Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-04-17 13:03

Ofarlig varg angrep kvinna med barnvagn

Dags att skriva om den fullständigt ofarliga vargen igen tror jag.

Antalet rovdjur är stigande, och med det även antalet bytesdjur fallande. Då diversifierar förstås vargen in mot tätbebyggt område.

Härom veckan var en varg inne i Helsinborg, och då skulle vargen minsann sövas med bedövningpil och barnen fick inte gå ut på rasterna i skolan. Detta trots att vi om och om igen får höra att vargen är fullständigt ofarlig. Undrar varför man ville söva en varg inne i Helsingborg och varför barnen inte fick gå ut?

Nu har två vargar anfallit en kvinna med barnvagn och hund i anslutning till ett bostadsområde i söder om Norrtälje (Bergshamra/Riala). Det är förstås positivt. Stadsbor i Stockholm älskar ju varg, och det måste varit en fantastisk upplevelse för mamman med barnvagn att få se varg på så nära håll. Så fantastiskt roligt att hon sprang därifrån och övergav sin hund som blev vargmat. Antagligen sprang hon sin väg för att hon ville visa andra denna fantastiska naturupplevelse.

Och stadsborna säger att om man inte vill ha varg så får man väl flytta till stan, och att det inte alls behövs någon ändrad livsstil på landet. Nu är iofs Bergshamra väl att anse som landet. Men snart är hundarna uppätna där och då drar vargen längre söderut.

För den som tror att detta är en isolerad händelse så angreps några tonårstjejer förra året också av varg, som tog deras hundar med koppel och allt rätt framför ögonen på flickorna. Det ar också någonstans strax norr eller väster om Stockholm. Etablerat beteende av vargarna i området alltså. Flickorna sprang flyende tillbaka till sin bil om jag minns rätt. Också en naturupplevelse.

Det här roliga beteendet och ökade antalet naturupplevelser kommer bli vanligare och vanligare där det finns varg. Fler vargar skall planteras ut i Stockholmsområdet så fler får chansen till så här närgågna naturupplevelser och träffa den ofarliga vargen på nära håll, något som t ex en kvinnlig lärare gjorde i Alaska förra året. Södertörn sägs vara en plats där man skall plantera ut varg för roliga naturupplevelser hos lokalt boende.

Kul iaf att ni har lite varg i Stockholm. Grattis. Vi här på landet är iaf beväpnade även om det känns lite ansträngt att ha med sig studsaren när man går på promenad med barnvagn. Dessutom får man ju bara bära vapen på mark där man har jakträtt, även om det är för självförsvar. Nu har dock vargarna vi hade i området i vintras gett sig av eller iaf försvunnit.

Jag ser nu fram emot att alla vargälskare nu ringer denna kvinna och anklagar henne för att ljuga, eftersom vargen enligt dem är fullkomligt ofarlig.

Let the flame-war begin:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Är du dum i huvudet? Jag saknar ord för din okunnighet.

  Eller kanske är du inte läskunnig? Vargen angrep alltså INTE kvinnan, utan istället en hund som bjäfsade runt på vargens revir.

  SvaraRadera
 2. Varför inte vänta med vargen-kommer-larmen tills det är konstaterat att det verkligen var en varg.
  Oftast visar det sig efter kontroll att vargen i själva verket var en hund av vargliknande ras.

  Vargen i Helsingborg skulle sövas och flyttas därför att den utgjorde en trafikfara; kanske inte vargen i sig men alla bilburna nyfikna som flockades till området. Barnen hölls inne dels för att inte vara ivägen, dels för att en stressad och trängd varg utgör en risk.

  Och för säkerhets skull: Jag bor i ett av Sveriges vargtätaste områden, jag jagar i skärningspunkten mellan tre vargrevir där vi fortfarande med glatt humör jagar med löshund och jag tycker att.....
  Nej förresten, det är ingen idé, alla positioner är låsta och alla åsikter cementerade.

  SvaraRadera
 3. Du kan tydligen inte hitta några exempel där någon blivit dödad, förstår inte varför vissa är så rädda. Isf kan vi förbjuda i princip allt. Jag har haft en älg efter mig en gång, säkert vanligare än vargattacker, men skulle aldrig komma på tanken att det var älgens fel, som måste bort.

  SvaraRadera
 4. Lyssna inte på denna lögnerska. Hon borde straffas som uppviglerska. Hoppas nu ordinarie media tar sitt fulla ansvar och tystar ner denna sk. händelse.

  Cornu måste vara dum i huvudet som tror på detta Aprilskämt!

  SvaraRadera
 5. 13:45, klicka på Alaskalänken ovan.

  Annars kan man med fördel besöka http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans#2010s

  SvaraRadera
 6. Kan bara önska att stadsbornas dos av den här typen av nära naturupplevelser ökar.

  Vi borde vägra jakt på varg.

  SvaraRadera
 7. Så alla storstadsbor gillar varg, och folk på landet gör det inte ;-) Säkert finns det ett mellanting mellan att utrota vargen med raketgevär och att etablera dem i villaförorterna.

