Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2011-03-23 09:14

Guld plus OMXS30: Bättre resultat med omviktning

Som vi preliminärt såg igår gav en daglig omviktning av en hedgad portfölj med 50% guld och 50% OMXS30 ett avsevärt bättre resultat än att sitta still i den så kända båten. Omviktning innebär att man säljer av det som gått upp och köper det som gått ner. BTFD!

Nedan följer utvecklingen med omviktning dagligen, en gång i veckan (var femte handelsdag), en gång i månaden (var 21:e handelsdag) och en gång i kvartalet (var 63:e handelsdag). Ju tätare omviktning, desto bättre resultat, men det medräknar inte courtage.
Ser kanske snartlikt ut. För en bättre överblick över årsprestanda, se nedan.

Omviktning gav sämre resultat 2008, men i övrigt bättre. Att 2008 var bättre för den portfölj som aldrig viktar om beror på att andelen guld successivt ökat då guldet gått bättre än börsen. Den som skulle gå in i hedgen 2008 skulle få ungefär samma resultat som de omviktade portföljerna.

Tittar vi på snittavkastningen per år så ser det ut som följer.

Hedgeportföljen går avsevärt bättre än börsen, och med ränta på ränta så ger detta rejält mycket bättre avkastning över tiden.

Men alla siffror är utan courtage. Daglig omplacering ger bäst resultat men innebär 5x så många affärer som omplacering varje vecka och 21x så många affärer som omplacering en gång i månaden. Antagligen är det inte ens för en stor hedgefond vettigt att vikta om till 50% guld och 50% OMXS30 varje dag. En omviktning en gång i kvartalet gav inte heller väsentligt bättre resultat än att sitta still i båten. Slutsatsen bör bli en omviktning en gång i månaden, en något sämre variant än omviktning dagligen, men till betydligt lägre courtage.

Egentligen är omviktning kvartalsvis väsentligt bättre än ingen oviktning alls, vad som förstör det hela är 2008 när den kvartalsvisa omviktningen slår så illa att nedgången är absolut störst i den varianten. Slumpen slår helt enkelt hårdare ju mindre tät omviktning man tillämpar. Samtidigt är även kvartalsvis omviktning bättre än att enbart ligga still i 100% OMXS30.

En annan fråga är var man skall handla guldet, iaf som privatperson. OMXS30 köper man lämpligen via fonden (usch) Avanza Zero, som är utan förvaltningsavgifter och alltså i praktiken skuggar OMXS30 kostnadsfritt. Guldet köper man lämpligen via någon ETF, som skuggar guldpriset 1:1, minus förvaltningskostnader. Problemet här är att även ETF:er som NYSE:GLD i någon form kan ses som pappersguld, och den svarta svanen här blir då att en sådan fond eller pappersguldhandeln går omkull.

En större fondförvaltare kan antagligen handla guld fysiskt i London, men att ha guldandelen i fysisk form innebär med en köp- och säljspread på 5-10% att det inte går att vikta om ens en gång i kvartalet som privatperson.

Det finns Sverigenoterade guldcertifikat, men de är rena pappersprodukter med motpartsrisk, även om motparten kanske är Handelsbanken.

Återkommer med en kompletterad hedgemodell där vi även lägger in kontanta placeringar vid negativt dödskors MA50/MA200.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Man kan kanske ha 1/3 i fysiskt guld i bankfack, 1/3 i London och 1/3 i pappersguld. Omviktningen sker med pappersguldet.

  3 st olika index fonder hos olika institut.

  Riskspridning...

  SvaraRadera
 2. Vettig synpunkt. Har man fysiskt kanske London blir överflödigt. Bra idé att bara vikta om med pappersdelen, 1/3 bör oftast räcka.

  SvaraRadera
 3. Jag har placerat mitt guld i Kanada och närmare bestämt Central Gold Trust (TSX:GTU.UN alt. NYSE:GTU), allokerat och samma människor som står bakom Central Fund of Canada. Naturligtvis inte samma som att ha det fysiskt i bankfack men det känns betydligt bättre än t.ex GLD.
  //Fredrik.

  SvaraRadera
 4. Kan du även ta med i beräkningen att man går helt eller delvis likvid vid överköpt på ex vecko eller 30 dagars.

  SvaraRadera
 5. Definiera indikatorn. RSI över?

  SvaraRadera
 6. Gillar det du skriver men..Är det inte väldigt lätt att argumentera för en modell när du kollar historiskt och guldet under den tiden rusat uppåt..hur relaterar detta till BTFD när guldet är högre än nånsin? Bakåtoptimering borde väl gå att hitta mot det mkt som rusat uppåt under samma tid?

  SvaraRadera
 7. Indikatorer. Testa på SlowStochastic och RSI över 70 till 80
  Ex SlowStoch på över 80 och RSI över 70

  SvaraRadera
 8. Bra att du tog dig tid och letade fram äldre gulddata. Väldigt intressant det här!

  Vad som också hade varit intressant att se är hur enbart guldpriset (i SEK) har förändrats sedan 2004, och sätta detta i relation till OMXS30+guld (och OMXS30).

  SvaraRadera
 9. Tack, väldigt intressant!
  Fråga är hur man ska planera att investera om man tror på ganska hög risk för deflation kommande åren. Tror du skrivit nått om det innan.

  SvaraRadera