Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2011-03-10 14:22

Kvalifikation för att leda Sverige: Två års social linje

Det där partiet, ni vet det med (s)ombies (ej att blanda ihop med zo(m)bies eller zo(mp)ies), har tydligen lagt ett förslag på ny partiledare. Eftersom Partiet och Rörelsen anser sig Statsbärande så är det här alltså oppositionens förmodade statsministerkandidat. En nisse som ingen hört talas om och som heter Håkan Juholt. Även känd för att ha lett försvarsutskottet och lagt ner det svenska försvaret.

Min tidigare så eminente bloggranne Nils Dacke har t o m tvingats damma av sin blogg med anledning av Juholts nominering. Med Dackes ord så var Juholt redan en del av socialdemokratin som liten spermie då han är son till ett kommunalråd i Dackes hemkommun Oskarshamn. En kommun som vanstyrts av (s)ombies sedan länge.

Meriter för att vara statsministerkandidat? Citerar Dacke:

"Han gick ut 2 årig social med mediokra betyg och fick genast jobb på den socialdemokratiska tidningen nyheterna och därför har han titeln journalist trots noll yrkesutbildning. In i riksdagen kom han tidigt och varit aktiv i försvars och utrikesutskotten. Trots detta finns det inga spår av hans långa tid i riksdagshuset, inga motioner, tal, utspel, ideer osv. noll, zip, zero. Trots detta har han avancerat upp till vice partisekreterare och nu ordförande kandidat."

Tillägg: Jo, han har en motion. En om ROT-avdrag för konst.

Låt oss nu hoppas att (s)ombiekongressen väljer Juholt. Det som är dåligt för socialdemokratin är bra för Sverige.

Tänk om de föreslagit någon kompetent? Fast det här var alltså det bästa man kunde hitta. Två års social linje.

För er som växt upp i den nya gymnasieskolan så motsvarar social linje det som idag kallas "individuellt program", och man lärde sig på social linje avancerade saker som att klippa med sax och tejpa ihop papper. Efter två år hade man lärt sig allt om sax, tejp och klister och skickades på den tiden ut i verkligheten för att jobba. I Juholts fall som journalist.

Juholt har levt på våra skattepengar via Riksdagsplats sedan 1994, men aldrig varit minister trots att han alltså suttit 12 år med socialdemokratisk regering.

För att förstå hur socialdemokrater från Oskarshamn fungerar så drar vi oss till minnes Lyreco-härvan och lagen om offentlig inkompetens, där priset för några blyertspennor, linjal och suddigummi blev 1500:- per elev och år. I en kommun som för övrigt har de sämsta betygen i grundskolan på tio år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Det var även det lägsta kravet för att bli polis..
  2 årig social linje..

  SvaraRadera
 2. Varifrån styrs Sverige nu igen Cornu?

  SvaraRadera
 3. 14:53 För att bli polis krävdes det vidareutbildning...

  SvaraRadera
 4. Nåja ... Maud har liknande "kompetens" ... Haralds jänta ... tvåårig ekonomisk linje tror jag är hennes enda formella merit ...

  SvaraRadera
 5. Tack, rubriken gjorde mig osäker för en sekund.

  SvaraRadera
 6. Det är ju skillnad på att leda och styra. Styr Sverige gör Bryssel. Ledaren har bara att tillämpa direktiven och leda folket i den riktning som EUSSR vill.

  SvaraRadera
 7. Jag köper inte utbildningselitismen. Själv studerar jag på ett högstatusprogram och är starkt politiskt engagerad. Överlag känner jag att jag lär mig mycket mer genom politiken, även om den teoretiska grunden som lärs ut från universitetet ganska ofta är ett användbart komplement.

  SvaraRadera
 8. Klen utbildning är ju oftast en förutsättning för partikarriär, oavsett parti. För är man utbildad så vet man bättre än den svart-vita värld som gäller inom politiken.

  SvaraRadera
 9. Nja, Juholt var väl inte den bästa de kunde hitta, utan den bästa som uppfyllde två kriterier:

  1) De kunde enas om honom.

  2) Han tackade inte nej.