  SvaraRadera
 8. Jag blir inte längre förbluffad över varghatarnas oförmåga att vilja förstå orsak och konsekvens. Vargarna, om det nu visar sig vara just vargar, försvarade helt naturligt sitt revir mot en inkräktande hund, inte mot mamman med det lilla barnet i sin vagn. Men visst, få det till att vargar är livsfarliga och inte hör hemma i vår natur. Lägg gärna till att de är blodtörstiga... jag är ledsen men jag orkar inte ens uttrycka mig diplomatiskt längre.

  För övrigt så var jag i 10 år livrädd för hundar då jag såg en film om rabiessmittade sådana som attackerade människor till höger och vänster. Det visade sig när jag växte upp att det var väldigt ovanligt och onödigt att vara rädd för det i Sverige, även om man säkerligen kan hitta webblänkar även om det...

  SvaraRadera
 9. Dräp ut alla björnar, alla vargar, alla älgar och framförallt alla hundar. Hundar dödar fler människor än vargar och skadar betydligt fler.

  Sen kan vi ju gå ut i resten av världen och döda alla ormar, alla hajar, alla noshörningar, alla flodhästar, alla katter, apor (kan ha rabies), alla spindlar.. Varför stoppa där? Vi kan ju gå ut å döda alla människor med psykiska problem, dom dödar ju fler än vad vargarna gör!

  Näedu, ni varghatare och björnhatare är bara patetiska. Du Corn gör nog betydligt större skada i världen och mot mänskligheten än de stackars björnarna. Du borde definitivt inte få köra bil. För sannolikheten att du kör ihjäl en stackars unge är betydligt större än att en varg kommer döda en unge.

  Tänk om och tänk rätt. Logiken i er argumentation är ju så jävla dålig att man undrar ju om ni har en IQ som överstiger 75.

  SvaraRadera
 10. Den drabbade kvinnan är alltså jättefånig för att hon inte vågar gå ut nu? Och det är helt OK, rent av positivt låter det som, att varg snor hundar bara metern framför husse eller matte.

  Debatten är lustig, minst sagt. Vargen är bara farlig när den är farlig, t ex i Helsingborg. Det är ungefär som att bankrånare bara är farliga när de har vapen...

  SvaraRadera
 11. Det farligaste djuret för människan är; människan själv.
  Jag hoppas du är lika engagerad när det gäller alla dessa hundratals kvinnor som misshandlas eller dödas av sina män.

  Fokusera på det som är viktigt i samhället istället!!!
  Vargen är en naturlig del av naturen.

  SvaraRadera
 12. Och eftersom det finns fler bilar än bankrånare i Sverige så skall vi låta bankrånare hållas. Statistiskt sett är de ju helt ofarliga.

  SvaraRadera
 13. Ja, förhoppningsvis får vi cityvargar i framtiden, även här i Finland.

  Jag undrar vad de här finska "vargflickorna"* i Helsingfors skulle säga då.

  Själv ser jag bara positivt på liknande händelser. Människor får bättre perspektiv på saker, särskilt stadsbor som anser sig vara gröna. Trots att de slösar el 24/h och duschar i 2 timmar/dag i varmvatten...

  *
  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/12/1239910/susitytot-viuhahtivat-helsingin-pakkasessa

  SvaraRadera
 14. Varg kan påverka villapriserna negativt i Bergshamra med omnejd. Därför kommer säkert både polis och militär att sättas in för att bekämpa subversiva vargar och andra reaktionära element.

  SvaraRadera
 15. "det känns lite ansträngt att ha med sig studsaren när man går på promenad med barnvagn"

  Skrattar för mig själv åt en inre bild av dig, givetvis iklädd polotröja, kavaj och fullständigt föreläsningskit, promenerandes med en barnvagn och .308 käckt hängandes över axeln...

  SvaraRadera
 16. Någon har dött i alaska för ett år sedan.. jaha. Men släpp gärna in vargar i städerna. Bland pedofiler, trafik, knarkare och banditer, inga problem. De enda som blir skraja i byxan är vissa lantisar.

  SvaraRadera
 17. Illa dold speciesism. Det blåser sannerligen kalla, djurfientliga, antidemokratiska vindar över norra Europa...

  Vad hände med den grundtanke om alla likas värde som hela vårt demokratiska samhälle vilar på? Vargar utsätts regelbundet för våld och förföljelse medan media bidrar till att sprida fördomar om dem som inte har någon som helst verklighetsförankring... Än sen om någon enstaka varg har betett sig illa? Det går ju, som alla förnuftiga människor förstår, knappast att dra en hel art över en kam.

  Hjärntvätten börjar redan i låg ålder där man får lära sig om den stora stygga vargen och hans illdåd. Det är dock helt uppenbart att historierna bara är påhittade av varghatare, vem tror t.ex. på fullaste allvar att en varg skulle kunna klä ut sig till en människa? Det är ju så absurt så att jag nästan viker mig av skratt bara jag tänker på det... Dessutom har historierna en rad andra uppenbara brister.

