Cornucopia?

2011-03-07 09:16

Gasledningen och första omdömen Midvintermörker

Återigen bekräftar Wikileaks det vi redan visste, nämligen att den rysk-tyska gasledningen Nord Stream under alla omständigheter skulle byggs. Avbrutna gasleveranser genom Ukraina var bara ett spel för galleriet för att tvinga EU-länderna att acceptera den nya gasledningen genom bl a svenskt vatten. Klassisk rysk maskirovka, vilket också förklarar att Ukraina bestämt hävdade att de minsann visst hade betalat för gasen.

Som grädde på moset höll man inför det svenska beslutet de två största militärövningar man gjort sedan murens fall, Zapad-09 och Ladoga-09, där man demonstrerade landstigningskapacitet från luft och vatten, allt med ett scenario där man skyddade vital rysk energiinfrastruktur, dvs gasledningen.

Sveriges regering gjorde som alla länder utan ett försvar, drog ner byxorna, bugade djupt, tackade för att man ännu inte blivit utsatt för vapenverkan och gav sitt godkännande till gasledningen och även tillgång till svenska hamnar i Slite och Karlskrona för byggande av ledningen. Kallas sk svensk tyst diplomati, säg inget, nicka tyst och håll med. Allt snack om att Östersjön har en känslig miljö var som bortblåst.

Gotlands redan strategiska läge dubblades i ett slag, och via ön kan man inte bara kontrollera hela Östersjön utan nu även framöver gasledningen. Återstår att se hur och vem som skall sköta patrullerandet av denna för Ryssland kritiska infrastruktur.

I fiktionens värld kan man förstås dra det hela ett steg till till dess logiska konsekvens och frågan om vem som skall ha trupp stationerad på Gotland, vilket jag gör i min nyss utkomna technothriller Midvintermörker. Alla länder har ett försvar, sitt eget eller någon annans, men Gotland har inget annat än en enda bataljon lätt fotburet infanteri från de nationella skyddstyrkorna (även känt som hemvärnet).

De första av köparna av boken har nu börjat få sina böcker, och i en del fall även börjat läsa. Eller rent av nattmanglat färdigt hela boken. Därmed börjar det rinna in en del omdömen på både forum och via e-post. Än så länge inga negativa omdömen, men det kommer säkert. Forumomdömena har jag hittat via Google-Fu eller specifik bevakning av lågoddsare som SoldF.com.

Det har varit en del tekniska problem, och den första omgången böcker har vissa små tryckfel, bland annat inte den senaste versionen av efterordet och några få i sista stund korrade stavfel som inte kom med. Det kan ha lett till försenade leveranser på en del håll, men alla som köpte förra veckan skall nog ha sin bok i näven den här veckan. Skall lägga ut en errata för efterordet, men i princip enda skillnaden är att jag i den felaktiga versionen bara nämnde Zapad-09 och inte även Ladoga-09.

Oavsett, här kommer lite omdömen.

En läsare skriver följande.

"Du har lyckats mycket bra med din debut. Jag gillar Tom Clancys böcker, och den här är i samma anda. Mycket underhållande! Jag ska rekommendera den för mina vänner."

Flashbacks försvarsdebatt hittar man följande omdöme.

"Det är en bok ingen seriös säkerhetspolitisk debattör kommer att kunna undgå att läsa. Själv sitter jag och läser den nu, men tvingades ta en paus då jag sitter med hjärtat i halsgropen hela tiden."

En liten utförligare mailkommentar nedan.

"Fantastiskt jobb och den var lätt att läsa även om man som jag inte är så förtjust i stridsskildringar utan bara glider igenom dem och tyvärr även personerna för att se skeendena, idéerna och hur det slutar. Du fick en tår för [Spoiler struken för ett moment i kapitel 6 Sten, sax, påse]. Sedan är jag väldigt förtjust i att historien är avslutad och blir det en uppföljare blir det intressant att se vad du hittar på för politisk omgivning till den."

En annan köpare fick bara läsa första kapitlet innan hustrun snodde boken och vägrade släppa ifrån sig den. "Hon tycker att den är jättebra" meddelades det.

Det är ju sportlov och en sportlovande läsare skriver "men jag hade lika gärna kunnat sitta och läsa hela tiden för den är jättespännande! Kanske är Tom Clancy en inspiration?"

