Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-03-18 10:55

Oljevapnet och gasvapnet

Det egyptiska och syriska överraskningsanfallet mot Israel och av israelerna ockuperad mark i t ex Sinai den 6:e oktober 1973 innebar att världen fick se det modernaste av massförstörelsevapen introduceras. Ett vapen av massiv ekonomisk förstörelse, det sk oljevapnet.

Saudi-Arabien och OPEC drog helt enkelt i handbromsen när det gällde sin oljeexport till de västländer som stödde Israel och avfyrade därmed oljevapnet för första gången. Världen kastades in i sin första oljekris med omfattande ekonomiska konsekvenser för en västvärld där ekonomin redan var sargad av att USA ensidigt skrotat Bretton Woods guldmyntfot pga sina massiva underskott från Vietnamkriget.

Att oljevapnet introducerades berodde på att USA passerat nationell peak oil och inte under några omständigheter återigen kunde öka sin oljeproduktion för att kompensera OPEC:s produktionsbortfall. Tidigare hade USA varit det land i världen som producerat mest olja per dag, ett rekord som på rak arm fortfarande står sig än idag. Det upphörde 1971 med nationell peak oil och oljevapnet blev skarpt.

När revolutionen i Iran följt av Iran-Irakkriget kastade in världen i en andra oljekris så svarade istället Saudi-Arabien upp istället för att återigen använda oljevapnet. Sedan dess har vi ständigt haft detta massförstörelsevapen hängande över våra huvud. Väl medvetna om detta har den saudiska extrema diktaturen ständigt fått fria händer att göra vad den vill. Senast skickandet av militärer och stridsfordon till Bahrain där man bistår med att mycket aggressivt och blodigt rensa upp bland diktaturens kritiker. Med en värld runt global peak oil vet väst mycket väl om att saudierna när helst de vill kan avfyra oljevapnet igen, och de får därmed frikort att göra precis vad de vill i regionen. De enda som vågar kritisera Saudi-Arabien är i princip Amnesty, vars integritet inte påverkas av några massförstörelsevapen.

Man kan här göra vissa kopplingar till situationen i Libyen, där FN nu tagit beslut om en flygförbudszon. Libyens oljeexport har redan helt havererat i spåren av inbördeskriget, och Libyen har därmed inget oljevapen att sätta in. Skadan är redan skedd, så därmed är det öppet för en intervention.

Men för att ha ett oljevapen måste man också ha ett försvar matchande den man vill använda vapnet mot. Det har inte Libyen. Att tränade och organiserade militära libyska förband sopar mattan med idealister som fått en endagsutbildning i vad som är fram och bak på en automatkarbin är inte förvånande. Att föra krig och att strida är så mycket mer än att ha ett vapen i handen. Tokmoderaten har en bra liknelse till Valdemar Atterdags slakt av gotländska bönder utanför Visbys Ringmur 1361. En otränad bondearmé mot proffs.

Men de libyska stridskrafternas enda styrka mot en extern intervention är Medelhavet och de avstånd det innebär. Tekniskt och organisatoriskt är de helt underlägsna väst. Men för att kunna upprätthålla en flygförbudszon så räcker det inte med flygplan i luften. Det kommer behövas insatser mot markförband, främst luftvärn, radaranläggningar och ledningscentraler. Läs mer hos Wiseman om vad en flygförbudszon i praktiken innebär. Se även Chefsingenjören som diskuterar om det inte vore bättre med en insats liknande Afghanistan 2001, dvs även gå in med små specialförband som ger specialiserad stöttning och utbildning av oppositionen även på marken.

Det ser ut som att Frankrike är de som är skjutgladast. De har ju export av sin JAS 39-konkurrent Rafale att tänka på. Kan man skjuta ner lite gamla libyska flygplan mha det franska flygplanet så stärker det möjligheterna till vapenexport. Även våra grannar Norge är redo. Sverige avstår från att delta just nu. Eller så har vi helt enkelt inte den beredskap som krävs för att skicka exepditionära flygförband, än mindre försvara vårt eget land...

