Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2011-04-26 16:20

Guld för 300kkr stulet ur bankfack - polisen avskrev omedelbart ärendet

Via bloggaren Viktualiebrodern blir vi uppmärksammade på en artikel hos Stampen/VLT om en stöld av 1.5 kg 18-karats guld ur ett bankfack.

Banken ifråga är Swedbank i Bäckby/Västerås.

Visa större karta
Banken vägrar säga något om hur det kan gått till, med hänsyn till banksekretessen och polisen avskriver därmed omedelbart ärendet.

Att t ex ta fingeravtryck på innerboxen eller begära ut kameraövervakningen från banken faller förstås inte polisen in alls, trots att det bör vara ett ganska lättlöst brott. De enda som bör ha tillgång till nyckeln plus bankfacksnumret ifråga bör vara närstående till innehavaren, alternativt bankpersonalen själva. Kameraövervakningen bör därmed ge svar på vem som är skyldig, eventuellt bekräftat med fingeravtryck.

Men se det gör inte polisen. Polisen avskriver utredningen och hänvisar till att banken inte vill säga något. Och banken säger inget för polisen har inte frågat något. Det rör sig trots allt om ett brott mot en privatperson, dessutom med invandrarbakgrund.

Det finns en alternativ förklaring. Eftersom bankfacksägaren är invandrare kan banken bestämt sig för att det som finns i bankfacket är till för att finansiera [t-ordet], och då tagit innehållet i beslag, något de inte skall underrätta kunden om.

En tredje variant är att det är ett försäkringsbedrägeri, och då borde det också framgå rätt snabbt och enkelt av kameraövervakningen och polisen kan förbättra sin statistik över lösta brott.

Väsentligt här är iaf att ett bankfack alltså är exakt noll skydd, då vare sig polis eller bank tänker lyfta ett finger för att bistå i att utreda brottet. Det finns viktigare saker, t ex någon utbildning i genuskunskap eller kanske fika?

Ni som har bankfack, se till en början till att aldrig förvara er nyckel tillsammans med bankfackets nummer, även om det går att fråga banken "jag har glömt bort vilket nummer mitt fack har", så svarar antagligen banken på den frågan. Det andra är att eventuell bankfacksnyckel bör vara inlåst, men man kan förstås misstänka att banken sitter med en huvudnyckel som de tiger tyst om. Så man skall sätta värde- eller säkerhetstejp (inte hänglås, tack J. En snabb Google-Fu ger vid handen att 50 säkerhetsetiketter kostar en hundralapp.) på innerboxen till sitt bankfack så att det framgår om facket har öppnats utan ens egen närvaro. Numret på säkerhetstejpen skall förstås också antecknas så inte någon annan bara sätter dit ny tejp.

Nu framgår det inte i den här osannolika historien om kunden har fått någon ersättning från någon försäkring. Notera också att banken har brustit i sina rutiner och inte loggat när bankfacket har öppnats, inte ens när innehavaren själv öppnat bankfacket.

Nej, får inte kunden ersättning bör man nog omgående fixa fram en advokat och en privatutredare, dvs en fd polis som för att få utreda brott sagt upp sig och gör förundersökningar i privat regi istället, mot betalning. Det är så rikare personer får brott utredda och en de facto segregation mellan fattig och rik när det gäller polisutredningar. Fast en färdig förundersökning hindrar ju inte att polisen ändå avskriver ärendet omgående. Orkar liksom inte...

Bankfacksstölder åtnjuter samma resurstilldelning som bostadsinbrott, dvs inget tagande av fingeravtryck och omedelbar avskrivning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Sedan jag hade turen att läsa detta så har jag nu valt att stänga mitt fack. Tanken är ju att känna trygghet och det gör jag inte med tanke på dels detta och ditt föregående inlägg. Börjar faktiskt bli pinsamt att jobba på bank.

  SvaraRadera
 2. Magnus Redin2011-04-26 16:51

  Ingenting i artikeln tyder på att banksekretessen har kommit i vägen för polisutredningen vilket givetvis vore absurt.

  Men det är märkligt att en så stor stöld avskrivs, sådant skall utredas även om de som kanske har drabbats är riktigt läskiga individer som kanske är brottsliga eller bara grälande familjemedlemmar.

  Att plocka av brottslingar deras tillgångar är skitsmart brottsbekämpning som givetvis skall göras helt öppet.

  SvaraRadera
 3. Bäste c-pia!
  Hur bevisar man att guldet verkligen fanns i bankfacket?
  Om ont uppsåt från kundens sida torde det vara tämligen enkelt att lura en övervakningskamera!
  Vad säger försäkringsbolagen?

  SvaraRadera
 4. Så genom detta kan man säga att banken stöttar kriminalitet. Det funkar så länge det är åt det hållet eller?

  SvaraRadera
 5. Cornu det går aldrig att bevisa vad som finns i ett bankfack så jag tycker verkligen inte vi andra ska stå för fiolerna via försäkring. Jag känner folk som tappat sitt guld lägligt innan thailandsresa på 6 månader, lyckligtvis har de (försäkringsbolagen) blivit hårdare.

  SvaraRadera
 6. Guld i bankfack. Perfekt om man inte vill redovisa tillgångar för ex. socialtjänsten.

  SvaraRadera
 7. Skulle jag vara bankföreningen så skulle jag se till att själv rigga det hela!

