Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-03-10 10:58

Nu börjar bensinprisgnället

En svensk Facebookgrupp som i protest mot de elaka bensin- och oljebolagen vägrar tanka i morgon fredag har fått 6 284 medlemmar. Passande nog samma dag som Vredens Dag i Saudi-Arabien, kanske sista dagen vi har chans att tanka till dagens fortfarande låga priser.

Prova att erbjuda någon 7:- för att putta din bil 10 km, och återkom sedan med om du tycker det är dyrt med bensin för 14:- per liter.

Det är helt underbart skrämmande att läsa kommentarerna som folk skriver. Det är de här människorna som skall ta sig igenom de problem som peak oil innebär med start ungefär nu och för all framtid framåt.

En krona i höjt bensinpris innebär för medelbilisten som kör 1500 mil om året med en bil som drar 0.8 liter per mil endast 100:- i höjd månadsutgift. Det är förstås trist att det finns de som har så små marginaler i sin ekonomi att de inte klarar av högre bensinpris.

Men att vägra tanka i morgon fredag kommer inte göra någon skillnad alls. Det är så härligt svenskt naivt. Hade man velat protestera på allvar, dvs riskera något, så kunde dessa 6 284 personer kört sina bilar till närmaste raffinaderi och parkerat utanför grindarna, dragit åt handbromsen, vridit ratten maximalt åt något håll, tagit nycklarna, låst bilen och gått därifrån. DET hade varit en protest som snabbt hade gett enorma konsekvenser för det svenska samhället.

Inte för att det hade sänkt bensinpriserna, men samhället hade på några dagar helt stoppat upp när bensinstationerna inte längre kan få påfyllning och priserna vid pumpen hade exploderat. Att bogsera bort 6 284 bilar tar sin lilla tid...

Men svensken knyter sin lilla näve i fickan och satsar på helt meningslösa manifestationer.

Oavsett så är oljan en ändlig resurs. Lär er och tag er i kragen och väx upp. Var glada att priserna redan är så höga som de är så att ni kanske tänker över er situation redan nu. Men peak oil innebär inte bara att det blir dyrare att tanka. Det är det minsta problemet. Det krävs mer förberedelser än så. Ni kan ju börja med att amortera på era skulder medan ni fortfarande har jobb och möjlighet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Plöja vägen med ångvält?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 2. Och snart är det dags för en ny omgång av tramset med "earth hour" så att svensken kan lindra sitt samvete litegrann..Puh /Stig-Olof

  SvaraRadera
 3. Nä nu får det vara nog!
  Näven i bordet (inte mesigt i fickan).
  Jag ska kasta mitt Wunderbaum på närmaste politiker i protest.
  Det är en stor uppoffring för det har hängt med sen 70-talet.
  Patetisk? Vem, jag!?!
  /Redan skuldfri och beredd

  SvaraRadera
 4. Hur mycket av de 14 kr per liter är skatt
  och hur mycket är pris för bensin?

  SvaraRadera
 5. Hehe, ja såna här manifestationer känns "lite" verklighetsfrånvända. Pre-Facebook eran fanns Bensinskatteupproret, sajten ligger fortfarande kvar...

  SvaraRadera
 6. Man bör ha i åtanke att internet i mångt och mycket är trams, på låtsas, i betydelsen att det som görs på internet ofta saknar motsvarighet i, eller påverkan på, dem verkliga världen. Se till exempel på Piratpartiet, som har visat sig sakna substans och livskraft helt enkelt därför att det i princip bara existerar på internet. Se bara hur kraftigt deras medlemsantal har rasat det senaste året. Åsiktsyttringar på internet är för det mesta trams. Det är nästan ingen som tar internet riktigt på allvar. Upproren i Nordafrika beror ju på höga matpriser och annat som hör den verkliga världen till, internet har bara underlättat kommunikationen.

