Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2011-04-09 18:00

Smärtsamt att minska USA:s underskott med 0.2% av BNP

Frågan är om USA är en fars, en parodi eller bara en cirkus.

Bråket om USA:s statsbudget, som officiellt förväntas gå back 1 600 miljarder USD under 2011 handlade om 35-40 miljarder USD i nedskärningar. De slutade på 38.5 miljarder i nedskärningar. Från ca 10.2% av BNP i underskott så går man till 10% av BNP i underskott.

President Obama kallar detta för "smärtsamma nedskärningar". Undrar vad 1 600 miljarder USD i nedskärningar skulle kallas? Att bara ha ett officiellt förväntat underskott på 10% av BNP istället för 10.2% kallar Obama för "att börja leva inom våra tillgångar". Lustigt nog finns det antagligen de som tror på Obamarama när han säger så.

Är det någon som tror att USA någonsin kan få sin budget i balans när man inte ens kan komma överens om underskott motsvarande 0.2% av BNP? Hur skall man kunna skära ner resterande 10%? Dessutom är det inte osannolikt att det verkliga underskottet landar på 2 000 miljarder USD och inte 1 600 miljarder.

TT/Reuters/AFP säljer detta som "budgetkrisen över för USA". Tjena.

Krisen har bara börjat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. "Obama bin Laden"

  Trodde du var mer intelligent än så faktiskt. Detta var ju lika lustigt som att kalla en "Eriksson" för "Abrahamsson". Förstår ju givetvis att du tycker att det är lustigt att världens mäktigaste person heter Hussein men kopplingen till bin Laden är lite väl oinformerat. Är det den arabiska kopplingen du tycker är så spännande eller är det något mer djupsökt du är ute efter?

  Då jag har arabiska rötter så vill jag informera dig om att "bin" är lika med "son" eller "Mc" som i t ex McDonalds. Då Obama inte heter "Barack Hussein bin Obama" så hade du faktiskt gjort det hela mer underhållande (för vissa) ifall du skrivit "President Obama Ladansson kallar detta för "smärtsamma nedskärningar"."

  //Araben

  SvaraRadera
 2. Intressant. Det har dock inget med intelligens att göra, utan som ickearab så låg det bra uttalsmässigt. Korrigerar dock.

  SvaraRadera
 3. Blogginlägget cirkus USA var intressant, men saknar källhänvisningar.

  "Problemet är att de närmsta 10 åren kommer man öka antalet pensionärer med 78 miljoner" Netto eller brutto? 40-50 miljoner lär väl dö också, är det 78 miljoner nya netto ellet brutto?


  "kostnaden för social security och medicare förväntas ligga på 50 000 USD per person" Källa?


  "De kommande tio åren kommer man alltså successivt öka underskottet med 3900 miljarder USD" Källa? Kongressens egna prognos är ju halverade underskott.

  Vad baserar du dina beräkningar på?

  "För att alls få stopp på ökningen av statsskulden måste 300 miljoner amerikaner betala 15000 USD (ca 97 500 SEK vid dagens växelkurs) i ökad skatt per person och år om tio år, alla inräknade" Källa?

  SvaraRadera
 4. Det inlägget är snart 2.5 år gammalt, så jag kan tyvärr inte dra mig till minnes källorna. Du kan dock gå in på US Debt Clock och räkna ut en del motsvarande siffror själv.

  T ex finns det 311 miljoner amerikaner och de ofinansierade åtaganden inom Social Security är nästan 15 000 miljarder USD. Det blir 48 000 USD per person i USA, enbart för social security. Medicares ofinansierade åtaganden ligger på 78 000 miljarder USD.

  SvaraRadera
 5. Men Cornu, du vet väl att man i Sverige inte får skoja på det sättet. Du blir direkt stämplad som rasist.

  Som invandrare blir jag inte förolämpad om man skojar på det sättet, men tycker att det är kul att svenskar är så rädda att framstå som rasister att man inte ens får dra ett skämt. Invandrare får dock säga vad de vill. Tänk vad 70 år av socialdemokratis hjärntvätt kan göra med människor...

  SvaraRadera
 6. Kongressens egna prognos kan du ju tror på om du vill. På tal om källhänvisning så kan du ju då titta på hur de räknat ut det, eller sväljer du okritiskt alla siffror som officiella källor hostar ur sig?

  SvaraRadera
 7. Araben får passa sig så han inte får en ärta under sängen.
  Hoppas att du inte är en kvinna i Saudi-Arabien!!

