Cornucopia?

2011-03-17 18:44

Kim-Jong Juholt

Humor är som bäst när den är oavsiktlig. Ännu bättre är det när den studsar tillbaka på humoristen (något jag ofta får äta upp).

Men ibland blir det bara för bra. Hade tänkt att ignorera det där partiet och istället ägna mig åt att angripa sittande regim, vilket är mer relevant än ett parti på dekis. Men nu kan jag inte motstå.

En tvättäkta (s)ombie (till skillnad mot en zo(m)bie) har på SVT Debatt skrivit en text med rubriken, håll i er nu, sätt er ner, krama en anhörig: Juholt så kompetent att han inte behöver akademisk examen

Japp, inget skämt. Detta är dödligt (s)ombieallvar.

Håkan Juholt är så kompetent att han inte behöver någon utbildning alls faktiskt. Alliansregimen darrar nu som asplöv inför Fantomen från Oskarshamn. Även känd som Den Store Ledaren, aka Kim-Jong Juholt.

Kim-Jong Juholt slog 18 hole-in-one enda gången han spelade golf. Han behöver ingen pilotutbildning, för han satte sig bakom spakarna på en JAS 39 och flög iväg själv och avvisade ett intrångsförsök från 2st Tu-22M Backfire alldeles på egen hand när han som ordförande för Försvarsutskottet en gång hälsade på hos F 17 i Ronneby. Kim-Jong Juholt klyver atomen. Kim-Jong Juholt är så hård att om man stoppar in en kolbit i munnen på honom så kommer det ut en diamant i andra ändan!

Förlåt mig, men jag skakar. Inte av rädsla. Utan av skratt.

Ett citat från (s)ombieinlagan:

"Högerns elitistiska syn på kompetens, kunskap och politiska ämbeten är lika otidsenlig som skrämmande och används nu som främsta vapen. Skulle detta synsätt få fäste i dagens politiska landskap skulle det bli tomt i bänkarna i våra olika parlament, från det kommunala planet, över landstingen och upp till riksdags- och EU-parlament. Oavsett partifärg skulle den akademiska kompetensen hos de enskilda förtroendevalda värderas högre än förmågan att leverera resultat."

Vet inte om högern har en så elitistisk syn. En försvarsminister som inte ens gjort lumpen. Inte konstigt att det går som det går. Utbildningsminstrar genom tiderna utan vare sig utbildning eller ibland ens färdig gymnasieutbildning. Inte konstigt att det går som det går.

Men annars har (s)ombien rätt. Skulle vi kräva kompetenta politiker så skulle de flesta få lämna sina platser. Där håller jag helt och hållet med. För politiker är generellt inte kompetenta. Inte ens Kim-Jong Juholt.

För övrigt så säger (s)ombien följande till alla er som lurats in i studieskulder och högre utbildning: Enda anledningen till att ni behöver högre utbildning och akademiska examen är att ni inte är kompetenta. Så nu vet ni alla det. Ni som har utbildning är inkompetenta. Kompetenta behöver ingen utbildning.

Nu skall jag torka tårarna. Med sådana vänner behöver inte Kim-Jong Juholt några fiender.

Med risk för att vara tjatig lägger jag in Grotescos suveräna (s)ombiesketch igen så här på fredagskvällen:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

37 kommentarer:

 1. "Kim-Jong Juholt är så hård att om man stoppar in en kolbit i munnen på honom så kommer det ut en diamant i andra ändan!"

  LMAO

  SvaraRadera
 2. fredagsmys....? redan ? sverige har väl ändå en och samma tidzon?

  global

  SvaraRadera
 3. Veckodag? Vad är en veckodag? När man arbetar fritt går veckorna över till en lång ström. Vet inte ens vilket veckonummer det är, vilket gör mig smått handikappad om jag inte snabbt kan gå in på vecka.nu och kontrollera.

  Hade iofs ett jobbesök av tre intressanta människor runt köksbordet i förmiddags, så jag tror att det borde vara torsdag idag. Mötet var iaf inbokat på en torsdag.

  Stryker fredag ovan och byter ut till kväll för säkerhets skull.

  SvaraRadera
 4. Fredagsmys? Tror på mys varje kväll, åtminstone måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag och inte mys-endast-på-en-fredag.

  SvaraRadera
 5. Det låter lite som de Chuck Norris-vitsarna som var populära förr ett par år sedan.

