Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-04-24 17:45

Fracking hell

Fossilgaslobbyn, ledd av Sydkraft E.On, som vill göra Sverige beroende av i förlängningen rysk fossilgas har nu vunnit en stor seger när det svenska fossilgasnätet skall byggas ut.

Ett sätt att utvinna fossilgas på, som går starkt framåt i takt med att konventionell gas sinar, är från sk skiffergas (eng shale gas), något som t ex får tunneln genom Hallandsåsen att framstå som ett miljöprojekt vad gäller skador på grundvatten och miljö.

Fracking är en teknologiskt fantastisk metod där man trollar med knäna, vilket jag har beskrivit tidigare. Men det är lätt att bli förblindad av själva utvinningstekniken och missa vad som sker med omgivningen.

För en lite tillnyktrad vy på det hela rekommenderas nedanstående dokumentär som tar 17 minuter av er tid.

Detta är i allra högsta grad relevant för Sverige, då Shell prospekterar efter fossilgas i Skåne. Speciellt som vi i Sverige är vana vid att kunna dricka vårt grundvatten... Man har ner ca 20 000 liter (5000 amerikanska gallons) giftiga kemikalier i varje gasbrunn, inklusive men inte begränsat till etylenglykol, etylhexanol, formaldehyd, borsyra, metanol, isopropanol mm. Tusentals liter per brunn.

Att fracking är tillåtet och används visar egentligen bara hur desperat energisituationen egentligen är så här efter peak oil.

Alla skåningar bör åtminstone se dokumentären. Notera att det finns en mycket stark och välfinansierad fossilgaslobby som gör allt för att förneka detta. Så skall ni försvara metoden, se till att få betalt för det före ni skriver...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Cornu:

  Fra Sydsvenskan:

  Det blir ingen gasutvinning i Skåne. Shell har precis meddelat Bergsstaten att man inte går vidare med sitt naturgasprojekt.

  – Analyserna är nu klara och resultatet är detsamma från alla tre provborrningarna. Innehållet av naturgas är väldigt litet. Det finns ingen möjlighet att producera naturgas, säger Henry Carlsson, informatör på Shell Exploration & Production AB.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1421866/Ingen-gasutvinning-i-Skane.html

  //Kjell

  SvaraRadera
 2. Utmärkt. Kemikalierna kommer dock antagligen hamna i Östersjön, bl a då metoden skall användas i Polen.

  SvaraRadera
 3. I Stockholm med närförorter har man sedan många år successivt stängt ner gasnätet, som funnits sedan 1850-talet. Från 259 000 till ca 80 000 abonnenter. Gasen är nu en blandning av naturgas och biogas. Biogasen kommer från närliggande reningsverk och kommer att bli den klart dominerande delen av gasen framöver.

  Befarar att det framförallt beror på att elleverantörerna vill minska konkurrensen bland matlagnings- och uppvärmningsalternativen.
  Det är svårt att koppla på gasledningar som är uppbrutna/avgrävda.

  Det blir antagligen som med spårvägen, den las ner men sedan återuppstår den men då till extremt stora kostnader. Men hur var det nu, infrastruktur är investering enligt nationalekonomerna. Att sluta använda "uttjänt" (=avskriven) infrastruktur är ingen kostnad...

  SvaraRadera
 4. Hmm, jag visste inte att man sprutade ner kemikalier när man utvann gas. Man lär sig något nytt varje dag:)

  Nu ska jag till Ica och se om där finns något roligt att odla i. Börjar faktiskt med vitlök. efter ditt inlägg:)

  SvaraRadera
 5. Skåne har effektbrist sedan Barsebäck lades ner, vindsnurrorna har inte löst problemet och nu får de betala mer för elen istället som tack.

  Hur kan man avveckla innan man har fullgod ersättning? Typiskt grönsaker, tänk med f*ttan..

  SvaraRadera
 6. Fy F. Detta var otäckt att se. Ska skicka runt URLen till så många jag kan. Efter detta kan man verkligen fråga sig vem som egentligen är (t-ordet)!

  Tänker på reportaget om Påskön, där man hemföll åt kannibalism efter att man förbrukat alla träd och inte kunde bygga kanoter till fisket. Matbrist/proteinbrist - kannibalism. Befolkningen som låg på 50.000 inv. blev till 2-3 tusen.

  Detta är ju att förbruka/förstöra dricksvattnet i enorma områden, vatten som sedan rinner ut i haven!

  SvaraRadera
 7. Betr effektbristen i Skåne: den kommer att lösa sig efter den 1 nov, då landet indelas i fyra energiområden. Skåne, och södra Sverige hamnar i det dyraste området. De energipriser vi sett hittils kommer att upplevas som MYCKET LÅGA, jämfört med hur det blir sedan. Inga företag kommer att kunna vara kvar i södra Sverige, och invånarna kommer att flytta, efter att de först ruinerats. Så effektbristen i södra Sverige kommer att vara historia efter några år.