  Även om vargens situation försämrats de senaste åren måste vi komma ihåg att det har varit ännu värre. Jag skäms när jag tänker på att det en gång i tiden, om än för länge sedan, var fritt fram att ge sig på vargar efter behag. Nej, övergreppen på vargarna får aldrig glömmas bort. Det är dags för svenskarna att rannsaka sig själva och inse att vi kanske inte riktigt lever som vi lär. Det är avgörande om vi vill kunna ta det sista steget för att bli en fullfjädrad demokrati.

  SvaraRadera
 18. Hur många hundar attackeras och dödas av kamphundar varje år? Hur många faller offer för varg?

  Nog skulle ett spädbarn vara en lockand måltid för en varg, men jag tror knappast en frisk vuxen varg skulle attackera en vuxen människa, om det inte var för försvar?

  Jag förstår att du vill provocera debatt och tjäna reklam, det börjar bli genomskinligt. Hur ska du överleva när din tid i rampljuset dör ut? Bidrag?

  SvaraRadera
 19. Varg? Björn? Javisst. Bara någon enda Naturmupp kunde förklara vad vi ska HA dem till? De har ju varit borta.

  Jag jagar inte och skiter väl egentligen i vad töntiga svenskar vill fylla sitt skitland med. Om man vill odla fram livskraftigare myggstam och resistenta fästingar för att "all natur är vacker" får man väl göra det. Jag åker någon annanstans.

  Jag kan inte låta bli att undra vilken nytta varg och björn anses tillföra samhället? De går inte att äta, ingen ser dem och de skapar enbart plåga för andra djur i skogen. De enda gång någon människa ens märker något av dem är när de ställer till sattyg. Att vi ska ha dem förpestandes naturen för att "känslan att de finns där är viktig" låter för mig som något religiöst sekt-skitsnack.

  Inse fakta att skogen är en industri precis som våra åkrar. Det är natur som vi människor brukar ansvarsfullt. Vi tar vara på skogen och sköter den så att den regenereras. Vi jagar djur för att äta deras kött, men ser hela tiden till att stammens återväxt tryggas.

  Skogen är precis som åkermark något som föder oss människor. Att plantera in varg är precis lika smart som att plantera in ogräs på våra åkrar för att "ogräset har också rätt att leva just här".

  Efter att djuret människan ägenat tusen år åt att försöka utrota varg och björn och äntligen lyckades ska man nu dra på oss skiten igen. Varför? Ingen kan förklara annat än i nåt slags religiös övertygelse om att vargen "skall finnas där. Punkt".

  Jag tycker ni människo-, får-, hund- och älghatande naturmuppar borde ta steget fullt ut. Förbjud allt konstlat jordbrukande. Alla borde själva få plocka bär och svamp i skogen för att överleva "på naturens villkor". Så kan vi svälta ikapp sedan i ideologiskt rosa Disneyskimmer.

  Fatta att man inte lever på naturens villkor. Man DÖR på naturens villkor.

  Både människa och djur hade det bra utan varg och björn i ett par generationer. Varken flora eller fauna påverkades ett enda skit av denna påstådda "obalans". Alla mådde bra.

  Varg och björn gör sig bäst på zoo. Att återinplantera ett skadedjur som en gång är utrotat är lika intelligent som att riva Stockholm för att det "faktiskt en gång var skog där."

  @Wobble: Du tycks tro att framtiden innebär att vargar ges rösträtt. Släpp Disneyfilmens värld, väx upp och kom ut i verkligheten.

  SvaraRadera
 20. Hur mycket bly tillför inte alla wannabe jägare naturen?! Wannabe adel med jakträtt..

  Är cornu en wannabe?!

  SvaraRadera
 21. Våra stora rovdjur är en omistlig del av ekosystemet. Våra jägare är det inte. Svårare än så är det inte.
  Naturen är inte ofarlig. Har aldrig varit det och kommer aldrig bli det. Släpp den spelade trygghetsnarkomanin och tala klarspråk: Ni jägare/boskapsägare tror inte att ni klarar konkurrensen från de stora rovdjuren.
  Trist bara att ni inte har något val...

  SvaraRadera
 22. Hur många i Sverige dör då de kört på en älg med bilen? Fler vargar ger färre älgar och därmed färre dödsolyckar. Utrota alla älgar!
  (dessutom betar älgar ner tallen vilket minskar antalet tjädrar).

  Och hur många gånger har man inte stått inför en skällande till synes arg hund i skogen? Inte farlig påstår ägaren, men det är inte lätt att veta. Bäst att utrota alla hundar också, de angriper ju folk!
  (dessutom har jag ett minne av när jag var liten då lösa jakthundar bet ihjäl alla höns i hönsgården, så det är fler än vargar som angriper tamdjur)

  SvaraRadera
 23. Cornu, du är ett av få ljus i ett ofattbart vargmörker.

  Dvärgbandmaskens Vänner.

  SvaraRadera
 24. Källkritik känns oerhört viktigt vid nyheter som denna, vem är kvinnan? Har hon en egen agenda som går hand i hand med den, som de oftast okunniga varg-hatarna, delar?