  SvaraRadera
 8. Äh, det var ingen som kallade mig rasist. Bara ointelligent. Skärp er lite. Obama bin Laden är ju strikt sett fel, Obama är ju ett efternamn.

  SvaraRadera
 9. Om en blåögd och blond svensk gnäller över det hela eller kallar mig rasist så bryr jag mig inte. Om däremot en person av rätt etnicitet och med språkkunskaper anmärker på att något inte är korrekt rent språkmässigt, utan bara blir meningslöst, så tar jag till mig det.

  SvaraRadera
 10. re Anonym 18:51

  Hoppas att du inte är en kvinna i Sverige för kvinnor gillar väl du inte antar jag?

  Sedan gör jag ett annat antagande nämligen att du förmodligen inte varit i Saudi-Arabien eller för den delen något annat land som inte Fritidsresor erbjuder i sitt sortiment. Om du har förmågan så kan jag rekommendera dig att läsa något annat än Bonnierägda tidningar för att vidga dina mycket smala vyer.

  SvaraRadera
 11. Ja Ja som vanligt när ett problem med utländsk var det nu är uppstår så backar vi.(språkbroblem)????
  Bränder i Backa osv.......Tjena

  SvaraRadera
 12. På tal om språkproblem. Läs vad du själv skrev.

  Så du menar om en person med utländsk bakgrund påtalar ett formellt fel eller en felaktighet så skall man strunta i den? Bara om en svensk påtalar ett fel skall man korrigera?

  Verkar lite underligt i min värld.

  SvaraRadera
 13. Detta är ju minst sagt lustigt. Det "Araben" påtalar är ju faktiskt endast att kopplingen var tänkt att vara lustig men visade sig vara obefogad. Det har inget direkt med språk att göra eller för den delen ett rasistiskt uttalande från C. "Araben" påtalar att det inte finns någon koppling bara. Hade C skrivit Svendotter istället för Svensson så hade vi alla trott att C blivit tokig så vad är det för fel med att Araben påtalar direkt fel varpå C korrigerar då han vill hålla en hög standard?

  Skrattretande faktiskt.

  SvaraRadera
 14. Det här beslutet gäller tydligen endast till och med hösten, då en ny budget måste klubbas igenom. Då kan det bli outhärdligt smärtsamt för Obama, som verkar ha en mycket låg smärttröskel.

  Cornucopia, vilken strategi tror du USA kommer att använda för att radikalt förbättra sin statsbudget?

  SvaraRadera
 15. re: Gruelse

  Du frågade inte mig men själv tror jag det endast finns ett sätt och det är att öka på penningsmängden eller den sk M2

  Vad tror ni andra?//S

  PS: Fy Cornu för att du rättade dig och lydde en person som inte är helsvensk och till råga på allt säkert en muslim! (Skoja bara, hehe. Du har nog en del smarta SDanhängare här på din blogg)

  SvaraRadera
 16. USA:s enda möjlighet är nog vad de redan gör, i dagsläget under namnet QE2, dvs trycker digitala dollar för allt vad FEDs datorer klarar av och på såvis sakteligen lyckas inflatera bort USAs skulder som väldigt praktiskt är nominerade i USA dollar.

  Vad sedan Kina, Japan, EU och övriga världen anser om detta, well, USA bryr sig nog inte ...

  SvaraRadera
 17. Gruelse, strategin kommer vara den sk "strutsmetoden" eller för den delen "Tobleronepolitik". Ta det på kortet och låt någon annan betala. Nästa år är presidentvalår. Det kommer inte dras ner ett dugg innan valet...

  SvaraRadera
 18. Sorry Corny råkade trycka på fel tangent.
  Jätteledesen för det.
  Med tanke på dina fina Arab artiklar så reagerade jag.
  Glöm det jag tycker att det är jättefint med diverse olika bränder.
  Kritisera aldrig utomländskt var det än är.
  Tank jo (felstavat igen)

  SvaraRadera
 19. Kedjekoppling av efternamn är nog vanligt i världen, i alla fall i Indien enligt en arbetskamrat, likaså kan man ju använda efternamn som tilltalsnamn om man är lagd åt det helhandspekande hållet.

  Vill man så torde man kunna uttrycka en "släkt ur en annan släkt" betydelse på ursprungsättet t.ex Andersson(s) söner/av Johansson(s).

  Anders son/av Johansson skulle inte förmedla samma känsla av interwovenness.

