Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-03-09 14:43

Du äger inte din lägenhet

Jag brukar upprepa att bostadsrättsägande i själva verket bara är ett medlemskapp i en förening, ett klubbmedlemskap. Du äger inte din bostadsrätt, du äger en andel i föreningen. Det är inte ens säkert att du kan sälja ditt klubbmedlemskap eftersom köpare måste godkännas av styrelsen i föreningen.

Detta öde har nu drabbat åtminstone en bostadsrättsägare i Helsingborg, där föreningen sagt nej till varenda köpare och säljaren sitter nu i en allt mer obehaglig ekonomisk sits då han behöver sälja av privatekonomiska skäl.

Till saken hör att samtliga tre köpare, godkända och kreditprövade av banken, var invandrare... Polisanmälan om diskriminering har dock lagts ner. Fast vill man å andra sidan bo i en förening vars styrelse diskriminerar din folkgrupp?

Något sådant här hade iaf inte varit möjligt om du faktiskt hade ägt din bostad, t ex en ägarlägenhet eller en villa på egen fastighet. Och en bostadsrätt är bara ett klubbmedlemskap.

Tillägg: Läs även en artikel i The Economist om fastigheter som den största systemrisktillgången, och ingalunda den trygga investering de sägs vara.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Ännu ett bevis för att den svenska modellen av kollektivistiskt ägande ala bostadsrättsförening är förlegat.

  Du äger en andel av en ek förening, du äger inte en lägenhet. Alla ändringar av väggar mm måste ske med styrelsens godkännande. Iofs verkar många inte bry sig eller veta om detta. Flera hus i Stockholm har underminerats när vindsvåningar byggts och stommarna angripits av okunniga byggare. När får vi det första raset?

  Den allra negativaste aspekten med bostadsrätt är att du kan förlora hela insatsen om föreningen gör konkurs, det har hänt i Sverige. Denna aspekt borde skrämma nyktra människor, men folk belånar sig till nock ändå. Att sitta kvar som hyresgäst med ett enormt lån, verkar det så skoj? 3 miljoners lån för en hyreslägenhet..

  Vid nästa bostadsbubbla är det just konkurs som hotar högbelånade föreningar. Det kan räcka med att lokalerna de hyr ut tappar hyresgästerna när företagen konkar och 10% av medlemmarna hamnar i ekonomiska problem.

  Vet en förening som inte får in hyra av en hyresgäst och hyresskulden är uppe i över 100 000kr redan. Dock kan de inte vräka hyresgästen.

  Äganderätt är det enda rimliga i ett modernt icke socialistiskt samhälle. Då betalar varje lägenhet för sin egna förbrukning, dvs den ensamboende betalar mindre än 4barnsfamiljen..

  Hyresrätt, äganderätt eller villa. Dessa boendeformer räcker. Solidaritet fungerar ytterst dåligt i verkligheten, hur många föreningar fungerar utan att några får dra ett tyngre lass?

  SvaraRadera
 2. Re: Anonym 15:01. På vilket sätt skulle rasrisken minska om det vore ägarlägenheter med möjlighet att flytta väggar utan godkännande?

  Många av föreningarna i Stockholms innerstad (med de "enorma" prisnivåerna) är skuldfria.

  SvaraRadera
 3. De unga föreningarna i Hammabrysjöstad eller de ännu inte bildade i lindhagen tex.

  Varför bara fokus på innerstaden? Är det enda stället där bostadsrätter kommer klara sig? I Norrtälje var det nyss en förening som var på tapeten just i en hotande konkurs, medlemmarnas lånade insatser hängde i luften. Jag antar att sparbanken löste detta för det tystnade.

  Sverige är nog det enda landet på jorden där ägarlägenheter inte skulle fungera vad jag förstår av alla br folk.

  Men för all del, kör hårt alla "vinnare" :)

  SvaraRadera
 4. Favorit i repris? Du har skrivit om klubbmedlemskap många, många gånger nu.

  Ta en annan vinkel och undersök skillnaderna på marknaden för presumtiva lägehetskunder; BF, BRF, Andelslägenhet, Aktieägare i enskilt fastighetsaktiebolag, Ägarlägenhet osv.

  Som knorr kan du ta med kooperativ hyresrätt

  SvaraRadera
 5. Det blev en favorit i repris eftersom det var ett konkret och verkligt exempel.