  "Juholt läser inte böcker. Han stirrar på dem tills de ger honom den information han behöver."

  SvaraRadera
 6. Är det någon som vet vad artikelförfattarna har för utbildningar och yrken? De verkar inte skylta med den informationen och jag blev nyfiken.

  SvaraRadera
 7. Artikelförfattarna är förmodligen anställda på jätteviktiga pappersvändarjobb i den fantastiskt effektiva och inte alls slösaktiga offentliga sektorn. Om vi bara kunde bli av med alla företag och jobbiga moderater som pratar om ekonomi, så kunde alla få jobb i den offentliga sektorn, skatterna kunde nå 100% och total jämlikhet råda! Jobba hårdare nu, mazarinätarna på landstinget behöver mer pengar till genusutredningar. Det är häftigt att betala skatt!

  SvaraRadera
 8. Jag måste tillstå att jag gillar anslaget i ditt inlägg men du missar poängen med artikeln. Ett av de mantra som finns inom S är "utbildning, utbildning, utbildning". Det är S som i "begynnelsen" gjorde klassresan möjlig. Jag hade aldrig haft en magisterexamen om det inte vore för S. Jag tillstår att det finns ett akademikerförakt hos vissa sossar, men inte bland oss som skrivit artikeln.

  Vad vi vill ha sagt är att kunskap kan införskaffas på många håll. Jag må ha 300 universitetspoäng på pappret, men vad säger det? Om all den kunskap Juholt har införskaffat sig, om det så må vara via SSU, partiet, resor och självstudier inte räknas, då ser jag hos dig ett omvänt förakt gentemot de som inte har pluggat vidare.

  SvaraRadera
 9. Vilket självmål. Man tror knappt det är sant. Finner inte orden. Måste läsa om igen. Håna Håkankampanj? Nu avfyrade de iaf startskottet för Håna Håkankampanjen. Tack cornucopia.

  SvaraRadera
 10. Några Juholt-facts:

  I början fanns ingenting. Sedan sa Juholt åt det där ingenting att skaffa sig ett jobb. Det är historien om hur universum skapades.

  Juholt åker inte hiss. Hissen åker runt Juholt.

  Juholt kan dividera med noll.

  Juholt duschar inte, han tar total kontroll över vattnet.

  När Juholt åker med järnväg anländer han före tåget.

  Egentligen dog Juholt för 20 år sedan. Döden har bara inte vågat tala om det för honom.

  SvaraRadera
 11. All den kunskap Juholt införskaffat sig! Herregud det blir bara värre. Via SSU,partiet,resor och självstudier. jag viker mig dubbel. Vilka sopor.

  SvaraRadera
 12. Jag blev faktiskt positivt överraskas av att en sosse som skrivit det där och dessutom på SVTdebatt hittade till den här bloggen. Hoppas hon tar sig tid att läsa andra inlägg och kanske få upp ögonen för några av de riktiga problem världen står inför. Även om jag inte tror sossarna skulle ha några bra lösningar vore det fint om frågorna togs upp av folk med inträde till den publika diskussionens finrum!

  SvaraRadera
 13. T-Forden gjorde i "begynnelsen" bilresan möjlig. Måste dock meddela att den gör sig bäst på museum nu för tiden, oavsett hur mycket extrautrustning och uppgraderingar man skaffar... man bytte helt enkelt modell...

  SvaraRadera
 14. Patrik Rossotti2011-03-17 22:14

  @Alexandra
  Passa gärna på att kika runt lite på Cornus bloggrannar också. Flute-tankar och Kvantitativt är två läsvärda. Det finns fler.

  SvaraRadera
 15. Dra ända in i tallskogen, detta är humör högsta nivå och dessutom som lök på laxen så skriver en av sossarna, Alxendra ytterliggare en klassiker som kommentar!!!!

  Tack Alexandra!!!! You saved my day and to you Cornucopia, woodgas generator for free!

  SvaraRadera
 16. @Alexandra:
  Kompetens brukar ju vanligtvis betecknas som summan av kunskap och erfarenhet. För mig så kan man definitivt inhämta kunskap på fler sätt än bara via akademiska studier.