  Dock vet jag inte om kopplingen var så bra, det var väl släkten Bush som hade ihop det med släkten Bin Laden om jag inte minns konspirationsteorin fel.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 20. Tack för svar på mitt 19:21-inlägg.

  ”Fulmetoden” att trycka pengar förefaller lockande för USA. Det kan jag hålla med om. USA har en bekväm sits i och med att dollarn är världsvalutan. Men att trycka pengar som de gör, ökar sannolikheten att världssamfundet överger dollarn till förmån för någon annan stor valuta. Det har ju tidigare talats om euro, men den har dragits i smutsen, vilket säkert glädjer tryckeripersonalen vid Federal Reserves sedelpress. Och brittiska pundet har ju i dessa dagar ett lika stabilt rykte som en engelsk ”pundare”. Så det finns väl ingen riktig kandidat utöver $ på världsvalutatronen, ädelmetallsfot oaktat.

  ”Strutspolitiken” har jag svårt att tro att den kommer fungera i höst.

  Däremot ”tobleronepolitiken” kan gå, eftersom vi har en global finansmarknad. Det har ju gått förr!

  Men vad säger ni om detta?
  Förbättra handelsbalansen (sälja mer och importera mindre). USA borde sålunda minska på sitt oljeberoende, om det nu går. Fan tro’t! Å andra sidan, vilka produkter är USA bra på att producera och som kan säljas till utlandet? Svar: bland annat militär materiel. Om man ska tänka hädiska tanker så borde USA i så fall vara betjänt av en värld full av konflikter där USA:s militära materiel efterfrågas. Jag vill inte tro på detta. Det verkar cyniskt, men logiskt riktigt.

  SvaraRadera
 21. En liten fråga, Skulle jänkarna inte kunna trycka upp nya sedlar och skapa en jätte inflation och rädda sig på det sättet genom att bara leva på sig själva, och inte importera någonting i fortsättningen...

  SvaraRadera
 22. De kan väll inte inflatera bort problemet om inte den vanliga medborgaren får del av de nyskapade pengarna, vilket inte verkar hända. Lönerna brukar inte höjas under perioder med väldigt hög arbetslöshet och hushållens inkomst måste öka i proportion till prisökningen för att det ska kallas inflation?

  Inflation är ju ändå inte pengamängden i händerna på de rika?

  SvaraRadera
 23. Kommer inte åtgärder som QE bara att öka råvarupriserna? USA kan kanske inflatera bort sina skulder, men kommer inte deras och världens ekonomi knäckas av de höga råvarupriserna?

  SvaraRadera
 24. Araber är världsmästare i att bli förorättade för minsta lilla och skall skära halsen av folk eller bedriva jihad direkt de blir förorättade.
  Liiiite annan kultur än vi har.

  SvaraRadera
 25. "Kritisera aldrig utomländskt var det än är."

  Ett tips om du ska kommentera är att lägga blogginlägget du kommenterar först. Hela blogginlägget är ju kritik mot något "utomländskt", nämligen att amerixerna lånar av sina barn för att leva över sina tillgångar. Men det kanske är lite si och så med läsförståelsen i SD-leden.

  SvaraRadera
 26. Jag kan inte låta bli att imponeras av hur bra Sverige anpassat sig till en ny ekonomisk motor i öst när USA går mot ruinens brant. Jag antar att exporteffekten är indirekt genom Tyskland som Sverige når Kina? Jag gjorde en graf på Sveriges nettoexport med data från SCB som visar nettoexport månad för månad 2010 jan - 2011 feb.

  Det var lite konstigt i september förra året med ett svenskt handelsunderskott som jag trodde skulle fortsätta i negativt territorium, med tanke på den starka kronan, men det vände upp till en råstark utveckling igen, trots den starka kronan.

  Diagram på: http://ge.tt/4B6jBLs

  Jag vet att du Cornu skrev om detta förra året i september och gav Nordea en känga :)

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/09/negativ-utlandshandel-for-forsta-gangen.html

  Lite off topic, men vilken nivå kan SEK hantera mot USD/EUR innan exporten faktiskt tar stryk på riktigt i Sverige?

  SvaraRadera
 27. //Araben får gärna kontakta mig. Lingvistik i högform!

  SvaraRadera
 28. En sak måste vi bli klara över, om vi nånsin ska slippa ur skuldtänkandet. Och det är att det INTE FINNS några sk "statsskulder". Vem är det som i så fall skulle vara skyldig, och till vem?? Skulle det möjligen kunna vara så att vi (staten) är skyldig en privat intressent alla dessa "pengar"?? Hur skrevs denna ekvation??
  Tänk efter ordentligt. Alla sin som följt cornu borde veta svaret.