Det har nu gått nästan en månad sedan jag krävde att man skulle införa just en flygförbudszon över Libyen. Tusentals liv har spillts i onödan och först efter en månads käbbel och en opposition på gränsen till total förlust är man redo att reaktivt reagera. Det här är värt att tänka på för de som tror att någon snabbt kommer komma till Sveriges hjälp om vi skulle behöva det. En månad. Låt oss nu hoppas att månader inte förvandlas till år och Nordafrika blir EU:s Irak.

Känner dock ingen glädje över beslutet i FN:s säkerhetsråd. Det kommer för sent och det är sorgligt att situationen skall behöva urarta så mycket innan man agerar.

Strikt tekniskt räcker det att USA skickar in sitt UFO, några exemplar av F-22 Raptor. Världens mest avancerade och antagligen slagkraftigaste jaktflygplan. I övningar mot USA egna lite äldre flygplan, F-15, F-16 och F-18 har sidan enbart utrustad med 12st F-22 skjutit ner över 108 plan utan egna förluster, eller utan att ens blivit sedda av motståndarsidan. Trots att man då gick upp mot USA:s eget försvar med allt vad det innebär i form av stridsledning etc. Raptor är så avancerad att markpersonalen måste ha heltäckande skyddskläder och skyddsmasker för att öht kunna utföra service på planet. Och Libyens flygvapen är minst en generation äldre än F-15. Det blir en ren slakt. I luften. Men det kommer även krävas insatser mot marken. (Trivia: F-22 Raptor kan göra så avancerade luftmanövrar att det finns en blackout-button. Krävs det extrema undanmanövrar för att ducka en eventuell luftmålsrobot som hittat flygplanet och som inte luras av andra motmedel kan piloten lämna över till flygplanet i utbyte mot pilotens medvetslöshet när planet undanmanövrerar i kanske arton g-krafter. Tänk UFO här.)

Men Saudi-Arabien har en omfattande krigsmakt, utrustad och utbiladad av USA och västvärlden. Att utrustningen skulle ha någon inbyggd kill-switch är bara konspiratoriskt nonsens. Även om ett dussin F-22 skulle sänka det saudiska flygvapnet, så har saudierna så kvalificerat luftvärn att de kan hålla motståndare på avstånd. Och därmed har man den militära styrka som behövs för att backa upp sitt oljevapen.

Ingen kan alltså gå in och tvinga Saudi-Arabien att exportera olja. Till väst. Man kan fortfarande få exportintäkter från sin export till Kina och därmed hålla sig flytande tills vidare även om man avfyrar oljevapnet.

Istället står västvärlden med mössan i hand medan den saudiska regimen gör som de vill. Och oljevapnet blir bara kraftfullare ju längre efter peak oil vi passerar. Västvärldens och världens ekonomi står och faller med oljetillgången.

Att ekonomiska massförstörelsevapen i form av energileveranser är kraftfulla medel för att föra utrikes- och inrikespolitik är även vår Östersjögranne Ryssland väl medveten om, vilket vi sett via det spel som varje år spelas kring leveranserna av fossilgas till Europa. Även om vi inte nått peak gas riktigt än, så kommer iaf inte vare sig Nordsjön eller Ryssland tillsammans klara av att förse Europa med sitt behov av gas efter 2025-2030.

Gasledningen Nord Stream är ytterligare ett led i att aptera det ryska gasvapnet, och speciellt att undvika att passera genom ett Baltikum där Ryssland har storpolitiska ambitioner. Närhelst Ryssland vill kan de släcka ljuset och värmen i ett Baltikum som är i princip helt beroende av import av energi från Ryssland, oljan i Estland undantaget. Ryssland kontrollerar även energibolagen i länderna.

Samtidigt har man invigt gasledningar till Kina, så känner man att man behöver använda gasvapnet mot EU och Europa så kan man sälja gas till Kina istället, även om det fortfarande krävs ytterligare kapacitet för att helt kunna förvägra EU den gas som unionen kräver för att det inte skall bli mörkt och kallt.

