Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2011-03-16 06:59

Japan-in-time

Via katastrofen i Japan och de medföljande multipla kärnkraftshaverierna påminns vi återigen om att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. För kärnkraften så är det uppenbarligen strömförsörjningen av kylsystemen. Samma haveririsk gäller tydligen även i Sverige enligt en artikel hos Schibsted/SvD, iaf om kärnkraftverken drabbas av längre strömavbrott. Som bekant fungerade inte hälften av dieselaggregaten i Forsmark vid incidenten i den anläggningen, och oavsett så måste det finnas den där sinande oljan för att kunna köra reservkraften tills vidare.

Återstår därmed att se hur nuvarande reaktorer skall klara sig när exportmarknaden för olja är borta efter år 2030 och Sverige får klara sig utan olja. Dieseln till aggregaten måste också vara lagringsbeständig, vilken inte biodiesel direkt är. Och avancerade vätgasdrivna system är betydligt mindre robusta.

Grundproblemet är komplexiteten. System blir till slut så komplexa att de faller under sin egen tyngd. Kärnkraft är antagligen det mest komplexa sätt vi har att utvinna energi på.

Skall man titta på lite mer mundana saker så har vi i vårt komplexa samhälle som bekant sk just-in-time. Det omfattar allt från mat, till industrikomponenter eller för den delen min bok där bokförsäljarna lägger order på böcker i samma stund som någon beställer en bok från deras online-butik. För att just-in-time skall fungera krävs det IT-system och att ingen länk i kedjan havererar på vägen. Just-in-time är billigt och en förutsättning för att idag kunna konkurrera på marknaden. När allt fungerar som det skall.

Med naturkatastrofen i Japan har nu inte en länk gått av i kedjan. Kedjan har helt enkelt lossat från sitt fäste.

Volvo PV i Göteborg kan nu bara producera personbilar i en vecka till (Mer omfattande artikel hos Stampen, TT blänk hos Bonnier). Sedan har de slut på elektronikkomponenter från Japan, komponenter som antagligen normalt flygs in.

Saab förnekar problem och tillverkaren av tunga fordon, AB Volvo, håller på att titta på saken. Vi får se när produktionen stoppar och det antagligen blir permitteringar eller någon form av hemförlovning för de anställda. Volvo PV ägs för övrigt av Kina numera, får se hur de nya ägarnas tålamod fungerar om fabriken inte längre kan producera bilar.

När det gäller elektronik är det inte bara att byta leverantör, speciellt inte om det handlar om mikroelektronik som sätts samman i renrumsanläggningar. Det handlar om anläggningar som man inte slänger upp i en handvändning och i sig är extremt avancerade rent lokalmässigt. Det finns ingen buffert av oanvända renrumsanläggningar man kan dra igång över en natt, ens om man har tillgång till produktionslinjer och de ritningar och andra underlag som behövs.

Antagligen slutar inte problemen vid biltillverkarna. Antagligen hittar man japanska komponenter som digitalkamerasensorer, minnen och specialiserade mikroprocessorer bland de fabriker som nu står stilla och inte kommer tillbaka inom kända tidsramar. Och de komponenterna hittar vi i det mesta idag.

Det finns alltså en risk att hela elektronikindustrin successivt saktar in och måste dra i handbromsen. Det blir problem med leveranser av datorer, mobiltelefoner, platt-TV och komponenter till fordon, kylskåp, tvättmaskiner. Allt i vår komplexa värld har mikroelektronik i sig idag. Allt tillverkas inte i Kina. Det räcker att en enda komponent i ett kylskåp kommer från Japan så måste den tillverkaren av kylskåp stoppa sin försäljning i Japan-in-time-samhället.

Hur allvarligt det här blir beror på hur länge problemen med strömförsörjning och infrastruktur kvarstår i Japan. Den japanska teleoperatören DoCoMo ransonerar nu teletrafiken kan vi läsa via ZeroHedge. Antingen beror det på energibrist eller så gör man det för att räddningstjänst och myndigheter skall få företräde. Orsaken är iaf okänd.

Japan får 28% av sin el från kärnkraften, och alla kärnkraftverk i området måste naturligtvis kontrolleras innan de kan starta upp igen. Och de som havererat kommer inte komma tillbaka i drift på många år, om någonsin. Elledningar måste återställas. Energibristen kommer kvarstå länge i Japan. Det är också lite naivt att tro att det bara är att importera mer olja och gas för att ersätta. Det måste finnas kraftverkskapacitet för oljan och gasen också.

Poängen här är ur investerarsynvinkel iaf att det är exit alla bolag som är beroende av elektronik i sina produkter som gäller, iaf till läget blir tydligt. Ericsson, Nokia, Apple, Volvo, Electrolux, Husqvarna etc etc. Samtliga börsbolag bör lägga pappren på bordet och visa vad de är beroende av, utan att skönmåla situationen. Blir avbrottet väldigt långt kommer i princip alla företag, alla kategorier att drabbas i takt med att de hade behövt byta ut eller reparera kontorsutrustning.