  Dessutom så är inte vargar särskilt stora och eftersom jag själv bor ett stenkast ifrån där vargattacken ska ha hänt blir jag skeptisk.

  En tripp in till Stockholm och till medborgarplatsen en lördagskväll är mycket farligare!

  SvaraRadera
 25. Magnus Redin2011-04-17 16:31

  Även människan är revirhävdare.

  Den intressantaste delen av den här konflikten är inte människor som hävdar sitt revir gentemot vargen. Den intressantaste delen är människor som hävdar sitt religiösa revir när de kräver att deras totemdjur fredas i konflikt med människor som hävdar sitt fysiska revir. En riktigt knepig konflikt mellan människor där vargen är symbolen och hotet som det slåss om.

  SvaraRadera
 26. Jag är stadsbo och har stött på varg som lunkade emot mig men den brydde sig inte ett dugg om mig. Den sprang cirka 20 meter ifrån mig. Tittade lite förstrött och vek av. Men det var mäktigt att få uppleva det, så ja jag önskar vargar kunde leva i städerna. Men som den som har minsta uns hjärnsubstans vet så funker inte naturen riktigt så att den anpassar sig till civilisationen.

  Den skulle få svårt att få bytesdjur och sen skulle den ge sig på det som fanns och vargfobikerna skulle ju skjuta vilt omkring sig. Så för att skydda oss mot vargfobiker så kan vi inte ha varg i städerna. Så det där argumentet om att "om inte städerna har varg så ska inte vi "naturälskande" bönder ha det heller" håller inte riktigt om man inte är helt förångad av sin vargskräck.

  Vargen ska leva i skogen och om man är rädd att leva i skogen får man vackert flytta in till en förort med bebyggelse. Då behöver man inte vara rädd för vargen.

  Varg I veum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att vargar kan angripa sig på människor i bebyggelse. Suck.

   Radera
 27. Men tänk så glad den här kvinnan skall bli när hon får en slant från staten som ersättning för den usla hunden!

  SvaraRadera
 28. Om nu cornucopia har en uppfattninge om vargen som inte stämmer överens med ens egen så behöver man ju inte gå på person angrepp och kalla någon dum i huvudet, jag tycker det är så jävla lågt..

  Hade vargen tuggat på min hund så hade jag tuggat på vargen

  SvaraRadera
 29. Jag gissar att Riala borna reser ragg-när du kallar dem för Stockholmare.
  Vi har glesbygd även härikring.
  FÖ så har Rialavargarna tagit sig in över isarna till bebyggelsen i Stockholm i vinter.
  Det får väl bli som förr -ett stängsel runt Djurgården. /Oppti

  SvaraRadera
 30. mäklargåsen2011-04-17 17:01

  Har under en längre tid följt din intressanta blog, men nu är det nog.

  Det är människor som dig som jag antrott en ljusare morgondag till...

  Men nu visar du ju samma sidor som pöbeln. Hur många människor dör av bilar? Varför inte förbjuda dem idag? (Innan peak oil sätter stopp för det). Men tänk även hur många som dör av jordnötter, späng varenda jordnötsodling i bitar vettja!

  MVH Mäklargåsen

  SvaraRadera
 31. Wow, bisarrare kommentarer får man leta efter. Gissar även på att majoriteten enbart sett vargarna som finns på kolmården, och där är de juh så trevliga! Förutom när de har bitit och slitit i personerna som har gått in i buren, men det är juh deras eget fel..

  Skall bli kul att se hur debatten går när första barnet har fått sätta sitt liv till... Finns en anledning om varför vargen sköts bort från Sverige...

  SvaraRadera
 32. Hej Mäklargåsen!

  Om du allvarligt anser att du har större nytta av en varg än av en bil tycker jag du ska skaffa dig en sån.

  Själv undrar jag vad Mäklare tillför ekosystemet. Vore nog lättare att avskaffa såna onaturliga parasiter och plantera in varg där mäklarna en gång hade sina revir istället.

  SvaraRadera
 33. Om vargen klipper något barn per år så är det inte vargens fel utan barnens föräldrar. Man får se efter sina barn. Nu får vi hoppas vi får ett 100 tal nya fräscha vargar från Ryssland.
  //skogstomten

  SvaraRadera
  Svar
  1. I flertalet av de angrepp av barn som beskrivits i Ryssland och på andra ställen i nordiska länder, så har vuxna varit på plats. Oftast då kvinnor (vilka också har blivit angripna i vissa fall). Så vill man vara på den säkra sidan ska barn alltid ha sina pappor med sig. Helst en stor grabb då.
   Men grejen är att när du säger att det är föräldrars fel att barn blir angripna, då erkänner du ju att vargar inte nödvändigtvis är skygga för människor. Vargar ÄR vanligtvis skygga men inte där det inte förekommer jakt och/eller där det finns ont om naturligt byte. I regel angriper inte vargar människor överhuvudtaget, men när vargar har fått nys om att människor antingen är usla jägare (som i Ryssland under andra världskriget då de duktiga jägarna var på fronten) eller dumma i huvet som inte förstår att attacker är att vänta då vargar börjar visa sig i bebyggelser.