Precis som för Saudi-Arabien så har man också militär makt att backa upp sitt ekonomiska energivapen med. Man moderniserar och upprustar i full takt, dessutom med offensiv kapacitet. Man kommer basera nya Ivan Gren-klassens amfibiefartyg i Östersjön. Varför får man fråga sig? Ett strikt offensivt vapensystem som på inget sätt kan användas till att t ex eskortera oljefartyg eller patrullera en pipeline.

De ryska arméstridskrafterna utökas också från 70 till 109 brigader och man sätter upp en ny arktisk brigad nära den norska och finska gränsen. En brigad som skall kunna operera i Nordkalotten eller Arktis.

Även det handlar om energi, och om vem som skall kontrollera energitillgångarna kring Nordpolen.

Fördelen med oljevapnet och gasvapnet är att man inte behöver avlossa ett enda skott för att använda det, bara man har militär makt att backa upp vapnet med. Man behöver inte ens sluta leverera energi. Bara kunskapen om att man kan sätta in sitt ekonomiska massförstörelsevapen gör att man får hållas.

Medan Saudi-Arabien antagligen nöjer sig med att kontrollera sitt eget territorium och intervenera hos grannarna (kanske en "fredsskapande och stabiliserande intervention i Jemen härnäst?") så har Ryssland antagligen lite större ambitioner för sitt gasvapen.

Sista ordet är inte sagt om någon av de små fd sovjetrepublikerna i Kaukasus, t ex Georgien. Med hotet om gasvapnet lär Ryssland även i fortsättningen hoppas få agera ostört inom och utom landet.

Makten oljevapnet och gasvapnet ger är så stor att man inte ens officiellt behöver avfyra vapnet. Man kan istället likt Ryssland gjorde när de frös gasen genom Ukraina hitta på att ett transitland stjäl gas. Eller så kan man skylla på tekniska problem eller sabotage eller vad man tror uppnår syftena bäst.

Så länge tolererar vi att man i Saudi-Arabien skickar tillbaka kvinnorna in i brinnande hus för att de inte hade slöja på sig eller att man brutalt skjuter ner demonstranter. Realpolitiker som Carl "stabilitet före mänskliga rättigheter" Bildt förstår att vi inte är fria att agera ens muntligt mot länder med ekonomiska energivapen, men han förtjänar ändå kritik för den här lamheten.

Det är ett tyst erkännande om hur oljeberoende vi är. Det är synd att man inte kan erkänna vårt oljeberoende och hur viktigt oljan är för vårt välstånd och vår ekonomi.

Istället finns det krafter som vill att vi skall öka fossilgasberoendet även i Sverige, så vi själva direkt kan utsättas för det ryska gasvapnets destruktiva kraft. Det räcker tydligen inte med oljeberoendet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Kloka ord..
  &
  Skrämmande

  SvaraRadera
 2. Finnarna håller på med att dra en ny elkabel mellan Finland och Estland, Estlink2 och denna kabel har mycket hög prioritet ....

  SvaraRadera
 3. Ett av dina bättre inlägg, Cornucopia. Och det säger ju en del. En liten detalj bara - den första oljekrisen kom redan 1956 i samband med Suez-krisen och den drabbade faktiskt Sverige avsevärt hårdare än vad krisen 1973 gjorde. I båda fallen steg oljepriset rätt kraftigt och stannade kvar på en högre nivå, 1956 krävdes också restriktioner för personbilstrafiken medan den bensinransonering som aviserades 1973 aldrig trädde i kraft.

  SvaraRadera
 4. OK, ok. Dock var det inte oljevapnet som sattes in då, utan det var en bieffekt av Suezkrisen. 1973 var det oljevapnet.

  SvaraRadera
 5. Elspot elens andel i Estland är redan uppe i 40%, med Estlink2 stiger andelen ytterligare.