Framför allt så kommer den ekonomiska tillväxten sakta in och åter vända till recession. I mycket sägs det ju just vara elektronik som driver global tillväxt, när allt fler skall köpa mobiltelefoner etc, samtidigt som dessa prylar står för ett betydande deflationstryck pga ständigt billigare och bättre produkter. Blir det brist på datorer och mobiltelefoner kommer inte priserna på de allt färre som finns att rasa... Men det är långtidseffekter vi inte kan vara säkra på.

Allt detta talar för att börserna kommer fortsätta dyka, oavsett hur mycket pengar som centralbankerna i Japan och USA trycker upp och stoppar in i marknaden. Nattens och morgonens upprekyler i Asien och Japan är bra tillfällen att gå ur eller ta nya negativa positioner.

Fortsatt likvid eller med negativa positioner är det som gäller. För både Nikkei och OMXS30 var det ändå likvid eller negativa positioner som gällde även innan katastrofen, så egentligen inget nytt. Men nu är det inte bara tekniskt, utan även fundamentalt.

22 kommentarer:

 1. Varför inte återinföra ånga som drivmedel för dessa desperata åtgärder! Ånga finns det gott om tycks det.
  Sen har jag inte förstått varför man skall pumpa upp vatten för kylning i dessa anläggningar.
  Varför inte pumpa när verket är i drift, då funkar ju strömmen. Med andra ord sänk reaktorn så vatten måste pumpas bort. /Oppti

  SvaraRadera
 2. En annan aspekt är väl om något privat företag är intresserade av att anlägga nya kärnkraftverk i Japan då investeringen kanske inte står kvar året efter det står klart...

  Ett kärnkraftverk kostar 10-tals miljarder att bygga och jag vill se den investerare som vill lägga dessa pengar med tanke på att Japan kan drabbas av the big one i princip när som helst. Tepco lär väl ha svårt att skaka fram mer pengar från sina aktieägare förmodar jag. Återstår staten då att bygga nya kärnkraftverk.

  SvaraRadera
 3. Oppti, vad menar du? Att man ska sänka reaktorn i havet?

  Även när verket är i drift så måste pumparna gå 24/7 för att kyla. Stillastående vatten hjälper inte ett dugg, det skulle förångas på nolltid så vattnet måste hela tiden cirkulera.

  SvaraRadera
 4. Peter, är japaner intresserade av att bo i Japan?

  Iofs finns det många nationer som inte återinvesterar sig själva ordentligt så vem vet...

  SvaraRadera
 5. En himla tur att Vattenfalls direktör inte köpte in sig i Japansk kärnkraft, när han spelade Monopol med vattenfalls pengar och investerade i Tysk kol- och kärnkraft.
  Eller gjorde han?
  Maud Olofsson sov i alla fall gott när han pantförskrev hela Vattenfall, som säkerhet för eventuella kärnkraftsmissöden i Tyskland.

  Åke M

  SvaraRadera
 6. Tysklands Förbundskansler har förklarat att landet klarar sin elenergiförsörjning utan kärnkraft. Mao om det blir elbrist i Sverige skall vi inte längre räkna med leveranser från Tyskland. På med den norska lusekoftan!

  SvaraRadera
 7. Ett inlägg från 70 talet, Nationalskalden Eddie Meduza:
  http://www.youtube.com/watch?v=MYhtg-UcZs8&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 8. Tage Danielssons monolog om Harrisburg. På japanska! Finns det? Den behövs verkligen nu.

  SvaraRadera
 9. Om vi hamnar i en situation där det inte finns tillräckligt med diesel för att vi ska kunna köra våra kärnkraftverk så har vi nog väldigt stora problem. Då spelar det ingen roll om man har amorterat skulder eller äger sin gård. Tror man på detta scenario är det bästa man kan göra att samla på sig vapen och ha egna hemliga mat och bränsle depåer (och bo isolerat).

  SvaraRadera
 10. Peter Madison. Mig veterligen finns det inte ett enda privat finansierat kärnkraftverk i hela världen. Kina, kommuniststat, USA är det visserligen privat finsansierat MEN det är statligt garanterat till 100%. MIT och Citigroup har räknat på det hela och konstaterat att det finns ingen i ekonomi i det. Det är bara vi skattebetalare som kan försöka fylla det svarta hålet som uppstår.

  SvaraRadera
 11. Cornubot: Oljan kommer inte att vara ett problem och reserverna kommer räcka länge. Skillnaden blir bara att man återupptar brytningen av skifferolja i stor omfattning.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale_reserves

  Där framgår att internationella siffror anger Sveriges reserver till 875 milj m3 olja (SGU har satt siffran till 450 milj ton). Kina sitter på 4,4 mdr m3 som är ekonomiskt lönsamt att utvinna och totalt är deras reserv 32 mdr m3.

  Peak oil kommer bara att leda till att utvinningen återupptas vilket naturligtvis kommer skada miljön men samtidigt förskjuta de akuta effekterna av oljebrist. Frågan är om vi kommer att exportera vår skifferbrytning till t.ex. Ryssland och Estland. Har du någon annan syn på läget?