   Radera
 34. Vargar?
  Jag bor för tillfället i Italien 60 milj inv och en tredjedel av Svergies yta. Beräknat antal vargar ca 500. Finns tom i nära anslutning till Rom Ingen här förstår vad jag säger när jag nämner ordet vargproblem
  Hansa

  SvaraRadera
 35. Vargen hör hemma i vår fauna. Bättre att utrota alla fylltrattar i trafiken, dom gör så mycket mer skada hur man än räknar.

  SvaraRadera
 36. Det är bara att konstatera att det inte går att få en balanserad eller nyanserad vargdebatt. Jag har försökt tidigare, t ex

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/hur-skall-den-svenska-landsbygden-se-ut.html

  men det är omöjligt av någon aneldning. Får nog skriva ett blogginlägg om det. Meta-debatt.

  SvaraRadera
 37. mäklargåsen2011-04-17 17:55

  Hej Anonym.

  Tja, jag behövsd lika litet som bankmän eller andra personer som jobbar med transaktioner.

  Jag tjänar extremt gott på mitt arbete men jag offrar mycket med. Exempelvis kom jag just från arbetet som pågått sedan 11 i förmiddags (visningar, kundmöten mm).

  Jag har sålt stora delar av min byrå och räknar med att flytta ut på landet från den stora staden inom ett år.

  Jag har den större delen av mitt liv bott på landet och vart mycket ute i vildmarken (den riktiga) vid gränsen mot finnland. Det har sett mycket björn och visst har jag vart rädd för dem då de jagat bl a min far, men de har lika mycket rätt som mig att vara där.

  Visst skulle jag vara tryggare utan massa invandrarungdommar som misshandlat mig, men för den skull tycker jag ju inte man skall mörda dem för att min trygghet skall öka.

  SvaraRadera
 38. 17:07 Som du ser i flera kommentarer här och på annan plats så anklagas kvinnan för att ljuga. Det samma kommer hända när vi har första dödsfallet, dvs det kommer förnekas av de som hopplöst låst sig vid en religiös uppfattning.

  Mäklaren 17:55. I Norrland finns det ingen varg. Urbefolkningen har nämligen frikort på att skjuta varg utan påföljd, vilket vi inte har här i södra Svergige.

  SvaraRadera
 39. Här i Agrias statistik ser man hur många hundar som dör av olika orsaker. Agria försäkrar en tredjedel av Sveriges hundar så de andra två tredjedelarna är inte med här. http://www.rovdjur.se/objfiles/1/Losspringandeja_79542789.pdf Av Agrias 30 % av Sveriges hundar dör 2400 i trafiken vart år.
  Frågan man ställer sig, Skall man skjuta alla dessa bilförare som kör ihjäl våra hundar?

  SvaraRadera
 40. Men hallå, Cornucopia, vi som läst dig ett tag vet ju att det här bara handlar om att du gillar slänga ut ett köttben emellanåt för att få till en catfight. Bara att bläddra förbi och kolla in om du skrivit nåt inom de ämnen där du är intressant. Kan du inte göra en sån där läsarundersökning du brukar gilla: Cornucopias trams-tio-i-topp. Lite förslag: Vargfrågan, enögt vänsterhat, militärchauvinistiska utsvävningar, osv.
  Några med fler förslag ?

  /Freddy

  SvaraRadera
 41. Räcker det inte för djurhållare att ha vakthundar i hagarna? Rottisar eller mastiffer etc användes effektivt förr mot varg.

  Vargar är intelligenta, det ska mycket till att gå i kamp med vakthundar. Man tämjde tjurar med rottweilers förr, de flög upp i nacken på tjuren och drog ner den i backen. Jag tror nog att det går att vakta boskapen utan att döda vargar.

  Finns det nog med vilt borde vargen hålla sig till naturlig föda dessutom.

  Varför hade de hunden lös, det är väl koppeltvång nu vad jag vet? Hunden hade varit säker i koppel, för inte vågar vargarna fram till människor? De verkar snarare genetiskt rädda för oss efter alla jakter genom åren.

  Jag anser att vi har plats för alla i vårt stora land, varg som utflyttade stadsbor med får. Jämför ekonomisk skada mellan tex gryningspyromanen och våra vargar. Vilken art är farligast?

  Det skulle ta en arg människa 10 minuter att utplåna cornus rörelse och utradera hans gård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vargar är inte genetiskt rädda för människor pga vi har jagat dem med gevär en gång i tiden. Vissa tror att de är skygga för oss eftersom vi går på två ben. I de områden som vargar jagas är vargar människorskygga, men mindre skygga där jakt är förbjuden eller inte förekommer av andra anledningar (krigsår tex). Det är inlärt beteende det handlar om, inte medfött.

