Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2011-04-15 08:55

Mäklarvarning

När en marknad har toppat brukar bedragarna avslöjas. Med finanskrisen åkte t ex Madoff dit, även om de stora fula fiskarna i finansbranschen inte bara går fria utan även får statligt finansierade bonusar.

Nu börjar det iaf krypa fram vilken yrkesheder det finns i fastighetsmäklarkåren, vilket man kan läsa om hos Realtid.se. Frågan är om sådant här nu kommer fram därför att marknaden håller på att toppa? Inom den svenska konsthandeln har det iaf blivit tvärstopp, så en bubbla har gått in i väggen.

Så vad har mäklarna gjort? Likt en mäklare i min bok Midvintermörker har de satt ut underpriser på objekt som sedan sålts till en mäklarkollega. Men verkligheten överträffar dikten, och det är inte en kollega hos en konkurrent utan det rör sig om kollegor på samma mäklarbyrå. Antagligen är fenomenet ännu vanligare när man lite kollegialt hjälper kollegor över byrågränserna, vilket är lite svårare att avslöja.

I ett exempel köpte mäklare A en lägenhet för 2.6 MSEK prissatt och förmedlad av mäklare B på samma byrå. Två månader senare sålde mäklare A lägenheten för 3.5 MSEK. Samma år upprepades detta sedan med en lägenhet för 4.1 MSEK som återigen efter två månader såldes för 5.8 MSEK.

Nu blev det inte någon poetisk rättvisa här. Vad blir straffet för att lura kunderna med för låga priser för att själv göra miljonvinster? Fängelse? Tjära och fjädrar? Stegling? Drunkna i sitt eget blod?

Nej.

En varning från Fastighetsmäklarnämnden.

Frågan är vad som krävs att en mäklare skall avregistreras?

Så om ni fortfarande litar ett dugg på mäklare eller tror att dessa riskerar kännbara straff vid överträdelser, tänk om. Som bostadssäljare är du bara en torsk för mäklaren, en torsk att tjäna pengar på.

Firman i fråga är Mäklarhuset. Läs mer hos Realtid.se.

När mäklarkåren inte bara indirekt, utan även direkt tjänar pengar på bostadsbubblans spekulation (för ovanstående är tydliga exempel på spekulation) så bör man ställa sig ännu mer kritiskt till den statistik om bostadspriser som Mäklarstatistik redovisar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Det är bara beklagligt, en sådan mäklare borde få sin licens borttagen omedelbart. Dessutom verkar det INTE vara en engångsföretelse, vilket borde göra beslutet ännu lättare.

  SvaraRadera
 2. Det här är nog toppen på ett isberg. Inte konstigt då fastigheterna gått upp i 17-18 år nu (den berömda syltburken). Men antar att mäklare generellt har intelligens nog att ha ett större avstånd mellan bulvanen och sig själv. Inte som dessa raketforskare, låter som kunderna borde stämma dem rakt av.

  SvaraRadera
 3. Detta verkar hända hela tiden i stockholm.
  Har en vän som just köpt en lägenhet. Han hittade en lägenhet på en tisdag som just haft visning. Han ringde upp mäklaren som sade att högsta bud "bara" var 2.2 milj av budgivare A (ca 40 kvm, vasastan). Han bad om att få se lägenheten och på fredagen hade han lagt sitt bud på 2.3 milj.
  På lördag morgon ringde mäklaren och sa att budgivare A nu lagt 2.4 milj (en höjning med ungefär två års amorteringar(?). Min vän sa att han då inte alls var intresserad. På söndag morgon ringer mäklaren igen och säger att budgivare As lånelöfte inte går igenom, varpå min vän får lägenheten för sitt bud.

  Detta är en så uppenbart bedrägeriförsök om inte rent bedrägeri. Finns budgivare A? Om så, vem kan se att lånelöftet inte håller på en söndag?!

  Mäklarfirman: Eklund Stockholm NewYork

  SvaraRadera
 4. Mäklaryrket är alltför välbetalt i förhållande till arbetsinsatsen.
  Men som alltid ju närmare de stora flödena av pengarna nån sitter desto mer kan hon kapa åt sig!
  Noterade att bubblan nu slutat blåsas upp-nolltillväxt i prisbilden.
  Det är bra när folk ropar att vargen kommer.
  Ropen skrämmer bort den!/Oppti

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte riktigt hur de kan sälja till en annan mäklare till underpris? Är det inte budgivning på bostadsrätterna? Och hur kan mäklarna köpa bostadsrätter på det sättet, när det inte är tillåtet att äga flera bostadsrätter?

  Borde inte JP Morgan krascha snart med tanke på silverpriset?

  SvaraRadera
 6. Samma sak som du beskriver, Cornu, hände i Strömstad för några år sedan. Då gällde det Svensk Fastighetsförmedling, vill jag minnas. Mannen ifråga fick inte fortsätta som mäklare för dem men jobbar vidare på en annan firma.

  Men helt ärligt - det finns väl ingen "normalbegåvad" människa som LITAR på mäklare?!

  /Anonym strömstadbo (Blink blink, Cornu)

  SvaraRadera
 7. Blink, blink, Anonym strömstadsbo.

  10:18, vem har sagt att alla bud har lagts fram till säljaren? Det kan funnits höga bud som mäklaren "tappat bort", och sedan hört av sig till två månader senare.

