Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-04-12 12:43

Istället för bankfack

SEB är inte ensamma om att nu till en början förbjuda kontanter i bankfack. Det är i själva verket så att det är ett gemensamt beslut hos bankkartellen Bankföreningen. SEB var bara först med att anklaga sina bankfackskunder för terrorism. Bla Swedbank har enligt en läsare utlovat att göra det samma inom kort och övriga banker i kartellen kommer följa efter.

Skall man tro på status på läsarenkäten så är det dock ädelmetaller som är vanligast i bankfack. Så för att det inte skall vara jobbigt för försäkringsbolagen, som SEB uttryckte det, så kommer man härnäst rimligtvis även förbjuda lagring av all form av värdeföremål i bankkartellens bankfack.

Nu skall vi först göra klart några saker.

1. Banken har ingen huvudnyckel.
Din bank har ingen huvudnyckel, och kan alltså inte öppna ditt bankfack för att kontrollera att du följer bestämmelserna. De har en nyckel, digital eller fysisk till din fackhylla för att det skall krävas två personer för att öppna ditt bankfack, om du inte har ett sk värdefack där du via digitalt passerkort låser upp din hylla innan du med nyckel låser upp ditt fack.

Finns det däremot bankfack med helt digitalt lås kan banken ha tillgång, men jag har inte stött på detta.

Jag har stött på minst tre typer av fack. Alla fack har en lös facklåda i sig, som kan vara i metall eller plast. I de fall de varit i metall har det dessutom funnits en bygel som man själv kan låsa med ett eget medtaget hänglås. Detta har även funnits på ett plastfack, medan i det tredje fallet så gick det inte att själva låsa facklådan. Men ges möjligheten till hänglås så använder man den. Även om hänglåset enkelt kan brytas upp med en kofot eller liknande, så kan därmed ingen (banken, Skatteverket, polisen, SÄPO, Kronofogden, NWO, ZOG eller vad man nu är orolig för) ta sig in i din facklåda utan att du i efterhand kan märka detta.

Jag har själv, liksom flera läsare, bevittnat hur banken åt kund borrat upp fack där nyckeln tappats bort. Det tar en halvtimme för en låssmed med specialverktyg. Annars är kravet på ett enskilt fack att det skall ta minst två minuter att bryta upp.

Poängen här är att även om banken förbjuder dig att ha kontanter, och framöver även guld och silver i ditt bankfack, så kan de inte kontrollera detta. Du kan lugnt förvara dina tillgångar i facket, men omfattas inte av någon försäkring. Dock är tillgångarna betydligt säkrare i facket än i hemmet, där du heller inte är försäkrad. Mer om det längre ner.

Då ett normalt bankfacksvalv har 100-tals, kanske 1000-tals, bankfack så är det tämligen meningslöst att försöka råna dessa då banken inte kan öppna de individuella facken. Det är av säkerhetsskäl som banken inte har någon huvudnyckel. Även om det tar 2 minuter att forcera ett fack så måste man antagligen veta specifikt fack eller ha god tid på sig för att råna bankfack. Och det har man inte. Polisen må inte bry sig om vardagsbrottslighet, men bankrån rycker de fortfarande ut på. Även om man så bara har en lång vass pinne som vapen, och då med regional (piketen) och nationell insatsstyrka med automatvapen och allt.

Vid ett hemrån kan du vara glad om polisen ens hälsar på dig. Efteråt.

2. Försäkringsskydd av kontanter och investeringsmetaller i hemmet
Tillägg: Nedanstående är fel. Se senare inlägg. Hemförsäkringen skyddar investeringsmetaller om man försäkrat upp rätt, men kontanter skyddas bara begränsat enligt nedan.

Noll. Eller OK, hemförsäkringar verkar täcka in allt mellan 3000 och 5000 kronor i kontanter. Fast med en självrisk på säg 1000 - 1500:- SEK. Så har du 5000:- i hemmet och blir av med dessa betalar försäkringsbolaget kanske bara tillbaka 3500:-. Har du mer än det får du inte ett dugg för överskjutande del, och beroende på villkoren kan de även sänka ersättningen på övriga eftersom du genom att förvara mer kontanter i hemmet har agerat oförsiktigt.

Ädelmetaller för investeringsbruk omfattas inte alls av någon försäkring.

Hemrån mot företagare och kända samlare har blivit allt vanligare, och då kvittar det om du har sakerna inlåsta när någon stoppar en pistol i munnen på dig eller riktar den mot dina barn. Har man som företagare ett sk säkerhetsskåp för att skydda bokföringen mot brand så sätter man lämpligen koden till skåpet på en lapp på skåpet så alla rånare eller inbrottstjuvar kan öppna och titta efter att det bara är bokföring.

