Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2011-02-11 18:57

STRATFOR: Militärkupp i Egypten

Nu när alla är segerrusiga så kan man se på saker ur en annan synvinkel. Stratfor konstaterar att vad vi nu såg med president Mubaraks avgång i Egypten under eftermiddagen är en militärkupp ledd av landets försvarsminister och en serie höga officerare, och att landet nu är tillbaka till det militära styre som gällde 1952.

Från Stratfor:

"Suleiman’s statement is the clearest indication thus far that the military has carried out a coup led by Defense Minister Field Marshal Mohammed Hussein Tantawi. It is not clear whether Suleiman will remain as the civilian head of the army-led government. Egypt is returning to the 1952 model of ruling the state via a council of army officers. The question now is to what extent the military elite will share power with its civilian counterparts.

At a certain point, the opposition’s euphoria will subside and demands for elections will be voiced. The United States, while supportive of the military containing the unrest, also has a strategic need to see Egypt move toward a more pluralistic system.

Whether the military stays true to its commitment to hold elections on schedule in September remains to be seen. If elections are held, however, the military must have a political vehicle in place to counter opposition forces, particularly the Muslim Brotherhood."


Återgivet med tillstånd från www.stratfor.com.

Så man skall nog inte ropa ut att det är en seger för demokratin riktigt än. Nu styrs Egypten i praktiken av en militärjunta, i den mån det kan kallas demokrati. Fast fungerar en civil junta för EU i form av den icke valda EU-kommissionen, så är väl en militär junta också demokratisk får man förmoda...

I svensk media utropas nu militärkuppen som folkets seger iaf. Så kan man ju se på saken om man vill.

Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Men det är förstås det så bejublade obamarama-ordet change.

Tillägg: Zero Hedge har amerikanska UD:s kompletta Wikileaks-läckta dossier om kuppchefen och försvarsministern, även om den alltså har några år på nacken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Demokrati?

  Det är många som har olika uppfattningar om vad demokrati är, se tex Ryssland

  SvaraRadera
 2. Att några militärer avsätter en annan militär, faller det inom definitionen på en militärkupp?

  Jag, liksom demonstranterna, sätter hoppet till att de USA-utbildade militärer som (kanske) tagit makten. Förändring behövs där och i övriga Mellanöstern.

  SvaraRadera
 3. Ja, nu först vågar dammsugarn i rosenbad ta ställning. Fegare statsminster har vi väl aldrig haft?

  Kvinnornas Fredrik, du är vår hjälte!..

  SvaraRadera
 4. BTW cornu, Flute skrev att matpriserna fortfarande är billiga igår. Det många som tycker detta missar, är alla subventioner via skatterna.

  Svensk mat skulle vara mycket dyrare utan alla subventioner till bönder både i Sverige och inom EU.

  Jag anser inte att maten är billig om jag räknar på hur många skattekronor som gjort priset i butiken lägre.

  EUs budget domineras fortfarande av jordbrukssubventioner och vi har fortfarande tullar mot billig mat från tex afrika.

  Att påstå att maten är billig är att ha skygglappar!

  SvaraRadera
 5. Det är underbart att se hur fårket hyllar statskuppen. I bloggosfären finns väldigt lite återhållsamhet och värst verkar det vara vänsterut.

  Vi får se säger jag. Kom tillbaks om tolv månader med ett av ett erkänt organ bevakat demokratiskt val. Just nu är mest i en "better the devil you know"-situation.

  Men Washington är säkert glada över att det blir lugn och ro och utan tvekan skedde kuppen efter samtal därifrån.

  SvaraRadera
 6. Estonia, Latvia and Lithuania want to diversify their energy sources away from Russia, but there are significant hurdles to any meaningful diversification efforts.

  Fasen kan inte läsa vidare, men det verkar intressant då jag har blodsband till dessa länder.
  Du som kan läsa kan väl bjuda på en sammanfattning?

  SvaraRadera
 7. Eftersom det inte finns en reglering av vad som skedde i den Egyptiska konstitutionen så är det givetvis en kupp, och i detta fall en militärkupp.

  Det är dock sannolikt att det verkligen blir fria val till parlamentet, men eftersom Egypten inte haft partier och partiledare som har övat sig i parlamentarism så kommer det att bli personcenterade partier. Dvs i likhet med vad som var fallet i många centraeuropeiska länder efter det att Sovjet föll.


  Det kommer att ta många år innan det bir ett normalt partisystem. Jag tror inte att muslimska brödraskapet kommer att ställa upp i valet eftersom de riskerar att få för få röster, kanske bara 25 % och det skulle vara väldigt förödmjukande för dem. De består dessutom av många disparata grupper som bara är förenade under beteckningen MB.

  Om det kommer att gå bra, och det tror jag, kommer händelserna i Egypten att få långtgående konsekvenser för hela regionen. Ett land att titta på redan på måndag är Iran där det möjligen blir stora demonstrationer som förhoppningsvis kan leda till förändringar.

  /Mikael R

  SvaraRadera
 8. Anonym 20:32 skrev: Svensk mat skulle vara mycket dyrare utan alla subventioner till bönder både i Sverige och inom EU.

