Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-03-25 06:58

Frankrike vågar kritisera/hota Saudi-Arabien

Säga vad man vill om fransmännen och Frankrike, men i det landet mesar man inte runt i onödan. Inte bara var man först med (folkrättsligt diskutabla) vapeninsatser mot Libyen. Nu har man modet att gå ut och kritisera Saudi-Arabien (Stampen/GP).

Till skillnad mot Sveriges mesiga Carl Bildt så varnade den franske utrikesministern Juppé igår bland annat Saudi-Arabien och Syrien. "att han hoppas den militära insatsen i Libyen tjänar som en varning åt andra regeringar i regionen. Juppe nämnde speciellt Syrien och Saudiarabien" (Schibsted/SvD). "Juppé sade även till reportrar att de arabiska folkens längtan borde uppfyllas i hela regionen, inklusive Saudiarabien" (Bonnier/DN). Han sade även att samhällsförändringarna som drar igenom arabvärlden är "oåterkalleliga". Förtjänar folket i Libyen ett hopp om demokrati eller förändring, så gör även det förtryckta folket i Saudi-Arabien detta, oljeexport eller ej.

Dock nämnde han inte Saudi-Arabien direkt, vilket man kan tro om man läser Schibsted, Stampen eller Bonnier ovan, utan exemplifierade med Bahrain (dit saudierna skickat militär som slagit ner/ihjäl revolten), Jemen och Syrien. På en direkt fråga om Saudi-Arabien omfattades kompletterade han. "When asked whether his comments applied to Saudi Arabia, Juppe said: "They apply to all the countries in the region.""

Inget Carl Bildt-flosklande om "stabilitet" iaf. Här är det samhällsomstörtning som gäller om Frankrikes utrikesminister hade fått bestämma. Vive la Revolution!

Det kanske inte är en slump att man vågar säga detta, samtidigt som man är ett av de länder i Europa som är minst olje- och gasberoende, då man likt Sverige har rejält utbyggd kärnkraft i sin energimix. Skenande gas- och oljepriser påverkar Frankrike mindre än många andra länder som skulle lida under det saudiska oljevapnets verkan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Svensk utrikes försvars och säkerhetspolitik utmärker sig inte vad gäller klarspråk,civilcurage,timing eller proaktivitet.

  Frankrike agerande är i motsats väldigt uppfriskande och hoppfullt för arabvärlden men så är ju Nordafrika deras säkerhetspolitiska bakgård.

  PS Sträckläste din bok Midvintermörker. En fantastiskt bok faktiskt.
  En god illustration till vår strategiska timeout och försvarseffekter.
  Den strategiska timeouten är inte bara ett militärt och politiskt misslyckande.
  Det är också en intellektuellt och en djup moralisk time out.
  Att tro hopp och önskan skallfå lov att dimensionera svensk försvarspolitik borde ha renderat i massuppsägning av lama svenska officerare i beslutande nivå och en demokratisk utrensning av svekfulla politiker tex i nästa riksdagsval en del finns ju kvar.

  SvaraRadera
 2. He he,stabilitet, det kommer calle att få äta upp.Med all rätt. Dimridåer med floskler skall de inte få komma undan med.

  För en gångs skull gör fransmännen rätt. Det har ju tidigare varit en del frågetecken. Ett var försäljningen av Mistral till russia.

  SvaraRadera
 3. Ingen olja till Frankrike från araberna då, men TOTAL är ganska stora på andra håll och landet har 79% av sin elenergi från kärnkraft.

  Finanskris 2008, arab revolutionen 2011, end game 2013?

  Skulderna finns kvar och blir bara större, skuldköparna(araberna) upphör med detta och ekonomin krashar, men först ska vi se oljan gå som ett spjut och bryta ryggraden av koma patienten.

  SvaraRadera
 4. Ja. Som sagt, Nu är det Frankrike vi pratar om. Inge Sverige. Frankrike är väldigt olikt Sverige.
  Frankrikes president är impopulär på hemmaplan och lite uppfriskande äventyr externt med fransk flagga och ledatröja, för en gångs skull och gudske lov när resten av världen inte vill eller inte har råd, kan nog ge lite vind under vingarna bland fransmännen. Frankrike har ju annars en ambition som aldrig numer motsvaras av verkligheten. Lite mer cynsiska måste ni nog bli.

