Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2011-02-15 08:47

Räntan och börsen

De flesta förväntar sig att Riksbanken idag höjer sin styrränta med 0.25%. Klockan 0930 anges hos Tradingportalen som tidpunkt för Riksbankens styrelses penningpolitiska möte.

Marknadens aktörer bör ha prisat in en höjning på 0.25%, men man kan diskutera vad reaktionen skulle bli om den istället höjs 0.5% eller inte höjs alls.

En höjning på 0.5% kan tas som ett kvitto på att Sveriges ekonomi är väldigt stark, och som sådan skicka upp börsen. Men antagligen blir reaktionen den motsatta, eftersom det driver upp bolagens räntekostnader, höjer investerarnas krav på procentuell avkastning och via stärkt krona drabbar de exportindustrier som inte hört talas om valutasäkring negativt.

Sammantaget bör en höjning på 0.5% sänka börsen.

Vad blir alternativet ingen höjning alls? Det tas i så fall antagligen som ett kvitto på att Riksbanken anser att Sveriges ekonomi inte alls har så mycket tiger i sig som det sägs, och borde alltså sänka börsen även det. I övrigt gäller motsatta förhållanden mot en höjning med 0.5%, så börsen borde samtidigt få ett stöd.

Avgörande blir att börsen alltjämt är i en negativ trend, vilket gör att jag tror att även bibehållen ränta leder till fallande börs.

Men antagligen höjer man med 0.25%.

Skuldbubblans och bostadsbubblans bolånetorskar svettas förstås idag. Expressen kör med nakenchock som rubrik, förlåt, räntechock som byline. Som att det finns de som lånat miljontals kronor i tron att räntan inte kan stiga... Finns det? Bloggrannen Kvantitativt funderar över om inte de höjda huspriserna i mäklarnas annonser beror på att allt fler hus läggs ut till fastpris i de sista desperata försöken att få dem sålda till priserna som gäller på bubblans topp.

Nåja, har man ett nettosparande så är en höjd ränta. bara ett gott besked. Men räntan är även om den höjs med 0.5% lägre än inflationen, speciellt när staten skall ha sina 30% i skatt. En bra idé vore för entreprenörer att börja ställa ut framtidsobligationer, som med bra ränta skall gå till infrastruktursatsningar inom energiproduktion. Bättre än banken, och det gäller att passa på nu medan svenska folket har tusentalet miljarder kronor på banken...

Vill man spekulera i något annat än 0.25% i räntehöjning är antaligen en position för eller mot den svenska kronan att föredra framför börsen.

13 kommentarer:

 1. Räntebanan är intressant, förändring därav. Höjningen är diskonterad av marknaden, dvs ointressant just nu

  SvaraRadera
 2. Kan man tolka en stegvis räntehöjning som ett långsamt införande av stoppkloss alternativ ett försök till att sticka hål på bostadslånebubblan lite försiktig och lite i taget? Och samtidigt för att förmå en del att avstå från ytterligare skuldsättning och en del skuldsatta att "sälja" sig fria och kapitalisera?

  /T
  /Teh.

  SvaraRadera
 3. Vilket gnäll det blir på DI, vad är det för fel på svenskarna egentligen? 1.50%...det är ju historiskt obefintlig ränta!!

  Helst ska väl lån vara gratis, ett slags socialbidrag för medelklassen.

  Man bor i ett degenererat land inser man, finns det några vuxna kvar eller är det ett enda stort vuxendagis?!

  SvaraRadera
 4. Cornu, du har inte haft någon åsikt om försvarsmaktens positiva särbehandling av kvinnor. Är du rädd för att ge dig in i getingboet? :)

  Hur tror du Putin betraktar den öppna debatten inom FM? Ökar hans respekt för vår förmåga eller minskar den tror du? Mycket upprörda inlägg från officerare i bloggarna nu.

  Kan man montera ner ett försvar effektivare än vad Sverige lyckats med? Vi är bra på destruktion må jag påstå, men uppbyggnad är vi desto sämre på.

  SvaraRadera
 5. Riksbanken stresstestar de ekonomiskt historielösa bolånetorskarna. :)

  SvaraRadera
 6. 25 han sa, 25 det var, bulleribulleribock! Tittar på OMX Large Cap nu och det var rödare än ett första maj-tåg.

  Men SCA-chefen sa ju att vi inte har någon inflation i Sverige och därför inget behov att höja räntan. Skäms Ingves, att förstöra export-VDarnas bonuschanser på grund av att Stockholms innerstad har bostadsbubbla!

  SvaraRadera
 7. Vilket gnäll det är på dessa "bolånetorskar".

  Extremt många i Sverige har stora bolån, så vad händer när räntan ligger på 5-6%? Jo, varenda svensk slutar konsumera för att ha råd med räntorna, detta såg vi tydligt när räntan toppade förra gången runt 6,20%... Och vad händer då? Rekordsnabba sänkningar för att få igång konsumtionen.

  Och INGEN vill sälja med stor förlust vilket innebär låg rörlighet på bostadsmarknaden vilket kommer hålla uppe priserna även vid högre ränta.

  Ibland personifierar du verkligen "LCW" Cornu, "Loud, Confident and Wrong"

  SvaraRadera
 8. LCW and proud.

  Vad händer då? Jo, det blir även arbetslöshet.

  En annan faktor är importerade prisökningar (aka "inflation" i dagligt tal) och om man via hög ränta vill försvara svenskarna mot detta via en stark valuta. Importerade prisökningar är t ex olja och mat vid bristsitiuationer.

  Har aldrig påstått att jag skulle ha rätt. LC ställer jag upp på och jag skäms inte över att ha W heller.

  SvaraRadera
 9. Alla som gnäller på dagens ränta är överbelånade. Kom igen när räntan är över 7%, då kan jag ha empati med er. Men gratis är gott kära torskar!

  SvaraRadera
 10. 10:48
  du kan slappna av.. vi är 7 grabbar som precis ska gå med i hemvärnet..;)
  off topic jag vet..

  SvaraRadera
 11. Bravo, Sveriges folk (eller iaf jag) tackar er.

  SvaraRadera
 12. Priset på dollarnoterade råvaror kommer bara att fortsätta att stiga på grund av FED:s pengatryckning. Vi kommer att få en importerad inflation och pressade marginaler för företag.

  Riksbanken skulle kunna undvika att vi får inflation i Sverige genom att höja räntan så kraftigt framöver så att kronan stärks lika snabbt som råvarorna stiger i pris. Gör de det kommer vi att få en bostadskrach av episka proportioner. Försöker de rädda bostadsmarknaden genom att vara försiktiga med räntehöjningar kommer vi att få uppleva en kraftig inflation snart. Ett vägval för Ingves.

  SvaraRadera
 13. Kommentarerna på diverse forum är aggresivare än på länge med anledning av räntehöjningen. Ett tecken på att de nya och mest högbelånade medlemmarna av BLT kollektivet känner sig klämda. Och med all rätt. Själva repobanan har höjts och bankernas påslag kommer öka iom reglering och tuffare funding.

  Jag skulle inte vilja vara en 27 åring som lånat 2.1 mil för den där söta ettan på södermalm idag.

  /Realisten

  SvaraRadera