Cornucopia?

2011-03-07 13:48

Nicole Foss/Stoneleigh kommer till Sverige

Nicole Foss, som ni kanske känner till som signaturen Stoneleigh på bloggen The Automatic Earth eller tidigare från The Oil Drum: Canada, är på föreläsningsturné.

Glädjande nog nås vi av nyheten att hon denna gång även kommer till Sverige. Se en av arrangörerna Effekts webplats för platser och tider. En sammanfattning är Malmö 27:e mars, Göteborg 28:e mars, Uppsala den 29:e mars och Stockholm den 30:e mars. I Stockholm föreläser hon först för intresserade riksdagsmän i miljöpartiets regi och på kvällen för den arbetande allmänheten.

Jag skall själv försöka gå på föreläsningen i Göteborg.

Frågan är om riksdagsmännen egentligen vill höra budskapet, för det är bistert och knyter ihop såväl finanskrisen, skuldkrisen och peak oil. Ett av huvudbudskapen är att betala av sina skulder medan ni ännu har chansen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. "Frågan är om riksdagsmännen egentligen vill höra budskapet"

  Nej,nej "bevare oss väl". Så bra som det går i Sverige nu vore det politiskt harakiri att befatta sig med suspekta domedagare!....;)

  SvaraRadera
 2. Du har pekat på att skuldbördan inte ligger hos staten, utan hos privatpersoner o kommuner.
  Här ett fint exempel i dagens Sydsvenskan:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1403560/Fran-overskott-till-miljardlan.html

  SvaraRadera
 3. Varför skall riksdagsmännen/kvinnorna lyssna på dessa tråkiga domedagsprofetior. Våra folkvalda skall ju satsa på "Förbifart Stocklholm". Vi medborgare som bor i Uppsala skall dessutom belönas med en egen ny civil flygplats hela fem mil från Sveriges i särklass största flygplats Arlanda.....

  SvaraRadera
 4. Foss är ju en "deflationist" medan andra proffstyckare på nätet är "hyperinflationister". Dessa två scenarier verkar vara den största skillnaden mellan alla som skriver om dessa saker på nätet. Frågan är då vad som förenar dessa två, snarare än vad som skiljer dem åt. Hur påverkar dessa två utvecklingar saker som börsen, guld- och silverpriset, räntorna, huspriser, energipriser, matpriser osv osv. Om man hittar gemensamma nämnare borde ju detta vara en given investering inför framtiden, men man kan ju inte täcka upp för bägge två, om man inte vill att effekterna skall ta ut varandra. Vore intressant att läsa ett inlägg där dessa två jämförs, som i en matris i textform där olika saker gås igenom en efter en.

  /Marcus

  SvaraRadera
 5. Även miljöpartisterna är riksdagsmän. Övriga partiers politiker är irrelevanta eftersom de är borttappade tillväxtdogmatiker med en generell miljöfientlighet (och därmed också människofientlighet).

  SvaraRadera
 6. Är det gratis att gå och lyssna?

  SvaraRadera
 7. Missa inte youtube-klippet med Nicole Foss. En lång intervju väl värd att lyssna på.

  SvaraRadera
 8. Finns i länkat tidigare inlägg ovan, klicka på Nicole Foss.

  SvaraRadera
 9. Hur många av Sveriges husägare kan göra sig skuldfria och vem ska överta husen? Eller ska de rivas? Nu dillar du väl i nattmössan riktigt. Det enda som kan ske är väl massiva skuldavskrivningar eller en total kollaps i det finansiella systemet.
  /Farfar

  SvaraRadera
 10. Farfar:

  Efter en värdeminskning är stora mängder ägare till fast egendom neutraliserade som konsumenter av onödig lyx för resten av sina liv. Förutsatt att banken står kvar behöver den inte begära ny säkerhet för hypotekslånet men räntan kan läggas på sådana nivåer att ägarna bara har till livets nödtorft under den tid som krävs.

  Ekonomiska styrmedel har varit Sveriges melodi länge. När staten använder sådana behöver staten inte tvinga någon att göra något...

  Vem ska rädda fastighetsägaren om det råder konsensus om att en sådan lösning är den minst dåliga?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 11. Det är många som har skulder. Hur ska staten kunna göra så många livegna i en för all framtid krympande värld. Hur länge finns det då en stat?
  Farfar

  SvaraRadera
 12. Cornu, ett förtydligande. Den 29 mars i Uppsala och den 30:e i Stockholm, Riksdagen och öppet kvällsmöte. Effekt är en av tre huvudarrangör, tillsammans med JAK Medlemsbank och Omställning Sverige, som oxå sytt ihop arrangemangen i Malmö, Göteborg och Stockholm. tillsammans med lokala medarrangörer, som Utrikespolitiska föreningen i Malmö, Ekocentrum, Mistra Urban Futures, Färnebo Folkhögskola och Cemus vid Uppsala Universitet.

  SvaraRadera
 13. Kan du förtydliga om man skall anmäla sig, inträde etc?

  SvaraRadera
 14. Riksdagsseminariet den 30 mars är öppet för allmänheten, man behöver bara anmäla sig senast den 25/3 till [email protected], ange ärende: “Anmälan Foss 30/3”.

  Övriga arrangemang kräver inte anmälan och är öppna för alla. Vi lägger upp uppgifter om eventuellt inträde på http://www.effektmagasin.se/finanskrisernas-tidsalder senare.

  SvaraRadera
 15. Farfar 23:49:

  Det är där som behovet av FRA-lagstiftning och liknande kommer in, när staten måste ta av tomtemasken och visa vem som bestämmer.

  Betänk att Sverige fortfarande har samma odlingsförhållanden som innan den storskaliga importen och välfärdssamhället infördes.

  Ett självförsörjande Sverige hade återkommande nödår, och upprorisk befolkning. Om Du frågar mig är det skälet till att kyrkan började med mantalsskrivning. Överheten ville i ren självbevarelsedrift veta vilka som spred ideer till varandra.

  Skulle staten ha börjat agera naivt och dumdristigt i samband med att allmän rösträtt infördes och kraven på standardökningar både höjdes och breddades???

  Tobias Wallin

  SvaraRadera