  SvaraRadera
 6. Apropå rysk upprustning så läste jag ett intressant blogginlägg nyligen, som visade på att den ryska vapenindustrin hittills helt misslyckats med att leverera det förra upprustningsprogrammet, och att om den inte får en snabb och omfattande modernisering så lär det nya programmet möta samma öde.

  http://russiamil.wordpress.com/2011/03/11/the-fate-of-the-last-state-armaments-program/

  SvaraRadera
 7. För Baltikum borde vi ge dem ett undantag och bygga ny kärnkraft. 2 st sådana som Finland bygger. Gen3+ är mycket säkrare än tex våra gamla gen2 kraftverk.

  2*1700MW för de tre länderna att dela på. Detta som baskraft eftersom de saknar möjlighet till vattenkraft.

  Sen kan man satsat på geotermiska kraftverk som Norge ska göra. Estland är ett litet land och ett enda borrhål på 25MW räcker till mycket bara det. Fjärrvärme alltså.

  Att sitta i klorna på Ryssland har visat sig vara osäkert. Gör man något de inte gillar stängs gasen och elen av. När de flyttade en staty så stängdes gasen av, det var turligt nog sommar då. Även IT attacker förekom just under NATOs IT krigsövning som även det var tr i oturen.

  Om Sverige behåller sin kärnkraft har vi kapacitet att routa kraft dit, vattenkraft+kärnkraft. Finland bygger nytt och kommer har kapacitet att täcka baltikum i nödläge.

  Synd att ryssarna väljer konfrontationsvägen fortfarande. Ett demokratiskt land uppför sig inte så, utpressning via energi leverans.

  Prio ett för EU efter att Ignalina tvingades stänga borde vara att få Baltikum fritt från ryskt energiberoende.

  Sverige kan ju även se dem som buffert österut, vi borde vara måna att de klarar sig. Tex kan vi sälja våra gamla korvetter till dem när vi inte behöver dem, GRIPEN? Stridsvagnar?

  Var är den gamla Bildt som stod med kikaren mot östersjön?

  SvaraRadera
 8. "Istället finns det krafter som vill att vi skall öka fossilgasberoendet även i Sverige, så vi själva direkt kan utsättas för det ryska gasvapnets destruktiva kraft. Det räcker tydligen inte med oljeberoendet. "

  Det kallas för inflytelseagenter, de flesta kan köpas, bara pengarna är de rätta. Gazprom äger Sveriges utrikesminister. Han är inte den enda i rikspolitiken, i media eller i näringslivet som ägs av Öst.

  SvaraRadera
 9. Tysklands fd kansler jobbar numera åt Gazprom, Tyskland som betalar för en del av nordstream.

  Ganska äckligt hur tydligt han tog sida och nu kommer även tyskarna sitta i ryssens klor. Vad sa de i veckan tex? Jo kärnkraften kan och skall ersättas av kol och naturgas.

  Mera utsläpp och dyrare spotpriser, Merkel kör knee jerk reaktion på olyckan i Japan.

  Sverige konstigt nog tar det ytterst lugnt med kärnkraftsbesluten nu, vi brukar ju vara de värsta kycklingarna. Kanske hade det varit annorlunda med en melon regering? MP hade skrikit högt om att stoppa kärnkraften denna vecka.
  Det går snabbt om vi vill, Barsebäck stängdes ner med en jäkla fart och en enorm kostnad för oss skattebetalare. Sydkraft, numera EON skrattade hela vägen till banken. Barsebäcks reaktortankar är skrubbade och färdiga att demonteras. Skulle man inte kunna ha själva tornen kvar som ett finger till Danmark?
  I reaktorhallarna skulle man kunna ha flyktingboenden eller nöjeslokaler eller annan verksamhet.

  Vore väl coolt boende? fin utsikt också :)

  SvaraRadera
 10. En OT-fråga:

  Jag läste en gammal artikel av dig från 2009-12-11 gällande realränteobligationer.

  Du skrev då "Idag betalar riksgälden 0.42% ovanpå inflationen, vilket förstås inte är mycket."

  Min fråga: Hur vet du hur mkt ovanpå inflationen som riksgälden betalar? Är det ovanpå en prognostiserad inflation?