  Internet är på låtsas. Guld, silver, mat och olja är på riktigt.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 7. Re 1126

  Mer än hälften av bensinpriset är skatt.

  Läste själv på ett forum att "dom snåla araberna höger priserna" Människorna blir faktiskt bara dummare och dummare. Vi får det vi förtjänar

  SvaraRadera
 8. Man kan dra paralleller mellan dessa svenskar, som gnäller om minsta lilla sak,
  och flyktingarna i ex. Rinkeby, som gnäller när de inte får silverskeden från socialen.

  Kanske har flyktingarna blivit bättre integrerade än någon kunde fantisera sig. De har ju blivit bortskämda, precis som svenskarna själva.

  SvaraRadera
 9. Folk borde vända sin ilska mot staten istället, som inte lät folket välja att frångå guld och silver. Silver kostar nu 7,32 kronor per gram. Gamla enkronor innehåller 6 gram silver. Värdet på varje krona är alltså 44 kronor. Dela bensinpriset på 14 kronor med 44, så får ni fram vad den kostar i riktiga pengar. Pengar som vi aldrig har valt, eller ens fått välja, att frångå.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 10. Bensinen idag är Dirt Cheap idag, förstår man inte det är det bara fortsätta att följa Big Brother, ngn kan ju faktiskt visa brösten eller ha sex på tv!

  SvaraRadera
 11. Har någon ränkat på vad staten tjänar ifall bensinpriset mot slutkund går upp med säg 1 kr? Jag inbillar mig att det inte är så vansinnigt stora belopp som skattesänkarivrarna vill få det till.

  SvaraRadera
 12. *gillar*

  alternativt: knyter näven i fickan

  SvaraRadera
 13. 11:58, nej, det är ju bara momsintäkterna på bensinen som ökar då. Övriga skatter är fasta. Och moms får staten vad vi än köper.

  Köp 100:- bensin -> staten får 20:- i moms. Köp 100:- platt-TV -> staten får 20:- i moms. Det spelar för statens skatteintäkter ingen roll vad konsumenten köper.

  Däremot är marginalerna så hutlöst låga i bensinleden (10%?) att staten får mindre pengar om vi köper bensin för våra pengar än platt-TV, där butikerna kanske har 100% i marginal.

  Mer konsumtionspengar stannar i landet om man köper något importerat från Kina än om man köper bensin. Vet importörer av t ex heminredning som säljer för t ex 10:- i grossistpris (importerat för säg 5:-) och som i butik säljs för 60:-, dvs det mest stannar i Sverige. Så när priset stiger blir det ett problem eftersom det mesta av oljeprisökningen försvinner utomlands.

  SvaraRadera
 14. Vad kostar svensk etanol med eroei10? Borde ju bli billigare än fossil olja..

  Eller svensk talldiesel..

  SvaraRadera
 15. Tumregeln är att de alternativa bränslena kostar lika mycket som de fossila, fast utan skatt. Jmf (Statoil) 14:13 för blyfri 95 och 9:99 för E85, där förbrukningen av E85 är 1.4x blyfri. Jämförelsepris blir då alltså 14:13 vs 13:98. Skillnaden på 15 öre sparar normalbilisten 15:- i månaden, men h*n får då tanka oftare vilket i sig kan innebära mer körning om man inte normalt passerar en bensinstation.

  SvaraRadera
 16. Tänk vad ni stackars bilister måste stå ut med.

  SvaraRadera
 17. Ja, tänk vad araber, politiker och oljebolag är dumma mot bilisterna! När bensinen är dyrare än mjölk så härjar ondskan uppenbarligen fritt.

  SvaraRadera
 18. Bensinpriset är helt OK, däremot är beskattningen på bensinen för hög i förhållande till samhällsnyttan och vad som går tillbaka till vägarna.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 19. Egentligen borde biltrafiken betala en helt bränsleoberoende kilometerskatt som bekostar drift och underhåll av vägnätet. Energiskatten och koldioxidskatten på de fossila bränslena borde gå till att bygga järnväg och annan infrastruktur som behövs när oljan sinar, de inkomsterna kommer att försvinna med tiden.