  En helt annan grej att reflektera över: Praktiskt taget alla politiker som har högskoleexamen är samhällsvetare, jurister eller ekonomer. De enda undantag jag för tillfället kommer på är mp:s Maria Wetterstrand (filosofie magister i biologi) och sd:s Björn Söder (civilingenjör i kemiteknik). Med tanke på att politiker verkar inom förvaltningen kanske detta inte är något att förvånas över, men man kan ju fundera över hur det påverkar dagspolitiken och det offentliga samtalet.

  SvaraRadera
 10. Juholt är ju utmärkt för att få ner Socialdemokraterna till 20 % (om inte ännu lägre) Hur som helst så är det i alla fall åt rätt riktning, rätt ner emot avgrunden & slutet för Socialdemokraterna!

  SvaraRadera
 11. Klen utbildning och politikerkarriär är väl väldigt vanligt? Vi har ju tex en justitieminister vars enda utbildning efter gymnasiet är en 5-poängskurs i ekonomi.

  SvaraRadera
 12. Och hur tycker Cornucopia att kvalitén ska förbättras inom politiken ?

  /Freddy

  SvaraRadera
 13. I modern tid har Sverige alltid legat i botten i Europa vad gäller regeringens utbildningsnivå. Skrämmande få har haft någon form av högskoleutbildning / Stig-Olof

  SvaraRadera
 14. Cornu,
  Låter som du saknar Sahlin redan.
  Hon hade ju i alla fall en treårig gymnasieutbildning i bagaget.

  SvaraRadera
 15. Om vi nu inte haft den DDR-media vi har, hade den här kanaljens handel&vandel blivit ordentligt granskad.

  SvaraRadera
 16. 16:06, ja, det var tider det.
  16:07, inte ens på Flashback har de (än så länge) hittat någon skit på Juholt.

  SvaraRadera
 17. @ 16:06 TobleroneMona lär vi även fortsättningvis få släpa på då hon fått nya uppdrag på skattefinansierade EXPO.

  SvaraRadera
 18. Eilertrules2011-03-10 16:16

  Fast riksdagen ska ju vara en spegling av samhället så. Och som du tidigare påpekat så har vi ju en överutbildning i Sverige, bara för att man gått en akademisk utbildning innebär ju inte det att man är lämpad att styra ett land.Men sossarna gör ju ständiga självmål, bara att tacka och ta emot för Reinfeldt.

  SvaraRadera
 19. Fast antalet motioner stämmer väl inte? Dessa bara under 2010/11:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=427&rm=2010/11&iid=110600080618

  SvaraRadera
 20. Va're inte Juholt som bidrog till att Marinbasen hamnade i Karlskrona och att Sverige i den vevan förlorade mängder med kompetent personal? Eller har jag jättefel?

  SvaraRadera
 21. Det här bra besked för Sverige på flera sätt. Dels minskar sossarnas chanser att vinna nästa val. Men dessutom visar det att svenska skolans förfall inte spelar någon roll, man kan ändå helt utan utbildning dra in 100k i månaden som sossepolitiker!

  SvaraRadera
 22. En fråga bara till alla läsare, vilka här tror på fullt allvar att Moderaterna är bättre än Sossarna.

  Gå in på www.friatider.se och politisktinkorrekt.info så får se ni hur dessa moderater är

  "nya" Moderaterna för mig är ett skämt.
  Massinvandringen av icke vita är den enda viktiga frågan för mig, och där är s och m likadana

  SvaraRadera
 23. Förr blev oduglingar politiker, dvs lata och klena, de klarade inte av jobbet inom lantbruket. Idag blir dessa oduglingar fortfarande politiker, de klarar inte av ett vanligt jobb inom företagen.

  Jag tror även en apa skulle lyckats bättre, som en politiker sa en gång :)

  SvaraRadera
 24. med tanke på tidigare bloggposter från dig cornu, ang vad en politiker skall leva på i månaden, så är väl tvåårig social i linje med lönen du tycker en statsminister skall ha?

  SvaraRadera
 25. Jo men om du tänker efter så administerar dessa apor 50% av allt vi producerar i landet. Borde vi inte kräva bättre kvalifikationer då?