  Jag sitter nämligen i dag och utvärderar huruvida detta skulle vara en bra investering. Jag är tveksam.

  Tack på förhand!

  // Erik

  SvaraRadera
 11. Varför sån Rysskräck ? Den förvränger din bild av Nord Streams motiv. Den läggs direkt till Tyskland på grund av dålig erfarenhet av Ukrainas pålitlighet.
  Varför inte inse att ett Ryssland som inte lyckas bli beroende av västs ekonomi ligger kvar där det ligger. Koppla upp medelklass-ryssen till Åres skidanläggning och Stockholms affärer så slipper du oroa dig!
  Sen är det oroande att se hur pojkarna leker krig på riktigt.
  I Kairo var det TV publiken som avgjorde utgången av protesterna!
  Ut med en mängd kameror som kan dokumentera och påverka utgången.

  Sen vore det kul att få en kommentar om Svenskarnas lånehysteri-uppe i 27% av den samlade finansiella förmögenheten!/Oppti

  SvaraRadera
 12. Erik 13:19, jag har bara pratat om Riksgäldsspar, inte obligationerna. Realräntesparkontot ger idag 0.18% över inflationen i fem år. Helt meningslös investering om man är ute efter inflationsskydd.

  Fördelen med obligationerna (via t ex en fond) är att då det är en koppling mellan inflation och ränta, så faller inte realränteobligationerna i värde (lika mycket) när räntan höjs som vanliga obligationer.

  Annars ser jag ingen större vits egentligen, nej.

  SvaraRadera
 13. Vad menar du med detta? Det är väl inget tecken på hur avancerat det är, och absolut inte ett bevis på hur bra det är?

  "Raptor är så avancerad att markpersonalen måste ha heltäckande skyddskläder och skyddsmasker för att öht kunna utföra service på planet."

  Att amerikanerna måste ha utbildade ingenjörer för att ta hand om underhåll som beväringar fixar på Gripen brukar ses som en svaghet.

  SvaraRadera
 14. Mkt bra inlägg!!

  SvaraRadera
 15. I Libyen måste de först slå ut LV, sen kan de rensa fältet med AH64 och A10.

  Sen är det bara att droppa ner vapen till motstånds rörelsen och titta på. Tar man bort arméns mobilitet kommer motståndarna har större chans. Libyen verkar nu ha utkallat vapenvila :) Det räckte att hota tydligen.. Khadaffi minns väl sist jänkarna blev förbannade.

  SvaraRadera
 16. Nej, det räcker inte att släppa ner vapen. Om jag ger dig en NLAW, vet du hur du skall använda den då? Att ha ett vapen är inte samma sak som att kunna skjuta. Att kunna skjuta är inte samma sak som att kunna strida.

  SvaraRadera
 17. En intressant detalj är att facket planerar blockera kraftverksbygget i Olkiluoto. Undrar hur mycket Kreml rycker i trådarna ? Var dag som Olkiluoto fördröjs är till nytta för Kreml.

  Med Olkiluoto 3:s kapacitet och Estlink2 kan finnarna förse Estland med den el som behövs även om ryssarna stoppar alla leveranser till Estland och på så vis minskar ryssarnas grepp om Baltikum ....

  SvaraRadera
 18. Jobbochfirma, nej avancerad betyder inte bättre i alla perspektiv. Men materialen är så avancerade att det är direkt hälsofarligt att arbeta med flygplanet utan skyddsutrustning. Det är en konsekvens av stealthfunktionerna och även att den skall klara extrema påfrestningar.

  I fallet underhåll så betyder avancerad sämre.

  SvaraRadera
 19. Vapenvila-där nu.
  Det är vapnens bästa sida-de skramlar bra!
  Nu tycker jag man bör satsa på Axis nya vapen.
  Kamera och en GSM anslutning till satelliter- i massor. Samt en massiv bevakning via facebook.
  Möjligen med en DNA detektor som kan suga upp okända förövares DNA och ta fram dem i ljuset för världsdomstolens dömande./Oppti

  SvaraRadera
 20. Fredag! Underbart. Kan någon berätta för mig vad för droger oppti går på? Jag vill ha lite sånt. Är det receptbelagt eller hemkört?

