Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2011-03-15 06:52

Prislappen stiger på datalagringsdirektivet

För några dagar sedan sade Sveriges polisminister Beatrice Ask att EU kommer (=garanterat, inga "kan" här inte) bötfälla Sverige med 100 miljoner kronor om vi inte lagrar trafiktdata om oskyldiga medborgares kommunikation med t ex BRIS, RFSL, kvinnojourer tidningars tipstelefoner mm.

Nu säger hon att det kommer kosta 150 MSEK i böter. Kan vi gissa att bötessiffran i Asks värld närmar sig en halv miljard ju närmare beslut vi kommer? Samtidigt vill regeringen Fredrik "Vi förhandlar inte med (sd)" Reinfeldt nu fjäska till sig stöd från just (sd), som är emot lagförslaget för att det inte är hårt nog. (sd) vill lagra privatpersoners samtalsuppgifter till Anonyma Alkoholister och andra stödgrupper för människor i kris ännu längre än det lagda förslaget.

Det kallas i skräckrubriker "höga böter" med 150 MSEK. Men en tillämpning av direktivet kan kosta upp mot en miljard kronor, så det är billigare att stå upp för de mänskliga rättigheterna och inte införa direktivet.

Det brukar pratas om att Sverige skall vara ett demokratiskt föregångsland och att vi t ex inte kan göra si och så för då kan vi inte kritisera andra som gör så och si. Ett införande av massiv lagring av personers kommunikation, gör ju att vi inte kan kritisera diktaturer som gör det samma. Å andra sidan så har vi ju inte kritiserat Saudi-Arabien när de sköt mot demonstranter förra veckan. Sverige har alltid kramat diktaturer. Fram till för några veckor sedan kramade vi Libyen och (s) har haft ett ingående samarbete med både Mubarak i Egypten och Ali i Tunisien via socialistinternationalen.

Lustigt nog är det bara kommunisterna i (v) och miljösocialisterna i (mp) som är emot datalagringsdirektivet i riksdagen. Att kommunisterna är emot detta, efter att ha kramat DDR och Stasi något enormt måste enbart bero på att det hela inte är deras idé och att inte endast kommunister får tillgång till datat. Surt sa räven.

Men är inte hela direktivet en storm i ett vattenglas? Det kommer införas, för sedan Lissabonavtalet ratificerades av landsförrädaren Reinfeldt, så har vi faktiskt inget att säga till om här. Sveriges regim är bara en marionettregim under Bryssel. Lustigt att (sd) säger sig vara mot EU men omfamnar EU-juntans direktiv, fast hårdare... (sd) ser väl att man tids nog vill ha listor på alla som kontaktat moskéer, invandrarpositiva organisationer och tids nog även partiets politiska motståndare. Därav kravet på längre lagringstider från deras håll.

Den andra anledningen till att detta är en storm i ett vattenglas är att allt trafikdata redan lagras av teleoperatörerna. Av drifts- och säkerhetsskäl så finns det loggfiler över allting, och dessa loggfiler över din e-postkommunikation sparas inte ett visst antal månader. Antagligen finns de sparade sedan man började med e-post.

Enda skillnaden är att myndigheterna behöver ta kontakt med respektive teleoperatör för att få ut datat och behöver hänvisa till någon anledning till detta. Framöver behövs inte det, utan "brottsbekämpande myndigheter" (vilket jag förmodar är polisen, tullen, Skatteverket, kronofogden, Ekobrottsmyndigheten mfl) kan enkelt kolla upp vilka som ringt eller mailat RFSL:s stödlinje utan att det behöver förekomma något brott. Eller för den delen alla som ringt till (sd)...

Om vi alla istället använder någon e-postoperatör utanför EU, t ex Hotmail eller GMail, och alltså bara mailar internt inom de systemen, så slipper vi utelämnas till våra myndigheter, utan blir förmodligen bara avlyssnade av USA/NSA. Men de bryr sig faktiskt inte om din privata kommunikation och råkar inte heller vara din granne som via jobbet på Skatteverket ser att du mailat RFSL:s stödlinje. Bra att ha i åtanke att när din deklaration blir granskad så kanske man kontrollerar vilka du har haft mailkontakt med. Har du fått mail från Blocket eller Tradera har du antagligen sålt saker på Blocket eller Tradera, pengar som förstås skall tas upp som inkomster i din deklaration, så det är förstås naturligt för Skatteverket att kolla upp sådant. Även att du skickat mail till eller tagit emot mail från utländska banker kommer framgå.