  Men vad är din viktigaste slutsats kring din utbildning? Du anslår själv att 300 poäng inte säger något, vilket jag instämmer i. Jag såg på din blogg att du har en arkeologisk utbildning men jobbar med något annat. Jag passar också in på det mönstret, en viss akademisk utbildning men jobbar med något annat.
  Min poäng här är att akademisk utbildning faktiskt mer handlar om att lära sig inhämta kunskaper på ett effektivt och metodiskt sätt, samt lära sig ifrågasätta och utmana. Det är detta som jag ser är en större utmaning för en individ som inte har akademisk utbildning.

  Dessvärre är det också här jag har min bas för mitt politikerförakt - att antingen indoktrineras i ung ålder eller att inte ha förmåga att kunna ifrågasätta är den stora bristen bland politiker från gatan som inte har akademisk utbildning.

  Anekdot: jag tillsatte för ca ett år sedan en person som chef för en teknisk avdelning. Denna person har inte akademisk utbildning, men är synnerligen kompetent baserat på erfarenhet och nischade kunskaper inom teknikområdet. Därmed lämpad för just denna roll men inte än som generell chef. I den fackliga förhandlingen så ifrågasattes personen pga att denne inte har akademisk examen och det slutade med att de reserverade sig för beslutet. Chefen gör ett fantastiskt jobb och de anställda är nöjda.

  Hur är det nu igen - facket är elitiskt högerorienterat och därmed uppfyller din tes om att de är otidsenliga?

  Fråga till dig Alexandra: Vad är det exakt som Juholt har gjort som betecknar honom som resultatpolitiker?

  SvaraRadera
 17. Jag har jobbat som ett svin idag. Dagen blev lång och duktigt trött. Tänkte titta in på bloggen och avsluta med några sidor av Midvintermörker. Och får läsa det här. Detta kommer bli en klassiker. Cornu i högform. Och jag kommer sova extra gott.

  SvaraRadera
 18. "Visst akademikerförakt inom S".

  Det var ju sossarna som såg till att högre studier inte skulle löna sig. Man skattar mer ju längre man studerat. Ja, om man inte blir arkeolog då. ;)

  SvaraRadera
 19. Akademisk utbildning är strukturerad kunskapsinhämtning med utvärdering(examen).
  Den som drar därmed drar slutsatsen att avsaknad av utbildning innebär avsaknad av kunskap bör nog tänka till en extra gång (om det nu hjälper). Detta var kontentan av Alexandras inlägg för vilket hon nu kölhalas av de "bildade".
  Lustigt nog verkar personer med riktigt lång utbildning ha en mer avslappnad inställning till detta. Begränsad begåvning eller den troligen vanligare känslomässiga blockeringen inför andra synsätt tror jag dock ingen utbildning råder bot på.

  //Håkan

  SvaraRadera
 20. Haha, klassisk tråd!

  Alexandra vilken klippa! Underbart!

  SvaraRadera
 21. Rekommenderar följande läsning till er alla utbildningsivrare:

  "Utbildning är lösningen. Vad är problemet?
  Om utbildningsfundamentalism"

  http://www.ped.gu.se/biorn/journal/pedfo/pdf-filer/alvesson.pdf

  SvaraRadera
 22. Vi ivrar inte alls efter utbildning utan bildning!

  Under HSP expanderade högskolorna som svampar i jorden och väldigt många utbildningar håller låg klass och det skulle vara bättre med att varva många utbildningar med arbetsliv. Dock i Kim-jong Juholts fall så stannade klockan 1972 och har inte slagit sedan dess. Han tycker tex att Obama är en bra socialdemokrat och att Domus varuhusen från 60 talet aldrig skulle gjorts om.

  SvaraRadera
 23. Misstänker utbildningsnivån bland bloggens läsare ligger på gymnasienivå. Inget ont i det. Finns säkert en och annan intelligent autodidakt också.

  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 24. Är man kompetent behöver man ju ingen utbildning enligt socialdemokraterna.

  SvaraRadera
 25. Verkar själv inom en profession som kräver legitimation. Toppbetyg för att antas och minimum 5 års studier. Hindrar inte att en intelligent autodidakt kan lyckas mycket bra inom ickelegitimerade yrken.

  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 26. Haha, För kompetente Kim Jong Juholt är nog autodidakt så nära man kan komma.

  SvaraRadera
 27. Miljövänstern ifrågasätter kärnkraftsverkens kompetens ständigt..Att utbildning inte är viktigt är således BS.

  Utbildning är förbannat viktigt, piloter, sjökaptener, bussförare, tågförare, kärnkraftstekniker,elnätsmontörer etc etc

  Varför skulle han i toppen inte behöva utbildning? Varför kräva utbildning av alla undersåtar och sen sätta en hjärndöd apa i toppen? Faller inte hela idén då?