Det finns åtminstone en lite mer omfattande recension ute på nätet, som påminner mig om vad en av de bollplank och faktagranskare jag haft förmånen att kommunicera med under skrivandet sagt. Nämligen att jag i stridsmomenten utmärkt återgett stridens nerv, ”tempo, förvirring, snabba bud, mängder av information”. Och h*n borde veta, eftersom personen själv varit i skarp strid flera gånger.

Den för bloggläsarna inte helt okände Magnus Redin har iaf skrivit följande recension på försvarsforumet Soldf.com, där stridens osäkerhet och brist på överblick (=rörighet) återkommer.

"Jag har precis läst ut Midvintermörker och kan rekommendera den som vår tids Operation Garbo. Att läsa dem i följd efter varandra är nog direkt plågsamt för en försvarsvän då Lars i hela handlingen strör ut små anekdoter om försvarets förfall och mycket av det som hans hjältar bittert saknar är det som "Harry Winter" kritiserade som otillräckligt.

Om man gillar stridsbeskrivningar, vilket jag inte är någon kännare av, tror jag att det finns mycket att hämta i Midvintermörker. Det bästa tror jag är att det är ganska rörigt och osäkert och mycket går åt skogen, ingen hjälte är osårbar även om en del är ganska sega. Allt kuggar dock i vartannat så man som läsare får ett skeende som går att följa. Det hör till en sådan här bok att nämna kalibrar och tekniska anekdoter men för mig gick det inte till överdrift utan fungerade som en markering av olika aktörers status och en beskrivning av vad tekniken ger för ramar för handlingen, något jag uppskattar som gammal SF läsare.

Läskänslan var lite som att plöja en Dan Brown. Roligast är att det delas ut kängor, ofta som icke politiskt korrekta verklighetsbeskrivningar av konflikter, krig, beredskap och även säkerhetspolitik. Det finns inte mycket säkerhetspolitik, allt händer ganska snabbt och det som finns känns givetvis orealistiskt för inte kan väl Sverige vara som vilket litet land som helst och drabbas av samma öden som brukar drabba oviktiga småstater?

Gillar man Operation Garbo, eller actionsekvenserna i Jan Guillous Hamiltonböcker kan jag rekommendera Midvintermörker."


Undantaget att jag faktiskt inte läst Operation Garbo, så har Redin ovan helt rättvist beskrivit boken inklusive hur olika trådar kuggar i varanadra för att ge ett följbart skeende eller hur tekniska beskrivningar förhoppningsvis är relevanta. Trots allt är det en technothriller. Roligast är förstås Dan Brown-jämförelsen även om jag försökt att undvika hans ordbajseri utan hålla lite högre tempo.

Så skall man sammanfatta ovanstående så är det 2 x Tom Clancy, 2x Operation Garbo, 1x Dan Brown och 1x Jan Guillou. Operation Garbo möter Tom Clancy i form av Dan Brown och Jan Guillou?

Midvintermörker finns att köpa via Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt
.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. snart så sälj väl gotland till ryssarna

  SvaraRadera
 2. Magnus Redin2011-03-07 09:44

  Lars, det kommer att bli en alldeles speciell upplevelse för dig att läsa Operation Garbo.

  SvaraRadera
 3. Om jag väntat 23 år, så kan jag väl vänta 23 år till?

  SvaraRadera
 4. Magnus Redin2011-03-07 09:56

  Problemen med den Rysk-Tyska gasledningen är nästan helt politiska, miljöpåverkan i Östersjön är inte så förfärligt stor. Det värsta miljöproblemet är att det överhuvud taget eldas kol och gas i Tyskland när de egentligen skulle ha kunnat fortsätta bygga ut sin utmärkta kärnkraftsindustri.

  Om det inte vore för den Ryska nojjan och att ledningen uppenbarligen är till för att kunna separathandla med olika gaskunder för att få en politisk makt skulle jag ha föredragit att ledningen hade mellanlandat på Gotland. Den hade blivit billigare att bygga och driva med en tryckhöjningsstation på fastlandet. Givetvis hade det gjort den verkliga politiska situationen mycket sämre för oss, jag vill mestadels bara påpeka projektets idioti.

  Det hade varit ännu billigare att bygga ledningen på land genom Estland, Lettland, Litauen, Kaliningrad och Polen. Det hade dessutom varit en naturlig del av EU:s interna handelspolitik och de länderna skyddar varandras infrastruktur men det var inte gott nog för Ryssland och därmed även Tyskland vilket jag finner oroande.

