Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-03-14 16:19

Toth om Midvintermörker och svensk försvarspolitik

Min liberale bloggranne, tillika kreatören av min bok Midvintermörkers omslag, Attila Toth från tecknare.se har nu sträckläst själva boken. Han bör ha fått boken i fredags eftermiddag och har nu lagt ut ett omdöme på sin blogg, så det lutar åt sträckläsning.

Omdömet om själva boken ifrån det läsvärda blogginlägget som har titeln Östersjön - fredens hav återger jag nedan.

"Wilderäng ställer den obehagliga frågan om vad som händer när en diplomatisk kris urartar och vi blir tuktade av den mäktiga grannen i öster?

Många menar att ett ryskt anfall är fria fantasier, men den som är det minsta bevandrad i historia vet att freden har statistiken emot sig. Förr eller senare uppstår kontroverser och konflikter.

Mot bakgrund av de senaste årens försvarsnedläggningar och Gotlands alltmer utsatta läge målar författaren upp ett dystert scenario. Boken är mycket dramatisk, och även om den bygger på många militärtekniska detaljer så kan även en gröngöling som jag hänga med. Vi får följa med ett antal personer, militärer, poliser och den tillförordnade statsministern under ett dygn som omvälver Sverige. Jag tänker inte ge mig in på en utförlig recension utöver det att boken är läsvärd, spännande och mycket tankeväckande."


I övrigt fokuserar blogginlägget på den svenska försvarspolitiken i stort och liberala funderingar kring vart Sveriges statsbudget tar vägen. Ett citat:

"Notera att det INTE är de grundläggande samhällsfunktionerna utbildning, vård, inre och yttre försvar, eller rättssäkerhet som kostar mest, nej, det är socialt skydd som tar den största biten av kakan. Staten har förvandlats till ett tvångsförsäkringsbolag."

Vi pratar alltså här inte om en libertarian som förespråkar en nattväktarstat, eftersom utbildning och vård räknas upp som grundläggande samhällsfunktioner ovan.

Det finns en koppling här till den aktuella situationen i Japan. Nu ropas det nämligen på den ändliga ryska fossilgasen som Europas räddning, trots att inte ens Norge tillsammans med Ryssland kan försörja EU med gas efter år 2030. Men trots fossilgasens ("naturgasens") ändlighet så vill nu åtminstone Schibstedt att vi skall göra oss beroende av ett makthungrigt Ryssland för vår energiförsörjning.

Tydligen har man redan efter några dagar nu helt räknat bort kärnkraftens framtid i Europa. För övrigt ställde Jan "Krukan" Björklund (fp) in en debatt med Maria Wetterstrand (mp) om kärnkraften. Snacka om att lämna walk over. Svagt att inte kunna försvara sin ståndpunkt även i motvind utan istället fegt ducka en debatt.

I det här läget skall vi iaf inte göra oss mer beroende av Ryssland än vi redan är, även om resten av Europa kanske gärna vill bli det. Två fel gör inte ett rätt.

Ett annat nytt omdöme om Midvintermörker från MÖP-forumet Soldf.com är

"Jag får gratulera till en mycket bra bok, jag fick den i förrgår och nu är den utläst.
En bok jag kan rekommendera till alla som är det minsta försvarsintresserade. - Nicklas"


Verkar som både MÖP:ar och gröngölingar, för att välja Toths ord, gillar boken.

Obligatorisk köpinformation: Midvintermörker finns att köpa via Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt.

Inlägget är som vanligt skrivet utan genomläsning, utan rättstavning och utan att i fyra vändor lästs och korrigerats av professionella lektörer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Hmm ... kanske borde läsa boken ändå, trots genre, och få ännu svårare att sova om nätterna? ;)
  /LC

  SvaraRadera
 2. Jag lyckades på några dagar läsa ut den trots fyra småttingar, och en bättre hälft, som ville ha uppmärksamhet. Bra eller dåligt? - Bra betyg på boken!

  Jag uppskattar när det är så många trådar som ligger och gnager för att redas ut även efter sista sidan i boken. Hur kunde x få tag på bomber att fylla en väska, till exempel? Det kändes som om förklaringen som gavs inte var hela sanningen, om man nu kan tala om sanning i detta sammanhang. Eller varför stannade x2 kvar och fotograferade?

  En annan bra sak, som togs något längre är den som jag tror något kritiska speglingen av hur topptränade yrkessoldater blir i psyket. En yrkesjargong vi nog inte vill ha mer av i (det verkliga) samhället.

  Skall man säga något negativt och det skall man ju, så får det bli att tempot och spänningen var så hög att jag nog läste lite för fort. Det fanns få om några bra ställen att lägga bort boken och släcka.