  SvaraRadera
 26. Hördu Cornu. Jag tycker att du är lite väl elitistisk nu. Det finns många duktiga människor som saknar utbildning. Vad hjälper en utbildning på en i övrigt klent begåvad människa?

  /Lars

  SvaraRadera
 27. Ingenjören2011-03-10 17:39

  Vilken tur att man inte tog utbildning i beaktande när man valde Churchill.

  SvaraRadera
 28. Om det ändå var en nattväktarstat skulle jag inte bry mig om att politiker är sopor. Men nu styr de allt i mitt liv, utan att jag kan påverka. Val ger ingen möjlighet egentligen, har man bara nötter att välja mellan..

  SvaraRadera
 29. Personer utan utbildning brukar alltid vara snabba att påpeka att utbildning minsann inte alls behövs eftersom det finns bra outbildade personer och dåliga utbildade.

  Självklart är det så, det går alltid att hitta exempel på ytterligheter. Men det betyder ju inte att det generellt inte är oerhört bra med utbildning.

  Notera att med utbildning så menar jag eftergymnasial utbildning på en icke totalt flummig linje.

  Själv har jag läst till civ.ing. och är ute i arbetslivet sen ca 4.5 år. Jag har otroligt stor nytta av min utbildning, inte vare kurs i sig och att jag kan lösa trippelintegraler. Utan att jag under ~5 år tränats i kritiskt tänkande och problemlösning.

  Om man dagligen under flera år tvingas att vrida och vända på problemen tills man hittar lämpliga anfallsvinklar att attackera problemet på så är det självklart att man löser problem (alla problem, inte bara ämnesspecifika) bättre än någon som inte har motsvarande träning (med enstaka undantag såklart).

  /tk

  SvaraRadera
 30. 85 % av de egna säger NEJ. Blir han vald av partifårket, kommer samma 85 % bli tvungna att sätta silvertejp över munnen för att inte försäga sig och bli utmobbade.

  SvaraRadera
 31. Känns lite Wesley Mouch varning på den killen, för er som läst "Och världen skälvde.." :)

  SvaraRadera
 32. Mycket väsen för ingenting Jo Holt de va coolt.
  Vi styrs bara indirekt från Bryssel. Det är oljepriset som bestämmer vår vardag idag, för att inte tala om vad som bestämmer om sådär 5 år.
  Vad kostar maten då på ICA....osv

  SvaraRadera
 33. Jag gick också 2-årig social linje... Enklaste spåret in på Officershögskolan, och lätt att fixa bra betyg.

  SvaraRadera
 34. Med detta resonemang skulle alltså Östros vara en bättre finansminister än Borg.

  Dessutom är utbilning idag snarare ett sorteringsinstrument än ett sätt att ge lärdom.

  /Lars

  SvaraRadera
 35. Ledaregenskaper är inget man lär sig på universitet. De föds man med eller utan. Rättvist? Nej, men världen är inte rättvis. Acceptera det, cornu.

  SvaraRadera
 36. Tack, Cornu för ett fantastiskt kul inlägg!

  SvaraRadera
 37. Föredrar en högutbildad ledare med medfödda ledaregenskaper.

  SvaraRadera
 38. Tokmoderaten, du gick ut med bra betyg. Det gjorde inte Juholt tydligen.

  19:32 Ledaregenskaper.

  Kan du ge någon referens för det påståendet, dvs att man föds med eller utan ledaregenskaper. Föds man med dem så är de alltså ärftliga. Säger inte emot dig, men ge då referenser.

  Därmed avfärdar du alltså alla dessa MBA-utbildningar, Handelsutbildningar etc som är en rak väg in i chefsroller hos olika arbetsgivare. Trots allt så kan man inte lära sig ledarskap enligt dig.

  Säger inte emot dig.

  Världen är inte rättvis, det vet jag. Juholt blev aldrig ens minister under 12 års socialdemokratiskt styre, något som t o m Mona Sahlin klarade av flera ggr.