  SvaraRadera
 8. För den som vill se mer kan jag rekommendera dokumentären Gasland.

  SvaraRadera
 9. Äkta Battlestar Galactica vibbar!
  Kanske kan användas i det här sammanhanget också?

  "No Fracking way!"

  http://www.youtube.com/watch?v=r7KcpgQKo2I

  SvaraRadera
 10. Magnus Redin2011-04-24 19:45

  Jag försvarar inte utvinning av skiffergas men jag försvarar gärna byggande av gasledningar.

  Ett glest nätverk av högtrycksledningar med ganska liten diameter till alla större orter, genom alla större jordbruksbygder och längs med större vägar och längs med norrlandskusten vore perfekt för att distribuera biogas till gasfordon och industrier som använder metan som råvara och distribuera gas från rötningsanläggningar och biobränsleförgasare. Det är en perfekt investering att göra nu och fortsätta driva 20, 50, 100 år efter peak oil.

  Gasen i ledningen kommer knappast att bli billig och hota flisen från skogen, den blir dyr Rysk, Norsk och biogas och det mesta av den fossila delen kan komma att anlända som kyld flytande gas, LNG. Ett sådant ledningsnät borde vara klart ungefär när den Danska nordsjögasen är slut.

  LNG är vidare ett bra fartygsbränsle och kan lagras för säg tre månaders beredskapslager i alla större hamnorter. Jag tror att naturgas och LNG kommer att spela en övergående roll nu när oljan sinar men det gäller att vara försiktig med att överinvestera i grova ledningar eller finmaskig distribution.

  Förr var naturgasen billig och ett alternativ till kärnkraft och ett dödligt hot mot biobränslen från skogen men vem skulle vilja rea bort gasen nu när oljan sinar? Och om det skulle ske är det ett utmärkt tillfälle att beskatta...

  Den här idén har jag förresten torgfört lite här och där under fem år.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker det verkar som om den här regeringen är rädda för oss väljare. Först smyger de igenom Lissabonfördraget och nu detta valsvek.

  Rysk fossilgas vill jag betacka mig för. Den fällan är alldeles för uppenbar.

  Jag har svårt att tänka mig att vi kan producera sådana mängder biogas att vi behöver ett utbyggt gasnät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biogasponteialen i Sverige upgår till ca 14 TWh för rötrestprodukter och till ca 60 TWh för skogsavfall genom förgasning. (Fordonsflottan i Sverige idag kräver runt 100 TWh )

   Detta är många gånger större än vad gasnätet kan klara av idag och gasnätet är dessuutom bara utbyggt längs västkusten. Det är dock viktigt att vi ser till att hålla nätet som ett biogasnät och inte som ett naturgasnät. För att uppnå detta krävs det ordentliga satsningar på biogasanläggningar och biogasmackar i hela landet. SAMT: en utbyggnad av gasnätet så det täcker större delar av landet.

   Radera
 12. Magnus Redin2011-04-24 21:40

  Vet ni om att vi importerar mycket olja från Ryssland? Det är ok så länge som man inte är beroende av dem.

  SvaraRadera
 13. Vi som följer bloggen är medvetna om oljeimporten från ryssarna. Det känns inte bra. Ändå sämre känns det om skall importera fossilgas också. Beroendet ökar. Och med tiden kanske vi blir beroende. Iom att resten av europa är beroende av ryssgasen bör vi nog ta det lite lugnt.

  SvaraRadera
 14. @ Magnus Redin

  Problemet är att LNG måste vara konstant kylt till ca 162 minusgrader. En något energiintensiv process skulle man kunnna uttrycka det.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquefied_natural_gas

  Ungefär som clean coal eller etanol, ett irrelevant brus i informationsflödet som man bäst ignorerar. Högeffektiva solceller är det enda som kommer ge substantiell effekt, om inte den kalla fusionen nu är verklighet.


  Förresten alla som använder det Orwellska nyspråksordet naturgas. Det finns inget som heter naturgas. Det heter FOSSILGAS.

  SvaraRadera
 15. För den som är riktigt intresserad och vill fördjupa sina kunskaper

  Hämtat från New York State Department of Environmental Conservation


  www.dec.ny.gov/docs/materials_minerals_pdf/GWPCMarcellus.pdf

  Presenterat The Ground Water Protection Council
  2008 Annual Forum
  Cincinnati, Ohio
  September 21-24, 2008

  För den skull inte sagt att det kan få svåra konsekvenser om det går galet...men det gör det också med så mycket annat...

  SvaraRadera
 16. Förlåt...glömde...

  När det inte går som det är tänkt... finns ju alltid fula fiskar som kör eget race naturligtvis...

  www.binghamtonsustainability.org/files/gas/The%20River%20Reporter_What%20Is%20In%20That%20Fracking%20Fluid.pdf

  Vådliga ämnen finns dock runtomkring oss vare vi vill eller inte i alla fall... om man inte vill flytta ut på landet och leva helt organiskt förstås...

