Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-04-05 09:35

SEB förbjuder kontantförvaring i bankfack

SEB har ändrat sina villkor för sina bankfack. Man får inte längre förvara kontanter i sitt bankfack.

"Du som har värdefack eller servicefack
Vi har uppdaterat våra villkor för värdefack och servicefack. Den viktigaste förändringen är att du inte längre får förvara kontanter i facken. Om du behöver hjälp att hitta en annan lösning hjälper vi naturligtvis till. Besök då något av våra bankkontor eller ring Telefonbanken."


Hur nu banken skall upptäcka att du har kontanter i bankfacket. Möjligen att de inte omfattas av bankfackets försäkring. Eller är det vad de gör på banken efter klockan 15? Går igenom kundernas bankfack.

Det vore intressant att veta om detta är SEB:s eget initiativ, eller ett led mot penningtvätt och svarta pengar eller ett sätt att begränsa kontanthanteringen i samhället. Frågan är om det finns något överstatligt EU/USA-direktiv eller för den delen ett nationellt svenskt direktiv som styr detta.

Och följdfrågan blir om och när guld och silver skall räknas som kontanter eller uttryckligen förbjudas att förvaras i bankfack? De är ju likt kontanter ett lika stort hot mot det finansiella systemet, rent av större.

Så var skall den som vill följa Nicole Foss råd att sitta på kontanter göra av dessa? Brandsäkert värdeskåp fastbultat i källargolvet hemmavid? Värdeskåpsförsäkringar omfattar bara 10 000:- SEK i kontanter, så något försäkringsskydd blir det ändå inte. Då är det bättre att ha kontanterna oförsäkrade i bankfack än oförsäkrade hemma.

Foss sade faktiskt att utvecklingen går just mot detta, förbud mot att ha kontanter i bankfack och på sikt att man endast kan få öppna sitt bankfack med en representant från myndigheterna (IRS/Skatteverket/Ekobrottsmyndigheten etc) närvarande.

Det är extremt olämpligt att ha några större kontanta belopp i hemmet. Liksom guld och silver skall de förvaras i bankfack, utom kontanter nog för att t ex klara en helg eller liknande tidsförlopp, dvs till banken öppnar. Problemet blir ju när inte banken öppnar alls igen, men det hanteras lämpligen via att man är kund i flera banker. Alla går inte i konkurs samtidigt.

Så länge vi har nollräntesamhället (räntan på ditt lönekonto alltså) finns det egentligen ingen anledning till att inte ta ut månadslönen kontant rätt omgående, när räkningarna är betalda.

Vad påföljden blir för den som har kontanter i sitt SEB-fack blir låter jag vara osagt. Någon annan bank som infört samma förändring på sistone?

Annan lösning? Skall SEB börja sälja säkerhetsskåp för hembruk? Eller skall de erbjuda ett bankkonto med nollränta som alternativ? Frågan är hur många miljoner man hoppas få in i systemet genom det här eller vad tanken är?

Tillägg: Swedbank stänger ner bankfacksmöjligheterna i t ex Nykvarn och Järna. Endast sk nyckelkunder får öppna nya bankfack, fast inne i Södertälje.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Själv har jag en liten gangsterrulle 500-lappar hemma i säkerhetsskåpet. Det är en kalkylerad risk jag tar. Jag kan förlora dem utan att lida nöd men de är förbannat bra att ha om man skulle lida nöd.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 2. Inte bra som sagt, särskilt om detta framöver kommer att omfatta guld och silver. Och att skaffa bankfack i flera banker är inte enkelt. Det är ju en ganska dålig affär för banken.

  /Freddan

  SvaraRadera
 3. Uppgav de någon anledning? Känns som de behövet lägga det på någon / något.

  SvaraRadera
 4. Att ha kontanter eller ädelmetaller hemma är lika riskfritt som att vinna drömvinsten på Lotto, statistiskt sett.

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas att detta var ett riktigt dåligt aprilskämt. Säg att det är nonsens och fel.
  Stämmer det är det så fruktansvärt jävla vidrigt att jag bli fysiskt illamående.