  Säljaren har ju ingen koll på vilka bud som faktiskt ligger, bara det mäklaren säger.

  SvaraRadera
 8. Senaste budgivningen vi var med i ca 2 år sedan, så bjöd vi på en lgh i samma område där vi bor. Tillslut var det vi och en annan familj kvar som vi kände något, så det kändes ärligt. Tillslut gav vi oss. Sedan fick vi höra att det någon dag senare hade kommit in en helt okänd och ny budgivare som la 100k eller om det tom var 200k mer. De som trodde de vunnit blev förstås väldigt misstänksamma och ifrågasatte detta. De fick då köpa ändå och den "nya" budgivaren fick inte köpa.
  mäklarbyrå=Pelle Lundberg

  SvaraRadera
 9. Hehe, fastighetsmäklarna står i första linjen när bubblan spricker. De bolånetorskar som sprattlar lite när skulderna plötsligt är större än tillgångarna kommer att försöka stämma folk för att slippa förlust. De första man kommer att stämma är mäklare, och tio minuter senare säljare.

  Tips: Ni som säljer bostad just nu - teckna en jäkligt bra försäkring mot "dolda fel". Sannolikheten att ni inom några år blir stämda av en missnöjd köpare är rätt hög.

  SvaraRadera
 10. Magnus Redin2011-04-15 10:54

  Det som gör det knepigt att få marknaden att fungera bättre är troligtvis de många säljare som vill göra sig en hacka eller desperat vill undvika en förlust när marknaden viker som alla marknader gör då och då.

  Undrar om några blivande säljare går så långt att de försöker begränsa nybyggandet för att hålla uppe priserna?

  SvaraRadera
 11. Har råkat ut för mäklaren Erik Olsson Fastighetsförmedling. De kör med de beskrivna knepen för att trissa priser. Går man inte på det så backar de.

  SvaraRadera
 12. Att lita på mäklare är ungefär som att lita på att folk som isolerar ett hus på accord gör ett bra jobb.. :P

  SvaraRadera
 13. "Detta är en så uppenbart bedrägeriförsök om inte rent bedrägeri. Finns budgivare A? Om så, vem kan se att lånelöftet inte håller på en söndag?!"

  Oavsett om det ær som du tror eller inte så handlar det såklart inte om bedrægeri. Du betalar så mycket du ønskar før en lægenhet och sæljaren sæljer till vem han vill oavsett bud och pris.

  Såvæl køpare som sæljare ær givetvis i sin fulla rætt att førsøka "pressa" motparten till ett avslut genom att spela ointresserad och låtsas ha andra intressenter eller møjliga køpobjekt. Det ær inte annorlunda æn att sælja en bil på blocket.

  SvaraRadera
 14. Gustav: fast det är väl bedrägeri att säga att man har en öppen budgivning om det i själva verket är mäklarens kompis som lägger buden? Då borde man väl vara ärlig med att man bara säger högst bud får lägenheten alla medel tillåtna.

  Ungefär som att ha ett vinnande bud som säljaren inte går med på...

  Nu försöker man ju ge sken av att budgivningar är ärliga, riktiga och marknadsmässiga.
  Jag skulle kunna tänka mig att du hade blivit lite besviken om du insåg att de sista 400k i budgivningen var mot mäklaren själv som bara ville trissa priset (även om du bevisligen var villig att betala det du la i bud).

  SvaraRadera
 15. Till att børja med tvivlar jag på att mæklaren skulle lægga falska bud. Det finns liksom ingen større uppsida før mæklaren att bete sig på det sættet, speciellt inte i relation till nedsidan i form av førlorad troværdighet.

  Oavsett så ær det inte bedrægeri (som ju ær brottsligt). Førsæljningar av bostæder sker inte genom ett reglerat auktionsførfarande. Sæljaren får såklart sæga att han har 10 andra intressenter som ær villiga att betala en viss summa før bostaden, om han tror det ær en bra førsæljningstaktik. Om du væljer att køpa och till vilket pris ær ditt val.

  SvaraRadera
 16. Söta gossar. Det är inga småslantar de blåser folk som befinner sig i underläge på.

  SvaraRadera
 17. gustav,
  Menar du att det inte är bedrägeri att lägga falska bud?

  SvaraRadera
 18. MÄKLARHUSET i Lund var inblandat i prisfifflande för några år sedan...

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article256450/Maklare-fejkade-lista-vid-budgivning.html


  Verkar ligga i den kedjans natur att fiffla...

  SvaraRadera
 19. Anonym 15:24

  Nu tror jag att "falska bud" är extremt ovanligt, men om en säljare faktiskt skulle påstå att den har en potentiell köpare utan att ha det, så är det såklart inte bedrägeri.

  SvaraRadera
 20. Skeppsholmens söta gossar i rörelse.
  De har blåst många genom åren

  SvaraRadera
 21. oscars fastighetsmäkleri .... usch!!!

  SvaraRadera
 22. En typ av bedrägeri, mot säljaren, som inte verkar ha nämts här än är när mäklaren mörkar högre bud för säljaren därför att en köpare med ett lägre bud gott med på att låta mäklaren sälja deras bostad.

  Enda rätta är väl att släja/köpa sin lägenhet "privat", utan inblandning av mäklare.

  SvaraRadera