland? Hur som helst mycket avslöjande!

  Sedan har vi en blogg från Daily Mail:

  Iceland, banks, democracy: justice. And how Brussels plan to stop it

  Tydligen tänker EU pumpa in 28 miljoner € under nästa treårsperiod i form av propaganda och mutor för att försäkra sig om ett ja till EU i nästa isländska folkomröstning. (Det är till sådant VÅRA skattepengar går. Kanske dags att börja fundera på utträde ur den här "unionen".)

  PS: Som de minnesgoda kommer ihåg så fick vi veta att den nyss timade folkomröstningen skulle bli mycket jämn, men att det verkade väga över åt ett ja. Då bör man veta att i samtliga opinionsundersökningar sedan 2009 har nej-sidan (gällande ett isländskt EU-inträde) haft mellan 60 och 55%.

  SvaraRadera
 33. Jag kan inte förstå denna vurm för Islands vägran att betala. Tror bloggaren varit av annan åsikt om han själv förlorat sina sparpengar i tron att insättningsgarantin skulle gälla, utlovad av Icesave, i sin tur backad av Isländska staten, legitimerad av isländska folket i val. Islänningarna, som själva har åkt en sjuhelvetes räkmacka i sina feta SUVar och nybyggda kustvillor (någon mer än jag som varit där?), belånade i utländsk valuta med räntorna betalda av Icesave och andra banker, vem de nu arbetat för spelar mindre roll, de har levt av dessa pengar. Nej för fan, inte har Islänningarna något ansvar, nehej då, det är det där "Bankirernas" fel.

  SvaraRadera
 34. Mats, fast spararna har ju fått pengarna av Storbritanniens stat eller Nederländska staten. Så ingen sparare har här lidigt.

  Nej, jag står för att insättningsgaranti är av ondo. Men visst hade det varit mer korrekt om inte heller isländska sparare hade fått några pengar, men hälften rätt är bättre än noll rätt.

  SvaraRadera
 35. Íslendingar, ég líkar þér!

  Tack för att ni slår vakt om demokratin i dessa odemokratiska tider.

  Jag välkomnar faktiskt att Icesave-tvisten troligen måste lösas i en högre juridisk instans. Det kan bli intressant.

  Jag tycker att insättningsgarantin är bra om det gäller endast nationellt verkande sparbanker, som inte får ägna sig åt riskfylld spekulation.

  Banker som är riskvilliga och/eller multinationella bör inte ha någon insättningsgaranti.

  SvaraRadera
 36. Cornucopia:

  GP:s nuvarande huvudägare Peter Hjörne är jude. Se t.ex. den här artikeln:

  http://sv.metapedia.org/w/Peter_Hj%C3%B6rne

  Det är möjligt att Peter Hjörnes far Lars Hjörne inte var jude. Han gifte sig dock med en judinna, vilket medför att hans barn är judar. (Judiskhet ärvs som bekant på mödernet.)

  Det här är viktigt att känna till, eftersom judiskägda tidningar har en obehaglig tendens att ofta vinkla sin rapportering i syfte att gynna judiska intressen.

  SvaraRadera
 37. Jag håller helt med dig att insättningsgaranti är av ondo. Det ger dock inte Island rätt att lägga beslag på utländska privatpersoners pengar. Det är ett rent bedrägeri, avtal måste följas, även om de är idiotiska. Att spararna ersatts av GB och NL är en bisak, ett resultat av ovanstående.

  Detta känns ung lika rättvist som att du en dag förmodligen kommer att få vara med betala för bolånetorkarna.

  SvaraRadera