  SvaraRadera
 6. Man måste väl kunna komma åt sitt bankfack även om banken håller på att konka?

  SvaraRadera
 7. Tack för infon. Det börjar verkligen bli pinsamt hur detta monetära system fungerar i praktiken. Ju mer man vill åt det verkligen som går att ta på desto mer tas man ifrån.

  SvaraRadera
 8. Bankerna uppstod som en möjlighet att deponera pengar. Nu har den sista möjligheten till deponering av pengar hos banken skurits av. Endast låtsasprintade pengar tillåts. När du sätter in pengar på banken är det inte längre dina egna. Du har då bara en fordran på banken och ingen äganderätt.

  Än så länge går det iaf att skaffa riktiga pengar i form av guld och silver. Nästa steg av bankerna blir väl att försöka försvåra även för detta.

  Det kontantlösa samhället är en skrämmande utveckling
  http://www.libertysilver.se/articles/gspart43

  Är det någon som känner till om det finns någon bankfacksliknande förvaring utanför bankernas försorg?

  SvaraRadera
 9. Snaran börjar så sakteliga dras åt.

  SvaraRadera
 10. Härligt läsa alla konspirationsteorier.
  Anledningen är rånrisken och att varken är billigt att skydda sig eller speciellt trevligt för personalen när ett gäng rånare stormar in och hotar personalen till livet.
  Varför tror ni man har kontaktlösa kontor? För att man tycker det är trevligt? Det är billigare, kontakter drar åt sig en dyr kontanthantering som ingen vill betala för.
  Vaaa!! ska jag betala för att hämta ut miiina pengar??.

  SvaraRadera
 11. Google Fu:ade lite. Om banken lägger ner kan man glömma sitt bankfack. Se artikeln nedan?

  http://wwwc.aftonbladet.se/stockholm/0008/28/bankfack.html

  Jag såg förresten Foss på Youtube i helgen. Skrev ett litet inlägg om det. Skrämmande om hon har rätt. Då är de flesta körda, inkl undertecknade.

  Vidsynt: Du får kanske ta ditt guld och emigrera? Dock inte till Usa där har regeringen stängt banker och konfiskerat guld. Hände på 30 talet.

  Hur lägger man in en länk i kommentarsfältet förresten?

  SvaraRadera
 12. hahaha där ser man att satsningen på fysiskt guld som INTE finns i ett bankfack är rätt.
  Skattkartan kommer till heder igen.

  /Köper ännu mer fysiskt guld och silver.

  SvaraRadera
 13. Dax att ta fram spaden och gräva lite i naturreservatet eller någonstans där ingen annan får för sig att gräva. Detta har funkat i tusentals år!
  Ta ut ett par enslinjer så att man hittar tillbaka för GPS'ens koordinater duger inte då sateliterna kommer att släckas.
  Tänk på att inte gå iväg med mobilen påslagen så att man kan bli spårad...

  / Z

  SvaraRadera
 14. För att lägga in en länk i en kommentar så måste man skriva html-kod, en start a-tagg och en slut a-tagg, sök på w3schools,

  Visit W3Schools

  SvaraRadera
 15. Markera länken och högerklicka, välj "visa källkoden för markering" eller liknande.

  SvaraRadera
 16. Man känner yrsel och illamående. Detta måste väl ändå vara ett aprilskämt, som hamnat lite fel i almanackan.

  SvaraRadera
 17. En given utveckling mot bakgrund av det som nu väntar...

  SvaraRadera
 18. Borde inte bankernas avveckling av bankfackstjänster leda till en ökad efterfrågan av just sådana tjänster, och alltså uppkomsten av någon aktör som ENDAST ägnar sig åt säker förvaring?

  SvaraRadera
 19. Man kan tycka det. Men det blir väl ett valv i varje storstad. Tidigare har det funnits bankfack i varenda byhåla med egen bank.

