Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-03-24 17:22

Nytt ATH för guld i USD

Guldpriset slog all time high i amerikanska dollar för en stund sedan, med kurser över 1445 USD per troy ounce.

För den som vill se hur en spikrak upptrend ser ut så kan vi titta tillbaka till finanskrisens mest akuta år 2008.

Att trenden bara pekar vidare linjärt uppåt är ett symptom, som visar tydligt vad det är som pågår. Massiva pengainjektioner av nytryckta pengar på marknaderna, samtidigt som vare sig finanskris eller skuldkriserna ens är i närheten av en lösning.

I svenska kronor per gram är guldpriset åter upp runt 300:-, men det är alltså fortfarande några procent kvar till tidigare svenska ATH på ca 322:-. Med stärkt dollar på fortsatt europeisk skuldkris, så kanske guldet även kan ta sig uppåt för oss svenskar. Vad som spökar nu är förstås Portugal och fortsatt skuldkris. Och en rad spanska banker har fått rejält sänkta kreditbetyg.

Lösningen på det problemet skall återigen vara mer lån från övriga EU-länder som skall diskuteras under nuvarande ministermöte i ett kravallande Bryssel.

Men som sagts så många gånger förr: Man löser inte en kris orsakad av stora skulder och låga räntor med ännu mer utlåning av pengar och fortsatt låga räntor. Det är en icke-lösning. En lösning är skuldomstruktureringar (=statskonkurser) och chockhöjning av räntorna för att få bort osunt beteende. Det kommer förr eller senare, men det handlar mest om att skicka vidare den heta potatisen till efterföljande makthavare så nuvarande slipper ta ansvar.

Gärna lite ansvar, men först en rejäl bonus!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. I Utah har man fått nog av dollarn:

  http://www.ft.com/cms/s/0/906b7668-557a-11e0-a2b1-00144feab49a.html

  http://www.youtube.com/watch?v=r4UhROtlz_0

  SvaraRadera
 2. Nu näven i svensk media
  http://www.svd.se/naringsliv/utah-pa-vag-infora-guld-som-valuta_6034371.svd

  SvaraRadera
 3. Tack, herr Wilderäng!

  Tack för en hisnande och tankeväckande läsupplevelse. De timmar av dyrbar fritid som undertecknad spenderat tillsammans med din roman har med god marginal betalat sig.

  Midvintermörker är inte bara ett lysande exempel på högklassig underhållning, den utgör dessutom ett synnerligen relevant och aktuellt inlägg i den allt mer angelägna försvars- och säkerhetspolitiska debatten.

  Den borde rent av vara obligatorisk läsning för försvarsutskottets ledamöter – ajjamen!

  Till de läsare som eventuellt uppfattar boken vara behäftad dystopiska och/eller defaitistiska drag kan jag med emfas understryka det författaren framhåller i efterorden: ”…framför allt har jag infört en del faktorer i handlingen för att Sverige ska ha en chans…” Så är det onekligen. Även i detta avseende överträffar verkligheten dikten. Efter den så kallade strategiska pausen, införandet av långtbortistandoktrinen, 15 års systematisk avrustning och pågående reformation av försvaret är dessvärre konungarikets samlade försvarsförmåga - i icke ringa omfattning - sämre än vad som skildras i berättelsen.

  Att som debutant på bara 22 månader – helt i avsaknad av förlagsstöd – åstadkomma en av de i mitt tycke bättre böckerna som skrivits i denna genre, är inget mindre än en enastående prestation.

  Att sedan kommendörkapten Anton Sjöwall temporärt befinns vara kommendör vid ”det oförklarliga besöket inne i Slites hamn” är i det perspektivet av underordnad betydelse. ;-)
  Även GWP, Mankell och Guillou företer ofta, undantagslöst i det senare fallet, en eller annan groda i sina respektive alster.

  Självfallet ser jag, och med stor sannolikhet många fler med mig, icke utan spänd förväntan fram emot såväl uppföljaren som filmen.

  Utan er västgötar vore Sverige ändå ganska platt…

  SvaraRadera
 4. Ajjamen boken är unik. För oss som är allvarligt oroade och inte förstår varför vi inte kan ha ett fullgott försvar, kan bara hoppas på att boken når ut till så många som möjligt. Och ja, obligatorisk läsning för försvarsutskottets ledamöter.

  SvaraRadera
 5. Tack för uppskattningen. Sprid ordet/boken utanför bloggen, t ex i andra forum, kommentarer till artiklar eller bloggar etc. Här predikar ni kanske mest för kören är jag rädd.

  SvaraRadera
 6. Jag läste också det där om Utah och andra delstater. Kan det bli nåt tro?

  SvaraRadera
 7. Här är en liten notis som kan vara intressant i guldsynpunkt (om du inte redan nämnt det):

  http://www.dn.se/ekonomi/betala-med-guld-i-utahs-affarer

  Sprider sig den här effekten i det stora landet i väster så lär kanske värdet öka ytterligare/snabbare.

  SvaraRadera
 8. Silver låg samtidigt över 38 dollar. Lite lustigt, men 1445/38=38.

  /Guldkalle

  SvaraRadera