Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-03-20 08:24

Ett kungarike för en häst!

Ni kommer förstås ihåg inlägget om smågårds- och hästgårdsbubblan och om hur man skuldsätter sig för att köpa häst.

Att varenda lilla gård Sverige runt de senaste 5-6 åren marknadsförts som hästgård och att hundratals gårdar har styckats av för att säljas i två delar - dels produktiv mark och dels en liten ynklig sk hästgård börjar nu ge effekt. På utbudet av hästar.

Ett sätt att alls försöka få någon ekonomi i de sanslöst överprissatta hästgårdarna och att få tillbaka några kronor till räntorna på hästköpen är att börja avla nya hästar.

Det rapporteras nu om en så hög överetablering inom hästavel och en så mättad marknad att stuterier helt enkelt kastar in sadelfilten. Finns inga köpare av hästarna längre. Alla föder upp själva, och förmodligen börjar de höjda räntorna kännas för skrået hästgårdsägare som generellt har noll koll på ekonomi.

De kraschande priserna på unghästar visar antagligen på att man helt enkelt inte har råd att köpa otränade hästar nu när räntorna stiger. Skall man absolut köpa något så skall hästen redan vara inkörd eller inriden. I takt med högre räntor kanske priset på unghästar går mot noll kronor? Synd att det inte finns prisdata att tillgå så att man kan köra en ordentlig teknisk analys...

Eller så är hela artikeluppslaget bara en mediaanka. Men för de av läsarna som vill köpa en smågård och är trött på att ständigt bli överbjudna av fartblint hästfolk utan koll på ekonomi så kan man kanske börja skönja en strimma av ljus i slutet av ridhuset.

Skall vi vänta oss billigare prickigkorv och salami framöver? Priset på hästkött sätter iaf någon form av botten på priset på unghästar. Gäller bara att sälja dem till italienare...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Det går upp och det går ned i hästhandlarbranchen. Sist det gick ner var under 90-talskrisen.

  Nu har alla baby-boomers växt ur ridskole-åldern. Next trend, alla baby-boomers ska snart köpa hus.

  SvaraRadera
 2. Något för framtiden?

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/sverker-lenas-hastarnas-o

  SvaraRadera
 3. Jag kan tänka mig en Brunte. Rätt mysigt med en häst som står och tuggar och gnäggar lite. Vad får man ge för en genomsnittlig häst och vad är driftkostnaderna?

  SvaraRadera
 4. Drömmen om självhushåll verkar omöjlig för oss andra att uppnå. Iaf tills det sker en krasch av priser. En liten gård på ca 4-5ha ska inte kosta mer än 5-600K anser jag.

  Man får nog inse att det är få förunnat att driva självhushåll. Vill man inte belåna sig fattig är det bara att glömma, har bara en inkomst och kan kanske lägga upp 30% av en mindre gård idag. Sålde en gård i skärgården på 90-talet, man var ung och tyckte att det var för mycket jobb, dumma mig! Det är först i efterhand man inser sin dumhet..haha

  SvaraRadera
 5. Ah,ljusnande framtid! Det i särklass bästa jag någonsin haft nöjet att inmundiga är en carpaccio på unghäst, serverat på en rätt "het" restaurang i Modena, Italien. Med rätt råvarupriser kanske man kan hoppas på att kompetensen sprider sig norrut..

  SvaraRadera
 6. Intressant artikel, kanske finns det hopp för oss som vill komma ut på landet utan att belåna oss och/eller ruinera oss snart. Fast jag tvivlar på det, hästfolket är som sagts inte direkt kända för att tänka ekonomiskt.

  Att göra teknisk analys på hästpriserna torde vara meningslöst, då hästfolket inte själva använder sig av det, och det till viss del antagligen är självuppfyllande... Kan ju såklart fungera ändå, på ren tur och sammanträffande.

  SvaraRadera
 7. Troligtvis kommer priset på metwurst och salami att sjunka ....

  SvaraRadera
 8. På Irland var hästen också en statussymbol, men när driften blev för dyr och det inte fanns köpare släpptes hästarna lösa, som en sommarkatt. Jag tror det skrevs om det i SvD/E24.

  SvaraRadera
 9. Men vid peak oil kanske man får användning av dem? De är förstås inte lika bra som ardenner, men man kanske kan rida till jobbet...

  SvaraRadera
 10. Outperform. När marknaden bottnat-gå all in. Dammsug marknaden på hästar och sälj dem med god förtjänst när oljan sinar.

  SvaraRadera
 11. Undrar hur det skall gå för den hästuppfödande tv-bonden då

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article12757802.ab

  SvaraRadera
 12. Export till Irland, kanske? Nje, inte det..

  SvaraRadera