Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2011-03-29 07:43

08:or, glöm inte Nicole Foss i morgon

Det blev lite sent igår, då jag bevistade Nicole Foss (Stoneleigh på Automatic Earth) föreläsning i Göteborg om peak oil, finanskrisen 2.0 och deflation. Därefter drog Stoneleigh, Ilargi, arrangörer och några av oss åhörare till restaurangen Krakow för vidare diskussioner, fram till 12-snåret.

Ni som bor i Stockholm har fortfarande chansen att se hennes föreläsning den 30:e mars i bl a Omställning Sveriges regi. Gör det. Alternativt föreläsningen i (mp):s regi hos riksdagen, som är öppen även för allmänheten.

För man kan inte missa en föreläsning där man lånar grafer från denna bloggen, se suddig iPhonebild ovan.

Jag återkommer med en sammanfattning och analys senare under dagen. Extremt intressant var det iaf. Hade varit intressant att se reaktionerna från riksdagsmännen när hon håller föreläsningen i riksdagen, men budskapet är så hårt de flesta nog hamnar i extrem förnekelse. Speciellt i bostadsbubblans Stockholm.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Ska till föreläsningen i riksdagen imorgon. Återkommer med kommentarer om reaktionerna på budskapet...

  SvaraRadera
 2. Önskar jag hade tid att gå på det. Ska bli intressant att läsa om reaktionerna...

  SvaraRadera
 3. Teknikhatande miljövänster?

  SvaraRadera
 4. Alla som inte är fundamentalistiska teknikkramare oavsett teknikens eventuella negativa effekter är teknikhatare. ;)

  SvaraRadera
 5. Kan någon svara på följande fråga:
  Hur mycket genuin insikt och förståelse har denna typen av föreläsare jämfört med hur mycket driv de har pga av deras tillfälliga monopol på dessa budskap och möjlighet att tjäna pengar och få uppmärksamhet?

  /Lars

  SvaraRadera
 6. Räkna inte med så många riksdagsmän bland åhörarna bara.

  SvaraRadera
 7. Ursäkta valet av ämne, men annars går inte att bemöta i bloggvärlden.

  Cornus syn på familjepolitik skadar inte att bemötas. I dagens GP finns en replik på den artikel han länkade till under Debatt. Ger en "något" annan bild.

  SvaraRadera
 8. WW3 närmar sig och befolkningsfrågans lösning.

  SvaraRadera
 9. Lars,hoppas du var där. Du kan väl utveckla "tillfälliga monopol på dessa budskap". Det verkar spännande!

  Vill oxå passa på att tacka dig Cornu för några grafer, som hon presenterade på föreläsningen. Det var jag som "tjuvade" dessa då Nicole önskade att anpassa sin föreläsning till svenska förhållanden. Vi är fortfarande alltför få som insett vilket farligt läge vi befinner oss i. Som sagt TACK, du har ännu en gång gjort en insats.
  Riksdagen är fullbokad på onsdag den 30 mars däremot är det möligt att närvara i Bryggarsalen. Platser finns oxå i Uppsala ikväll på Göteborgs Nation.

  SvaraRadera
 10. Martin Saar:

  Först, nej jag var inte där. Jag påstår inte att hon har fel. Men det är oerhört smickrande och kan betyda stora intäckter när du har många åskådare. Det kan göra att hon(eller de) tar ut svängarna lite extra för att slå igenom i bruset.

  Det är detta fenomen jag vill skapa uppmärksamhet på. Jämför Al Gore, hans bäst före datum är passerat men han passade på att skörda medans tid var. Inga jämförelser i övrigt.

  Jag vill egentligen bara skapa en anda av kritiskt tänkande, åt alla håll. Saker brukar inte vara så illa som de ser ut när det ser dåligt ut och vice versa.

  Det var allt jag tänkte.

  /Lars

  SvaraRadera
 11. Lars, entréavgiften var 0:- SEK. Då arrangörerna är ideella organisationer misstänker jag starkt att Foss fått noll kronor i ersättning, endast mat, resekostnader och hotell. Det kan kanske Saar bekräfta?

  SvaraRadera
 12. Cornu: Absolut, Men ynnesten att få föra ut sitt budskap till många människor skall vi inte underskatta.

