Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-02-19 08:57

Silverpriset i SEK per gram vecka 7 februari 2011 - på rekornivåer

Silverpriset nådde i fredags den tidigare toppen i kronor per gram från den sista december 2010. Då vände priset på 6:74 SEK per gram, medan vi i fredags fick se 6:70 SEK per gram med en intradagtopp på 6:76. Detta är ett nytt rekord för de senaste decennierna enligt mitt sätt att räkna. Till skillnad mot vid årsskiftet så uppmärksammar rent av Bonnier det hela på sin stora dagstidnings förstasida. Känns därmed lite haussigt.

Vi har fortarande inte fått en ren köpsignal med klimatstöd, men veckoklimatet för silver i svenska kronor per gram har nu slagit om från sälj till sälj/neutral.

I amerikanska dollar slogs också nya 30-årsrekord. Som högst var papperssilvret upp på 32:85 USD per troy ounce.

Detta är rejält över tidigare topp på 31:21 USD.

I amerikanska dollar fick vi nu ett klimatomslag till köp från sälj/neutral till köp.

Hade priset bara nått årsskiftets topp kunde man kanske varit försiktigt skeptisk, men med både klimatomslag och med en rejäl ökning upp över tidigare topp så kan vi mycket väl få se papperssilvret fortsätta upp, rejält. Vi kan vara i samma läge som på omslaget i augusti som ledde till en stigning med 50%.

Eller så ser man allt detta som ett sista hurra, och hela det här inlägget som en enorm kontraindikation. Varningstecknet är att Bonnier uppmärksammar det hela. Däremot kan förstås en eventuell bubbla alltid pressas lite högre.

Till skillnad mot prisspiken i början av 80-talet ligger nu inte en enskild aktörs bakom prisstegringen för papperssilvret, tvärt om så hävdas det att JP Morgan är hårt negativt exponerade i råvaran och försöker hålla ner priset.

Den som överlever får se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Nu tillhör jag skaran som tror (och länge har trott) på rejält ökande priser i både guld/silver - både kort och lång sikt.

  En reflektion: när guld/silver stiger under en längre period infinner sig ganska snabbt kommentarer och "analyser" om att "nu är det överköpt" "nu har det stigit så mycket" etc etc. Men när det gäller bostäder verkar samma analytiker tycka och tro att det inte finns någon övre gräns för hur mycket priset kan stiga.

  //j

  SvaraRadera
 2. Ajaj, jag som personligen hade hoppats på lägre pris så jag hade hunnit köpa på mig mer fysiskt silver billigt! Känns ändå bra att ha ett par kilo som väntas komma med posten i nästa vecka.

  Det är spännande tider vi lever i, och jag rekommenderar de flesta att ha en del sparat i fysiskt silver. Silverpriset är dock ganska volatilt, så man bör självklart äga silver på lång sikt.

  Även guld går självklart bra i stället för silver, är lite mindre volatilt.

  SvaraRadera
 3. Suttit med en post MINILONG SILV K sedan 3.16, härlig resa och inte verkar vi nått toppen än heller :)

  SvaraRadera
 4. Sålde mina Minilong Silver K för några dagar sedan. Trodde inte vi skulle orka över 31 igen. Men en vinst är en vinst är en vinst, så det finns ingen anledning att vara bitter för det.

  SvaraRadera
 5. Angående minilong silv & guld. Om man vill gambla i tron att både silver och guld står avsevärt högre (>+5%) inom 1-2 månader, vilken minilong bör man då välja? /S

  SvaraRadera
 6. Köpte Minilong vid förra toppen, men blev nervös vid rekylen och sålde med förlust. Det gäller att ha nerver.

  SvaraRadera
 7. Tidigare när Max Keiser lanserade sin "krossa JPMorgan kampanj" trodde han att de skulle bli tvugna att kasta in handduken vid ett silverpris på 40 - 50 $. Det verkar som det är de som stått för det mesta av manipuleringen. Om de försvinner som aktör på marknaden kan man bara spekulera i vad som händer med silverpriset. Gissningsvis återfinns det i trakten av månen.

  Köpte BULL SILV X4 förra veckan vid 29,29.
  Jag tror silverpriset är uppe över 50 före sommaren.