  SvaraRadera
 6. Eftersom det inte är möjligt i Sverige att hyra ut din ägarlägenhet med fri prissättning och det fortfarande behövs en förening för att sköta det gemensamma underhållet av fastigheten, har jag svårt att se poängen med ägarlägenheter. Det blir ju som en skuldfri bostadsrättsförening, i praktiken. Och sådana finns ju redan, eller är fritt fram att skapa genom att amortera lånen.

  SvaraRadera
 7. Exemplet ovan visar en av skillnaderna, att det inte är säkert att du kan sälja din lägenhet som du vill.

  SvaraRadera
 8. Är detta ett inlägg i bobubblans tecken?
  Enskilda bubblor kan ju komma här och där.
  Swedbank gör mer helhetssyn på bopriserna, där de jämför inkomster och bostadspriser.
  De sätter index till 100% när hushållen använder 15% av inkomsten före skatt till bolånekostnader.
  Stockholm ligger sämst till med index på 76,7%
  I snitt ligger riket på 132%/ Oppti
  http://www.swedbank.se/privat/index.htm?contentid=CID_213899

  SvaraRadera
 9. Uppenbarligen idioter i styrelsen i Helsingborg. Säljaren borde ha ett klockrent case i tingsrätt, se t ex domen som beskrivs här:

  http://www.newzglobe.com/sv/artikel/20100827/styrelsen-tvingas-betala-bostadsrattsagaren-13-mkr

  SvaraRadera
 10. Uppenbarligen idioter i styrelsen i Helsingborg. Säljaren borde ha ett klockrent case i tingsrätt, se t ex domen som beskrivs här:

  http://www.newzglobe.com/sv/artikel/20100827/styrelsen-tvingas-betala-bostadsrattsagaren-13-mkr

  SvaraRadera
 11. Bobubblepyramidspelet rullar på, vi får se när den kinesiska bostadsbubblan utlöser nästa globala finanskris efter det att den amerikanska gjorde det samma.

  SvaraRadera
 12. Hmm...jag är vicevärd och sitter dessutom i styrelsen i min brf. Vi är en privat förening eller "klubb" som cornu väljer att benämna boendet men köper administrativa tjänster av HSB. Det jag alltid tyckt är konstigt är att fastighetsmäklarna alltid är jävligt snabba med att få igenom sina lgh-affärer utan att vi i styrelsen hinner ha något att säga till om. Ofta har köparen redan flyttat in då det kommer ett papper från mäklaren som ber om styrelsens beslut att godkänna köparen. Då är det ju liksom försent... Nu går det förvisso alltid bra och det är bra människor som flyttar in i just vårt hus och vi skulle aldrig besluta att exkludera exmpelvis invandrare till vår "klubb". Det är väl egentligen bara Hells Angels och nazister som icke har något att hämta i vår Brf och lyckligtvis bor det inte några sådana hos oss...

  Jag bor i parasitstaden Östersund och de lgh som finns i vårt hus har ökat i värde galet mycket. Så visst kommer det brisera, ganska snart...

  SvaraRadera
 13. Uhh vad bittra alla BLTs i kollektivboende blir. Den moderna svensken tål inte att ifrågasättas, nerverna på utsidan.

  Ni har köpt en andel, inte en lägenhet! I alla andra länder får man möjligheten att ÄGA sin lägenhet. Ingen lägger sig i vem som bor i din lägenhet.

  Svenskar gillar inte äganderätten, de vill ha mer av socialistiskt kollektiv.

  SvaraRadera
 14. Vet inte om äganderätten är så mkt att hurra för heller för den kan ändras med ett pennstreck. Som när allemansrätten infördes så kreti och pleti får vara överallt. Eller som när man tog ifrån vattenägaren ensamrätten till fiske i östersjön för inte så länge sedan. Nu får kreti och pleti spinnfiska. Sossar kan hitta på vad som helst.

  SvaraRadera
 15. Anonym 16:35... Fast det där är ju trams, bostadsrättsföreningar (till skillnad från ägarlägenheter) är ju vanliga i både de andra nordiska länderna och i USA och Kanada.

  SvaraRadera
 16. Bor hellre i en hyresrätt än i en hyresrätt jag måste belåna mig för att bo i..

  SvaraRadera
 17. Extremfall skulle jag vilja säga, ytterst ovanligt att köpare nekas - särskilt 3 ggr på raken!

  Helsingborg är en extremt segregerad stad, och styrelsen vill väl inte att värdena på deras lägenheter faller (white flight). Sen anar jag en och annan uggla i mossen, med tanke på säljarens skulder hos kronofogden...