  /Läsare

  PS
  För att undvika missförstånd och anmälningar till soc. Nej, ingen tog skada av den tillfälliga ouppmärksamheten. - Bortskämdhet, ej att jämställa med deltagande, är nog vanligare i Sverige idag.
  Ds

  SvaraRadera
 3. Tycker C skriver mycket läsvärt på bloggen, men jag är rätt ointresserad av försvarsfrågor. Var dock tvungen att beställa ändå - får nog boken endera dagen.

  Nyfiken i en strut, hur många exemplar har du sålt hittills, C?

  SvaraRadera
 4. Läsare, jag ser att du är en intelligent och uppmärksam person. Du verkar inte ha läst lite för fort då du fortfarande funderar över en del trådar som ligger och gnager, som person x och person x2.

  Jag kommer dock inte lämna några förklaringar som inte står i boken. Det är viktigt att läsaren själv får tänka lite och fylla i själv, oavsett om läsaren tänker rätt eller fel.

  SvaraRadera
 5. Visst är boken bra, det var svårt att lägga den ifrån sig. Det måste ha krävts mycket tid för att få fram all teknisk information om vapensystem, flygplan, stridsvagnar o.s.v.
  Imponerande!

  Lite tröttsamt var det dock med den detaljerade ordergivningen under striderna, och boken kunde ha korrekturlästs bättre.

  Totalt sett i alla fall en spännande och tankeväckande bok!

  Skogsägare

  SvaraRadera
 6. Kommer den komma ut på pocket så småningom för oss fattiga studenter?

  SvaraRadera
 7. Studenter är inte så fattiga som de vill framstå. Det brukar alltid finnas kronor kvar till vin och kalas.

  SvaraRadera
 8. Bra bok, verkligen läsvärd, gratulerar.

  Med tanke på den krassa verkligheten, det bästa för fi vid ett angrepp vore att lämna den svenska politiska eliten i fred, för vem skulle utgöra det största hindret för de i grönt att försvara Sverige? Jo, nämnda elit. Vem i den svenska eliten skulle ha stake att ge ordern "Håll gränserna!" och hur många av den svenska eliten skulle inte propagera för en omdelbar, villkorslös kapitulation från svensk sida ...

  SvaraRadera
 9. Fick boken idag, ser fram emot att läsning de kommande dagarna!

  SvaraRadera
 10. Vill man vara riktigt konspiratorisk skulle man påstå att Ryssarna har en egen variant av HARRP
  http://adventofdeception.com/2010-harrp-nautral-disasters
  och att de fixade jordbävningen och tsunamin i Japan just av orsaken att tvinga in EU i gasberoendet

  Tur att man inte är lagd åt det hållet

  SvaraRadera
 11. Läste boken nu i helgen, samtidigt som jag pluggade till ekonomistyrningstentan, ( som jag skrev idag) Det var svårt att lämna ifrån sig boken. Sambon blev nog lite irriterad över att jag inte svarade eller blev arg när hon avbröt mig i mitt läsande.
  En av de bättre böcker jag läst på mycket länge.

  Om boken ska ha ett "music track" så röstar jag på Dropkick Murphys - Hangem High.

  J

  SvaraRadera
 12. Hm. Tack J.

  För er som vill bilda er en uppfattning så går refrängen på saga låt:

  "We waited together for the cowards to come
  Outgunned and outnumbered but we wouldn’t run
  No mercy, no quarter
  They’ll pay for their sins
  Now lower the cannons the battle begins"


  Hur det låter hör man på http://www.youtube.com/watch?v=GFw9AP5q0Pw

  SvaraRadera
 13. Halvvägs in i boken, var tvungen att lägga den ifrån mig kl 1.45 i natt...

  Ser riktigt bra ut so far =)

  Ang korrektur som någon påpekar, jag har gjort lite noteringar om fel. Är det något du vill ha Cornu till en eventuell andra upplaga eller ska jag sluta notera? =)

  SvaraRadera
 14. Erik, ja tack. Det kommer en andra tryckfelskorrad upplaga. Tacksam för alla korrar du har och får. Du kan nog få ett signerat ex av den nya upplagan så du kan kontrollera att korrarna blev åtgärdade. Maila mig.

  SvaraRadera
 15. Vad kostar det att trycka en bok med upplaga på kanske 5000-10.000?

  SvaraRadera
 16. RE: 2011-03-15 08:34

  Samma här! På sidan 150 någonting.. började vid 2100.. Ska låna ut boken till en jobbarkompis - blir spännande veta om en ickeförsvarsintresserad kvinna på 40 år finner midvintermörker intressant :)
  /N

  SvaraRadera