Friheten från svensk insyn gäller även om man har lagt ut sin e-post på egen domän hos Google Apps. Det må se ut som en .se-domän, men finns bara i Sverige till namnet och kommer inte vara tillgängligt för svenska myndigheter, så länge du inte mailar till någon som faktiskt har sin server i Sverige. Om du vill kommunicera privat utan myndigheters inlyssning så bör du flytta den delen av kommunikationen utomlands. Det gäller även alla stödjande organisationer, BRIS, RFSL, AA mfl, samt tidningar och media. Flytta era e-postservrar utanför EU, tack.

Så ju fler som lägger ut sin e-post på Google Apps, desto mindre får den svenska regimen veta om oss.

En nackdel här är förstås att serverdriftjobb blir förlorade i Sverige.

Så ni som vill tipsa tidningar etc gör det via papperspost framöver. Den får myndigheterna fortfarande inte vare sig öppna eller logga.

Så hur illa kommer direktivet användas? I Polen har man hämtat ut privat information ca 1 000 000 gånger om året, i Frankrike ca 500 000 gånger om året enligt Piratpartiets partiledare.

Fler andra länder har valt att inte införa direktivet. Det kränker nämligen de mänskliga rättigheterna. Anna Troberg (pp):

"Flera europeiska länder har ännu inte infört datalagringsdirektivet på grund av de integritetskränkningar det innebär. I flera andra länder, bland annat i Tyskland, har författningsdomstolar underkänt lagar som stiftats i enlighet med direktivet. Trots detta väljer den svenska regeringen att låtsas som om det regnar och försöker tvinga igenom direktivet bara några dagar innan EU-kommissionen väntas presentera en kritisk utvärdering av direktivet."

Sverige måste förstås vara bäst i klassen och införa direktivet trots att andra mer sunda regimer tvekar.

I morgon onsdag tar riksdagen beslut. Got Google Apps?

Tillägg: Eftersom det här även sägs vara en finansblogg så finns det insideraspekter på det här. Personer på myndigheter med åtkomst till kommunikationsregistren kan övervaka börsbolags e-postkommunikation och se om det börjar mailas mellan t ex två konkurrenter. Kanske ett bud på gång, eller diskussion om en fusion? Eller är det en kund? Finns mycket att hämta där för den som vill få tillgång till insiderviskningar. Plotta histogram över mängden kommunikation via e-post och telefon mellan olika börsbolag så kan man säkert få fram en del spännande saker innan informationen blir publik. Ökande aktivitet bör innebära att något är på gång.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Jag kan ha fel men skulle man inte logga alla länkar folket besöker också?

  Det står något om att vid meddelandehantering skall avsändarens och mottagarens meddelandeadress lagras.

  Hade de menat e-post hade de ju skrivit ut det.

  Här tror jag man avser att även kunna låta URL:er i GET/RESPONSE kommunikationen vid vanlig surfning ingå i lagringsdirektivet.
  Man har medvetet varit luddig för att kunna omsluta alla former för kommunikation.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 2. Man kan ju ha en egen mailserver istället..

  //HPD

  SvaraRadera
 3. HPD, hjälper inte om inte all kommunikation är krypterad, då teleoperatörerna väl skall sniffa av all From: och To: och logga detta. Eventuellt kanske alla privata mailserverinnehavare åläggs att automatiskt skicka in loggfilerna till registret... Vi får väl se hur det skall gå till i praktiken.

  SvaraRadera
 4. Nu bör man väl ha satt upp TLS för mailservern, men det förutsätter ju att även motparten använder TLS.

  SvaraRadera
 5. Jag är ju av den åsikten att folket, dvs vi, inte ska behöva fixa och trixa oss undan statens nästintill perversa böjelse att övervaka oss medborgare. Med tanke på att uppslutningen av denna orwellska mardröm är i princip noll ute bland oss medborgare, att den har ganska litet stöd i riksdagen så är det fullständigt obegripligt att lagen ändå ska drivas igenom, oavsett.

  Den minnesgode kommer säkert ihåg hur den lille moderate riksdagsledamoten Karl-Sigfrid minsann inte tänkte rösta igenom FRA-lagen och hur han då blev mobbad av självaste statsbäraren och landsfadern Reinfeldt då han la de numer i FRA sammanhang berömda orden "Karl, du tänker väl inte låta skottet komma inifrån". Lille Karl vågade och orkade inte följa sin övertygelse utan lät böja sin rygg inför sin herre och lyda. Federley var också emot FRA och kunde fällt förslaget men påtryckningarna från madame Maud blev för stor så han ställde sig på knä han med. Bedrövligt.