  SvaraRadera
 5. Oj. Ber om ursäkt för ett hemskt ogenomarbetat inlägg ovan. Stavvfel och allt annat till trots - skyller på dom här små tingesterna, Smartfånes, som blir vår undergång.

  F.Ö: Givetvis borde det inkluderats ordet "kanonbåtsdiplomati".

  SvaraRadera
 6. Varför ser ingen den religiösa konflikten runt Persiska viken mellan shia och sunni ? Blir härskarna riktigt trängda drar man sig inte för att dra fram det kortet ur skjortärmen. Tillräckligt många är fortfarande troende för att det kan fungera.

  SvaraRadera
 7. Saudi vs Iran är grundkonflikten i MÖ. Vi ser ju hur Sunni och shia gillar varandra i tex Irak..

  Tror faktiskt Saudi ogillar Iran mer än tom Israel. The enemy of my enemy is my friend.
  Det kom ju fram att Saudi i tysthet gett tillåtelse för överflygning om Irans kärnanläggningar skulle bombas av Israel.

  Observera att jag menar Kungahuset Saud och inte folket i Saudi. 20 000 medlemmar, är ju stor nog att fylla en mindre svensk ort..

  SvaraRadera
 8. Uppmärksammar att Bildt har rasat rejält i popularitet på den siten.

  Senast jag var inne var han den ende som var värd epitetet politiker i det här landet.

  SvaraRadera
 9. Försvara Carl Bildts önskan om stabilitet i FÖRSTA hand! Nu verkar det som om upprorsmakarna i Libyen och Kadaffis vansinne framtvingat ett ingripande från omvärlden.Ett ingripande som på intet sätt har avslutat vansinnet, men som, likt Carls önskan, stabiliserat läget!
  Lite komik blir det när alla som nu kritiserar Bildt för stabilitetsönskan tidigare kritiserade honom för stöd till agerande mot Saddam i Irak, som ju till stor del stöddes av en enad kår av exilIrakier.
  Omvända förhållanden råder kanske. Inte lätt förstå kritiken då eller nu!/Oppti

  SvaraRadera
 10. Oppti, jag är människa, fri och tänkande med fel och brister.

  Det innebär att jag vare sig behöver vara konsekvent eller styrd av några ideologiska eller politiska sympatier, utan kan tycka olika i olika frågor, vid olika tillfällen och även ändra mig.

  Söker du stringens föreslår jag att du bara läser partiernas partiprogram och slutar läsa den här bloggen.

  Jag står för både rätten att ha fel och rätten att ändra sig.

  SvaraRadera
 11. Cornu
  Nu höll jag inte precis koll på hur du ställt dig i Irakfrågan men det blev tydligen klämda tår där vad jag förstår!
  Sluta läsa din blogg -vill du bara ha strykning medhårs?
  Sen är det lite kul med en man som vill se en resurssnål utveckling men samtidigt är militärt intresserad och förespråkar minskad nedrustning.
  Inga vapen som skall stöpas om till plogar där inte!/Oppti

  SvaraRadera
 12. Frankrike är det mest oljeberoende landet i hela Europa eftersom de äger stora bitar av de andra ländernas statsskulder. Tex 500 miljarder av den italienska skulden. Den investeringen måste naturligtvis skyddas mot diverse räddningspaket som sänker räntorna. Ett ännu värre scenario är om Italien skulle göra en default. Bye-bye money...

  SvaraRadera
 13. Är för tillfället i Frankrike och på ett flertal motorvägar är hastigheten sänkt med 20 km/h pga dålig luft kvalite som det heter officiellt. Det verkliga skälet är att minska förbrukningen. Snitthastigheten övervakas också vid betaltullarna vilket trafikpolisen (Gendarmerie:t kan avslä på kvittot) Effektivt så det föreslår.

  Michael

  SvaraRadera
 14. Spanien sänkte också från 130 till 110. Orsak, oljan, inte utsläppen, även belysningen ska minskas.

  PO börjar bli kännbart, men ingen vill erkänna det högt. Det smygs in som momsen..

  SvaraRadera