  Folk blir rädda och tar ut värdesaker, guld och kontanter och sätter in på banken istället. Alla som funderar på att vikta om till guld tänker en extra gång och låter kontanterna stå kvar på kontot. Tillsammans med den nya lagen om kontanter i bankfack så rinner det in miljarder till bankerna till mkt låg räntekostnad.

  Ej konspiratorisk

  SvaraRadera
 8. Ledsen att göra dig besviken Cornu, men polisen tar faktiskt fingeravtryck vid bostadsinbrott. I alla fall i Stockholm...

  SvaraRadera
 9. Fjasco:

  Det låter ju jättebra, förstår inte varför någon skulle bli besviken över det. Om det var tvärtom däremot...

  SvaraRadera
 10. Från artikeln:
  "Bankfacksstölder åtnjuter samma resurstilldelning som bostadsinbrott, dvs inget tagande av fingeravtryck och omedelbar avskrivning."

  SvaraRadera
 11. Fjasco, var det en rik stockholmare? Äsch, alla stockholmare är ju rika. Vet folk som inte ens fått ett tröstbesök när de haft inbrott.

  SvaraRadera
 12. Bankpersonal har ALDRIG nyckel till kundernas bankfack. Två nycklar finns till ett bankfack och dessa två ansvarar bankfacksinnehavaren själv för.
  Det är ojust att du sprider den här uppfattningen. Alltså att bankpersonal kan smyga in och nalla saker i kundernas fack. Jag har för mig att du antytt något liknande tidigare. Har du något särskilt otalt med bankfolk?

  SvaraRadera
 13. Cornu, nä det var en Stockholmare med stora skulder..
  Alla Stockholmare har ju stora skulder vet du väl :P

  SvaraRadera
 14. 18:52 Läs bankens svar i artikeln och fundera på vad de har att dölja.

  SvaraRadera
 15. 18:47

  Det verkar vara det normala. Sist jag hade inbrott och anmälde så fick jag frågan om jag ville att någon skulle komma och titta. När jag rätt bestämt sa att det ville jag så fick jag en djup suck och kommentaren; jaja, vi kommer väl någon gång under dagen då.

  Patrullen som kom dit gick ett varv och konstaterade rask att spaningsuppslag saknas som det heter och att det inte gick att göra något. Fotavtrycket under det uppbrutna fönstret kunde ju vem som helst ha satt där så det fanns det ingen anledning att dokumentera.

  För vardagsbrottslighet fungerar polisen bara som en funktion att få ut en kopia på en anmälan för att lämna till försäkringsbolaget. Det polisiära arbetet är helt nedlagt.

  SvaraRadera
 16. I alla fall tycker jag inte att du skall hacka på och mer eller mindre beskylla bankpersonal för att stulit guldet. Jag har läst bankens svar och kan möjligen tänka mig att det slarvats med id-kontrollen. Förresten, vågar man överhuvudtaget ifrågasätta om identiteten verkligen stämmer på en person av icke-ursvensk etnicitet. Det kan lätt leda till att man, banken i det här fallet, kan bli beskylld för att ha kränkt någon. Du kanske skulle pröva på att praktisera i bank en tid.

  SvaraRadera
 17. Om detta är ett tecken på en ny policy, så gäller det att skaffa sig vapenlicens snarast.

  SvaraRadera
 18. Det här känns väl lugnande?:
  http://di.se/Artiklar/2011/4/26/233869/Svenssons-buffert-60000-kronor/

  Krax krax

  SvaraRadera
 19. Så varför är säkerhetstejp bättre än hänglås? menar du att de ska dyrka upp hänglåset och sedan sätta tillbaka det efteråt?

  /dd

  SvaraRadera
 20. F.d. Bankanställd2011-04-26 23:26

  Instämmer med Anonym 18:52, bankpersonalen har aldrig tillgång till bankfacken. Kolv med två st. nycklar kommer i förseglad box från leverantör, ex. Rosengrens/Gunnebo och sätts i facket då det öppnas (tillsammans med kunden) och nycklarna lämnas till kund som skriver på kontraktet. Inga konstigheter.

  SvaraRadera
 21. Att polisen inte utreder är väll inte överraskande, vare sig viljan från ledningen finns ej heller kompetensen hos den genomsnittlige polisen.
  Såvitt jag har förstått så tas endast fingeravtryck om föremålen som är stulna övergår ett visst värde 150k vill jag minnas men är inte als säker.

  SvaraRadera
 22. Jag förvarade min mammas guld i bankfacket år '99 och SEB banken flyttade till nya lokaler (själv hade jag fått en påminnelse om flytt till min gamla adress fastän jag gjort flyttanmälan). När jag återvände till Stockholm efter jobbsejouren i Göteborg så sa dem att mina tillhörigheter fanns på SEB Sveavägen. Åkte dit för att hämta dem tillbaks till bankkontoret i norrort. Skrev på en lapp om att jag tagit emot en förseglad låda öppnade på plats och jämförde med innehållslistan de skrivit.
  Det saknades 2 armband av mammas guld och det gick i inte att tala med dem på plats , det skulle klagas skriftligt.
  Min mamma sa att det inte gjorde nånting och att hon kunde ha kommit ihåg antalet fel (allt för att skydda mig , sen frågade hon mig försiktigt att det gjorde ingenting om jag använt guldet för att jag behövt pengarna bla bla).
  Jag överklagade skriftligt och inget hände, allt glömdes bort även av oss.
  Då var man en ung dum invandrare som inte visste hur man skulle göra sig hörd (kanske ropat på tidningarna ?).

  SvaraRadera