Cornucopia?

2011-03-03 14:45

Om skrivande: Bloggare, journalister och författare

Får en del gnäll från en del normalbegåvade bloggläsare som menar att jag stavar fel som en kratta och ingen som skriver fel då och då kan kalla sig författare. Sådana uttalanden säger mest något om normalbegåvningen och den bristande verklighetsuppfattningen hos den som säger detta.

Åtminstone har en sådan person inte läst Jan Guillous debutroman Ondskan. Där kan vi prata om stavfel.

Jag skall nu gå igenom hur skrivprocessen kan se ut för tre olika fall - bloggare, journalister och författare.

Vi börjar med bloggare.

Bloggare
Som bloggare begränsas man inte av utrymmeskrav utan kan skriva hur mycket eller lite som helst. Man kan också enkelt ändra efter publicering, och det som är skrivet är alltså inte hugget i sten.

Själv närmar jag mig mitt 3000:e blogginlägg på ca 30 månader. Med hundra inlägg i månaden landar vi på drygt tre inlägg om dagen. Inläggen sticker lätt iväg i tusentals tecken, även ett kortare inlägg som mitt förra, med ungefär 2000 tecken. Det är en full A4-sida. Säg att jag presterar minst 3-5 fulla A4-sidor per dag, plus research.

Jag skriver direkt i Bloggers fönster, vilket ger mig undermålig rättstavning och jag läser sällan igenom det jag skriver innan jag trycker på publicera. Inläggen skriver jag ner på stulen tid och med ständig tidsbrist, även om de formuleras i mitt huvud medan jag arbetar med annat. Kanske passar jag på att skriva ner innan barnen vaknar, medan maten kokar eller när jag är inne och byter kläder. Någon tid för kvalitetsgranskning finns inte, iaf inte i min publiceringstakt.

Då blir det småfel här och var, och mina klassiska felstavningar. Så är det. Lev med det eller läs någon annan.

Digitala mediers styrka är snabbheten och att man kan korrigera i efterhand. Och det är billigt. Vem som helst kan börja skriva. Det enda som är enklare är att gnälla i kommentarer på vad andra skriver. Den som kan, gör, den som inte kan recenserar eller gnäller.

Journalister
Tittar vi istället på en journalists alster, så kan de visserligen göras under tidspress, men de görs inte i Bloggers inmatningsfönster, utan förhoppningsvis i något program med rättstavning och även grammatisk kontroll, om det så är Microsoft Word vi pratar om.

Det finns även begränsat utrymme när texten även skall publiceras i skrift, så det gäller att lägga lite tid på att korta innehållet där det är möjligt. Det höjer i sig kvaliteten då det leder till flera omarbetningar. Journalister stjäl inte heller tid, utan har skrivandet som sitt avlönade jobb.

Dessutom granskas artiklar av någon form av redaktör innan publicering, och mindre tidspressade alster kan även korrekturläsas och rent av faktagranskas av separata faktagranskare.

Ändå slinker det då och då igenom felstavningar i dagens tidningar. Trots flera avlönade skribenter och granskare. Förr, innan den digitala åldern, var det förstås vanligare eftersom även grafikerna kunde sätta tidningen fel oavsett om skribenten skrivit rätt. Det samma gällde böcker, vilket också kan förklara Guillous felstavningar i Ondskan. Eller inte.

Författare
Min technothriller Midvintermörker tog 22 månader att skriva och landade på 366 sidor, ungefär A5 i storlek. Ungefär en halv sida per dag. Inte bloggens takt 3-5 fem A4 om dagen.

Jag har antagligen själv läst igenom, korrigerat och omformulerat hela texten i boken ett 20-tal gånger. Dessutom har externa faktagranskare och korrekturläsare granskat texten, som dessutom rättstavats och grammatikkontrollerats maskinellt i Microsoft Word. Ändå finns det enstaka stavfel i boken har jag upptäckt efter tryckning.

De stora förlagen låter professionella lektörer och korrekturläsare läsa igenom texten minst 4-6 gånger, och redaktören hos förlaget kommer även med synpunkter, önskade strykningar ("kill your darlings") och förslag till omarbetningar.