Kontanter och investeringsmetaller är fortfarande säkrare i bankfacket än i ditt hem, då de oavsett inte är försäkrade. Generellt.

3. Säkerhetsskåp
Du kan som privatperson köpa ett sk säkerhetsskåp för några tusenlappar. Det skyddar papper och metaller mot brand till husets tak brunnit upp och temperaturen inomhus faller (eller allt brännbart i din betonglägenhet brunnit upp), men skyddar inte datamedia om du inte köper till en databox.

Med säkerhetsskåp får du generellt en gratis försäkring första året på totalt 50 000:- SEK, varav högst 10 000:- SEK i kontanter. Efter första året får du betala någon hundralapp om året. Då jag inte förvarar något sådant i hemmet, bara bokföring, vet jag inte vad årskostnaden för en sådan försäkring är. Någon läsare kanske vet. Jag gissar iaf på någon hundralapp.

Då kan du alltså ha 10 000:- SEK och en 100g tacka guld (30 000:-) och ett Krugerrandmynt (10 000:-) i hemmet. Skall man ha mer än så så blir man alltså ändå oförsäkrad och kan lika gärna välja det oförsäkrade bankfacket. Skall du nu inte förvara bokföring utan kontanter i ditt säkerhetsskåp kan du välja den minsta försäkringsbara version du hittar, då det inte är mycket utrymme vi pratar om.

Banker ligger som bekant ofta centralt och inte isolerat i ett öde villaområde. Det går generellt inte att göra något fuffens med en bank utan att det märks, vilket inte gäller din bostad.

Vapenskåp är för övrigt sämre än säkerhetsskåp, då de inte är brandskyddade. Och som en polis har meddelat - du har inget ansvar att försvara ditt vapenskåp. Vid hemrån, lås upp och låt buset ta vapnen och låt polisen få problemen istället för att riskera liv och lem. Vapenskåp är bara tänkta att skydda mot inbrott, inte mot rån.

4. Värdeskåp
Nästa steg upp från säkerhetsskåp är ett sk värdeskåp som kan vara klassat för allt från 40 000:- i kontanter upp till miljonen.

Till skillnad mot säkerhetsskåp måste värdeskåp vara förankrade i byggnaden. Om det duger med din i trä byggda villa låter jag vara osagt, eventuellt krävs det betong. För vapenskåp under 150kg gäller dock förankring i bärande delar, inte specifikt betong tror jag. Inte för att två tjyvar inte kan lyfta 150 kg, speciellt inte med hjälp av en säckkärra.

Men för att försäkra ett värdeskåp måste du vara företagare. Och det är företagare med just värdeskåp som råkar ut för hemrån, vid vilket värdeskåpet ändå inte är något skydd. I praktiken måste värdeskåp vara förvarade i en ständigt larmad lokal för att vara meningsfulla.

Bättre att välja bankfacket alltså, även om du är egen företagare.

5. Kreativa lösningar
Nicole Foss pratade om ospecificerade kreativa lösningar för kontantförvaring då man inte kan lita på staten/bankerna (hårfin skillnad). Enda säkra, försäkrade metoden jag kan komma på är att posta ett värdebrev till dig själv på posten och sedan inte hämta ut det. Värdebrevet är försäkrat till önskat belopp och du kan antagligen låta det ligga på Posten i ett antal månader innan de returnerar det till dig själv. Sedan postar du bara om det. Blir iofs lite dyrt i längden, men försäkrat och skyddat hos Postens Företagscenter. Blir företagscentret rånat eller utsatt för inbrott får du ut värdet på ditt brev. Problemet med investeringsmetaller blir då om dessa stiger över försäkrat belopp, men då får man väl hämta ut brevet och posta om det med nytt värde...

Brev skyddas fortfarande av brevhemligheten, som även gör det när omöjligt en för polisen att öppna ett brev utan att åka dit. Till skillnad mot e-post som enbart skickas av och till terrorister och som myndigheterna har fri tillgång till.

6. Bank- eller värdefack från andra aktörer
Jag känner inte till någon annan aktör än banker som har bank- eller värdefack. Problemet är att det är tveksam lönsamhet på detta. Banken har redan lokalerna och har redan personalen. Även om det tar någon minut för bankpersonalen då och å så är det en enorm skillnad mot att ha ett mellan 11 och 15 bemannad anläggning specifikt för bank- eller värdefack.