   Radera
 42. Som sagt, omöjligt att föra en nyanserad debatt. Finns det någon som hävdar att man skall skjuta bilförare? Bilförare som kör ihjäl en hund är juridisk skyldiga, om inte annat via sitt försäkringsbolag, att ersätta hundägaren, och kan rent av straffas för vårdslöshet i trafik om sådan skett. Det finns alltså lagstiftning som kan hantera det hela.

  Det bästa vore om folk slutade sätta en massa åsikter på sina meningsmotståndare och istället lyssnar på varnadras argument.

  Det har faktiskt jag gjort, då jag satt mig ner med en vargjaktsmotståndare och pratat för att lyssna på argumenten. Och det visade sig att vi hade mer gemensamt än vi skilde oss. Skall skriva ett blogginlägg om det, men det kräver alltså att man respekterar sin meningsmotståndare, lyssnar och samtalar och faktiskt försöker förstå varandra.

  Något jag är rädd inte är möjligt på Internet.

  Men jag kommer skriva ett separat blogginlägg där jag även kommer skriva vad jag själv tycker, inte vad ni tror att jag tycker.

  SvaraRadera
 43. 18:17, att hålla en hund kostar så mycket att du behöver ha en fårbesättning på 100-tals djur. Snittbesättningen får i Sverige är 12 djur. I Italien har man ofta 2000-10000 får, vilket gör att man bl a har råd med herdar dygnet runt.

  Sverige har anpassat sig för rovdjursfrihet sedan vargen utrotades för 100+ år sedan, vilket jag försökt diskutera seriöst här: http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/hur-skall-den-svenska-landsbygden-se-ut.html men det är tyvärr omöjligt att föra en seriös diskussion i frågan då alla muppar på alla sidor är helt låsta och bara tillskriver varandra åsikter motståndarna inte har som att "alla dåliga bilister skall skjutas" etc.

  SvaraRadera
 44. You go Cornu! Mkt bra inlägg!
  Trist att så många haters dyker upp så fort nån säger något vettigt!
  Sverige har blivit ett land där man måste tycka vissa saker annars är man inte korrekt.
  Tänker på klippet du la upp med Paulo Roberto i p3, det var fantastiskt!
  Jag är för att man tycker olika och respekterar varandras åsikter!
  Jag är emot varg, allt tjöt om feminism när vi lever i världens mest jämställda land och daltandet med vissa "populära" läggningar dessa dagar men det jag är mest emot är alla haters som inte kan respektera att man tkr olika!

  SvaraRadera
 45. Skulle de Svenska männen med sina stora bössor vara bosatta i Afrika så skulle alla de stora kattdjuren vara utrotade förlänge sedan + krokodiler, flodhästar, gorillor etc. Nej bevare mig väl för dessa blodtörstiga töntar. De skrämmer mig.

  SvaraRadera
 46. Magnus Redin2011-04-17 18:59

  En märklig detalj är att det kan vara svårt att få vargälskare att förstå att hundägare älskar sin hund lika mycket som de älskar vargen.

  Mina känslor har oändligt värde, andra människors känslor spelar ingen roll... Jag önskar lite mer inlevelseförmåga och hänsyn till andra människor.

  Samma problem borde även finnas åt andra hållet men jag har pratat med fler engagerade vargälskare.

  SvaraRadera
 47. Cornu - gå ihop med grannarna så har ni råd med herde - du kan säkert få RUT-avdrag också...

  Förr använde man barn som herdar - så fruktansvärt farlig är alltså inte vargen - särskilt inte en ensam varg.

  SvaraRadera
 48. Magnus Redin2011-04-17 19:17

  Hur gamla barn och var de beväpnade?

  SvaraRadera
 49. Magnus. jag är vargälskare och kattälskare men skulle aldrig få för mig att hata räven eller vargen som tar någon av våra katter. Jag förstår att man inte vill att vargen dödar hunden man älskar, men det ger inte hundägaren automatiskt rätten att döda vargen.

  SvaraRadera
 50. så fort de kunde förväntas klara sig själva - ca 8-9 år och sen tills de blev vuxna = konfirmerade =13-års-åldern. Beväpningen var en käpp och ev ett vallhorn.

  En ensam varg var man som sagt inte särskilt rädd för - björnen var den farliga. Otaliga är berättelserna och sångerna om 12 man i skogen (björnen sades ha 12 mans styrka). Vargar var bara farliga om de kom i flock under en svältvinter.

  SvaraRadera
 51. Ok, i princip har inte en endaste människa blivit dödad av varg i sverige. Hur många hundar och andra boskapsdjur har blivit vargmat i ditt område cornu? Så vi får veta hur stort detta ilands-bonde problem är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan möjligtvis ha att göra med att vargantalet har varit relativt lågt fram till nyligen. Visst dog svenskar förr i tiden, när det fanns fler vargar.

   Radera
 52. Jag har ingen fast åsikt eller övertygelse i vargfrågan och har läst din blogg varje dag i över två år och gillar den skarpt. Men när du skriver att du själv försökt få till en balanserad debatt ang detta ämne börjar jag fundera över hur du ser på dina egna inlägg i frågan.

