Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2011-02-01 20:42

Sveriges riksinfrastruktur 2011

Angående helgens sabotage mot telekommunikationerna i Norrbotten, så har tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD, en fin bild på hur rikskabeln för fiber ser ut vid en bro över E4 vid Luleälven. Denna enskilda kabelgång är vad som förbinder allt norr om Luleälven med det som ligger längre söderut.

Det ni ser på bilden är inget undantag. Det är inget specialfall.

Det finns 1000-tals platser i Sverige, antagligen 10 000-tals, där man lika enkelt kommer åt helt kritisk infrastruktur. Jag tänker dock inte berätta var och hur, men det är väldigt enkelt att hitta. Yxa, motorsåg, bultsax, machete, rent av en kniv är allt som krävs. I 1000-tals fall finns även en finess som innebär att man kan utföra sabotaget med tidsfördröjning och kan vara långt från platsen när kabeln går av. Utan att ens behöva verktyg.

Nej, det är inget skämt, det är svensk riksinfrastruktur år 2011, i Sverige, i verkligheten, idag.

Som bloggrannen Wiseman påpekar så är myndigheternas krisinformation utflyttad på Internet, där man förväntas kunna läsa den när strömmen gått och fiberkablarna klippts av.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Det är bara att besöka närmaste banvall och lyfta på locken på cementrännan och knipsa kabeln som ligger där, då har du slagit ut en ganska stor del av vårt stomnät skulle jag tippa på.

  SvaraRadera
 2. Man får nog vara 1000-tals, antagligen 10 000-tals människor med varsin bil och ett varsitt fett bensinkort för att aktionen isåfall ska få någon effekt.
  Alla yxor, motorsågar, bultsaxar, machetes, rent av alla knivar lär dessutom bli bristvaror i landet.
  Men visst, även jag skulle bli imponerad av en sådan aktion.
  Av vilken anledning som helst.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta off-topic inlägg.

  Cornucopia, har du sett Zeitgeist Moving Forward ännu? Jag har ännu inte sett några kommentarer om den på bloggen. Kanske har jag missat?

  Jag vet att många avfärdar Zeitgeist som konspiratoriskt trams men den kan vara intressant för det. Den tillhör samma genre som Collapse vill jag påstå, och den var väl intressant?

  Zeitgeist presenterar en bild av ett framtida samhälle, där tanken att jordens resurser är begränsade är central i själva samhällsuppbyggnaden. Och om man inte orkar se hela filmen så kan man spola fram till ca 2 tim, 25 min och se delen där peak-oil tas upp.

  Det vore intressant att läsa ett blogg-inlägg om filmen. Om inte annat kan du ju tagga den som trams ;)


  Zeitgeist

  http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

  SvaraRadera
 4. Det räcker i stort att slå ut knutpunkts transformatorstationerna, brakar elnätet är Sverige en lam anka på 3 sekunder.

  SvaraRadera
 5. Påminner om den gamla skämtteckningen: Generalen ger ordern: Informera alla trupper att kommunikationerna inte fungerar!

  SvaraRadera
 6. cornu har du gjort några förberedelser för långvariga strömavbrott utöver det vanliga man har då man bor på landet?

  SvaraRadera
 7. I början, då det grävdes efter vägarna så köpte nätägarna redundansen av en annan kabelhållare, i samma kabelgrav.
  Gud va förvånade dom var då inget funkade.

  SvaraRadera
 8. Rambo, nej, det räcker att ha av kablarna på ett 10-tal platser. Dessutom som det påtalats ovan så köper man för redundans fiber av olika leverantörer. Problemet är bara att de olika leverantörernas fiber ligger på samma plats, så redundansen är i praktiken obefintlig.

  Det såg vi tydligt i helgen i Norrbotten. Trots köp av redundans så bröts kommunikationen av brott på samma plats. Alternativen gick alltså paralellt med den primära anslutningen.

  SvaraRadera