  SvaraRadera
 20. Det är inte mycket av trafikrelaterade skatter som går tillbaka till vägarna. Under 20% vad jag förstår, resten försvinner ner i politikernas svarta hål.

  Känner inte politiker skam? Men det är klart, det finns så mycket viktigt att prioritera, ensamkommande skäggbarn tex..

  Politiker lär bli villebråd i en kollaps..

  SvaraRadera
 21. Om marknadspriserna hade bestämts utav Behov & tillgångar hade priset varit över 300 SEK per liter för 10 år sedan!
  Peak-Oil anlände 2007 via peak-kredit,Peak-globalisering & Peak-människor.

  De tillgångar som finns kvar i världen så är hälften otillgängliga eller oekonomiska för att man ska kunna tjäna någonting på det. Vill leva i verkligheten så är alternativa energi källor det första steget att ta.

  Och för att göra det krävs en återgång till nationalstaten, sund ekonomi, verklighetsbaserade politiker, satsning på alternativ transport då vi fortfarande kan använda den olja som finns tillgänglig för att kunna bygga en någorlunda infrastruktur när vi når End-Oil!

  En fortsatt ökad satsning på kärnkraften, Vattenkraften, investeringar till forskningar inom alternativ teknologi som Fusion mm. Investera i ett modernt rymdprogram. Införande utav en guldmyntfot.

  Avskaffa Riksbanken & låt riksdagen ha kontroll över tillverkningen utav pengar. Byggande & uppgradering av vårt järnvägsnät till ett Mag-lev system, liknande
  Kina! Införande utav en Tobinskatt samt ett utträde ur EU!

  Bara några funderingar hur vi skulle kunna göra Sverige framgångsrikt i en post-oil värld.

  /Mvh Knut Nilsson

  SvaraRadera
 22. Anoym 13:15, nä jag känner inge skam, jag känner depression samt en viss glädje över att politiken inte är ännu sämre och att folk i allmänhet accepterar besparingar när de är absolut nödvändiga så det inte blir Grekland av alltihopa.

  Det stora svarta hålet består av människors själviska önskningar, goda intentioner och ineffektivitet. För att begripa det kan man läsa och begrunda vad som finns bakom siffrorna i budgeten:
  http://www.regeringen.se/sb/d/12677/a/153307

  SvaraRadera
 23. "Avskaffa Riksbanken & låt riksdagen ha kontroll över tillverkningen utav pengar."

  Hmmm, tänker jag på en rödgrön majoritet och vad du säger blir jag ganska orolig. Ohly+Mona..

  Jag anser att marknaden ska sköta detta fritt, ta bort alla slags garantier och stöd. Marknaden skulle reglera detta med risk bättre på egen hand. Enda förlorare skulle vara BLTs..

  SvaraRadera
 24. @Anonym 13.29

  Jag anser att riksdagen skall ha kontroll över penningtillverkning utav landets valuta, även om det må vara en socialistisk Regering som har majoritet så skall ändå riksdagen bestämma hur mycket som skall tryckas & vad räntan skall ligga på mm.

  Om du tycker att vem som helst skall kunna få trycka pengar, så blir det så att en kartell lätt kan ta över landets ekonomi.

  Angående riksbanken så har idag Riksdagen inegn som helst kontroll över dessa finansiella terrorister som kan bestämma hur mycket som kan tryckas & hur räntan skall ligga.

  2009 sänkte riksbankschefen till 0.25 % vilket har gett oss stora konsekvenser både på Svensk ekonomi & gett oss den största privata skulden som landet någonsin skådat för privata aktörer.