  SvaraRadera
 29. Det amerikanska problemet är att de måste följa den berömda maktdelningsläran. Hela deras liberala politiska system bygger ju på att de ska leva på 1700-talet med begränsad utrikeshandel, och att varken den exekutiva, lagstiftande eller dömande makten ska kunna stoppa de andra från att hindra de andra att försöka inleda vilken som helst nödvändig reform.

  Därför är VALUTAN vapnet som dessa tre i maskopi med de besuttna och Federal Reserve gemensamt kan använda mot "folket" som från sin individuellt begränsade insyn i statens affärer inte alls kan förstå varför pengarna tagit slut.

  Skolundervisningen bär skuld. INGEN får veta att de ska kännas vid begränsningar. Alla möjligheter är öppna så länge man anstränger sig.

  Ingen får höra att de arbetar inom en löneslavsekonomi som fungerar bara så länge valutan accepteras av andra.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 30. Göran sa...
  "Kritisera aldrig utomländskt var det än är."


  Sorry Göran, det gäller alla naturligtvis.
  Men.....vi har inget försvar på Gotlamd.
  Svenskt försvar finns inte, Svenska polisen agerar inte.
  Självmordsbombare i Stockholm, bränder i diverse förorter.
  Det är inte Ryssen, fokuserar vi fel.
  Undrar jag.
  Och ja, jag har boken Midvintermörker.
  Vänligen

  SvaraRadera
 31. Därför är det tur att man bor i Sverige?

  Eller?

  Sveriges hela arbetsmarknad är uppbunden genom tidigare sossepolitik. Svenska politiker måste därför invänta "folkets" reaktion innan raformer kommer. Medlen att lösa problem är kända men onämnbara, eftersom "folket" bestämt att lättja inte finns på svensk arbetsmarknad.

  Mot bakgrund av Hållbar utveckling politik:

  Lycka Till i Helvetet.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 32. Är det inte en ganska bra liknelse. Efter att Bernanke helt missat världsekonomins problem som var hans jobb att upptäcka och visat sig helt inkompetens så kommer Obama "change" in å låter honom fortsätta på posten. Och nu pajjar han hela världens ekonomi, kör ut amerikanerna på food stamps osv. Rimligen är Obama och Bernanke världens främsta terrorist. De som orsakade WTC 2001 gjorde inte i närheten av så mkt skada som Obama å Bernanke!

  SvaraRadera
 33. C´s blogg är förmodligen en av de bättre bloggarna i Sverige. Även då C försökte göra sig rolig på presidentens efternamn och där underhållningen var direkt barnslig och felaktig så väljer ändå C att:

  1 Låta kommentaren ligga kvar
  2 Erkänna det felaktiga
  3 Ta emot kritik
  4 och förbättra

  Hur många bloggare hade gjort det?

  Tack för en bra, intressant och lärorik blogg.

  SvaraRadera
 34. Obama "the change" Hassansson har gjort det igen! dvs öppnat munlädret som jag hörde i radion och nu när han är exekutiv inser man att det bara är munväder.... Illa är det och alla imperier i historien har imploderat, så verkar även USA gå.

  SvaraRadera
 35. 06:58. Tack. Jag har ingen prestige att försvara. Har jag fel så medger jag det och försöker förbättra mig. Det kan också betyda att jag kan byta åsikt ibland om argument och fakta är relevanta.

  Jag har heller inga problem med att föra fram åsikter jag inte håller med om, allt för balansens skull, även om läsare direkt tror att det är mina personliga åsikter.

  Vill man läsa något som aldrig ändrar sig oavsett hur verkligheten ser ut så kan man väl läsa partiprogram istället för bloggar.

  SvaraRadera
 36. Haha Cornu fick panik av en arabs missnöje? Buga dig för herren?!

  Lustigt att se hur svenskarna automatiskt blir tjänarfolk till vilka barbarer som helst, bara de är lite mörkare i hårfärgen.

  Usas ekonomi är fubar, alla vet det och låtsas som om det inte är något problem. Alternativet är att gå i konken. Publiken dansar så länge orkestern spelar. Det gäller bara att ha en stol att sitta på när musiken slutar spela.

  Roffa medan systemet är igång, för sen blir det fattigt och magert.

  SvaraRadera