  P.S. JPMorgan kommer inte att kursa förstås. Eftersom det är en "to big to fail" bank kommer det istället att bli en stor kostnad för de amerikanska skattebetalarna.

  SvaraRadera
 8. Blir alltid lika imponerad över dessa vinster, tycks ha en förmåga att alltid kliva in i fel tidpunkt. Köper du alltid på köpsignaler Cornu?

  SvaraRadera
 9. "..jag tycks ha en förmåga.." skulle det vara.

  SvaraRadera
 10. Sålde också mina minilong M strax under förra rekordnoteringen, bara för att sitta med Kitcos app på mobilen hela gårdagskvällen och sucka.

  Nu är frågan om man ska vänta på en tillfällig dip/vinsthemtagning eller om man ska köpa igen direkt på måndag? Alternativt går man all-in i minilong guld då guldet inte riktigt hängt med och rimligen också borde slå sitt ATH inom några veckor. Det skulle ge ca 7% på minilongen.

  /Mackan

  SvaraRadera
 11. Rättelse: RBS Minilong Guld L skulle enligt deras kalkylator gå upp 22,6% om guldet står i 1425 om 30 dagar.

  /Mackan

  SvaraRadera
 12. 12:08, nej inte alltid. Man måste ha likvider också och det skall kännas rätt. En köpsignal kan ju också vara sen och man kanske bör se på fundamenta runt det hela också.

  SvaraRadera
 13. Vad är det här? Omaskerad visningsbild? Är det dags för bokrelease månne?

  SvaraRadera
 14. Haha... Always keep ´em guessing, eller hur var det?

  SvaraRadera
 15. Ett 1 oz silvermynt kostar nu drygt 300 kr. Mitt prismål om några år är 5000-10 000 kr/mynt.

  Silver är superbilligt nu.

  /K

  SvaraRadera
 16. Nån som vet var man säljer enkilos silvertackor som jag fått ärva efter min far ?? / Okunnig

  SvaraRadera
 17. Guldcentralen, guldcentralen.se respektive libertysilver.se köper finsilvertackor. Notera att LS priser bara gäller på tackor du köpt av dem från början, så kolla vad du kan få för dina tackor "manuellt".

  SvaraRadera
 18. Tack för tipset...behöver kanske inte pengarna nu direkt...ska man avvakta nån tid eller vad tror du ??? /Okunnig (igen)

  SvaraRadera
 19. På guldcentralen kostar 1000g guld 9935kr inkl moms. Priset på papperssilver är 6.70kr / g dvs ~6700 kr /kg. Låter som ett sjukt överpris?

  SvaraRadera
 20. Jag är bara en röst i mängden. Behöver du inte pengarna kan du antagligen avvakta lite. Vad tycker övriga?

  SvaraRadera
 21. Ja det verkar skilja mycket mellan köp- och säljkurs hos Guldcentralen. Kan man sälja tackorna på Blocket tror ni ?? / Okunnig

  SvaraRadera
 22. @17:51;

  Sälj på Tradera.

  Eller bättre upp, behåll silvret och sälj nått annat i förrådet istället vetja!

  SvaraRadera
 23. Anonym 17:38

  Det dummaste du kan göra är att sälja dina silvertackor. Silverpriset är fortfarande superbilligt, och prisuppgången de närmaste åren kommer att bli enorm. Det är inte omöjligt att silverpriset kommer att bli lika med eller högre än guldpriset.

  /K

  SvaraRadera
 24. Missuppfatta mig rätt Cornu! Jag gillar ditt ord ;) Har bara ingen erfarenhet av vad skillnaden "brukar" vara mellan köp och säljkurs.
  //"17.43"

  SvaraRadera
 25. Kompletterande upplysning.

  Det är inte många som vet, att det finns mindre silver ovan jord i investerbar form än guld.

  Silver förbrukas i en mängd industriella processer, medan allt guld som plockats upp i historien finns kvar i någon form.