  Återigen, jag påstår inte att hon har fel bara att det kan finnas en bias åt ett visst håll. Det kan du väl inte förneka?

  /Lars

  SvaraRadera
 13. Säger inte emot. Jag skall skriva en balanserad kommentar kring föreläsningen, men har inte gjort det än så jag sliter med de svenska skulderna just nu.

  SvaraRadera
 14. Hur ser det ut med närvaro av massmedia?

  Har inte sett något än i alla fall....

  Kan tänka mig att hon upplevs suspekt för den som inte är påläst om Peak oil eller det globala finansiella luftslottet.

  SvaraRadera
 15. Lars: Jag var med i diskussionerna efteråt och var själv nyfiken på hennes drivkrafter och kunskapsnivå. Min bedömning är att hon har en kunskap som är enormt stor och hon kan svara detaljerat på alla frågor på ett förtroendeingivande sätt. Hennes drivkraft är enligt henne själv en genuin nyfikenhet över hur världen fungerar (vilket lär vara nödvändigt om man ska få den kunskapen hon har). Hon bedriver i princip ingen kunsultverksamhet mot företag idag och får inte mycket betalt för sina föreläsningar. Annonsintäkterna på hennes blogg räcker för att kunna leva på det hon brinner för, enligt henne själv. Jag tror på hennes förklaring att hon bara är extremt intresserad och fascinerad av frågan. Självklart har hon väl dock (liksom alla oss andra) ett visst bekräftelsebehov och får säkerligen även en stor kick av att föreläsa om och diskutera en helt annan världsbild än det som förmedlas annars. Intressant att hon bekräftade det mesta av det som skrivs på den här bloggen (men med betydligt tuffare slutsatser om de kommande åren). /U

  SvaraRadera
 16. Tar man i för mycket kan det bli "vargen kommer"-effekten och budskapen kan bli direkt kontraproduktiva. Även om man har rätt i ska men något fel i timing.

  /Lars

  SvaraRadera
 17. Återkommer om timingen i ett blogginlägg.

  SvaraRadera
 18. @09:34 Anonym

  Repliken skrevs av Cecilia Chrapkowska grundare av Medicinsk feministisk front samt medlem i F!. Tror att de ideologiska skälen där man ser hemmet som en kvinnofälla har lite med hur man ser då dagis.

  SvaraRadera
 19. 09:34

  Skjut inte budbäraren. Koncentrera dig på budskapet. Cornu är neosurvivalist. Hindrar inte att en hel del av det han skriver kan vara rätt.

  SvaraRadera
 20. Jag hade själv nöjet att hänga med Nicole och co efter föreläsningen i Malmö. Jag håller helt med Mr Copia angående hennes genuina nyfikenhet och kunskap. Det är för mig ofattbart och tro att dom här människora gör det här för pengars skull eller för den delen någon större berömmelse. Nä det är grassroots och extended family all the way.Jag är personligt övertygad av att det är skills, hårt arbete och engagemang som gäller i framtiden.

  SvaraRadera
 21. Erik Johansson: Nicole tar 5000kr för en föreläsning, en kostnad som JAK medlemsbank Lunds lokalavdelning står för i Malmö. Inget stort belopp för en föreläsare anser jag, speciellt inte en så eftertraktad sådan.

  SvaraRadera
 22. Lars/ Nicole Foss driver affärsmässigt bloggen TAE tillsamans med en kollega och hade förre året 4,5 miljöner besökare. Intäkterna består av donationer och försäljning av dvd:n via bloggen + arvode från föreläsningar. Arvodet för hennes föreläsningar i Sverige har finansierats på lika olika sätt där de ägt rum. Av medarrangörerna på de olika platserna och en låg entréavgift. Huvudarrangörerna tidningen Effekt, JAK Medlemsbank och Omställning Sverige har inte tjänat ett öre på dessa fem seminarier. Tvärt om har de, som Cornu, skriver inneburit mkt ideellt arbete. En vara som fortfarande är både inflations- och deflationsskyddat och ger mkt tillbaka för oss som är engagerade i omställning av samhället.

  SvaraRadera
 23. Var och lyssnade på N.F. igår i Vasastan (stockholm). Det var riktigt intressant, och rekomenderas varmt!

  SvaraRadera