  SvaraRadera
 39. Jag skulle gärna se att det fanns fler ingenjörer inom politiken. En ingenjör är van vid att använda logiskt tänkande vid beslutsfattande. Hur många av dagens politiker bryr sig om logik?. För mig verkar det som om känslor, taktik, partihänsyn och politiskt korrekthet är våra politikers främsta drivkrafter. Och så är jag övertygad om av de flesta politiker är dåliga på matematik. Förstår man inte grundläggande matematik kan man komma med vilka tokförslag som helst.

  SvaraRadera
 40. Jag accepterar att det i riksdagen sitter en och annan bonde, fabriksarbetare etc. som inte har någon nämnvärd utbildning. Det kan vara fullt tillräckligt med att kunna läsa, skriva och räkna förutsatt att man har en fungerande hjärna. Riksdagens sammansättning ska ju också spegla den svenska befolkningen.

  Däremot snedtänder jag på ministrar som har påbörjat högre studier men inte lyckats ta examen på inte alltför krävande utbildningar. Har man påbörjat någonting ska man avsluta det. Enligt den devisen är vårt samhälle uppbyggt.

  De akademiska avfällingar som får ledande poster med hög lön får lätt en oreserverad övertro på sin egen förträfflighet - en brist på ödmjukhet - som härrör från det faktum att trots en slarvig utbildningsinsats så har man fått ett prestigefullt jobb. Här skulle jag vilja nämna Carl Bildt, Bengt Westerberg och Göran Persson.

  Politiker med oavslutade akademiska studier som företräder Sverige i EU-sammanhang, som är genomsyrade av Kontinentaleuropas titelbögeri, får sämre gehör för sina ståndpunkter.

  SvaraRadera
 41. Av 11 i Kinas ledning är 9 civilingenjörer...Detta blir dödstöten för sossarna. Det enda de kan hoppas på är att alliansen blir inblandad i en större skandal. På något vis leker som hela havet stormar och det kommer dom att fortsätta med i val eller val efter val och bli färre och färre och färre och till slut är bara maktgalningarna kvar.

  Jag trodde i min enfald att sossarna lärt sig av sina tidigare misstag och tog någon med avslutade akademiska studier inom något område med logiskt tänkande.

  SvaraRadera
 42. Bättre med (k)orrupta, (m)yglanda alliansere som tycker om (m)utor och annat fiflande.

  SvaraRadera
 43. Det hade varit ett dreamteam för industrilandet sverige. Alliansen borde plocka in civilingenjörer. Det skulle ge evig dominans över Zossarnas mediokra bajsingenjörer.

  SvaraRadera
 44. Bra försök men skandal och mygelligan leder Zossarna med ointagliga poäng.

  SvaraRadera
 45. Hur Dackes av Cornucopia okritiskt återgivna Juholt-sågning har det med faktainnehållet i övrigt är oklart, men åtminstone det där med "inga motioner" är helt fel. En enkel sökning på riksdagens sida finner Juholts namn på ett försvarligt antal motioner de senaste riksdagsperioderna:

  2010/11: 11 st hittills
  2009/10: 20 st
  2009/09: 17 st
  2007/08: 13 st
  2006/07: 7 st
  2005/06: 6 st
  2004/05: 11 st
  2003/04: 9 st
  2002/03: 57(!) st
  2001/02: 21 st
  2000/01: 16 st

  SvaraRadera
 46. Fast vad är vitsen med att referera en totalt felaktigt utsägelse om hans arbete i riksdagen? Det är ju ganska lätt att kolla om han "Trots detta finns det inga spår av hans långa tid i riksdagshuset, inga motioner, tal, utspel, ideer osv. noll, zip, zero."

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1119&iid=00110600080618&doktyp=mot&doktyp=ip&doktyp=frag&doktyp=anf&rm=2010%2F11%2C2009%2F10%2C2008%2F09%2C2007%2F08%2C2006%2F07%2C2005%2F06%2C2004%2F05%2C2003%2F04%2C2002%2F03%2C2001%2F02%2C2000%2F01%2C1999%2F2000%2C1998%2F99%2C1997%2F98%2C1996%2F97%2C1995%2F96%2C1994%2F95#

  En och annan motion ändå. Alldeles obeaktat Juholts utbildning och dina åsikter om den, finns det väl ingen större anledning för dig att sprida lögner, eller?

