Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2011-02-09 13:21

Matkrisen sprider sig

Matkrisen sprider sig över världen och drabbar nu även Europa, Sverige och potatisen kan man läsa hos Bonnier. Svenska odlare kan nu få betalt 3:- per kg pga brist på potatis. Naturligtvis fortfarande patetiskt i jämförelse med vad priset är i butik, men fortfarande en bra ökning från 1:- per kilo.

Är för egen del inte speciellt oroad över brist på just potatis, då vi odlar själva. Den egenodlade tog dock slut härom veckan pga lite felsatsningar på icke härdiga industriella sorter, men jag var just över hos min ekologiska granne (dvs närmast i en riktning, men inte vad man skulle kalla granne annat än på landet, ca 2.5 km på skogsstigar) och köpte 15 kg potatis till för 10:- per kg. Grannen odlar bara några ton per år, som han säljer till det priset direkt till slutkund lokalt och behåller sitt eget utsäde. 10:- är ett bra pris för obesprutad ekologisk potatis, icke ekologisk potatis besprutas med olika former av gifter 10-20 gånger under odlingsperioden så är det något man skall köpa ekologiskt är det potatis.

Ett land där man inte längre får behålla eget utsäde är Irak. Ett land som innan USA:s invasion producerade 98% av sin egen mat, men idag är nere på ca 25% då det stiftades lagar som tvingar bönderna att köpa utsäde från bland annat världens ondskefullaste bolag, Monsanto. Resultatet är att allt fler bönder lägger ner, eller likt i t ex Indien begår självmord när det helt enkelt inte längre är lönsamt att odla mark som odlats i tusentals år. Trots priserna, för priserna på utsäde och nödvändiga bekämpningsmedel stiger ändå mer. Och Monsantos sorter kräver förstås bekämpningsmedel.

Och Irak är nu en av USA:s största kunder vad gäller livsmedel. Hälften av Iraks odlingsmark ligger nu i träda pga utländsk konkurrens från jordbruk med bidrag och andra stöd. Livsmedelsproduktion för miljontals människor har tagits bort från marknaden via situationen i Irak.

Via bloggrannen Vidsynt kan man ta del av nedanstående skrämmande film.

Det är en lång rad samverkande faktorer som nu gör att matpriserna så här tidigt i konjunkturcykeln ligger på rekordnivåer, även justerat för inflationen. Priserna är redan högre än de var när de toppade innan finanskrisen. Graf från FAO nedan.

I januari 2011 var priserna 15.5% högre än 2008, i snitt. Mest har socker stigit, med en prisökning på ca 130% sedan pristoppen 2008. Minst har faktiskt kött stigit, trots att det är just ökad efterfrågan på kött när U-länder har ekonomisk tillväxt och förbättrar sitt välstånd som är en konjunkturkoppling. Den andra konjunkturkopplingen är att U-länder asfalterar över jordbruksmark när de bygger vägar, eller för den delen industri- eller bostadsområden på sin fertilaste mark som oftast ligger där städer har växt upp som handelsplatser för jordbrukets produktion sedan århundranden tillbaka. Orkar inte ta fram referens just nu, men för Kinas del handlar det om hela procent av jordbruksmarken som försvinner varje år.

Men sedan har vi också biobränslena och hur de inkräktar på livsmedelsproduktionen, som ligger tillräckligt illa till med utarmningen av matjorden och öknarnas utbredning.

Andra faktorer är bristen på färskvatten och oljepriset. Som alla borde veta vid det här laget gör man av med 6-20, i snitt 11, kalorier fossila bränslen för varje kalori mat som produceras. Och oljepriset är nu tillbaka på nivåer vi senaste såg 2008, vilket tvingar upp priserna på mat.

Visserligen var det väder- eller klimatrelaterade faktorer som sägs drivit priserna under 2010, med bl a översvämningar i Australien och bränder i Ryssland. Men det är inget gott tecken att priserna bara för det klår 2008.

Resultatet låter inte vänta på sig. Demonstrationer, kravaller, upplopp, revolutioner. Och vi har bara sett början. Folk kan stå ut med mycket så länge de kan äta sig mätta. Men allt fler, även i ganska utvecklade U-länder som Tunisien eller Egypten kan inte längre stilla sin hunger. I andra länder kanske man är för hungriga för att orka demonstrera, eller i större grad fortfarande självhushåller.

Detta är definitivt en stark trend att hänga på. Om inte annat kan du börja lära dig odla din egen potatis redan nu till våren. Det är gott, kräver lite arbete och ger dig för framtiden viktig erfarenhet. Det kräver mer arbete att klippa gräsmattan än att odla potatis på den... Tyvärr finns det ont om bra etiska investeringar i jordbrukssektorn, annars är Monsanto och ADM lönsamma skurkbolag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Bor i Linköping i vanliga fall men blev sugen på att åka hem till huset på Gotland (som vi hyr ut annars) och sätta potatis. Hur många kvm behöver du för att det skall räcka ett helt år Cornu?