  /K

  SvaraRadera
 26. Kul att du uppmärksammar silver, Cornu! :-)

  Jag tänkte inflika två saker:
  1. CME höjde margins i fredags (med 50%). Detta har tidigare inneburit att silvret sjunker, men denna gång blev resultatet det omvända.
  2. Detta tyder på att köparna inte har speciellt hög leverage och att de kanske till och med vill ta fysisk leverans. För närvarande står väldigt många fortfarande positionerade för att ta just leverans. Mer info här:
  http://tfmetalsreport.blogspot.com/2011/02/wow.html

  Om det blir en massiv flykt till just _fysiskt_ silver så kommer det ta hus i helvete! :-O Comex har ca 100M ounces, vilket snabbt kan ta slut.

  Så jag vill därför rekommendera fysiskt silver (antingen tackor/mynt som tyvärr är belagda med moms i detta land, alternativt Sprotts fysiska silvertrust PSLV).

  SvaraRadera
 27. Men det verkar krävas mycket stora förändringar i priset på guld/silver om man skall tjäna något på att köpa fysiskt, varför inte hålla sig till papperssilver/guld? Är det endast pga ev. kollaps av finanssystemet?

  SvaraRadera
 28. Tradera är nog där man får bäst betalt.
  /GeCe

  SvaraRadera
 29. Jag läser Turd Fergusons blog regelbundet, en av de bättre på nätet. Han pratar mycket om att kräva fysisk leverans när man köper ädelmetaller.

  Jag kan tänka mig att när många kräver fysisk leverans kommer det att uppstå två silverpriser.
  Ett för papperssilver och ett för fysiskt silver. Man får helt enkelt betala en premie för att få den fysiska varan.

  Frågan är i så fall vad som händer med optioner och certifikat typ MINILONG SILV K och BULL SILV med flera? Kommer de att basera sin kurs på papperssilver eller fysiskt?

  SvaraRadera
 30. Jag gillar att multiplicera silverpriset i gram med 6. Då får man värdet på enkronorna! Just nu är en krona värd drygt 40 "kronor" (SEK).

  Och snart blir de nuvarande koppar-/nickelmynten också för dyra att tillverka. Nya enkronor måste väl redan ha ett metallvärde överstigande en krona? Med den fortgående mycket höga inflationen är det oundvikligt att hitta något billigare att tillverka mynt av (järn, rostfritt stål?), som med tiden också det kommer att bli för dyrt. Bli inte förvånade om Riksbankens sista åtgärd blir att införa trämynt i Sverige, om inte annat så för att folk inte ska elda upp sedelbuntar!

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 31. benny: Ja, för oss svenskar är det definitivt problematiskt med momsen på silver. Därför är en fysisk silver-trust antagligen ett bra alternativ (finns en som handlas på NYSE vid namn PSLV, som jag själv har lagt 27% av depåvärdet i). Värt att notera är dock att marknaden idag handlar detta värdepapper på en nivå som överstiger marknadsvärdet på deras silver. Idag ligger den premien på 13% (själv tankade jag när den låg på ca 2%). Det kan dock bli så att premien består även i framtiden, och i såna fall skulle det inte innebära någon extra "transaktionskostnad" för din del.

  Även om "hela finanssystemet" kollapsar, så ser det inte bra ut för just silver-marknaden. Comex har bara 100Moz silver i sina inventarier (det motsvarar 1/3 av det papperssilver som SLV har).

  SvaraRadera
 32. Intressant! Kommer nog att hålla mig till pappershandel tills dess att jag fått ihop tillräckligt med pengar för att köpa åtminstone 1kg guld. Hittills i år ligger jag tyvärr back 6000kr så det dröjer väl ett tag antar jag :]

  SvaraRadera
 33. Cornu, vad menar du med att en köpsignal kan vara sen?

  SvaraRadera
 34. <a href="http://www.silverklubben.se>Silverklubben.se</a> brukar köpa skrotsilver, men köper även silvertackor. Bara ett tips för er som vill sälja.

  SvaraRadera
 35. hmmm, Silverklubben.se skulle det vara, jag gjorde fel. Annars funkar kopiera o klistra in också...

  SvaraRadera
 36. Vill man slippa momsen kan man som jag ha sitt silver via Goldmoney. Visst du har det inte i handen, men det är ditt om än förvarat av GM.

  SvaraRadera