  Mvh Knut Nilsson

  SvaraRadera
 25. Knut Nilsson, det finns en tredje väg, den som gällde innan keynesianismen tog över. Nämligen att låta marknaden sätta all ränta, samtidigt som man dessutom har en guldmyntfot och inte kan expandera penningmängden.

  Styrda räntor via oberoende riksbank eller via inkompetent riksdag är lika illa, de är nämligen styrda. Och när man styr så styr man i princip alltid fel. Riksbanken har sannolikt större möjligheter att styra rätt (ibland) än vad Riksdagen har. Tänk på vilka som sitter i riksdagen.

  Bäst är att inte ha någon styrränta alls, utan låta bankerna handla pengar på en frimarknad. Vill många låna stiger då automagiskt priset på pengar utan att Riksbanken behöver blanda sig i.

  SvaraRadera
 26. 13:42

  Det skulle vara ödestiget för alla BLTs. Således kommer detta aldrig implementeras. Pengar ska helst vara gratis, då kan rensvällt och korg kalla vår ekonomi för en tiger.

  SvaraRadera
 27. @Cornucopia
  Du sa att marknaden skulle räntan, men då blir problemet hur man skall undvika så att inte karteller inte tar över & får kontroll & kan själv bestämma hur räntan sätts, vilket bara gynnar storföretagen,spekulanter & finansiella terrorister & inte småföretagen, individer & sparare mm.

  Om Riksdagen skulle få makten & rättigheterna till att själva kunna styra räntan & penningtillverkningen är bättre än att låta en central icke vald kartell styra.

  Riksdagen må ha många stolpskott, men dessa personer kan man välja om eller rösta ut, om man så väljer.
  Det skulle också kunna kräva att svensken lär sig om ekonomi & att politikerna behöver kunna ekonomi om dom vill bli invalda i Riksdagen.

  Tänk dig att se Partierna debattera om hur mycket Inflationen skall ligga, styrräntan & hur mycket pengar som skall tillverkas i Kammaren!

  Mvh Knut Nilsson

  SvaraRadera
 28. Riksdagen hade självinsikten att lämna arbetet med det tekniska arbetet att ratta räntan till riksbanken. Det är bättre att riksdagen koncentrerar sig på andra politiska åtgärder som stärker ekonomin än att de rattar räntan för att fejka att det går bra.

  SvaraRadera
 29. Tja, det är samma människor som ska tackla morgondagens problem som röstar på dagens politiker och det samhällssystem vi nu har, som blir blåsta varenda dag utan att själva begripa det. Det är kanske lite synd att säga att det är rätt åt dom (och oss) men jag blir inte ett dugg förvånad. Den stora massan är ganska korkad. Faktiskt.

  SvaraRadera
 30. 14:20

  Bröd(RUT och ROT) och skådespel (Melodifestivalen).

  Mer har aldrig krävts för att hålla den dumma massan nöjd.

  Svenskar brukar skratta gott åt rednecks i Usa, hur obildade och ignoranta de är. Vad vi glömmer är våra egna rednecks, de utgör majoriteten i varje land. Ulla 58 som tror att politiken är allsmäktig, bara hon röstar var 4e år. Hon lämnar gärna hela sitt liv i händerna på politiker och byråkrater.

  Det är synd om människan!

  SvaraRadera
 31. För snart två (om jag minns rätt) år sedan intervjuades en räkhandlare från Lysekil i Västnytt, Rapport eller liknande. Han berättade att han landade räkor i närheten, lastade på bil, fick dem körda till Marocko där de rensades och kördes tillbaka. Packades och såldes i Sverige.

  Räkor! Är diesel för dyr?

  SvaraRadera
 32. Svensk granit slipas i Kina.. Norsk lax rensas i Kina..

  Det finns en uppsjö med idioti i kvartalsekonomin. allt man jagar är hög vinst på sista raden om än bara tillfälligt.

  Det är ju alla aphjärnor i aktiebolagen som förstör för sig själva via girigheten.

  SvaraRadera