Inte ens våra professionella heltidsförfattare tillåts publicera böcker utan att de korrekturlästs ett antal vändor. De stavar helt enkelt inte rätt de heller, det är bara det att manus inte når publiken utan korrektur.

Till slut kan mycket väl författaren ha läst sin egen bok så många gånger att h*n tröttnat. Jag har för egen del inte nått dit, eftersom jag skrivit den bok jag själv vill läsa och inte det som någon förläggare vill sälja. Blir fortfarande illa berörd av inledningen till kapitel sex, Sten, sax, påse. Kanske beror det på att jag vet exakt vad som händer, även om det beskrivs ur en persons något förvirrade synvinkel och det ställs krav på läsaren att fylla i vad som egentligen sker själv. Återstår att se om oberoende läsare reagerar på samma sätt. Har dock upptäckt att jag efter det där 20-talet läsningar inte alltid fastnar i läsandet, men vissa passager suger fortfarande in mig så att jag fastnar med min egen bok i handen. Men passagerna är förstås inte alltid perfekta. Man kunde modifiera lite till, men då skulle man å andra sidan aldrig bli färdig heller.

Har själv också en hög med darlings som är strukna, men som jag hoppas kunna släppa som noveller framöver.

Poängen här är att med en halv sida om dagen, ett 20-tal iterationer, extern och maskinell granskning etc, så blir kvaliteten på en bok helt annorlunda än på ett blogginlägg. Perfektion existerar dock inte.

Däremot står jag för att en bok, liksom en blogg, inte är en vetenskaplig eller juridisk handling, där språkbruket måste vara exakt avvägt för att inget utrymme för tolkning skall finnas. Det är förstås löjligt att tala om konst när det gäller en technothriller, men när man inte skriver juridik eller vetenskap så har man faktiskt en helt annan frihet i formuleringar än vad som lärs ut i en skolbänk. Faktum är att det inte finns några fel i hur man skriver. Det som är fel är att inte skriva.

I slutändan är det antalet läsare som är facit. Jag hävdar t ex att Stieg Larssons böcker inte har redigerats, inte utsatts för kill your darlings och framför allt inte kortats ner till hälften, vilket hade varit rimligt med tanke på det låga tempot i böckerna. Detta eftersom författaren och upphovsmannen helt enkelt gick och dog och gjorde redaktionell omarbetning omöjlig.

Ibland blir det en läsarsuccé ändå.

För egen del har Midvintermörker snart sålt 400 exemplar, vilket påstås vara snittet för ett debutantverk. Detta medräknat onsdagens försäljning, dvs mindre än fyra dagar.

En första kommentar från en av de läsare som ropade in boken på auktion förra veckan och alltså är först att läsa är följande:

"Jag har börjat läsa, har faktiskt sträckläst snart halva boken. Ikväll håller jag tummarna för [SPOILERS STRUKNA]. Du har lyckats mycket bra med din debut. Jag gillar Tom Clancys böcker, och den här är i samma anda. Mycket underhållande! Jag ska rekommendera den för mina vänner."

Det tackar jag för.

Här på bloggen kommer jag fortsätta att felstava och publicera utan att låta någon annan korrekturläsa.

Med några få undantag.

Min dystopiska tantsnusknovell, Oscar, skrev jag inte i Bloggers fönster, utan i Word, med rättstavning och grammatikkoll. Jag har själv läst igenom, omarbetat och korrigerat texten minst en gång. Novellen lämnades sedan på extern korrekturläsning. Det ligger alltså närmare kvaliteten på en bok än kvaliteten på en blogg.

Men det mesta ni får läsa här kommer innehålla fel och brister. Lev med det.

Nu trycker jag på publicera, med stavfel och allt, utan att ha läst igenom den här texten en enda gång.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

35 kommentarer:

 1. Jag köpte också boken på auktion och har läst ut den. Jag tyckte boken var bra och jag noterade väl sisådär 5-10 stavfel, men festligast är att kapitel 8 heter "27 SEPTEMBER" istället för december. Ingen granskar titeln på en rapport har jag fått erfara och detsamma verkar gälla titeln på ett kapitel!

