Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2011-04-12 06:48

Hjältarna i Knivsta kämpar vidare

Kommer ni ihåg hjältarna i Knivsta, Fredrik Sjöberg (m) och Boo Östberg (c)?

Det finns en 123 steg lång presentation de gjort i kommunen för den som vill bläddra igenom. Mestadels inget nytt för bloggens läsare, t ex finns min graf över peak oil exports med.

Vad de däremot har tagit fram är att koppla ihop begreppet biflation med peak oil i nedanstående grafer som enkelt förklarar det jag om och om igen skriver - oljebristen ger symptomet högt oljepris, och bristen knäcker ekonomin vilket skickar ner oljepriset. Detta kommer upprepas om och om igen, medan ekonomin hela tiden när lägre och lägre bottnar som sämst.


Annat av intresse är vad för åtgärdsplan Knivsta har mot peak oil, vilket börjar på steg 93 med Knivsta kommuns energistrategi (sammanfattning) som antogs den 17:e februari i år.

Det handlar om konkreta och enkla åtgärder inom sådant som en kommun kan påverka - kollektivtrafik, pendelparkeringar, cykelvägar och tillsammans med andra aktörer främja närturism, friluftsliv och kontorshotell för distansarbete. Ökad lokal matproduktion med torghandel och kolonilotter, lokal energiproduktion och energibesparingar osv.

Det finns alltså fortsättningsvis alltjämt en svensk kommun som är medveten om peak oil och där (borgerliga) politiker aktivt arbetar för att ta åtgärder för att framtidsanpassa kommunen. Nämligen Knivsta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. God läsning! Har skickat över till min gode vän kommunalrådet (som tyvärr bor och styr i en helt annan del av Sverige...) för vidare läsning.

  SvaraRadera
 2. Bra presentation !

  SvaraRadera
 3. Ingenjören2011-04-12 11:56

  Mycket uppmuntrande att se att det även finns borgerliga politiker som tar peak oil och på allvar. Många förväxlar tyvärr insikten att det är önskvärt med ständig tillväxt med åsikten att det är möjligt. All heder åt Knivsta Kommun!

  SvaraRadera