  Annars kanske man kan nyttja lite snällare ämnen för att kompensera med de 0,5% vådliga kemikalier som används...

  http://seekingalpha.com/article/261080-in-search-of-green-fracking-fluids-flotek-tetra-technologies-newpark

  Antar att sista ordet inte är sagt...

  SvaraRadera
 17. For er som vet - kan man jamfora shale gas med olja fran oljesand?

  SvaraRadera
 18. Hänvisar till http://www.worldenergy.org/documents/ser2007_final_online_version_1.pdf sid. 41-145...

  Trevlig läsning!

  SvaraRadera
 19. Tack Cornucopa för ett som vanligt mycket intressant och folkbildande inlägg! Jag läser regelbundet din blogg med stort intresse och påminns då ständigt om värdet av fria medier.

  SvaraRadera
 20. Energifrågan är mänsklighetens största fråga och den behandlas helt nonchalant. Det löser sig..det är inställningen hos majoriteten.

  Vad utgörs av oljeimporten, tja ca 300 000 fat per dag i detta land.

  Det är som jag förstår mer energi än alla 10 reaktorer tex.

  Vissa vill lägga ner reaktorerna och skrota oljan samtidigt, det heter att vi kan spara energi..

  De gröna talibanerna nämner förnyelsebar energi, men inte hur det ska täcka fossil olja+fissionskraften. Samtidigt vill man öppna gränserna och öka befolkningen ännu mer.

  Plus och minus får de flesta lära sig i skolan, men de gröna verkar ha en matematik helt olik andras. Grönsaker, vegeterande hobbyexperter. Synd att de har så stort inflytande i viktiga frågor.

  SvaraRadera
 21. "Energifrågan är mänsklighetens största fråga och den behandlas helt nonchalant. Det löser sig..det är inställningen hos majoriteten."
  Det stämmer. Hur löser du den själv?
  Av resonemanget som följer uppfattar jag det som att det är miljömuppar som skall ha svaret och lösningen på problemet? Alla och envar har ansvaret för val av politiker, utsläpp, resurslöseri m.m. Läs gärna lite om Nicole Foss.

  "Samtidigt vill man öppna gränserna och öka befolkningen ännu mer." Röstade du på SD? Sluta flyga, sluta tanka bilen direkt. Pengar för fossilbränsle hamnar hos Saudi-Arabien och spridandet av islam och wahabbism. En moské nära dig blir snart verklighet.

  Nä, allvarligt. Alla måste hjälpas åt att spara energi och ställa om till ett mer fossilfritt samhälle. För jobben, familjen, grannarna osv. Det måste göras tillsammans SD, KD, vänster, miljömuppar m.m.

  SvaraRadera
 22. Filmen ovan finns även med svensk text här: http://www.youtube.com/watch?v=kyrahZYFa-8 Den är väl värd att se!

  SvaraRadera
 23. Naturgas har fördelar och nackdelar. En stor fördel är att miljöpåverkan är mindre än för olja och kol, en annan fördel är naturgasen är billig och förväntas vara fortsatt billig de närmaste tio åren, mycket tack vare skiffergasen. Elproduktion från naturgas är det kraftslag som idag växer kraftigast inom EU om man inte räknar det totalt meningslösa värdet för "installerad effekt", där vindkraft av uppenbara skäl vinner (stora subventioner och liten kapacitetsfaktor, dvs hög installerad effekt och liten verklig effekt).

  Så för miljön kan alltså naturgas vara ett bättre alternativ än olja och kol, och några statliga subventioner för utnyggnad behövs inte. Samtidigt är risken att man skapar ett nytt importberoende av ett fossilt energislag och väljer att satsa pengar på fossil naturgas snarare än andra alternativ. Möjligen så skulle man kanske kunna beskatta naturgasen olika beroende på användningsområde?

  Att bygga naturgasnät för att distribuera biogas är dock inget annat än önskedrömmande eftersom det helt enkelt är oekonomiskt att distribuera den småskaliga biogasen med nät byggda för naturgas. För den småskaliga producenten är det i första hand mest attraktivt att producera el och värme med biogasen, i första hand för egen konsumtion.

  SvaraRadera
 24. Ta 5 års subventioner från vindkraft och investera detta i borrhål för djup geotermisk energi. 130 gradigt vatten, värme från jordens kärna inte solenergi i marken.

  25 MW per borrhål och 50 års livslängd. Det skulle spara skog om inte annat.

  SvaraRadera
 25. Koll på denhär dokumentären ist om ni är interesserade .. .. . http://svtplay.se/v/2544866/dox/gasland

  SvaraRadera
 26. Att Jänkarna kan använda en så korkad metod som "fracking" för att utvinna skiffergas förvånar mig inte.
  Men så korkade är väl inte vi Europeer?

  SvaraRadera