  SvaraRadera
 20. rekommenderar boken "how to hide anything"

  //

  lemonride

  SvaraRadera
 21. Jag minns en amerikan som sa: bankerna vill inte veta vad som finns i deras bankfack.

  Vem bryr sig om SEB? Det finns mängder av andra banker, som inte bryr sig om vad du lägger i deras bankfack.

  Jag vet inte hur det är i Sverige, men här i Finland får banken inte veta något om bankfacket. Endast kronofogden får i vissa fall öppna bankfacket, likaså polisen.

  SvaraRadera
 22. En ny affärsidé för Securitas kanske?

  SvaraRadera
 23. Ylven tack för svaret!

  Jag tror mer det är ett fall för värdetransportföretaget Loomis som tidigare var en del av Securitas.

  Säkerhet är en stabil och säker(hö hö..) verksamhet. Har av och till ägt aktier i Douglas/Schörlingsfären sedan 90 talet. Med facit i hand så har det gått bra.

  När nationalstaterna kanske bryter ihop så är det läge för privata arméer?

  SvaraRadera
 24. Investera i mark på samma vis som förr i tiden, dvs tag en spad och gräv ner dyrbarheterna :)

  SvaraRadera
 25. Anledningen är 2 nya lagar om betaltjänster och betalkonto samt obehöriga transaktioner som ligger på EU nivå och som anpassades i svensk lag under 2010 i det så kallade betaltjänstdirektivet och SEB måste följa denna lagstiftning. Genom de nya enhetligare reglerna är direktivet även en central pusselbit i EU:s arbete med att skapa en gemensam betalmarknad i Europa.

  SvaraRadera
 26. Om vi ska sluta tramsa så är det mycket bättre att ha guldet gömt någonstans hemma om man nu inte kan ha det på banken. Att gräva ner guld på tomten eller i ett naturreservat innebär mycken möda och tveksam säkerhet. Man kan med fördel gömma guldet hemma, det behöver inte ens vara i ett lönnfack. Ett riktigt stökigt förråd går utmärkt. Inte ens en husrannsakan kan hitta ens guld, det går ju knappast att lukta sig till!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 27. Så när du får besök hem till dig Guldkalle och någon sätter kniven mot strupen på dina barn så säger du inte var du har ditt guld alltså? Nu är du säkert för gammal, men det är helt vansinnigt att ha något sådant i hemmet. Bankfack, bankfack, bankfack och bankfack säger jag. Inget annat duger tyvärr.

  SvaraRadera
 28. Potatiskällaren går också bra.
  Om man kan den ädla konsten att själv hålla truten vill säga.

  SvaraRadera
 29. Cornu,
  Ditt resonemang är riktigt, men med så dramatiska antaganden hjälper inte bankfacket heller. Kan man med kniv tvinga dig hämta från garaget så kan samma tvång få dig att gå till banken.

  Det enda som hjälper är att inte äga något alls. Eller att inte låta någon veta eller ana det ens.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 30. Det finns ju en annan bankmöjlighet: Riksgälden. Skall man anta att även en stat som Sverige, som har sina egna pengar, kan gå i konkurs? Det låter ju ännu mindre troligt än att banker som är "för stora för att få falla" skulle konkursa, eller ...? Då låter det ju hyfsat säkert att ha stora sparslanten hos staten. Sedan undrar jag vad folk som hamstrar guld skall göra med guldet? Handla i affären? Är det, om man förväntar sig en katastrof, inte bättre med ett konservförråd?

  Mitt bankfack försvann när det kontoret skulle göras om helt till "rådgivning" (= skojarverksamhet).

  SvaraRadera
 31. För det första så tror jag banken vill "hjälpa" kunden till att investera pengarna i någon av bankens eminenta fonder, mot en blygsam avgift - kontantförbudet är helt enkelt ett sätt att skapa mervärde (för banken).
  För det andra tror jag att jag skall köpa mig en metalldetektor.....