  SvaraRadera
 53. Som Stockholmare skulle jag gärna ha några vargar här som håller nere den vansinnigt stora stammen av kaniner (utsläppta sällskapsdjur som sen förökat sig - som kaniner..). Så är det på många håll i Rumänien - vargen bor i en skogsdunge i förorten och jagar nattetid i parkerna. Det funkar där, varför skulle det inte funka här?

  SvaraRadera
 54. Oxå en läsare sedan länge av denna blogg men börjar verkligen tröttna. Problemet med dig cornu är att du själv stänger debatten genom hävda att det inte går att få en seriös diskussion så fort du får mothugg.

  Dessutom idiotförklarar/nedvärderar du de flesta som inte tycker som du i diskussioner och det sker i de flesta trådar. Är det nån som motverkar seriös debatt så är det du!

  Adios

  SvaraRadera
 55. Karin Dirke skriver intressant i senaste numret av FoF:

  I historiska dokument framställs rovdjuren som blodtörstiga, bestialiska inkräktare som myndigheterna ville utrota eller fördriva. Varför var det så?

  Orsaken kan delvis spåras till en statlig kampanj, inledd på 1700-talet, som hade till syfte att befria Sverige från stora rovdjur. Men kampanjen var inte folkligt förankrad. Det krävdes ihållande och systematisk retorik från myndigheterna, där rovdjuren framställdes som hotfulla inte bara mot hus och hem utan också mot det svenska riket. Rovdjursjakten blev därmed en del av det svenska nationsbygget.
  ...

  Det var ett problem, menade man, att folk inte utrotade rovdjuren med den kraft och frenesi som staten önskade.

  ----------------------

  Då som nu var det jägarna (dvs adel och kung) som ville få bort rovdjuren - allmogen ville inte ha dem på gården, men motivationen att fördriva dem längre bort var låg.

  SvaraRadera
 56. Anonym 17:42:

  Nu är det faktiskt så att fylltratten har funnits här betydligt längre än vargen, som ju faktiskt var utrotad.

  Fylltratten är en omistlig del av vårt ekosystem, och de är till skillnad från vargar dessutom människor.

  Att det dör lite folk då och då på gund av fylltratten får man ta. Oftast är det ju bara fylltrattarna själva som drabbas.

  SvaraRadera
 57. Som naturnära levande Norrlänning har jag ingenting mot vargar. Särskilt skulle jag gärna ha några vargar som håller nere den vansinnigt stora stammen av Stockholmare (miljöfarliga sällskapsdjur som förökar sig som kaniner och stjäl allt mer av naturen..).

  Tänk dig att vargen bor i en skogsdunge i förorten och jagar nattetid i parkerna. Det funkar med kaniner i Ungern, varför skulle det inte funka med Stockholmare här?

  SvaraRadera
 58. Inslaget av stockholmare i Norrland är försvinnande litet mot antalet norrlänningar i Stockholm - kan vi inte bara ha en fångutväxling? Ni får 3 hemvändare för varje Stockholmare.

  SvaraRadera
 59. Är hundar så dyra? Många har ju flera hundar som husdjur tom. Har aldrig haft en bättre avsättning för matrester än när jag hade hund. Nu slänger man en massa mat.

  Du har inte råd att ha en vakthund alltså? Det finns flera raser som är bra på vall och vakt, alla molosserhundar tex. St Bernard, Berner Sennen och Rottweiler. De är även bra som familjehund. Det är väl på varma tiden du har djuren ute på natten? Då klarar sig de flesta hundar skulle jag tro, om de inte gnäller och vill in.. :)

  Synd att alla hangarhundar avlivades, det var bra vakthundar...

  SvaraRadera
 60. Fy usch vilken värld du gör dig till förespråkare för. Rovdjuren skall utrotas, försvaret skall upprusta och våra små barn skall inte få umgås och utvecklas tillsammans i grupp, för att de då kan slå varandra.

  Du är helt enkelt ärkereaktionären i ropet just nu. Frikyrkorna kommer att överbjuda dina tjänster.

  SvaraRadera
 61. Fan vad folk som bor (kvar) på landet är fega!

  Jag slår vad om att läraren på skolan i Helsingborg är värmlänning, räddare folk har man aldrig skådat!

