Cornucopia?

2011-02-17 06:54

OMXS30 vs S&P-500

Husse har släppt hunden fri under februari månad.

För tillfället ser det rent utav ut som att svenska indexet OMXS30 (blått) går tvärt emot amerikanska S&P-500 (rött), som drivs stenhårt uppåt av amerikanska centralbankens Federal Reserves pengatryckande i QE2-programmet.

Nu spelar förstås utvecklingen av växelkursen för USDSEK kanske in, vilket i sig är intressant. För tidigare har Stockholmsbörsen fullkomligt struntat i dollarns utveckling och gått åt samma håll som börserna i USA.

Vi kan göra det lite grötigare genom att slänga in USDSEK i charten som grönt nedan.

Här framgår att OMXS30 följt S&P-500 oavsett dollarns utveckling under tidsperioden. Dollarn har generellt varit fallande, dvs USA-börserna har inte stigit så mycket eller alls i svenska kronor, men OMXS30 har följt S&P-500 ändå. Men även när dollarn periodvis har stärkts har husse hållit hunden i kopplet.

Men nu springer alltså hunden OMXS30 fritt. Varför? Vad har ändrats i februari? Är det facit som kommit in i form av börsbolagens bokslut?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Jag tror helt enkelt att vi ser symptom på att USA börjar att förlora sin roll som världsledande ekonomi kring vilka andra länder har svansat som fjäskande pudlar i hopp om att få ett köttben eller två, men nya hussar stavas Kina och Tyskland och den svenska terriern (liten och skäller mycket) kanske tycker det vankas fetare ben där?

  SvaraRadera
 2. Kan det vara så att kapitalet lockas dit där börsen stiger!
  Sverige låg i topp 2010-nu är det andra börser som kan vara undervärderade.
  Kronans kurs gör det dyrare att investera här!
  Men min optimism gör att jag ser det som ett tillfälle./Oppti

  SvaraRadera
 3. Oppti hur mycket torskade du 2008? Optimister brukar aldrig sälja nämligen, de sitter kvar hela vägen ner och intalar sig att det snart vänder..

  Du och Obama skulle trivas ihop, är skuldtaket nått..jamen då ökar vi skuldtaket, saknas det pengar ja då skapar vi mer pengar ur luften!

  SvaraRadera
 4. Man har äntligen insett att valutakursen påverkar exportbolagens resultat, och kommer påverka ännu mer i framtiden. Flera indextunga bolags rapporter har kommit in sämre än väntat vilket tryckt ner index. Gäller främst H%M och verkstadssektorn.

  Men det skulle inte överraska mig om OMX börjar följa S&P efter rapportperioden. Hunden kan inte klara sig utan husse för evigt.

  /Stefan

  SvaraRadera
 5. @stefan - Växelkursargumentationen är ju direkt felaktig för ett bolag som HM då deras produktion sker i annan valuta än SEK och försäljningen också sker i annan valuta än SEK. Den lilla andel som säljs i Sverige med positivt utfall av starkare kronkurs påverkar knappast helheten.

  Fick en annan förklaring av en god vän som är hedgefondsförvaltare i Asien som jag bedömer mer trolig. Den svenska börsen och några andra är mättade (dvs ingen mer uppgång att hämta) samt att resten av världen (den upplysta utan skygglappar) ser att vi kör i 90 km/h (inte för fort, bara lagom svenskt) mot en bristande lånebubbla.

  Michael

  SvaraRadera
 6. husse kanske inte har hört om dvärgbandsmasken? Snart lär han sig... Annars blir han sjuk.

  SvaraRadera