  Nu ser vi fram emot nästa bok :-)

  SvaraRadera
 2. Skit också. Nu blir mina öron röda.

  SvaraRadera
 3. Min bror, Anders Widen (vi har inte samma efternamn) som är dyslektiker och blev i det närmast idiotförklarad av sina lärare i skolan då han blandade ihop orden och hade svårt att stava så det slutade med att han sket i plugget och meckade med moppen och åkte uppochner för Högdalstoppen om dagarna istället. Nu är han vuxen och har fått 5 böcker förlagda. Debutromanen Månskensligisten gavs ut på Bonniers och blev årets debutant 1994.

  Så, att stava fel och blanda ihop orden behöver inte betyda ett skit så länge man har något att förmedla,dessutom går språket att träna upp.

  Keep up the good work med andra ord!

  http://www.ebfa.se/templates/EBFATemplates/EBFABook____2241.aspx

  SvaraRadera
 4. Länken längst ner i förra kommentaren är till brorsans bok, för den som är intresserad...

  SvaraRadera
 5. Webbläsarna Chrome och Firefox har stavningskontroll inbyggt om du vill ha hjälp när du skriver in i bloggens fönster.
  Bara ett tips, har inte stört mig på stavfel. Gillar bloggen.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 6. Du syftar väl bl.a. på mig misstänker jag, så jag lovar att sluta leta stavfel!

  Din bok verkar mycket spännande och intressant, har dock bara hunnit läsa ett kort stycke än så länge. Skulle jag anmärka på något så är det att två ryska agenter väjer för en hare och kraschar bilen. Det är faktiskt lite skrattretande, det finns väl ingen erfaren bilförare som väjer så kraftigt för en hare att man kör av vägen?

  Det är ju sådant som ungdomar skyller på när de kört för fort och bucklat till bilen.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 7. Dessutom är det inte realistiskt att träffa hjärnan på en älg i rörelse på 250 meters avstånd.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 8. Puh, Har varit lite orolig. Men det var en lättnad att du snart sålt 400 böcker.

  SvaraRadera
 9. Stav fel kan man leva med så länge det handlar om fel skrivningar. Värre är förstås om det handlar om stav fel pga okunnigheter i språket. Tyvärr smittas då ofta hela budskapet. Så är det verkligen inte i ditt fall - tvärt om. Det värsta jag vet är dock sär skrivningar Detta o fog som många sysslar med gör att man knappt orkar läsa texten. Är det vår skola som brister igen?

  Sjuk sköterska

  SvaraRadera
 10. Läser din blogg då gott som varje dag och måste säga att jag snarare är imponerad över hur välskrivna din inlägg är, med tanke på publiceringstakten och att ingen korrekturläsning sker.

  SvaraRadera
 11. Har inga problem med egen eller andras stavning.
  Ibland tar det dock tid att få bort det röda strecket under orden. Rättstavningsprogrammet vill inte alltid ha samma stavning!/Oppti

  SvaraRadera
 12. Okej, okej. Alla kan inte vara vakna på alla lektioner alltid och för Cornucopia verkar rättstavningslektionerna ha varit det mest tröttande. Tydligen är det okej att sova på svenskan, men absolut inte på matten, enligt honom. Må så vara. Jag som var vaken på både svenskan och matten reagerade när han hade två stavfel i ordet "noggrant".

  Ni andra kanske inte håller med mig när men jag vill kalla även Jan Guillou för "författare" inom citationstecken, eftersom språket är en journalists även i hans skönlitteratur. Riktiga författare är t.ex. Hjalmar Söderberg och Albert Engström, tycker jag. Jan Guillou betraktar jag som journalist, och Lars Wilderäng som skogsarbetare.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 13. Jag tycker inte alls att det är särskilt mycket stavfel på den här bloggen. Snarare tvärtom. Kör hårt.

  Dade

  SvaraRadera
 14. Stavning och skrivande är två olika saker.

  Skrivande handlar om ett kreativt användande av språket för att frammana tankar, bilder och känslor hos läsaren. Detta kräver mycket mer än att bara kunna stava.