  SvaraRadera
 62. till alla vargkramare,hört talas om Gysinge vargen och dess förehavanden,det är ett av skälen till att myndigheterna beslutade att vargen i vårt land skulle utrotas.Sverige : Under 1820-talet i Gysinge dödades under en tremånadersperiod dödades tolv människor och skadades 15 vid vargangrepp; de flesta döda var barn.och bra att veta är att
  Mellan 1764 och 1767 dödades över 100 människor av varg, flera blev uppätna. Vargar har dödat människor fram till 1920-talet. Totalt rapporteras för Frankrike 683 dödade människor.
  Italien : Under 1800-talet dödades 112 människor av varg.
  Spanien; distriktet Vimianzo : Under 1957-59 dödades två barn av vargar. 1974 blev människor angripna, två avled.
  Finland : Vid vargangrepp i Kaukola under ett år på 1830-talet dödades åtta barn. Även i andra delar av Finland dödade vargar åtskilliga människor, bl a i Tammerfors där nio barn föll offer för vargattacker. Ryssland : Mellan 1951 och 1954 dödades fyra barn. En rad rabiesangrepp mot människor, en 77-årig kvinna dödades av en rasande varg som bet sönder hennes huvud, etc.det är bara att googla i ämnet lite så framgår det att vargen inte är så ofarlig som det framställs,och är inte så specielt folkskygga som de framställs.och varför det inte hänt ngr episoder de senaste 150 åren mellan människor och varg har säkert ett samband med att den under denna tid varit utrotad och blev det på den tiden för att skydda befolkningen och tamboskapen.men vargförespråkarna idag tror att vargen idag är tamdjuren och människans vän som dessutom har anpassat säj till att leva i harmoni med våra tamdjur och oss människor.

  SvaraRadera
 63. 21:29
  Undrar dock om inte tamhundar dödat fler under samma antal år?
  Hur många människor har dödats av andra människor under samma antal år?

  Det gäller att sätta allt i relation.

  SvaraRadera
 64. till anonym som svarade kl 21.29.
  idag finns det snudd på 800000 hundar i vårt land och det har legat däromkring under långa långa tider vilket motsvarar många många miljoner hundar under samma tider,så om du tänker efter så är det bara ngn promille som hundarna ligger bakom diverse angrepp om man skulle jämföra hundar mot vargar om man räknar efter deras antal och efter ditt sätt att räkna..

  SvaraRadera
 65. "varför skulle det inte funka med Stockholmare här"

  Exakt, men S-holmaren kan däremot parasitera på våra naturresurser på avstånd. Det är dags att ifrågasätta det rimliga i detta koloniala arrangemang. S-holmarna kan få försöka försörja sig på att sälja tangyiakahällar och latte till varandra. Sedan får ekonomisk darwinism sortera ut de produktiva regionerna i vårt land från de tärande och vi kan ta det därifrån. Större regional autonomi här uppe vore en början, så vi kan investera exportinkomsterna HÄR istället för att slösa bort resurserna där nere. För det ger oss ingenting. Hade de utlokaliserat 20.000 statliga arbetstillfällen norr om dalälven så kanske nationalstatsarrangemanget varit legitimt, men som det är nu är det ju bara rå kolonialism.

  SvaraRadera
 66. Cornucopia, som vanligt utomordentligt bra skrivet! Anonym 15:49, jag delar helt din åsikt.
  Mike, bra att du tagit fram dessa siffror.

  Jag har försökt lyssna på vargkramarna för att förstå varför de vill ha varg, men ännu inte hört något vettigt argument från deras sida.
  Bara att vargarna har rätt att leva de också och liknande floskler.

  Vi har ingen nytta av vargen, tvärtom förorsakar den ekonomisk skada, skapar rädsla, ställer till besvär och minskar den biologiska mångfalden.

  Detsamma gäller björn, även om man iofs kan äta björnkött.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 67. @Anonym 20:04:

  Nu tänkte jag mig förstås "här i Sverige". Dden okontrollerade tillväxten av stammen Stockholmare är inte bra för miljön och utgör ett hot mot hela samhället.

  Före Birger Jarl fanns det ett tydligt vargrevir där brunkebergs torg nu ligger. Vad är det som ger människan rätt att manipulera naturen på det viset?

  Har man nu rubbat balansen i naturen är det inte mer än rätt att man river huvuddelen av Stockholm och återplanterar både skog och varg där.

  Den som nånsin satt sin fot utanför tullarna hade fattat att skog är bruksareal och inte vildmark. För en landsbygdsbo är det ingen större skillnad mellan skog och åker. Bägge är bruksarealer som man "kuvar" och brukar på ett högst "onaturligt" sätt.

  Att plantera in varg i brukad skog är som att plantera rosenbuskar i en brukad åker. Även om det är vackert att se på tillför det bara elände för den som lever på naturbruk.

  Rosor har man i rabatter. Vargar har man på zoo eller i någon nationalpark. Stockholmare vete fan vad man har till, men de är väl liksom vargen något man har planterat in i Sverige för att vi ska ha nåt att reta oss på som ekosystemet egentligen klarar sig lika bra utan.

  /Norrlänningen

  SvaraRadera
 68. Cornu, människan är nog att räkna som världens farligaste rovdjur, och vi är många och fler blir vi. Vi är nu ca 6,9 miljarder och fler blir vi i ett rasande tempo. Biverkningarna låter inte vänta på sig, miljöförstörning etc. Borde vi införa skyddsjakt?

  Hur många är vargarna?

  SvaraRadera
 69. Anonym 21:07:

  Själv är jag en rätt timid varelse. Men om du är så farlig som du påstår hör du nog liksom vargarna egentligen hemma bakom galler i ett civiliserat samhälle. Men så långt som att skjuta dig skulle jag inte vilja gå. Jag är för fridsam för det.

  SvaraRadera