  Nej, om vi tog bort allt jordbruksstöd i EU skulle vi få världsmarknadspriser på mat och då skulle de sjunka, det skulle dels direkt bli billigare dels skulle vi kunna sänka skatterna. En konsekvens skulle dock vara att några bönder i EU skulle behöva söka sig nya arbeten, men då bönderna endast utgör någon ynka procent av befolkningen skulle det vara billigare. Problemet är att folk tror sig behöva lokalt producerad mat.

  /Mikael R

  SvaraRadera
 9. 21:51
  Jag menade att våran mat är mycket dyrare än vi tror, OM vi räknar med alla subventioner vi betalar via skatten.

  Helt klart skulle maten bli billigare och afrika skulle slippa sin fattigdom, men EU väljer att ha tullar och ge bistånd istället.

  Paradoxen med europa, man tror sig vara god med alla bistånd och pengar man skickar till fattiga, men med andra handen stoppar man effektivt livsmedel som skulle kunna lyfta fattiga länder ur fattigdomen.

  Den godaste gärning vi skulle kunna göra mot afrika är att ta bort våra skyddstullar och importera deras livsmedel. Detta skulle sprida välfärd inte bara hos de styrande som biståndet gör.

  Världen är bra sjuk egentligen, men vad kan man göra som liten myra annat än att lydigt betala skatt till eliten..

  SvaraRadera
 10. Hela MÖ tycks jubla för att Egypten återgått till en militärdiktadur modell 1952?
  Är det vad de bett om i 18 dagar? Är det därför de är nöjda?

  Något är fel här Cornu.
  Antingen har + 80 miljoner fel och du rätt eller tvärtom men du var kanske också den ende som gick i takt i lumpen...

  SvaraRadera
 11. Ettan kommer att stiga från 1 095 000 till 1 810 000 kronor. För Johan hade det varit slöseri med tid att stanna.

  Jag pratar med mamman till artonåringen som vinner budstriden. Det är den fjärde lägenheten familjen tittar på för sonens räkning. En äldre släkting har lovat att betala kalaset kontant. ”Det här var på gränsen, men blir perfekt”, säger mamman. ”Liljeholmen kommer snart att bli som en innerstadsstadsdel. Det är på sikt en bra affär”. Hon tillägger: ”Egentligen är det hysteriskt fel att det är så dyrt. Det kan inte vara roligt att starta sitt egna liv med jättelån.”
  Avgiften på 2 699 kronor i månaden får hennes pojke betala själv genom att jobba lite medan han pluggar

  Från dn.se, http://www.dn.se/ekonomi/i-huvudet-pa-maklaren

  Klockren artikel om bostadsbubblan. 18 åringen som pluggar vann budstriden..När jag var runt 18 kunde jag köpa en bostadsrätt på söder för 300K, nu kostar en utanför stan 1.8..

  Tycker synd om de unga idag. detta är sjukt och det kommer sluta i tårar för många.

  SvaraRadera
 12. Magnus Redin2011-02-12 01:21

  Spelplanen har ändrat sig i Egypten och militärerna som tog över kan inte göra precis vad som helst. Dels begränsar ekonomin, även de är beroende av att landet fungerar. Dels är befolkningen nu full med hjältar som är segerrusiga och beredda att kämpa för sin frihet. Om ryktena stämmer gav den "oblodiga" revolutionen några hundra döda civila och 2/3 delar av polisstationerna brändes ner i storstäderna. Trots detta förefaller den i sin ledarlöshet ha varit ganska lugn, ett märkligt fenomen som jag inte vet om det är unikt eller bara att jag och andra har missuppfattat det.

  De militärer som nu har tagit över är en del av revolutionens skeende och nu har de sin chans att försöka styra vart revolutionen tar vägen medan Mubarak snart har bränt det sista lilla inflytande som han hade, jag gissar att han fortfarande kan ha lite inflytande genom att göra sin stulna förmögenhet lättillgänglig. Å andra sidan sitter han kanske just nu i en källare och blir torterad av egyptiska polisens experter...

  Det här är en tillräckligt bra utveckling för att vara värd att fira och dessutom är nog en hel del despoter just nu djäkligt nervösa och det förtjänar dem.

  SvaraRadera
 13. Magnus Redin2011-02-12 09:56

  Jag tänkte för smått, självklart är det viktigaste symbolvärdet inom vår sociala hierarki. Det är det som gör att det är skillnad på att örfila Obama och Olle.

  SvaraRadera
 14. Magnus Redin2011-02-12 10:03

  Varför hamnade min kommentar under den här rubriken???

  SvaraRadera
 15. Ingen som helst aning. Nackdelen med att köra Blogger, då jag inte har ngn möjlighet att debugga. Try, try again.

  SvaraRadera
 16. Verkat som att egyptiernas revolution blivit kapad av deras militär. Samma som hänt Tea-Partie rörelsen i USA, som blivit kapad av Sarah Palin och andra neocons.

  Så kan det gå när man inte satsar till hundra procent. Fransmännen gjorde rätt när de löste problemet de hade med adeln.

  SvaraRadera
 17. "Kommer det muslimska brödraskapet ta över Egypten?" är en läsvärd artikel på Newsmill.

  Författaren ger inga enkla svar men han problematiserar den muslimska tolkningen av demokrati.

  Länk till artikeln:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/12/kommer-det-muslimska-br-draskapet-ta-ver-egypten

  SvaraRadera