  Besatthet med rättstavning dödar i själva verket kreativiteten eftersom man fäster sig vid textens ytligaste form istället för vid dess substans.

  Jag tycker att Cornu gjorde rätt som publicerade utan ett klåfingrigt förlag med förläggare och korrekturläsare som förstör texten med okänsliga ändringar.

  Om det skedde till priset av några oväsentliga stavfel, then so be it.

  Fixa det i andra upplagan, vet jag ;)

  SvaraRadera
 15. Cornu är liksom jag också datakonsult. Jag skulle aldrig ha råd att skriva bloggar och missa 550+moms i timmen. Tacksam för att han orkar.

  SvaraRadera
 16. Guldkalle,

  Gillar du också skogen? Eftersom du läser och kommenterar så flitigt på en skogsarbetarblogg!

  Inga funderingar på att skippa guldracet och skaffa lite riktiga tillgångar - skog t ex?

  SvaraRadera
 17. Några enstaka stavfel är väl ingenting. Skriv istället hur mycket du får skämmas åt oss, när vi normalbegåvade krafsar ner våra kommentarer på den här bloggen.

  SvaraRadera
 18. Folk som gnäller online är oftast fega i verkliga livet. Man märker att attityden är mycket tuffare när man kan gnälla och kritisera anonymt.

  Ta inte åt dig av alla bittra kommentarer, se bara hur de unga som lämnar sosseskolan idag skriver och läser. Här snackar vi inte bara slarv utan ren okunskap rent språkligt. Det är katastrofalt hur illa den moderna svenska skolan blivit. Inte bara språk, matematik och fysik, kemi tja de flesta ämnen är katastrofala.

  Gick man ut grundskolan innan 90-talet har man en stor fördel mot dagens unga. Inte ens i deras CVn har de vett att stava och skriva korrekt svenska. Jag blir lika paff varje gång jag läser ansökningar.

  Det går utför med Redins älskade samhälle, politikerna är nog nöjda för de har format skolan.

  SvaraRadera
 19. Månskensbonde2011-03-03 19:36

  Angående boken. Jag skulle vilja köpa den direkt av författaren, men jag förstår inte referensen till "nedan". Använder IE 8.

  SvaraRadera
 20. Månskensbonde, skicka mig ett mail till [email protected] så får vi reda ut dina problem.

  Mvh

  SvaraRadera
 21. Kör hårt, Cornucopia! Jag är en av dina största fans. Trevlig är du ju också.;.)

  /Morgonsur

  http://morgonsur.wordpress.com

  SvaraRadera
 22. Cornu, gör som Ranelid ut med en paypal adress nu på bloggen så vi kan köpa boken kålsvart.

  SvaraRadera
 23. Ingen är helt perfekt & ingen är helt ofelbar, ett par stavfel här och där vad fan gör det.

  SvaraRadera
 24. Som Ranelid? Då får vi snart se honom i Let's dance då?

  SvaraRadera
 25. Det kanske inte har framgått tidigare, men jag uppskattar faktiskt din blogg och arbetet du lägger ner på den. Jag väljer ju själv att gå in här och läsa, och jag läser här med mycket större behållning än hos flöjtkillen eller den där kvantitativa snubben. Jag tror inte på dig som författare, men jag får ändå gratulera till den goda försäljningen hittills.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 26. Du ger verkligen självgodheten ett ansikte! Varje gång du reflekterar eller känner efter, så kommer du till samma klarhet, dom är lite dummare än mig, jag är lite smartare. Sen vill jag gärna att dom dumma fåren stannar här och läser, så jag får inte verka för själgod, men oj, vad det lyser igenom.

  SvaraRadera
 27. Sorry, den som tror att författare är människor som aldrig stavar fel kan bara vara normalbegåvad.

  SvaraRadera
 28. IQ-Test:
  Cornu, apropå språkbruk återkommer vissa ord väldigt frekvent på din blogg - tex Peak Oil, Bolånetorsk och Normalbegåvning. Jag tror att om du vill värna om maximal trafik på din blogg så bör du dra ner frekvensen på ett av dom...