  SvaraRadera
 21. Begravningsreserven har vaknat så dags att gå in nu...

  SvaraRadera
 22. 15:17
  :-))
  Ren glädje! En smula opposition och en hel del naivitet-det gör susen! /Oppti

  SvaraRadera
 23. Märkligt jag får en känla förmedlad att döden skulle vara mer välkommen än att endast bli upplyst om det otäcka oljevapnet. Denna artikel upplyser förstås om inget utan är förstås ännu en av raden av Ryssskräck, tyvärr förmedlad av en skribent som i sina flesta resonemang kan vara analytisk och ta fram fakta.

  SvaraRadera
 24. Sade inte Lenin nåt i stil med att "kapitalismen skall sälja repet vi hänger dem med"? Nu sticker vi frivilligt huvudet in i olje/gassnaran.

  SvaraRadera
 25. Ser att alla "ryssvänliga" inlägg kommer som på beställning igen :)

  Vi känner igen er, vare sig ni kommer med ubåt i skärgården eller som tavelförsäljare. Man känner igen er på lukten..

  SvaraRadera
 26. 20:51

  Gå hem och be mamma byta blöjorna. Kom igen om 15-20 år när du läst på. Förhoppningsvis har du lärt dig nåt.

  SvaraRadera
 27. Oppti, jag hejar på dig, mycket bra sagt hitills!

  Och Cornu, men denna artikel tycker jag faktiskt du snavar hårt på din egen kratta med detta inlägg.

  Varför skall man lägga sig i ett suveränt lands angelägenheter? Detta är precis det du har skrivit om ang. Rysslands annektering av Gotland t.ex. Men då var det inte bra, för det var andra motiv..

  Det ser också ut som om alla har svalt västmedias vinklade rapportering med hull och hår. Det är antagligen så att khadaffis påstådda bombningsförsök av civila är ren lögn t.ex. Likadan vinklad rapprotering var det i georgienkriget, då västmedia sade att Ryssland var den som invaderade, när det var tvärt om från början vilket annan media påpekade. Tror t.om det finns en video där Sachasvili beordrar allt, med den georgiska flaggan på höger sida och Eu:s på den vänstra, ihärdigt tuggande på sin slips mellan orden.

  Tro inte allt ni hör från media, Cnn, dn & co är säkerhetstjänstens språkkanaler! (Lyssna på yuri bezmenov, [avhoppad KGB-topp som jobbade för ria novosti] på youtube )

  //

  Lemonride

  SvaraRadera
 28. Ni ryssar vet ju att alla hatar er, varför anstränger ni er då? Alla som haft kontakt mer ryssar vet hur efterblivna de är mentalt.

  SvaraRadera
 29. Har skrivit det förut. Vi måste vara goda vänner med Ryssland (och Tyskland med för den delen.) Dem kan vi inte vinna krig emot. Vi kan däremot charma dem och skapa win-win situationer som förslaget om Åre ovan eller gemensamma affärer som Nobel, Eriksson mm.

  Alltså tillbaka till den relativa vänskapen på Ruriks dagar och före första världskriget.

  (Men ett land måste kunna försvara sitt territorium. Men vi är en provis i EU och ingett land längre.)

  Alltså beställer jag fler kreativa artiklar, tips till regeringen, om hur vi skall bli vänner med våra kusiner i Öst.

  /Anonym.

  Ps
  Appropå frågan om ränta. Amazonklubbens diskussionsforum har en länk till aktiva trådar. Det vill säga de med nya inlägg. Det skulle du kunna lägga till här. Med detta kan jag se två fördelar. Gamla läsvärda inlägg håller sig vid liv samt att du får mer reklam då du inte behöver producera så mycket nytt. Kommentarerna är ju ofta även de läsvärda.

  http://amazon.forum.bilia.se

  Ds

  SvaraRadera