  SvaraRadera
 28. 12:05

  Hört talas om att delegera? Reagan var dement redan under sin första presidentperiod, men fortfarande kapabel att delegera. Värre under andra perioden men då fanns det andra som stog beredda. Dessutom ställdes presskonferenserna in.

  SvaraRadera
 29. Kompetente Kim-Jong Juholt kan ju delegera till Alexandra Einerstam. Hon har ju den akademiska kompetensen.

  SvaraRadera
 30. Alltså, visst låter det rätt komiskt.

  Samtidigt tillhör jag dem med en lång utbildning bakom mig, som inser att det är problematiskt att enbart bedöma folks kompetens utifrån ett papper.

  Många utbildningar inehåller mer eller mindre irrelevanta lärdomar som man aldrig kommer att ha nytta av.

  Dessutom är det många utbildningar som ruskigt fort blir föråldrade.

  Inom många områden, så är det fullt med "papperslösa" människor med ett brinnande intresse som är mycket kompetenta, ofta mycket mer kompetenta än den som gått en utbildning och som saknar intresset.

  Jag vill inte med detta försvara just Juholt, om honom vet jag inget, men jag vill nog slå en kil i uppfattningen att en examina "is the shit".

  SvaraRadera
 31. Så varför skall alla utbilda sig för de mest triviala jobb, t ex stå i kassan på en bank?

  SvaraRadera
 32. Cornucopia, du med en bakgrund inom IT branschen.

  Handen på hjärtat, tycker du verkligen en 10 år gammal IT utbildning är något att skryta med när man söker ett jobb?

  Det har även helt klart gått en hel del inflation i utbildningsivern också. Många yrken skulle inte behöva någon utbildning, utan man skulle egentligen återinföra lärlingssystemet.

  Specialiseringen i utbildningen kan man också ifrågasätta, varje yrke behöver inte en helt egen utbildning. Det gör förutom att det blir svårt att överblicka, faktiskt även svårt att se att utbildningen håller en nivå som är acceptabel.

  Inflationen i utbildning gör sig även påmind inom ex.vis. vården, där man i syfte att motivera högre löner, framtvingat en situation där alla som anställs ska vara fullt utbildade sjuksystrar, även i olika typer av omsorgsboenden där de är klart överkvalificerade.

  Även kravet på legitimation inom skolan distanserar nu skolan från verkligheten, där viss yrkesutbildningar nu ska ledas av folk utan praktisk erfarenhet av det yrke de ska lära ut!

  Som sagt.. Examina är idag ett något urholkat begrepp i mina ögon.

  SvaraRadera
 33. Jag håller med. Min IT-examen är t ex 15 år gammal nu.

  Men poängen är att uttalandet kring Juholt säger att alla som måste ha utbildning för att få jobb är inkompetenta. Och politiker tjatar hela tiden om "det livslånga lärandet" och att vi måste studieskuldsätta oss flera gånger i livet bla bla bla, utbildning är vägen framåt etc.

  Men det gäller alltså inte politiker. När man skall vara statsministerkandidat och inneha det mest ansvarsfulla jobbet i hela Sverige så ställs inga som helst krav på någon utbildning alls...

  Det är hyckleri, och dessutom förakt för de som faktiskt har gått på det politikerna sagt och utbildat sig.

  SvaraRadera
 34. Ja, jag håller med om vad du skriver om Juholt.

  Det jag skrev var väl mer en reaktion på alla i kommentarsfältet som höjde examina till skyarna.

  Men personligen så är jag nog mer bekymrad av att politiker i allmänhet verkar sakna erfarenhet av verkligenheten. De när dessa utopiska idéer om hur du vill att samhället ska fungera, idéer som frodas i den skyddade verkstad som politikerna verkar i. Men väldigt få har praktisk erfarenhet av att ha ett vanligt jobb och få livspusslet att gå ihop.

  SvaraRadera
 35. Är det inte lite illvilligt misstolkande som här. Carl Bildt har sagt att 100 kontakter är bättre än 100 högskolepoäng. Lite åt samma håll med undermeningen att driftiga klarar sig ofta utan utbildning. Har man rätt kontakter eller en bra idé kan det gå rätt bra utan utbildning i offentlig som privat sektor.

  SvaraRadera