  SvaraRadera
 2. Lite beroende på hur intensivt du odlar så kan du väl räkna med 1kg per kvadratmeter. Köper du en 2kg-påse i veckan så räcker det alltså med lite drygt 100 kvadratmeter för ditt årsbehov av potatis.

  SvaraRadera
 3. Matkris,energikris,bolånekris.....kris,kris,ännumera kris...men jag tycker det är gott att leva
  Hälsn Bengt-Erik

  SvaraRadera
 4. Det man känner till och har kunskaper om behöver man inte vara rädd för så länge man har kontroll över situationen...

  SvaraRadera
 5. USA har väl inget att vinna på att totalt förgöra Iraks jordbruk? Det måste väl handla om inkompetent politik snarare än elakhet här hoppas jag annars får jag sätta mig och gråta lite. Eller jag ska nog göra det ändå. Ruggigt filmklipp.

  SvaraRadera
 6. Hur vet man att detta stämmer. Vem står bakom filmen. Verkar vara anti-amerikansk snyfthistoria.

  SvaraRadera
 7. Tack, ett bra inlägg som belyser den rovdjurskapitalism USA bedriver. USA är en helig ko som man inte får kritisera för då kommer de anonyma kommentarerna som att "åk till NordKorea då för fan"...och liknande.

  Kommunismen var ett misslyckat idiotprojekt. Alla religiösa samhällsbyggen är idiotprojekt och varianten av den kapitalism vi nu ser slutet på var till en början bra men har fullständigt spårat ur och resultaten kan vi nu läsa i de inlägg som du (cornu) skriver om här då och då.

  Och nej jag hatar inte USA, jag åker till New York varje år för att jag gillar stan och samlar inspiration till musik och fotograferar men jänkarnas politik har jag väldigt svårt för. Den hatar jag.

  SvaraRadera
 8. Peter Madison, man kan kritisera USA på en del punkter, och stödja dem på andra. Det är fördelen med att vara politiskt oberoende, se förresten mitt svar till dig i Wikileaks/Saudi-tråden.

  SvaraRadera
 9. Kan ett globalt problem kontras genom individuella lösningar (problem: matbrist - lösning: odla din egen potatis!)? Kommer inte det helt enkelt att leda till de suboptimeringar som liberaler verkar älska? Med andra ord en massa småskaligt resursslöseri, ungefär av samma sort som när transportproblem löses genom att nästan tomma bilar proppar igen stadstrafiken i stället för att kollektivtrafiken byggs ut mer?

  SvaraRadera
 10. Björn Nilsson, hur suboptimerar det att du istället för att klippa ena hörnet av gräsmattan sätter lite potatis istället och spar tid?

  Odla lite potatis löser inga globala problem i sig.

  SvaraRadera
 11. Hade vi behållit den typ av jordbruk du förespråkar hade vi inte kunnat föda dagens världspopulation.
  1900 spenderade vi 50% av tillgänglig inkomst på mat nu ca 10%.
  Höga priser slår hårdare mot dem som lever som vi gjorde på 1900 talet. Deras hopp är nog att skördarna i jordbruksländerna inte slår fel! Dit hör inte Irak!/Oppti

  SvaraRadera
 12. Peter: USA slutade vara kapitalistiskt kring 1939 då korporatism började breda ut sig och det man kan kalla styret för nu är mer fascism. USAs offentliga sektors utgifter/BNP kommer i år gå om Sveriges.

  Dvs kapitalistlandet USA (enligt dig) har en större statlig organisation/BNP än ett socialistiskt land som Sverige. Att USA, likt Sverige, till stor del påverkas och/eller styrs av lobbyorganisationer är inte kapitalistiskt. Kapitalism handlar om lika villkor för alla, om en lobbyorganisation kan ge sig själv fördelar så är det inte en fri marknad. Det är korporatism, socialism eller fascism när enskilda aktörer får fördelar på en statligt kontrollerad marknad. (Kan ha glömt någon *ism.)

  Så det vi ser nu är ingen variant av kapitalism utan en variant av fascism/korporatism som alltid misslyckats.

  Ren och skär kapitalism är också dömt att misslyckas iom att folket aldrig är tillräckligt engagerade för att bry sig. Man handlar billigt och tänker minimalt på klimatpåvekan osv. Och där bottnar alla ismers problem. De hade fungerat om vi människor var annorlunda.