  SvaraRadera
 47. Det är ju bättre med obildad partiledare som iaf haft ett arbete utanför politiken, än en sån som fredrik reinfeldt som aldrig gjort ett hederligt dagsverke.

  SvaraRadera
 48. Jämförelsen med Churchill och Juholt är orättvis.
  Churchill presterade måhända inte lysande resultat under skolgången men å andra sida växte han upp i ett helt annat klimat än flum-skolan.
  Internat från 8 års ålder, officersexamen 20 år gammal.
  Deltog i strid i i Indien, krigskorrespondent, internerad krigsfånge i Boerkriget.
  Rymde...
  Marinminister under WW1, deltog i strider, tvingades avgå. Deltog som officer i striderna på västfronten.
  Blev rustningsminister...

  Under mellankrigstiden prövades han på ett antal befattningar för att sedan kallas tillbaka av Chamberlain till marinminister vid starten av WW2.
  1940 utsedd till premiär- och försvarsminister.
  Resten, historia...

  Vad var det Juholt hade uträttat nu igen?

  SvaraRadera
 49. Anonym 19:49, instämmer!

  Det är för få politiker med civilingenjörsexamen.

  Ska man inrätta en ny civilingenjörsutbildning i "Statsbyggnadsteknik" kolonhögerparentes ?

  SvaraRadera
 50. 21:57 Vem syftar du på då?

  SvaraRadera
 51. C visar hur lite utbildning betyder eftersom han trots viss sådan inte klarar av att göra en ganska enkel rimlighetsbedömning av påståendet "Trots detta finns det inga spår av hans långa tid i riksdagshuset, inga motioner, tal, utspel, ideer osv. noll, zip, zero"

  Vanliga allmänbildade människor känner till Juholt som sossarnas främsta man inom försvarspolitiken. Att tro att en sådan politiker inte gör en enda motion på 16 år i riksdagen är minst sagt löjeväckande.

  Lättlurad?

  //Håkan

  SvaraRadera
 52. Det här talet tycker jag var intressant.

  http://isi.phoneticom.com/cgi-bin/:
  rsxt/92322161637563/goto/sv/http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:33#anf154

  Om jag fattar rätt. Först kritiserar han det obudgeterade och av regeringen beslutade krigandet, (verkar finnas likheter med Usas kreativa finansiering av krig) och sedan säger han, och S, ok.

  Någon annan har redan bestämt att Sverige ska vara med så protestera i ord och gör sedan som bestämts...

  SvaraRadera
 53. För alle er sossar som försvarar valet av Juholt ge då en enda motion som har klass, en enda räcker för mig. En Lex Juholt, ett avtryck i debatten annat än plattityder.

  SvaraRadera
 54. Ingen tycks ha förstått, det gäller att ha en
  brun tunga, både inom näringslivet och politiken. Det är den särklassigt viktigaste egenskapen.

  SvaraRadera
 55. Jag tycker att det är pinsamt att folk kategoriserar en person som "smart" bara för att man har pluggat ex civil ingenjör..
  Jag har själv jobbat 7 år ute i arbetslivet med diverse jobb och pluggar nu 4 året som civil ingenjör på kth och jag kan gott och väl säga att många av dem som pluggar saknar helt och hållet en verklighetsuppfattning.. Dessutom så tycker jag att skolan tar bort en hel del utav det kreativa tänkandet som jag tror att man kan komma mycket långt på! Vidar utbildning är jätte bra på många vis men jag tror definitivt att det är överskattat i dagens läge.. Det känns som om ; pluggar du så kommer du att lyckas. Men jag känner snarare; pluggar du så blir du mainstream!
  Jag tror på kreativitet " eget tänk" samt att man ska våga gå sin egen väg.. Med andra ord- Man ska inte döma en person efter utbildning..
  (som så många gör numera)

  SvaraRadera
 56. Men han gick utbildningen klart tillskillnad från fåntrattar som Anke Borg och Lasse Lattrin

  Inte kasta sten i glashus när man själv tycker alliansen är ett gäng stjärnor ;)

  Det enda de är flitiga med är att flexa anus mot washington.

  SvaraRadera