  SvaraRadera
 12. Kan vara bra att nämna EROI som vanligtvis ligger kring 3:1 för skifferolja. (Pendlar mellan 0.8:1 till över 7,2:1 beroende på undersökning, metod och kvalitén på skiffret).

  SvaraRadera
 13. Cornu, Du tar upp frågan om komplexa systems känslighet. Mycket tänkvärt.

  Det finns en näraliggande fråga:
  I den kommande recessionen, när vi passerat peak oil, kan vi också räkna med att produkter försvinner eller blir extremt dyra.
  Leder recessionen dessutom till upplopp och vandaliseringar eller i sämsta fall till krig, kan mycket slås ut. Det finns t ex inte så många tillverkare av kiselskivor eller tillverkare av integrerade kretsar. En utslagen fabrik för integrerade kretsar eller kraftelektronik är mycket dyr att ersätta och kräver också att mycket annat fortfarande fungerar.

  Har du reflekterat över hur mycket vi kan bevara av den teknologi vi nu tycker är självklar?

  Åke M

  SvaraRadera
 14. Ingen talar längre om GEN4 kärnkraft, den som ska lösa alla problem med dagens.

  Det som VAR allra mest lovande med gen4 var förmågan att bränna om avfallet från dagens reaktorer och att man kan tillverka vätgas CO2 fritt.

  Det talades även om solkraftverk i sahara, den idén är lika död so gen4. Vem skulle våga bygga solkraftverk i nordafrika för 100tals miljarder med Khadaffi och hans kompisar vid styret?

  Vad återstår för västvärlden nu? Vattenkraft är också livsfarligt, de riskerar att rämna och döda hundratusentals. Så har skett i flertalet länder.

  Småskalig produktion, dvs elda ved i vedpannan, odla sina rovor, spinna ull av fårullen? Jag har inte råd att köpa en liten gård för 4 miljoner..iaf inte där det går att överleva dvs södra landet.

  Vad är inte farligt? Samtalade med en nervös kvinna på jobbet igår, hon stod och rökte på gatan utanför jobbet och funderade på strålningen som media skriver att vi ska få.
  Cigaretter+avgaser och partiklar från dubbdäck är ju inte farligt.

  Ska rädslan styra så kommer vi sitta med munskydd och en skål ris, man kan faktiskt andas in insekter och trampa på kryp om man rör sig.

  Ett modernt krakatau nära europa skulle utplåna det mesta av livet här, säljs tabletter mot vulkaner?

  Största faran mot mänskligheten ser jag som rädslan, vilka kloka beslut tas av rädsla? Det är farligt att leva, vi kan aldrig göra livet helt ofarligt. 100% av alla som lever kommer att dö.

  SvaraRadera
 15. Komplexiteten medför ett annat problem: Det är svårt att testa allt. Det är svårt att veta om kritiska detaljer, t ex ventiler, verkligen fungerar när de behövs. Vissa delar används bara i kritiska situationer och det har visat sig tidigare på kärnkraftverk att de inte fungerat som man trott (kanske pga att något kanske åldras på ett sätt som förändrar funktionen lite för mycket).

  SvaraRadera
 16. @Anonym 11.19

  Vikingarna hade en bra inställning till det, för dem fanns det ingen fruktan, de visste inte vad rädsla var! Det vi behöver är alltså mer vikingatakter hos befolkningen!

  SvaraRadera
 17. Frågan är om det på halvlång sikt är dåligt att elektronik blir dyrare/färre antal varor ?
  Ens för iaf vissa företag ?

  Om alla drabbas mer eller mindre i lika stor utsträckning så blir det en brist, om efterfrågan fortfarande är hög så stiger priserna - och vinsten...
  Är det ngt företag som är mindre beroende av Japansk elektronik så kanske dom tom kan öka omsättningen ?

  Well - återstår att se...just nu lider nog de flesta börser av depression - ekonomi handlar ju bara om psykologi egentligen....

  /K

  SvaraRadera
 18. Komplexiteten ökar dessutom när man vill införa redundans på olika sätt. Att ha flera olika typer av generatorer t.ex.

  SvaraRadera
 19. Cornu, har du skrivit något inlägg om hur man som självhushållare och survivalist kan skydda sig mot kärnkraftshaverier i Sverige? Finns det överhuvudtaget några skyddsåtgärder man kan vidta? Flytta till norra norrland?

  Det känns nästan som att Sverige är ockuperat av ärkesvin och att man inte längre kan leva i frihet i landet.

  SvaraRadera
 20. Finns väldigt lite man kan göra för att skydda sig mot högradioaktiva utsläpp annat än att flytta sig. Och som man såg efter Chernobyl så kan spridningen av radioaktiva ämnen slå väldigt olika.

  SvaraRadera
 21. Men inte är de väl så dumma att de har en enda fabrik som leverantör av kritiska komponenter just in time utan buffertlager?? eller?`
  Det vore ju att riskera hela företaget volvo PV. Den kan ju brinna ned mitt i nyförsäljningen av V60 tex. Det behöver ju inte vara en sådan här stor olycka ens utan en mycket mer sannolik.

  SvaraRadera
 22. Jo, precis så dumma är de.

  SvaraRadera