  //Victor

  SvaraRadera
 13. Framgår av filmen att importen har satt press på lokalt producerade jordbruksprodukter som tidigare saknade konkurrens.
  Kan dessutom vara utsatta för marknadskrafter från att ha haft statsunderstöd.
  De kanske saknar ett EU stöd?/Oppti

  SvaraRadera
 14. Corny, jag har ingen gräsmatta. Att skaffa en sådan för att till hälften odla plugg eller något annat är inte optimalt jämfört med att lägga in lämpligt stöd till jordbruk som har rimlig volym på vad de gör. Släng ut hästgårdarna, gör korv och pålägg av kusarna, och odla potatis i hagarna i stället - det kanske är mer kostnadseffektivt?

  Globalt kanske det är bättre med rejäla regleringar så att inte storbönder i de rika länderna konkurrerar ihjäl mindre jordbruk i Tredje världen. Det rör några miljarder människor som behöver skydd mot agro-kapitalisterna.

  SvaraRadera
 15. Nej helt fel USA bedriver ingen rovdjurskapitalism. Usa har en sund och framgångsrik kapitalism. Det är inte kapitalismens fel att de har ansvarslösa politiker. Det är politikens fel att det går snett för USA.

  Rovdjurskapitalism kan man studera i t.ex Kina.

  SvaraRadera
 16. Potatis blir man fet av. Matkris skulle bara vara nyttigt för oss feta västerlänningar. Vi äter för mycket kalorier i relation till hur aktivt liv vi har.

  Jag tror de flesta svenskar skulle överleva med 30% mindre mat. Så länge folk köper chips, godis och alkohol har de råd att äta mat.

  Jag försöker att äta kött max en gång i veckan, detta är mest för att vi måste ha vissa ämnen ur kött. Annars blir det mycket grönsaksgratänger, men grädde och ost brukar sabba själva kroppsformen, jag brukar skylla på att vintern kräver ett späcklager på magen..

  I sommar får man stå i vassen som vanligt..

  SvaraRadera
 17. @victor 16.21 Klokt! Men jag håller nog inte med dig om att Sverige skulle vara socialistiskt. Har väl heller aldrig varit, inte ens under otäckingarnas tid som Erlander och Palme...:)

  Och människor kan vara annorlunda. Betänk att människan en gång trodde jorden var platt! Sen förstod vi att den inte var det. En dag kanske vi förstår att den kapitalism som nu brukas kanske inte är optimal, med tanke på resultaten...

  SvaraRadera
 18. Jorden är platt och Sverige är inte socialistiskt. Samma nys. Den dag politikerna håller tassarna borta får vi en optimal kapitalism.

  SvaraRadera
 19. Med lite längre perspektiv än det senaste decenniet så är faktiskt matpriserna rekordLÅGA. Det vi ser nu är små krusningar på ytan av matpriser som sjunkit till en femtedel av vad de var innan Reagan förmådde Saudi att oljedopa världsmarknaden på 80-talet.

  Det är långt ifrån någon matbrist globalt sett. Enligt FAO producerar vi mat för 9 miljarder människor redan idag - och då ligger ändå miljontals hektar högklassig åkermark obrukad - utkonkurrerad av USAs och EUs subventionerade kemikaliejordbruk.

  På sikt är BRA att matpriserna stiger. På sikt är det definitivt bra om USA använder sitt överskott av fodermajs till etanol istället för att dumpa priserna på världsmarknaden. (OBSERVERA att det är FODERmajs som används till etanol - inte matmajs - samt att restprodukten är ett proteinrikt foder som är betydligt bättre för korna än fodermajs som sådan - så minskningen i export är ganska liten). Det finns enligt FAO 1,7 Mha potentiell åkermark - vore oändligt dumt att inte använda en liten del av denna till att minska oljeberoendet.

  På kort sikt är naturligtvis dagens matpriser förödande för diktaturer som försummat utvecklingen av det egna jordbruket och byggt upp en acceptans för sin regim med importerade livsmedel till dumpade världsmarknadspriser.

  Jonas E

  SvaraRadera
 20. Trevligt att se att potatisodlarna äntligen får kompensation för den ökade kostnaden för konstgödsel.

  Men det ska bli intressant om de svenska konsumenterna vill börja välja bort sin favoritpotatis Bintje. Då den sorten behöver ca 20-40kg(beroende jordart) mer konstgödsel per hektar och år. Jämfört med liknade "fasta" potatissorter.

  Potatis är fördelaktig basföda då den ger mycket per arealenhet, runt 30 ton per hektar är vanligtvis riksgenomsnittet(morötter kan ge upp till 100 ton, spannmål vanligtvis runt 5 ton). Sedan sorteras ett antal procent bort.

  Negativa aspekter är exempelvis att potatisen är känslig för "jordsjukdomar" så lantbrukare odlar bara samma skifte var 4-5:e år. Sedan givetvis bladmögel som är anledningen att potatisen besprutas intensivt under sommaren. Som sprids oerhört fort och lätt. Det kan räcka med att en person som gått i ett infekterat fält sedan går i ett friskt fält.