Även med 500:- i årsavgift kanske det krävs 2000 fack för att det skall gå runt, och då blir det bara i större städer det kan bli aktuellt. Inte ditt närmaste bankkontor. Det går att göra sådana anläggningar idiotsäkra, med separata luftslussar för in- och utpassering, och personal som inte kan komma in från sin skottskyddade "kassa" till själva facket etc. Rent av så att bara en person kan vistas i lokalen åt gången, övriga får stå på kö till personen har gått ut igen med sitt passerkort. Lämpligen kan man dela upp lokalen i flera dellokaler. Men de måste också ligga centralt. Det går inte att likt Shurgard ha dem i ett om natten övergivet och ödsligt industriområde.

Bankkartellen är nog ganska säkra på att inga konkurrenter dyker upp. Vad man kan tjäna pengar på kan vara brandsäker off-site fysisk förvaring av databackup och bokföringsarkiv. Bokföring tar lite större plats, men för sådana tjänster kan man antagligen ta lite bättre betalt.

Iaf finns här ett uppslag för en driftig entreprenör inom säkerhetsbranschen, kanske ett vaktbolag som redan har personal som kan avvaras mellan 11 och 15 alla varddagar.

Slutsatser
Bankfack, bankfack, bankfack och bankfack. Även om du nu inte kommer vara försäkrad framöver, men det är du inte i hemmet heller.

Möjligen med ett hänglås på facklådan för sakens skull. Är den i plast utan bygel kan du vandalisera den och borra hål i lock och låda och trä igenom ett hänglås så du får dokumentation på om någon annan är där och snokar.

Är du egen företagare och Ferrariägare med egen ICA Maxi eller ICA Kvantum, så kanske du kan förvara dina privata kontanter och investeringsmetaller i ICA-butikens värdeskåp. Fast numera hanterar ju inte ens ICA kontanter utan de skyddas av extern kontanthantering direkt i kassorna. Så inte ens Ferrariägarna har något värdeskåp på jobbet längre.

Man bör antagligen se förbudet som en desperat åtgärd från bankerna för att kapitalisera sin inlåning. Swedbank erbjöd läsaren 2.68% i ränta om h*n låste sina pengar i tre månader istället för bankfacket. Men kontanter är ett mindre problem. Nästa steg är förbud mot ädelmetaller för att bekämpa att pengar investeras där istället i sådant som banken kan tjäna pengar på.

För övrigt så skall kontanter förbjudas i Örebro på fredag. Trots att det är ett lagligt betalningsmedel. Utmärkt möjlighet för örebroare att göra civilt motstånd på fredag alltså och envisas med kontanter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. "Enligt Sören Svensson på Brottsförebyggande rådet i Örebro finns det ytterligare skäl till att minska kontanthanteringen i samhället.
  – Omkring två tredjedelar av alla kontanter i samhället är svarta pengar. Det handlar om runt 60 miljarder. Den summan borde vara vit istället."

  två tredjedelar? Återigen beskylls den som vill använda kontanter för att vara skum...
  Men hur funkar det för folk med betalningsanmärkningar att få betalkort egentligen?

  SvaraRadera
 2. Men hallå, Lars, tror du inte NW(Z)O(G) och Bilderfrimuratti kan kopiera ett lås med nyckel om de behöver komma åt dina guldmynt?

  SvaraRadera
 3. Fast nu pratar vi verkligheten här. Nej, det kan jag inte tänka mig att de bryr sig om att göra för en liten nobody.

  SvaraRadera
 4. Efter att ha läst boken Midvintermörker blir man ju lite rädd.

  "skruvat upp skarvboxar och bränt, klippt och skurit kopparkablar för signalsystemet och teleförbindelserna och optokablar för telekommunikationer.
  - Sen har man skruvat på locken igen, kanske för att det skall ta längre tid för oss att upptäcka var kablarna skadats"

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.599622-misstankt-sabotage-mot-trollhattetagen

  SvaraRadera
 5. Jag säger ju att det är medvetna sabotage. Och extremt enkelt att åstakomma med mkt enkla civila verktyg som du inte kan gripas för om polisen visiterar dig.

  SvaraRadera
 6. När jag pratade med mitt försäkringsbolag (trygg hansa) sa de att ädelmetaller ingick i hemförsäkring till obegränsat värde.

  Troligtvis inte den bäst betalda medarbetaren på stället..

  SvaraRadera
 7. Skulle vilja resa till Örebro på fredag och shoppa loss för kontanter, bara för att vara anti. Tyvärr är jag upptagen på annat håll!