  Nästa huvudpunkt i denna såpa med höga insatser blir troligtvis:
  Klarar Ryssland av att investera i nya gasfält så de kan fylla ledningen med gas och uppfylla sina avtal?

  En politisk vansinnesspasm som i fiktionen Midvintermörker skulle troligtvis ödelägga möjligheterna att ordna dessa investeringar. Så jag begriper inte riktigt varför de rustar så mycket, det förefaller inte vettigt och det ovettiga är oroande.

  SvaraRadera
 5. Magnus Redin2011-03-07 09:59

  Lars, har du väntat i 23 år och vill ha en maximal upplevelse är det klokt att vänta tills du har bestämt dig för om du skall skriva uppföljare och har gett ut dem.

  SvaraRadera
 6. En annan mer bortglömd bok i genren är "Anfall mot Sverige" av Sune Andersson, som också kan rekommenders.

  SvaraRadera
 7. Grattis till den positiva bokkritiken.

  Gazproms ledning i Östersjön väcker känslor.
  Som tekniker så förstår jag inte de tekniska invändningarna mot den. Det går rör kors och tvärs i Nordsjön.
  Politiskt så är de staters protester mot att inte få ledningen över sitt landområde indikativt till varför den bör ligga i Östersjön!
  Som aktieägare i Gazprom så är jag fylld med tillförsikt inför gasens betydelse i Europa.
  Bättre än kol som nu är huvudenergikälla!/Oppti

  SvaraRadera
 8. Grattis till recensionerna, hoppas boken säljer som smör!

  Angående ryssar, försvar och gasledningar. Om nu det svenska försvaret stod med byxorna nere och lyckönskade ryssarna och deras pipeline, varför då ha ett försvar överhuvudtaget? Försvaret kostar trots allt 40 miljarder om året och om det är i det närmaste helt verkningslöst så vore det väl bättre att lägga stålarna på annat istället?

  Eller blir vi per automatik invaderade om vi skulle lägga ner försvaret och skrota våra JAS-plan som det ändå inte finns pengar till att flyga med? Vi har en flygflotta med världens mest vältränade och högst avlönade innebandyspelare...

  Ska de sista oljedropparna reserveras till ett försvar som inte ens är värd namnet?

  Och nej, jag gjorde aldrig lumpen...

  SvaraRadera
 9. Relevant frågeställning, Peter Madison.

  SvaraRadera
 10. Ja Peter Maidison, det är en mycket bra frågeställning.
  Situationen är ohållbar. Dags att välja. Lägg ned eller satsa.
  Själv vill jag lägga 5% av BNP på ett fungerande försvar i stället för dagens fiasko.
  /Morfar

  SvaraRadera
 11. Håller med Morfar satsa på försvaret.

  Jag gjorde aldrig lumpen.

  SvaraRadera
 12. Sverige som HBT land går gärna ner på knä för den storväxte hingsten..haha

  Sverige betalar för att förnedras..

  Ska börja sälja fanan som dörrmatta, det funkade på 70-talet..

  SvaraRadera
 13. Precis som med elnät och "Chunnels" och all annan modern infrastruktur, så går en gasledning inte att skydda militärt. Det finns oändligt många punkter där en fiende kan slå till med minimala resurser, men ändå vålla totalstopp i infrastrukturen. Den sorts infrastruktur som en sådan här gasledning utgör är alltså ett utsökt fredsprojekt.

  SvaraRadera
 14. Nja. När det gäller havsbaserade ledningar så går det att bevaka och logga sjötrafiken med radar och vid eventuella avbrott spåra fartyg som befann sig i närheten av avbrottsplatsen. Det förutsätter dock att man har radar i närområdet, t ex genom patrullerande fartyg eller kanske landbaserad radar på någon ö i närheten, t ex Gotland.

  Du kan nog räkna med att fartyg som uppehåller sig stillaliggande i närheten av gasledningen åtminstone kommer inspekteras på avstånd av fartyg eller flyg. Fast inte svenska fartyg eller svenskt flyg. Och alla fartyg eller för den delen småbåtar har en hemmahamn...

  När det gäller ledningar på land är det förstås helt omöjligt att bevaka dessa, vilket t ex sabotagen mot telekommunikationerna runt Luleå tidigare i vinter visade.