  Sammanfattat potatisen är en utmärkt basföda att vara hyfsat självförsörjande på, relativt tidsåtgången.

  SvaraRadera
 21. Bara att börja spara pengar till monsanto aktier. Jag visste att dom var onda men efter att följt lite länkar så inser man att monsanto inte tar skit från något. Monsanto och cocacola kommer klara alla kriser som inte är av bibliska proportioner. (man kan inte muta/köpa gud såvitt jag vet).

  SvaraRadera
 22. 19:05 Viktigt att påpeka för eventuella hobbyodlare: Sätt inte Binjte. Maken till känslig potatis finns inte. Den skall bara brukas professionellt i giftjordbruk.

  Asterix, Maria, Fontana är bra potatisar för egenodling utan besprutning.

  SvaraRadera
 23. Kroppkakor blir bäst med Asterix - ytterligare ett skäl att välja den...

  SvaraRadera
 24. Potatis är inte särskilt nyttigt, det är i princip en klump av socker som omvandlar sig till fett i din kropp. Kött, fläsk, fisk och ägg är nyttiga livsmedel som vi är anpassade för sedan ett par hundratusen år åtminstone.

  Nu kommer den globala matbristen att slå till i år, och förmodligen förvärras åren framöver, särskilt när Peak oil effekten slår till. Då kommer vi att få en global svält.

  Men de som har pengar kan köpa den allt dyrare maten, och låta de övriga svälta ihjäl. Vi behöver inte känna oss skyldiga för det. Det är oundvikligt och nödvändigt med en kraftig befolkningsminskning framöver. Vi har ju Peak everything nu. Kanske en miljard människor kan överleva enligt flera bedömningar.

  KH

  SvaraRadera
 25. I din blogg lär jag mig något av värde varje dag. Tack för det.

  Peter

  SvaraRadera
 26. Fiskebestånden är mest hotade av all föda. Kina har byggt en enorm fiskeflotta och dammsuger stilla havet nu. Som om det inte var nog med alla japaner..

  När haven kollapsar kommer dominoeffekten snabbt i ekosystemen. Haven är ju soptippar numera.

  Matbrist, energibrist och kollapsande finanssystem på en och samma gång.

  Äntligen får den korkade och giriga människan sitt straff, vi ville inte lyssna och får äta kakkan nu.

  Eftersom vi alla är människor är vi alla medskyldiga, det är bara att acceptera våra öden.

  SvaraRadera
 27. Cornu: har du skrivit något inlägg om hur man odlar potatis enklare än att klippa gräsmattan? Annars vore det ju intressant om du hade tid att dela med dig till oss som inte hunnit lika långt i 'lära sig odla' racet :) Det låter ju nämligen som en mycket sund ide!

  /Maria

  SvaraRadera
 28. Nja, gräsklipparroboten tar gräsmattan lite enklare än att odla potatis.
  Men vi skall nog återuppta potatisodlingen så barnen får se hur det fungerar.
  Fast äter man potatis nuförtiden? Inte är det ofta inte.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 29. Före kriget var ju Irak utsatt för sanktioner och ganska isolerat, vilket säkert gjorde att man var "skyddad" från billig import.

  SvaraRadera
 30. Att Irak drabbas av regleringar är motsatsen till kapitalism och känns spontant snarare uppkommit som ett utslag av protektionism ifrån amerikanska politiker.
  Protektionism kan inte heller förknippas med liberalismen utan är sprunget ur kollektivistiska vi&dom-teorier.
  Så Peter Madison,klaga på USAs kollektivism och avsaknad av kapitalism&frihandel.

  Jag instämmer med Maria och efterfrågar tutorials i odling :)

  Lite OT: Vad gäller miljö och odlingsareal,är det bäst generellt att bygga på höjden?
  Finns det rentav någon här med kunskap om optimal bygghöjd avseende detta?

  SvaraRadera
 31. Hur kan man exponera sig för fortsatt höjda matpriser ? Finns det noterade bolag som sysslar med odling av ekologisk mat ?

  SvaraRadera
 32. Valor är mitt potatistips! Den godaste potatis jag någonsin ätit! Skall lämpa sig för ekologisk odling.

  SvaraRadera
 33. Undrar hur länge till innan fiskebestånden kollapsar globalt? Fisk verkar vara väldigt poppis i hela världen.

  Skulle människan klara sig utan fisk? Antar att det skulle kräva en enorm ökning av odlingsyta?

  Nåja, med alla gifter vi får i oss som hämmar reproduktionen så kanske naturen löser detta utan oss..Fertiliteten minskar snabbt i takt med alla gifter vi får i oss av plast och utsläpp i biosfären.

  SvaraRadera