  SvaraRadera
 18. De vill nog inte ha in olika i sin förening, tex sd röstare och liknande patrask. Vi som gillar lika, dvs att bara en åsikt får råda.

  Blir ju snurrigt, de gillar olika, men tycker lika? Jan Helin, bena ut detta du Brommabo.

  SvaraRadera
 19. Bara det faktum att klubben måste godkänna en köpare får mig att rysa.

  Har som tur var aldrig behövt ha BRF. Som jag fattar får man bara hyra ut i andra hand en gång och sen måste man sälja om man inte fjäskar för styrelsen.

  Galet!

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 20. Det finns väl nya ägarlägenheter? Min erfarenhet är att dessa fungerar mycket bra utomlands(Spanien). Man har en ordförande i samfälligheten som kan svara på frågor etc.

  Bygger man nytt skippar man ofta tvättstuga numera. Trapphus, fasad det är ungefär det man har gemensamt. Skulle bli en låg årlig kostnad för samfällighetsavgiften. Alla skulle få stå för sin egna värme och vattenförbrukning likt i villa. Brukar borga för en energibesparing på 25%..

  Gemensamt, soprum, verksamhetsel, trappstädning, fasadskötsel eventuellt garage.

  Detta kommer nog bli poppis om det byggs, motståndet verkar vara från de som tror att deras bostadsrätt skulle tappa i värde?!

  SvaraRadera
 21. Reinfeldt tycker väl att hyresrätter är skit, i varje fall för Stockholm. Resten av landet är tämligen ointressant........

  SvaraRadera
 22. Jag kan ha fått fullständigt felaktiga uppgifter, korrigera mig gärna, men jag har hört påståenden om att banken inte ville göra affärer med ett stort antal lägenhetsägare, utan föredrog att bara ha en kund, t ex en förening.
  Av en slump, fick jag för många år sedan, veta om att en äganderättslägenhet såldes i Linnestaden i Gbg. Det var åtskilliga år innan BRF priserna började stiga. Priset var minst i klass med en villa i bra läge.
  Aktiägarlägenheter var troligen vanligare. Jag hörde om ett exempel där gatuhuslägenheterna innehades av aktiägarna och gårdshuslägenheterna hyrdes ut, med resultat att aktiägarna bodde mer eller mindre gratis. Men det var också länge sedan.
  Men kostnaden för dessa två boendetyper nämns aldrig.

  Åke M

  SvaraRadera
 23. Aha så motståndet är hos bankerna, de vill inte lägga ner tid på varje ägare, de vill bara förhandla med en kooperativ förening?

  Här finns ju utmärkt tillfälle för en modernare bank att vinna marknad. Vi hjälper dig med äganderätten..

  Med en äganderätt får du lagfart för lägenheten, juridiskt en enorm skillnad mot bostadsrätten. Skulle dina grannar gå i konkurs behöver inte du gå i konkurs som i en brf.

  Äganderätten är ju villa fast i flerbostadshus. Även villaområden har samfälligheter. Jag tror skepsis och motståndet är överdrivet, det är nog bara rädslan för något nytt. Svenskar är konservativa och gillar inte förändring.

  SvaraRadera
 24. Japp, inte konstigare än radhusområden.

  SvaraRadera
 25. Jag vill helst bo i en ägarlägenhet. Bor just nu i en BRF.

  Det är som någon säger ett riktigt socialistiskt boende, för det majoriteten beslutar gäller.

  Man har ingenting för att vårda sin lägenhet. Hos oss har man bytt fönster, eluttag och nu har man fått för sig att våra lås behöver bytas ut.
  Inget av detta har behövts göras i lägenheten där jag bor.

  Dock är det väl bara nybyggda ägarlägenheter som går att köpa, det är tyvärr för dyrt då dessa ofta lyxbyggs.

  Hoppas vi går åt medelhavsländernas modell. Ser fram emot mer eget ansvar.

  -Ja vill fortfarande bo "kollektivt och tillsammans med andra" i lägenhet till skillnad mot att skaffa villa.

  SvaraRadera
 26. Idag skriver DN om hovrättsdomen för det fall som nämnts tidigare i tråden.

  http://www.dn.se/ekonomi/styrelse-far-miljonboter

  Den stärker bilden av att en föreningsstyrelse i stort sett inte har någon rätt alls att stoppa en försäljning av en lägenhet, så länge köparen inte har betalningsanmärkning.
  Det här är väldigt bra, om man ligger tungt investerad i en brf vill man veta att det går att dra sig ur när man vill.

  SvaraRadera