Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2011-03-18 07:46

Fler recensioner av Midvintermörker

En liten snabb blänkare så här på morgonkvisten. Bloggrannen Chefsingenjören har skrivit en omfattande recension av min technothriller Midvintermörker.

"Jag måste säga att det var en trevlig bekantskap, som jag hade mycket svårt att släppa ifrån mig innan jag släckte sänglampan. Känslan finns hela tiden av att vilja "bara läsa ett kapitel till [...] Är scenariot realistiskt? Ja, jag måste säga att Lars har följt med i den den svenska försvarsdebatten de senaste åren. De svenska förband som används har tyvärr realistisk utgångsgruppering och förmåga. Framryckningen på Gotland är mycket detaljerad. Kommandospråken som används och den taktiska användningen är mycket övertygande. Det är heller ingen överdrift av den ryska förmågan. [...]"

Med tanke på att Chefsingenjören både är/var JAS 39-pilot och minst sagt fackkunnig, så är det ytterligare en som inte finns speciellt stora brister i researchen eller skildringen.

Återstår då språket. Notera att Chefsingenjörens avskrifter ut boken är just avskrifter, felstavningarna finns inte i boken.

Författaren Lars Gyllenhaal står för den första recensionen av boken i "riktig" media, som också går ut i pappersformat och till en läsekrets utanför både mina bloggläsare och ordinarie målgrupp, nämligen i den kristna dagstidningen Världen Idag. En tidning som för övrigt är bland de skarpaste i Sverige på att bevaka Rysslands försvars- och säkerhetspolitik medan storstadspressen tassar runt ämnet.

Även om Gyllenhaal hackar ner på det språkliga och för denna ganska kräsna läsare även underhållningsvärdet, så finner han boken intressant och kallar utgivandet för ett "djärvt projekt". Min ambition har aldrig varit att skriva stor litteratur och språkligt lämnar förstås boken, liksom större delen av svenska thriller- och deckarförfattare, en hel del att önska. Skillnaden är ju att övriga författare får professionell hjälp att skärpa till sina alster, som alltså inte egentligen är författarens egna arbete.

Det viktiga är att läsarna är nöjda, inte recensenter. Får nöja mig med att Lars Gyllenhaal kallar boken säkerhetspolitiskt aktuell och intressant. Sämre omdömen kan existera. "För aktuell är den, med tragikomisk kritik mot de senaste årens säkerhets- och försvarspolitik."

Återkommer med något intressantare blogginlägg om en stund.

Obligatorisk köpinformation: Midvintermörker finns att köpa via Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag hade tid och energi över till att skriva den recension som jag tycker boken är värd. Istället får jag nog nöja mig med att skriva här att jag tycker att du verkligen lyckats. Mycket bra jobbat! Trovärdiga och intressanta personer, spännande och engagerande historia (svårt adrenalinframkallande faktiskt) och ett effektivt språk som får storyn att ändra tempo och dramatik på ett ögonblick.

  Plus i kanten:
  så himla skönt att läsa en spänningsroman där avsnitten om de olika händelsetrådarna inte alltid måste avslutas med en cliffhanger, och där längden på avsnitten inte följer vad man kan tänkas misstänka vara förläggarens mönster 1A för deckare.

  ...och så har jag äntligen förstått varför det fanns hela regementen dedicerade till luftvärn i sverige förr.

  Tack.

  /Jesper

  SvaraRadera
 2. Klart du skall skriva en recension. Är boken bra och du vill sprida budskapet, lägg in ovanstående text även på din egen blogg. Här predikar du kanske mest för kören.

  Tack iaf för omdömet. Alltid kul att få nöjda läsare!

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas du får sålt såpass att du får tillbaka utläggen. Hur många ex är du uppe i nu? Ur ett psykologiskt perspektiv tror jag du är för tidigt ute. Antalet neosurvivalister med litterära intressen, även om detta gäller en spänningsroman, är nog än så länge ganska få. Fast antalet kan säkert öka med tanke på utvecklingen i världen.

  Mvh
  Sten

  SvaraRadera
 4. Det här är som sagt ingen survivalistroman, utan en politisk/militär technothriller.

  Jo, jag har fått tillbaka utläggen.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att boken är mycket läsvärd. Det är dock intressant att se en del kommentarer från omgivningen när man tar upp temat "ryskt angrepp på Sverige".

  "Kommer aldrig att inträffa".

  "Imbecilla militärer".

  "Frankrike, Tyskland och Holland har ekonomiska intressen som motverkar en konflikt".

  Risken för krig är som sagt mycket liten. Men för att hävda att den är noll krävs en modigare man än jag själv. Skulle en kris uppstå i vårt närområde i närtid så är scenariot i boken mycket trovärdigt!

  SvaraRadera
 6. Jo. Skulle vilja påstå att sannolikheten för att ens eget hus brinner ner är lägre än att det blir krig. Ändå vill alla ha en brandkår, som ständigt övar för brand och är redo att rycka ut, trots att det sannolikt inte drabbar dem själva någonsin.

  Som jag ser det är scenariot trovärdigt, vilket du instämmer med. Sannolikheten kan vi aldrig veta.

  SvaraRadera
 7. Det går inte att köpa boken direkt av dig? Ansåg du det inte vara värt det jobbet? Med tanke på att hela summan hamnar på ditt eget konto.

  SvaraRadera
 8. I enskilda fall jo. Bokföringsbördan blir för stor om det blir volym den vägen. Jag fakturerar min distributör en gång i kvartalet. Vid enbart direktförsäljning hade det blivit hundratals fakturor och paket för mig att hantera. Men visst, jag tappar några kronor på mellanhänder, men då får jag åtminstone tid att blogga också.

  SvaraRadera