  Så ser det ut. Vi har folkvalda riksdagsledamöter som är valda av folket men som inte kan, får eller vågar följa sin egen övertygelse. Demokrati någon?

  Att hela FRA-tramset är ett rent och skärt beställningsjobb, (gissa från vem), från början till slut behöver man inte vara raketforskare för att förstå. FRA var ju Thomas Bodströms baby men som sen lämpades över till den "liberala frihetslängtande" alliansen med Beatrice Ask som den som vill övervaka precis allt det vi medborgare gör. Den som tror att den här regeringen på något sätt skulle vara liberal och värna om folkets frihet är lika blåsta som de som trodde kommunism var något fint och trevligt...

  Alla gamla Stasi-agenter sitter nog och muttrar och surar över att de hellre hade önskat de bodde i Sverige där de med lagens hjälp fick övervaka allt och alla. Att de med den folkvalda riksdagen fick alla möjligheter att läsa mail, sms, avlyssna mobiler, se vad vi gör på nätet etc..

  Bra att du tog upp detta cornu, jag anser att FRA-frågan är en av de allra viktigaste och som kommer få långtgående negativa effekter för vår frihet men tyvärr så lyssnar inte våra kära folkvalda politiker på oss väljare längre.

  SvaraRadera
 6. ”Ur tankar och känslor föds ord och handlingar. Hur skulle tankar och känslor då kunna vara den enskildes ensak? Tillhör inte hela medsoldaten Staten? Vem skulle då hans tankar och känslor tillhöra, om inte Staten de också? Hittills har det bara inte varit möjligt att kontrollera dem – men nu är alltså medlet funnet. /.../ Medlet ska tjäna vår trygghet, allas vår trygghet, Statens trygghet.”

  Karin Boye

  SvaraRadera
 7. Lagarna om börsmanipulation och insiderhandel gäller ej statliga myndigheter, utskott eller representanter för densamma.

  Så de kommer inte bryta mot lagen oavsett vilket.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker mig märka att det finns många riksdagsmän som inte vill ha detta datalagringsdirektiv. Men då det är ett kraftigt bett i de partipiskor som viner över krökta riksdagsmänsryggar så kommer troligen direktivet implementeras i svensk lagstiftning. Demokratiska rättsstatsideal trycks därmed ned i globaliseringens avfallskvarn. Tidigare har Sveriges suveränitet gått samma väg.

  Vad som behöver göras är att satsa på ett riksdagsparti som har ett EU-utträde på sitt partiprogram, ty EU-medlemskapets negativa konsekvenser för Sverige överväger. Min önskan är att Sverige upphör med att vara en vasallstat åt EU och åter blir en demokratisk, suverän nationalstat. Man bör i så fall undersöka möjligheterna med ett EES-avtal, som Norge och Schweiz har.

  Jag har ett annat aktuellt exempel på hur kontrollsamhället smyger sig in i privatlivet. Tidigare hade jag ett bankomatkort kopplat till mitt personkonto. Det kortet tog min bank och idag skulle jag skriva ett papper för att få ett nytt kort som var kopplat till mitt personkonto.

  I villkoren för det nya kortet står det att, i och med att jag undertecknar avtalet så ger jag också min tillåtelse till banken att lämna ut mina personuppgifter till bankens eventuella samarbetspartners. Jag ville friskriva mig från detta villkor, och pekade på textavsnittet för banktjänstemannen, eftersom h*n inte var medveten om detta villkor.

  Min farhåga är att, då banken är en multinationell storbank så kommer bankens möjliga kontaktyta mot andra företag, myndigheter, regeringar vara stor och därmed blir risken större att mina personuppgifter valsar runt i diverse databaser i Europa (och möjligen USA). Något friskrivande från detta villkor var inte möjligt. Jag fann ingen annan utväg så jag skrev på och godkände villkoren för kortet.

  En person liknande Bradley Manning, som kopierade och sände amerikansk diplomatkorrespondens till Wikileaks, kan ju också kommer över dessa databaser.

  SvaraRadera
 9. gruelse:

  Schweiz står utanför EES-avtalet.

  SvaraRadera
 10. Tack för rättelsen, anonym 16:20!

  SvaraRadera
 11. 80-talisten2011-03-16 03:36

  Är det i praktiken möjligt för ett land att lämna EU om de skulle vilja?

  SvaraRadera