  SvaraRadera
 8. Jag ska shoppa lite extra kontant på fredag här i Örebro för er som inte kan komma förbi och göra detsamma, jag lovar =)

  _F_

  SvaraRadera
 9. Eftersom (mindre) hänglås är relativt enkla att öppna utan att det i efterhand går att se att det varit öppnat, skulle jag istället rekommendera att man förseglar lådan i sitt bankfack med säkerhetstejp (och noterar serienumret!).

  SvaraRadera
 10. Jag bor i örebro och ska fan handla små kraffs runt hela jvla stan på fredag..

  SvaraRadera
 11. Att posten ännu saknar operatörsansvar är förstås övergående. Det kommer säkert.

  SvaraRadera
 12. Appropå banker och kontanter. Jag är i färd med att köpa en bil (en mkt bränslesnål sådan) och säljaren vill ha betalt kontant. Förståeligt. Men eftersom banken vill ha en hel vecka(!) på sig att få fram _mina_ kontanter så kommer jag att få åka på turné runt stadens alla bankkontor och ta ut 15000 åt gången. Över disk, för i bankomater kan man inte ens ta ut det belopp jag behöver spritt över en hel månad(!).

  SvaraRadera
 13. Går att försäkra sitt guld/silver i hemmet!

  Har pratat med If och dom har lagt upp en specialförsäkring som ett tillägg på hemförsäkringen vilket är för myntsamlingar (=gamla svenska cirkulerade mynt med silver i)... Har försäkrat upp till ett värde på 100000SEK och det gick på ca1000lappen/per år.

  Dom frågade om jag hade det inlåst i kassalåda hemma vilket jag har!

  Mvh/FUBAR

  SvaraRadera
 14. Varför skulle investeringsguld som var köpt privat och förvarades i hemmet inte omfattas av hemförsäkringen?

  Så vitt jag vet så omfattas det alldeles utmärkt av de flesta bolags försäkring och då har jag 10 års branscherfarenhet.

  Det betraktas dock som stöldbegärlig egendom men det har ingen betydelse för hemmaförvarad egendom. Det skulle heller inte bedömas som oaktsamt att förvara guldet hemma så nedsättning komemr heller inte i fråga i dagsläget.

  Upp till bevis om varför det inte ersätts?

  SvaraRadera
 15. @anonym 00:35

  Pengar kastade i sjön. Guld eller silver är inte myntsamling förutsatt att det inte är i myntform. Rena tackor eller investeringsguld omfattas av din hemförsäkring.

  Självklart kan du teckna en sådan men det är extra pengar för ett skydd som du redan har i grundskyddet.

  SvaraRadera
 16. Bra DL. Vill gärna ha referenser från Cornu :)

  Uppenbarligen så hävdar åtminstone försäkringsbolagen det.. har för mig att de sa något i stil med "upp till 10 000:- på ens person, obegränsat i hemmet"

  SvaraRadera
 17. Tack för denna information!

  Ska prata med mitt försäkringsbolag angående villkoren.

  SvaraRadera
 18. Tja, vad försäkringsbolagen säger och vad de betalar ut är väl två olika saker? Säg att du har investeringsguld för 500 000:- i hemmet och detta blir rånat/inbrottstjyvat?

  Tror du att försäkringsbolaget bara betalar ut sådär rakt av utan att börja bråka?

  Dels måste du ju försäkra upp ditt lösöre om du inte har en generellt försäkring som täcker allt, och visar det sig att du försäkrat ditt lösöre för lite så reduceras ersättningen som normalt. Ex: Ditt guld blir stulet och försäkringsbolaget räknar igenom hela ditt hem. De kommer fram till att ditt lösöre är värt 1.5 MSEK, inklusive guldet, men du ahr bara försäkrat till 750 000:-, dvs 50%. Därmed betalar de också bara ut 50% av det stulna beloppet, dvs 250 000:-.

  Efter några år och eventuellt vändor inför domstol...

  Försäkringar är öht rätt överdrivna. När man väl behöver dem får man inget för dem.

  Sedan måste du även ha papper och antagligen även fotobevis på att du hade guldet, inklusive serienr för alla tackor etc. Hur man än vrider sig har man ändan bak. Skulle inte lita för 5 öre på någon anonym försäkringsanställd här.

  Sedan har man också gråzoner, investeringsguldmynt? Är de investeringsguld eller en samling? Måste du enbart ha fyrkantiga tackor för att försäkringen skall gälla? Krugerrand (mfl) är dessutom lagligt betalningsmedel och kan räknas som valuta/kontanter om försäkringsbolaget vill det.