  SvaraRadera
 29. Skogsägare, springande 250m älghjärna. Inte från stående med en .30-06 repeter-älgstudsare, nej.

  På älgbana, stående mot springande älgtavla 80m, så vet jag många amatörer, inklusive jag, som skjuter 4x5 poäng, dvs träffar en yta stor som en handflata. På 1-2 besök på skjutbanan om året.

  Ett proffs med en rekylfri (någorlunda) halvautomat kan liggande utan problem träffa en knytnäve på 250m. Jag kunde göra det med en korrekt inskjuten AK5 utan annat än järnriktmedel. (Tog iofs automatvapenskyttemärke i guld, vilket var en bagatell).

  Ett tränat heltidsproffs med prickskyttegevär kan definitivt träffa en i konstant fart springande knytnäve på 250m avstånd från liggande position, eller sittande med stöd.

  Kan någon bara ordna fram lämpliga vapen så kan vi testa på en skjutbana efter inskjutning... Tyvärr är 80m max på de flesta civila banor.

  SvaraRadera
 30. Trevligt att det går bra för din bok.

  Ett litet fakta fel har smygit sig in i din artikel. Jan Guillous första roman var inte Ondskan(1981). Det var istället "Om kriget kommer"(1971). En fiktiv "vad händer om" bok. Kanske inte helt olik din egen? Jag har inte läst Guillous bok eller din.

  Båda ligger på min att läsa lista.

  SvaraRadera
 31. Nja, det låter faktiskt lite otroligt att träffa en springande älghjärna på 250m. Det får nog vara en typ Jocke Smålänning då.

  SvaraRadera
 32. Jag läser (delar av) mina texter flera gånger när de växer fram och minst en gång efter (för att rätta, korrigera, se texten som den ser ut publicerad istället för i det lilla lilla inmatningsfönstret i blogger). Jag skriver alltid i MS World och får sedan klippa, klistra och redigera formateringen manuellt (fet, kursiverad stil, radbrytningar etc.).

  Ofta blir det också att jag läser texten några gånger även efter att den är publicerad av ren fåfänga; för att återuppleva någon formulering jag är extra nöjd med eller få en bättre känsla för textens "dramaturgi", hur elementen och argumentationen hänger ihop. Men mina texter är ju också oftast 10-15 000 tecken långa och växer fram över några dagar (en dag räcker aldrig).

  SvaraRadera
 33. Cornucopia, jag vidhåller att det är orealistiskt att träffa en springande älg i hjärnan på 250 meters avstånd.

  Till skillnad från älgbanans pappälg rör sig älgen också upp och ner när den springer, det är dessutom svårt att skjuta på rörligt mål med stöd.

  Kolla länken nedan hur liten älgens hjärna är.

  http://www.jagareforbundet.se/global/Webbjaktskolan/jaktskolan.htm

  En stillastående älg på 250 meter går att träffa i hjärnan, men skadeskjutningsrisken är mycket stor.

  Helst ska man då ha avståndsmätare, vindmätare och vindflaggor till hjälp. Repeterstudsare har för övrigt generellt bättre eller i vart fall inte sämre precision än halvautomater kan tilläggas. Jag kan dock hålla med om att 30-06 kanske inte direkt är en prickskyttekaliber.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 34. Skogsägare, man måste inte skriva allt. Arrangören kunde inte sitta med vid varje pass, och har inte sett hur det gått till. Naturligtvis har proffsen använt såväl avståndsmätare som vindmätare. Men ur den synvinkel det berättas så är den informationen okänd.

  Vidhåller att ett proffs klarar skotten. Dessutom är min erfarenhet att springande älg "flyter" fram och huvudet guppar inte alls upp och ner. Beror iofs på underlaget, om vilket jag inte heller säger ett ord.

  SvaraRadera
 35. Skriv i Word eller liknande program, klistra sedan in texten i inmatningsrutan för Blogger. Om inte formateringen är den samma som i Word kan du omformatera den. Alternativ så kan man kopiera texten som man har skrivit, innan man ska publicera den, i Word för att se om det blivit något fel.

  SvaraRadera