  SvaraRadera
 15. 11.03 http://www.youtube.com/watch?v=NFIDVMYx34o

  SvaraRadera
 16. Re 11:45

  Om jag fick ett litet team från FOI och Saab skulle jag designa ett par synnerligen "assymetriska" metoder för att slå ut den där gasledningen. Ingen metod skulle kräva stillastående fartyg, utan bygga på semiautonom ROV-teknik. Jag är säker på att vi skulle kunna ha proof-of-concept inom ett halvår och fullt produktionsunderlag inom två år.

  Den som har resurser att sätta några seriösa ingenjörer på problemet kommer att hitta en mångfald tekniska lösningar.

  Jag upprepar: En gasledning av den här sorten kan inte skyddas med militära, eller ens fysiska medel. Den kan bara skyddas med politiska och diplomatiska medel.

  Det var därför engelsmännen blev tvugna att börja förhandla med IRA några år innan kanaltunneln öppnade. Tunneln kan inte heller skyddas med annat än politiska och diplomatiska medel.

  SvaraRadera
 17. Magnus Redin2011-03-07 13:05

  Appropå sjöbevakning sägs det att samarbetet (svag källa, grävde inte vidare i det) mellan Ryssland och EU för att få ordning på den mycket omfattande trafiken i Östersjön går bra. I väst är vi mest oroliga för tankerolyckor som förstör miljön och min fördom säger mig att man i öst är mera orolig för ekonomiska skador men intresset för att onyktra kaptenen inte skall kollidera är gemensamt.

  Varför skall en gasledning motivera en massa rustning när en enorm oljeexport via fartyg inte gör det? Jag skulle ha större förståelse för vad Putin med flera håller på med om de byggde eskortfartyg för oceantrafik i stället för landstigningstonnage.

  Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en framtid med blandad nato-svensk-rysk eskort för att leda vitala sjötransporter förbi trasiga västafrikanska eller mellanamerikanska stater med piratverksamhet. Det är förresten inte framtid, det är redan nutid utanför östafrika om än inte eskalerat så långt.

  Ryssland skulle även kunna vältra över mer av bevakningsarbetet på Tyskland då det vid akuta störningar i gasförsörjningen är ett större problem för köparen än säljaren. Ännu en anledning att inte rusta med den profil som de genomför.

  Något är lurt.

  SvaraRadera
 18. Varför satsa på ett starkt försvar här? Bättre att bygga relationer så ev attacker uteblir eller i alla fall avskräcks.
  Ledningen är en sådan.
  Att bevaka den längs hela längden är omöjligt.
  Att i efterhand klarlägga vem som orsakat avbrottet är ju ingen tröst./Oppti

  SvaraRadera
 19. Promotion, sälj, sälj, sälj

  Börjar bli tjatigt nu

  SvaraRadera
 20. Gratisläsning, gnäll, gnäll, gnäll

  Börjar bli tjatigt nu

  SvaraRadera
 21. Det korrekta uttrycket är "Varje land har en armé, sin egen eller någon annans." Sagt av kamrat Mao. "Försvar" är en förvanskning, troligen planterad av subversiva, fredsälskande vänsterelement.

  SvaraRadera
 22. Grattis Lars till alla positiva omdömen. Själv har jag precis börjat läsa boken efter att den legat på nattduksbordet sen i förra veckan!

  /Officer

  SvaraRadera
 23. "Sveriges regering gjorde som alla länder utan ett försvar, drog ner byxorna"

  Att militärövningen skulle ha något med sveriges beslut om gasledningen att göra är verkligen hel-löjligt. Rädsla för att förlora business med Ryssland, visst. Att Ryssland idag ska anfalla ett EU-land är väl lika troligt som att Ryssland skall anfalla USA. På roman nivå..

  SvaraRadera
 24. Vänta lite nu... du har inte läst Operation Garbo? Det var som attans, den tillhör ju klassikerna i genren. Jag får nästan samma känsla som när polaren, snart 40 år, sa att han inte visste vad Skynet eller Terminator var för någonting. ;-)

  Beställer din bok när nästa löning kommer, tack för nedlagt arbete.

  Mvh / Johan

  SvaraRadera
 25. Jomen?! Hur kan en som kategoriserar sig som möp inte ha läst Operation Garbo? (eller har du det bokstavligen?) Som anonym gratisläsare knyter jag näven i fickan och kräver en förklaring i ett inlägg!

  SvaraRadera
 26. Om det är av intresse har jag recenserat din utmärkta bok på min blogg (profillänk). Stäckläste nästan boken vilket får ses som ett rätt gott betyg.

  SvaraRadera