  Så min utmaning till D.L. är att hitta en kund som fått större belopp investeringsguld (>10 000:- SEK) stulet/rånat ur sitt hem och fått ut 100% på hemförsäkringen, och få den kunden att träda fram. Så vi vet vilket försäkringsbolag vi skall välja.

  SvaraRadera
 19. Jag skulle vilja påpeka att det är skillnad på att det inte omfattas enligt villkoren, vilket du ursprungligen hävdade, och att du eventuellt kan få en hel del problem på halsen om det visar sig att du hade guld för en miljon i garderoben.

  Självklart måste du räkna in guldvärdet i ditt försäkrignsbelopp, precis som med all annan egendom och du lider givetvis även av riskerna med underförsäkring. Men det gör du ju med släktjuvelerna och nya plasman också.

  Ja det finns gråzoner, men nu pratade vi väl ändå investeringsguld och inte tex krugerrand? Givetvis måste du kunna styrka innehav, det behöver du för all egendom även om försäkrignsbolagen ofta struntar i underlag när det kommer till normala produkter man äger privet och har i hemmet.

  För egen del har jag aldrig sett en kund som fått inbrott och fått investeringsguld för stora belopp stulet. Men så jobbar jag inte som skadereglerare heller.

  Ni behöver absolut inte lita på mig om ni inte vill. Jag lyfte enbart fram att investeringsguld omfattas av din hemförsäkring utan att du behöver betala extra pengar.

  Informationen gör ni som ni vill med.

  SvaraRadera
 20. Problemet är att Krugerrand är investeringsguld, värdet är finguldvärdet. Men om ett försäkringsbolag tjänar på det kan man räkna med att de dömer att det är en myntsamling.

  En annan aspekt är att det finns ett varierande marknadsvärde på guldet. Det gäller att ständigt se till att du inte är underförsäkrad.

  SvaraRadera
 21. Kruggerrand kanske var ett dåligt exempel. Det skulle väl snarare kunna klassas som kontanter då det är ett legalt betalningsmedel(?). Myntsamling skulle det aldrig kunna bli enligt min mening.

  Marknadsvärdet varierar på all din egendom, guldet beter sig inte annorlunda än vigselringen, matsilvret eller hemmabioanläggningen. Olika egendom fluktuerar uppåt och neråt.

  Det finns ju bolag idag som erbjuder äkta fullvärde, där löper du aldrig risk att vara underförsäkrad. Det finns andra bolag som erbjuder "fullvärde upp till X kr" där löper du heller ingen risk att vara underförsäkrad. Dock måste värdet X vara större än ditt ersättnignsanspråk totalt vid ett enskilt skadetillfälle.

  Jag instämmer i att du kan få problem men det kan du få med allt som ligger utanför vad en vanlig svensson har i hemmet. Då kommer nämligen kraven på att styrka innehav in i bilden. Kraven på att styrka innehav ökar i takt med vad som är normalt och värdet på egendomen i fråga.

  Men jag ska inte tråka ut er med detta då jag verkar anses vara jävig. Men om nån har en fråga så svarar jag givetvis på den efter bästa förmåga.

  SvaraRadera
 22. ok great

  några år kvar innan ens metaller börjar vara värda miljonbelopp i fiat.

  dela upp/gömma/gräva ner känns säkrare och billigare än så länge

  SvaraRadera
 23. Har nu ställt frågan till fyra stora försäkringsbolags presstjänster, så får vi se vad de säger i frågan om investeringsguld/silver, hemförsäkring, vad som är myntsamling och vad som är kontanter.

  SvaraRadera
 24. Och vad sa de?

  SvaraRadera
 25. Publicerad 22 oktober 2011
  En mängd bankfack kan ha länsats

  I nära 20 minuter fick bankens chef sitta på trottoaren med ett automatvapen riktat mot sig. Samtidigt ägnade sig två rånare åt att länsa bankfack och leta fram de kontanter som fanns åtkomliga.

  www.dt.se/nyheter/dalarna/1.4027273-en-mangd-bankfack-kan-ha-lansats

  Nej, eget kassaskåp ska det vara! Det finns inget som effektivare avleder tjyvarnas uppmärksamhet från att rota igenom botten av smutstvättskorgen där guldet ligger, än åsynen av ett riktigt stadigt kassaskåp!

  SvaraRadera
 26. Värdebrev/rek brev ligger i 14 dagar innan de skickas tillbaka till avsändaren.

  SvaraRadera