  SvaraRadera
 32. Helt rätt Grönvita. Förresten ska rånare och farliga personer sitta i fängelse och inte vara ute bland folk. (Riksbanksdirektionen borde också sitta i fängelse.) Dessutom ska man inte berätta för vem som helst att man har guld, och om fel personer känner till det så kan man väl säga att man har spelat bort guldet på den lokala svartklubben, eller något annat.

  Annars kan man hantera det som agent 007 skulle ha gjort, om vi nu ska prata trams (något som ju är sed här). Q fixar utrustningen!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 33. Tyvärr är bankfack inte direkt någon lönsam affär för bankerna utan snarare tvärtom, p.g.a. att säkerhetsarrangemangen är kostsamma. Det är därför fler och fler banker endast erbjuder tjänsten till kunder i de högre segmenten. Jag tror att vi kommer att hamna i ett läge där andra aktörer, ex Securitas, kommer att erbjuda liknande tjänster (fast till högre kostnad). Uppenbarligen finns det ett behov av tjänsten.

  SvaraRadera
 34. Skall skriva ett inlägg om kostnaden för att hålla bankfack. För en bank som har lokalerna och befintlig anläggning och ändå har personal är det inte så brutalt, men att driva enbart bankfackverksamhet leder inte direkt till billigare bankfack. Och då krävs det ändå stordrift av en sort man bara kan se i en storstad.

  Ett problem för de som vill investera i fysiskt guld det där, iaf om bankerna allt mer lägger ner bankfacken. Blir i så fall mer relevant att sätta pengarna hos en bullion bank, ex Gold Money.

  SvaraRadera
 35. Oavsett om det är intentionellt eller inte så är en gigantisk bieffekt av penningtvättshysterin att vi alla ska tvingas ha våra besparingar hos av staten godkända finansinstitut, det är politikens logiska slutpunkt, konspiration eller ej.

  SvaraRadera
 36. Du får inte ha någon egen plånbok. Den plånbok du har skall delas med alla. Din plånbok skall vara vidöppen för allmän beskådan, särskilt från statens sida. Dessutom skall ditt allra innersta ligga på facebook, även detta till allmän och statens beskådan. Ditt medvetande hjärntvättas av statligt formad politik och media som varje dag dunkar in åsikter, såpor, festivaler trams och skit som fullkomligt står en upp i halsen !

  SvaraRadera
 37. "bristen" på bostäder som alla BLTs påtalar är ingen brist som kan åtgärdas förän den vita flykten skapar nya heta bostadsområden som BLTs vill flytta till. Det är läget och inte mängden som är bristen och driver priserna. Priserna i sthlm skenar på ägda och hyrda hem i ringar runt centrum. Ie läget driver.

  SvaraRadera
 38. Det sägs att två av tre kronor i kontanter är svarta pengar (riksbanken) som har tagit fram detta. Kontanhanteringen kostar samhället ca elva miljarder om året. Och ni som har pengar i bankfacket eller guld och dyligt. Läs igenom villkoren för banken har egentligen skyldighet till larmet fungerar och sedan är det väl egentligen inget mer som banken garanterar.

  SvaraRadera
 39. Hej, ta en titt på Silver Liberation Army. där är svaret på hur vi ska stoppa dessa vansinnigheter!

  http://silverliberationarmy.com/

  SvaraRadera
 40. Hej

  Var kommer uppgiften om att man inte får ha kontanter i bankfack hos SEB längre? Låter som ett aprilskämt, nån som har länk eller liknande eller om det skrivits om det i nån dagstidning eller liknande. Pratade om det på jobbet idag och behöver nån referens för att kunna hävda att det inte är ett aprilskämt då ingen trodde på det.

  Mvh
  Henrik L

  SvaraRadera
 41. Henrik L, lägger snart ut fotobevis du kan visa upp på jobbet.

  SvaraRadera
 42. 4 år senare är den här artikeln mer aktuell än någonsin, allt regelverk är klart för att beslagta privatpersoners pengar (bail-ins). Sedelbytet 2016 kommer väldigt olägligt, nästan så man blir konspiratorisk.

  SvaraRadera